UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #172 – 030825

Förord

Hej, hej, och välkommen till ännu ett utskick! Sedan sist har vi som alla förhoppningsvis noterat äntligen lyckats lansera vår nya hemsida (http://www.foljeslagarna.com) och vi har fått mycket trevlig respons från några av er och vi har också fått lite synpunkter och förslag på innehåll.

Några har kommenterat att det inte finns så mycket i medlemsavdelningen och det är givetvis sant. Vi kommer att komplettera efterhand med vad vi nu kan gräva fram. Faktum är att vi exakt just nu lanserar början på vad som förhoppningsvis kan bli ett mycket angenämt filarkiv bland medlemssidorna. Vad de två första filerna är får något får ni se om ni loggar in, men vi kan garantera att det är något som kommer att glädja de flesta.

Vi tar givetvis emot mer åsikter och innehållsförslag, så surfa och tyck! Vi kan avslöja att tävlingar är på gång inom kort…

I detta utskick bjuder vi på två recensioner med THE DARK TOWER-relaterat innehåll (de Följeslagare som INTE är intresserade av THE DARK TOWER-sagan får ursäkta, men det blir mycket sådant framöver!), nämligen boken ”Stephen King’s The Dark Tower: A Concordance – volume 1” (som vi hoppas att alla ni som beställde den fått i sin brevlåda nu) och musik-CD:n ”Territories”.

Trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 854


Nyheter

* Om någon längtar efter att få se filmatiseringen av “The Diary of Ellen Rimbauer” så kommer den på DVD (region 1) den 10/10. Kommentarer verkar vara det enda bonusmaterialet. TV-filmen fick inte direkt lysande recensioner så vi får väl se om just denna film kommer till Sverige.

* Amazon.com postade nyligen en summering av WOLVES OF THE CALLA som avslöjande en hel del nya uppgifter om berättelsen. Texten finns att läsa på Följeslagarnas hemsida (kolla bland nyheterna).

* Det är nu mer eller mindre bekräftat att King kommer att medverka i en intervju på DREAMCATCHER DVD:n, troligen i dokumentären ”DreamWriter”. Dessvärre meddelas det från Sandrews att den svenska DVD:n skjuts fram till december.

* Nu är det klart att det blir en tredje säsong av THE DEAD ZONE. Om det blir 13 eller 22 avsnitt är oklart i dagsläget. En soundtrack-CD med musik från första säsongen, bland annat Jeff Buckleys ledmotiv ”New Year’s Prayer” och Leonard Cohens fina ”Hallelujah” (som Buckley gjort odödlig på sin ”Grace”-skivan) sjungen av huvudpersonen Anthony Michael Hall, har nu släppts.

* Från och med nu lägger vi ut intressanta nyheter på foljeslagarna.com så kom ihåg att titta in där då och då.


Läsarbidrag

Från Jerker:
- Resultatet om vem som borde skriva nästa Malmöroman, som Sydsvenskan hade som omröstning slutade som följer:

Stephen King 45%
Peter Ijeh 32%
Liza Marklund 10%
Åsne Seierstad 10%
Norman Mailer 3%

Undrar om det var många härifrån som röstade? (Tyvärr stod det inte hur många de röstande var denna gången)

Från Jan:
- På tv4.se har/hade de en lista på dem 20 bästa skolfilmerna någonsin och vilken film låg på 12:e plats om inte CARRIE. Här finns hela listan:
http://www.tv4.se/tv4noje/film_artikel.aspx?ID=274349&nb=1

Från David:
- Snubblade över det här tidigare idag och tyckte att det var lite coolt. Tydligen så gjorde Weta FX - företaget bakom specialeffekterna i ”Sagan om ringen”-filmerna - specialeffekterna i den gamla skräpfilmen KNACKARNA. Eller åtminstone utomjordingarna. Här har vi en bildlänk:
http://www.wetafx.co.nz/workshop/images/pplarge/tommyknockers_lrg.jpg

- Tack Jerker, Jan och David för era bidrag.


Recension av ”Stephen King’s The Dark Tower: A Concordance – volume 1”

En konkordans, jo, ordet finns på svenska också, är ett ”alfabetiskt register till en skrift” enligt mitt uppslagsverk. Det hade jag inte riktigt fattat innan jag slog upp boken och började bläddra i den. Men så var det. Från A till Z listas personer, platser, företeelser och så vidare i en rad olika kategorier. Det är med andra ord ingen bok man sträckläser från pärm till pärm (det skulle nog bli en ganska tråkig upplevelse) utan en bok man tar fram för att snabbt kolla upp något i när man fastat kring en person, plats eller uttryck i någon av de fyra första böckerna i THE DARK TOWER-sagan (de tre sista tas upp i volym två nästa år).

Det är många som intresserat sig för THE DARK TOWER-sagan och det är många som i form av till exempel egna hemsidor ägnat mycket tid till att göra liknande listningar, men den här är helt officiell. Den skrevs nämligen först till Stephen King själv. King berättar i ett spännande förord om vilka problem han själv haft när han stått inför uppdraget att skriva en ny THE DARK TOWER-roman. Han har plockat fram de gamla böckerna, plöjt igenom dem och strukit över viktiga delar med gul överstrykningspenna och kompletterat med post it-lappar där det behövts. Till slut blev det ohållbart och han behövde någon duktig människa som kunde ta hand om detta arbete, någon som var tillräckligt noggrann för att kunna sammanställa en konkordans.

Han konsulterade sin gamla vän Burton Hatlen, lärare vid University of Maine som föreslog Robin Furth, en av hans studenter som dessutom har de i sammanhanget lämpliga initialerna R.F… Robin Furth var nog ett klokt val, för hon har absolut gjort ett jättejobb. Hon beskriver själv i sin förklaring till boken hur hon i princip levt i Rolands värld i över två år och även om man är lite avundsjuk så skulle jag inte för allt i världen vilja byta liv med henne! Tänk att plöja igenom böcker och enbart koncentrera sig på namn, platser, detaljer… nä fy!

Har man inget som helst intresse för THE DARK TOWER ska man inte ens bemöda sig med att bläddra i boken. Tycker man att THE DARK TOWER är en trevlig och godkänd läsning ska man kanske i alla fall hålla lite i den, men den här boken är enbart till för ”Dark Tower junkies”. Det är bara sådana som kan uppskatta all den information som finns bland sidorna. Själv tycker jag att det kan vara lite rörigt och krångligt på sina ställen, men jag anser också att ”A Concordance” är ett oumbärligt verktyg för mig när jag läser THE DARK TOWER. En hel del bland ”Dark Tower junkies” omdiskuterade frågetecknen rätas ut (till exempel, är Alan, Allen och Alain en och samma person? Svar: ja) och det blir lättare att bearbeta all information om en viss karaktär man fått i böckerna när det finns samlat på ett ställe.

Det bästa med boken är nog ändå att man får ett större grepp om hela DARK TOWER-världen och man får en bättre översikt om hur enormt det som King skapat under 30 år verkligen är. I slutet av boken kommer fyra appendix där saker som uttryck och seder med mera i Mid-World gås igenom. Bara en sådan sak. Och absolut sist kommer den del av boken som verkligen får Mid-World att komma till liv: kartorna! Helt plötsligt kan man se hur Roland färdats på egen hand när han jagade Mannen i Svart, och se hur han samlar upp sina följeslagare och tillslut färdas längs ”the path of the beam” för att efter mycket krångel landa i Kansas. Mycket fräckt!

Kings DARK TOWER-värld är visserligen ganska blek i jämförelse med Tolkiens världar där språk, kulturer och framför allt historia utvecklats i det oändliga, men som sagt – man får en överblick som ändå imponerar.

Boken tar som sagt upp de fyra första romanerna samt novellen ”The Little Sisters of Eluria”. Däremot tas inte alla andra böcker med DARK TOWER-kopplingar upp (i alla fall inte i någon större utsträckning), vilket jag måste säga är en liten miss. Personligen känner jag att DARK TOWER-kopplingarna i BLACK HOUSE och speciellt INSOMNIA är lite rostiga just nu och skulle behöva få minnet uppfräschat inför del fem senare i år. Där ser jag en brist i ”A Concordance”.

Jag måste dock reservera mig lite med betyget, trots att jag redan sagt att boken är oumbärlig. Jag hade gärna sett något mer läsbart i boken. Kings förord, Furths förklaring och inledning i all ära, men resten av boken är ett rent uppslagsverk och inbjuder inte till någon längre läsning. Men en stark 3:a är boken absolut värd! [Anders]

”Stephen King’s The Dark Tower: A Concordance – volume 1” måste vara en av historiens längsta boktitlar. Jag kommer fortsättningsvis att kalla den för ”A Concordance” istället. Annars finns det risk att utskicket blir för stort. Låt dock inte titelns längd skrämma dig, det är en mycket bra bok…om du är ett stort DARK TOWER-fan förstås.

Från början var ”A Concordance” endast avsedd för King själv. Han skulle använda den som ett referensverk under skrivandet av WOLVES OF THE CALLA (del 5), SONG OF SUSANNAH (del 6) samt THE DARK TOWER (del 7) för att undvika att det slank in fel i böckerna. Då serien är så komplex är det inte det lättaste att hålla reda på alla karaktärer, ställen, saker och så vidare. King kände dock att den skulle kunna vara till nytta för läsaren också och uppmuntrade Robin Furth att publicera den, vilket hon gick med på.

Boken innehåller ställen, saker och personer som dyker upp i serien. Robin listar även språk, högtider samt en del kartor (3 stycken) i boken. Då detta material från början var avsett för King själv är det otroligt detaljerat och innehåller information om i stort sätt allt som återfinns i böckerna… förutom information om hur allt slutar…

Som titeln indikerar är detta den första volymen (det ska bli totalt 2) och vi får förmodligen mer info om hur allt slutar i nästa volym. Den kommer av förklarliga skäl dock inte ut förrän del 7 i seren (THE DARK TOWER) kommer i november 2004.

Detta är alltså ett uppslagsverk och inte en bok man läser från omslag till omslag (även om man naturligtvis även kan göra det). Jag inbillar mig att detta framförallt är en bok för de största DARK TOWER-fansen.

En sak som jag gillar med ”A Concordance” är att den innehåller info från både den nya och gamla versionen av THE GUNSLINGER. Robin listar innehållet från båda böckerna med en kommentar som förklarar skillnaderna mellan versionerna och vad som varit med i vilken. Snyggt!

Finns det då inget negativt med ”A Concordance”? Jo, det finns det faktiskt även om det inte är så farligt. Det värsta tycker jag är att en del sidor i boken blir lite jobbiga att läsa. Det känns som om man plockat in alldeles för mycket information på sidan och inte tillåtit sig att ha en blank rad här och där. Kanske är det för att få ner antalet sidor i boken eller så kanske det helt enkelt är såhär i den här typen av böcker. Jag hade även hoppats på lite mer kartor. Nu är det tre stycken och det känns lite tunt med tanke på alla platser Roland och hans gäng varit på…

En annan sak som är lite negativt för oss här i Sverige (som visserligen inte Robin kan rå för) är att läser man denna innan man läst de fyra första delarna (vilken en del kanske gör eftersom endast del ett och två finns översatta) sabbas handlingen ganska mycket. Det gäller alltså att läsa alla fyra delarna innan man läser ”A Concordance”.

Det sista negativa som jag ska ta upp är kanske lite tidigt att ta upp redan nu men jag gör det ändå… Hur blir det när volym två kommer? Ska man behöva läsa i båda volymerna om man vill veta något om en person som först dyker upp i t.ex. bok 2 och sedan i bok 6? Det kan ju hända saker i bok 6 som vi inte vet om i nuläget… Därför kan jag känna att det vore bättre att ge ut en bok med både volym ett och volym 2 i istället för volym 2. Men som sagt, det är kanske lite tidigt att klaga på detta redan nu. Jag återkommer i november nästa år när volym 2 kommer.

Vad blir det då för betyg på ”A Concordance”? Jo, jag ger den fyra Följeslagare av fem möjliga. Detta är dock på grund av innehållet mer än hur den ser ut och är utformad. [Lilja]


Recension av ”Territories”

Musik inspirerad av böcker är knappast någon nyhet. Bland annat skapade svensken Bo Hansson på 70-talet en skiva baserad på ”Sagan om ringen” som sålts i miljoner ex och länge setts som den absolut bästa musikaliska tolkningen av trilogin. Ganska fräckt faktiskt, och skivan är mycket bra.

Dennis Downings ”Territories” är mig veterligen den första skivan i det här utförandet som är helt och hållet baserad på Stephen Kings verk. Jo, visst finns det en rad hårdrocksgrupper som skrivit texter utifrån Kings verk, men det här är alltså instrumentala musikstycken. Musiken är ganska drömsk och filmmusikaktig (skivans undertitel är ”A soundtrack inspired by Stephen King’s Dark Tower saga”).

Det är tre saker jag inte gillar:

1. Först och främst är titeln lite missvisande. ”Territories” kopplar man inte direkt till THE DARK TOWER även om Dennis själv förklarar på sin hemsida att när de två världarna korsades i BLACK HOUSE fick han bekräftat att Territorierna hörde hemma i THE DARK TOWER-sagan. OK för den förklaringen, men en mer lämplig titel hade kanske varit ”Mid-World”.

2. Jag tycker att ljuden som används låter alldeles för moderna. Jag har alltid sett THE DARK TOWER-världen som en mix av riddarriken och vilda västern och svepande stråkar passar inte helt in i den bilden.

3. Den första hälften av skivan är ganska uddlös. Man skulle nästan kunna byta titlar sinsemellan och ändå tycka att titel och låt passar ihop.

Men i andra hälften tar sig skivan rejält. Dennis Downing får en tydligare koppling mellan sin tanke i titeln och det han faktiskt skapat. Bitarna faller på plats och jag tycker även att han valt bättre ljud/instrument till dessa låtar.

Om nu ”A Concordance” är ett måste för ”Dark Tower junkies” så är ”Territories” mest till för de allra mest desperata fansen! Om jag inte hade råkat få ett recensionsex hade jag nog inte köpt skivan, vilken kostar närmare $23. Men är ni ändå sugna att provlyssna så finns det utdrag ur samtliga låtar på Dennis hemsida och fyra fulllängdslåtar på mp3.com:

http://www.dennisdowning.net
http://www.mp3.com/dennisdowning

”Territories” lär inte bli någon storsäljare i stil med Bo Hanssons ”Sagan om ringen”, men den är helt OK. Tre Följeslagare av fem möjliga. [Anders]

Förra månaden ramlade det in en CD med titeln ”Territories” i min brevlåda. Det visade sig att det var en CD med New Age musik baserat på Kings THE DARK TOWER-serien samt THE TALISMAN. Till en början var jag naturligtvis skeptisk. Inte kan man väl göra musik baserat på böcker, eller?

Det visade sig faktiskt att man kan det. Det är nämligen vad Dennis Downing har gjort. Och varför skulle man inte kunna det? Det är ju egentligen inte någon skillnad mot att göra filmmusik. Det är ju i båda fallen en massa intryck som ska bli musik…

”Territories” innehåller 11 spår. Ett av dem är inspirerat av THE TALISMAN och resten av THE DARK TOWER, därför kan jag tycka att namnet är en aning missvisande… Spåren har titlar som till exempel. ”Crossing Over”, ”Along the Path of the Beam” och ”Court of the Crimson King”.

Hur är då CDn? Ja, det är ju inte den vanliga CD-skivan som man sticker ner till Åhléns och inhandlar. Det är inte något man sätter på när man har fest (åtminstone skulle inte jag göra det). Det är inte heller någon man sätter på i bakgrunden när man vill ta igen sig eller sova. ”Territories” är något man sätter på när man vill komma i stämning för THE DARK TOWER!

Då jag själv inte är så värst bekant med New Age musik lyssnade jag på CD:n ett antal gånger innan jag skrev recensionen. Jag erkänner villigt att jag första gångerna tyckte att det lät en hel del som hissmusik på för högt varvantal men ju mer jag lyssnade, ju mer gillade jag det.

Jag upptäckte även att den faktiskt gjorde det den sa sig göra. Vad jag än gjorde när jag lyssnade på den fick jag faktiskt lust att läsa THE DARK TOWER-böckerna. Om detta beror på att jag vet att de är inspirerade av böckerna eller om jag tyckt samma sak även om jag inte vetat om det har jag dock ingen aning om…

Är detta någon ni borde inhandla då? Jodå, så länge ni är beredda på vad det är ni får. Det är alltså inte en ”vanlig” CD om man nu kan säga så. Det är inte samma sak som att köpa senaste KISS eller Britney Spears och den är faktiskt lite väl dyr…

Betyget blir dock rätt bra. Tre starka Följeslagare av fem möjliga. [Lilja]


Frågor och svar

Frågor från Niklas Fridh

1. Har nyligen märkt att det finns "soundtrack" på cd till många av Stephen Kings filmer, se (www.stephenkingshop.com/movies/SoundTrack/index.htm). Kan passa på att meddela att det finns även för THE RUNNING MAN fast denna inte finns medtagen på listan. Min fråga är om ni hört dessa, och rekommenderar ni att man införskaffar dem. Har ni planer på att recensera dem?

- Jo, jag har hört (och äger) faktiskt en hel del soundtracks. Ett tag var jag nämligen som besatt av att ha allt (och jag menar verkligen allt) som hade med King att göra. Tyvärr så innehållet de flesta av dessa klassisk musik eller den typen av musik. Gillar man det tycker man säkert om dessa också, personligen gillar jag soundtracket till PET SEMATARY (av Ramones) och MAXIMUM OVERDRIVE (av AC/DC). Alltså, det är upp till dig om du ska införskaffa dem. Vissa av mina är till salu så här av dig om du är intresserad. Vi kommer inte att recensera dem som det ser ut nu. [Lilja]

2. Vad är det för skillnad mellan VARULVENS ÅR, version -86, och version -88? Kom någon av dem med omslagspapper? Är de olika svåra att få tag på?

- VARULVENS ÅR finns enbart i kartonnerad upplaga och de två årsversionerna indikerar att det är två tryckningar, 1:a upplagan och 2:a upplagan. Någon skillnad i innehåll eller utseende är det alltså inte. Rent krasst kan man väl misstänka att 1:a upplagan borde vara svårast att få tag på, men å andra sidan är det mycket tänkbart att 2:a upplagan var mindre och i så fall är svårare att få tag på. Vi har ju tidigare försökt få fram uppgifter om upplagor från Wahlströms men de nekade oss sådana. [Anders]

Fråga från Jimmy

3. Hej! Jag har en liten fråga om man kan få vara så snäll att ställa en. Jo, jag undrar om ni vet någonstans där man kan få tag på Kings tidiga böcker som CARRIE, DET, VARSEL etc?

- Ja, tyvärr är det ju så att de äldre titlarna inte längre är i produktion. Det är ju knappt så att de senaste årens svenska Kingböcker finns i bokhandlarna. Så det är auktionssajter, loppmarknader, antikvariat och annonser i Följeslagarnas egen butik som gäller för att få tag på de där böckerna. Lycka till! [Anders]


Efterord

Nästa gång fortsätter vi med Genomgången av Stephen Kings böcker och det är dags för den näst sista Richard Bachman-boken – THINNER (FÖRBANNELSE). Har ni läst boken så får ni som vanligt vara med och sätta Följeslagarnas medelbetyg mellan 1 och 5 och förstås komplettera med er egen kommentar. Så var med och tyck till! Skicka också era tankar kring hemsidan och annat. Vi ses om två veckor.

Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows
Lilja – http://www.liljas-library.com
Följeslagarna – http://www.foljeslagarna.com
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025