UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #173 – 030908

Förord

Hej och välkomna till utskick #173 som inte innehåller det det skulle. På grund av en liten planeringsmiss i kombination med nedpackad referenslitteratur i samband med flytt så måste vi skjuta upp genomgången av THINNER till nästa gång. Förlåt så mycket, men i och med det har ännu fler möjlighet att skicka in sitt betyg på boken. Gör det!

I stället kör vi en artikel/intervju med Robin Furth, ni vet hon som skrev boken ”Stephen King’s The Dark Tower: A Concordance” som vi recenserade i förra utskicket och som många av er faktiskt äger (i och med att vi kunde erbjuda den till specialpris). Artikeln/intervjun är tagen från en amerikansk dagstidning, men översatt till svenska.

Vidare redovisar vi resultatet i OM EN BUICK 8-tävlingen som generade hela 46 svar. Mycket imponerande!

Trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 820


Nyheter

* Stephen King har medverkat med en liten lista i tidningen Book Magazine. Listan gällde hans fem favoritfilmer de senaste två åren och här är den med Kings egna kommentarer:

Stephen King
My Favorite Movies of 2002–2003

1. WRONG TURN The cheesy Deliverance-meets–Texas Chainsaw Massacre premise succeeds amazingly well.
2. THE GOOD THIEF A meringue-light heist thriller that comes with a mule-kick of a surprise ending.
3. SPELLBOUND The year's best thriller happens to be a documentary about a spelling bee. So sue me. You won't even leave to use the bathroom.
4. DARK BLUE Kurt Russell's performance as a world-weary, venal cop is his best in years; and the movie, which begins with the Rodney King beating and ends with the acquittal of the cops who beat him up, explains everything you need to know about the Bush administration's decision to invade Iraq.
5. THE QUIET AMERICAN Based on Graham Greene's overpraised and overearnest novel about Vietnam, this is Michael Caine's best performance in ages. The scene near the end where he loses it is the best acting job of the past year.

* Det lönar sig att bo i Creswick, Australien. Där kommer nämligen urpremiären av nyinspelningen av SALEM’S LOT att hållas. Delar av miniserien spelades in just i Creswick som under en tid förvandlades till en snöig amerikansk småstad. Nu har kommunens representanter bett producenten av serien om en förhandskopia och det ska de få lagom till jul då serien ska visas i stadshuset. Amerikanerna får se serien nästa år men när resten av Australien får se serien är oklart. Det samma gäller förstås oss skandinaver.

* Den 14/10 släpps ”The Diary of Ellen Rimbauer” på DVD (Region 1). Endast för extrema samlare…

* Nyligen intervjuades John Mellancamp och fick givetvis en fråga om hans planerade musikal med King. Så här löd frågan och svaret:

What will the musical you're writing with Stephen King be like?
MELLENCAMP: (Laughing) I can tell what it's not going to be like: It won't be "Jack and Diane" meets "Cujo." He's already written the story -- it's very beautiful, more like "The Green Mile." It's an American story about an American family. Some of the characters are 100 years old, some are 15. So that will give me the opportunity to write for each character in a different style. I ain't writing a bunch of rock songs"


Läsarbidrag

Från David
- Trailersiten movie-list.com har en avdelning för filmklassiker där de varje vecka läger till nya trailers i mycket hög kvalitet. I nuvarande stund finns trailers till två Kingfilmer uppe:

THE SHAWSHANK REDEMPTION (NYCKELN TILL FRIHET)
http://www.movie-list.com/s/shawshankredemption.shtml

MISERY (LIDA)
http://www.movie-list.com/trailers.php?id=misery

De har även massor med andra trevliga trailers på klassikeravdelningen (ta åtminstone en titt!)
http://www.movie-list.com/classics.shtml

Från Johan:
- Här kommer en länk till en som säljer lite begagnade King och även Koontz till bra priser.
http://www.bokhans.com/king.html

Från Jerker:
- Jag vet inte om ni har uppmärksammat att det släpps en King box 12 november:
http://www.ginza.se/Product/Product.aspx?ItemId=99516&LogSectionId=-2

Jag kan inte påminna mig om att jag har sett det nämnt här men mitt minne är allt annat än gott :o)

- Nej, den har vi inte hunnit nämna än. Det är en box med THE GREEN MILE, STEPHEN KING’S IT, STEPHEN KING’S THE SHINING (tror vi, kan ju vara Kubricks version också) samt DOLORES CLAIBORNE på DVD i en och samma box. Kanske inte världens mest spännande box och tämligen dyr. Men tack för tipset, och tack även David och Johan för era tips.


Om Robin Furth

I förra utskicket recenserade vi “Stephen King’s The Dark Tower: A Concordance” av Robin Furth. Vi har försökt dra i vissa trådar för att få göra en intervju med henne, men enligt våra källor är hon blyg och inte speciellt pigg på att ge intervjuer. Vi har dock hittat en artikel/intervju på nätet som vi nu översatt till er så att ni ska få en inblick i hennes arbete och vad hon är för någon. Intervjun är tagen från tidningen Ellisworth American som är en tidning i Maine. Robin intervjuades som representant för orten Surry.

* * *

Robin Furth är en överraskning. I två och ett halvt år har hon jobbat med skräckmästaren Stephen King och ägnat sig åt Mid-World, platsen där Kings episka fantastyserie THE DARK TOWER utspelar sig.

Efter så många månaders fördjupning i karaktärer, platser och händelser i en så komplex och mörk fantasivärld, skulle man förvänta sig en kvinna med kisande blick, läderaktig hud och möjligtvis en puckel på ryggen.

Furth har dock inget av detta, ej heller någon mystisk lysande aura eller mörkt skimmer. Hon är blond och ljus i hyn, ler ofta när hon pratar om “Stephen King’s The Dark Tower: A Concordance”, den första volymen som är en guide till de fyra första delarna i serien.

Trots sitt friska utseende har Furth inte färdats genom Mid-World utan att komma tillbaka berörd: ”Jag drömmer om karaktärerna”, säger hon. ”Roland hemsöker verkligen mig.”

Roland Deschain, den sista revolvermannen i Mid-World är huvudpersonen i serien. Hans uppdrag genom alla böckerna är att finna det Mörka Tornet, vilket Furths konkordans beskriver som ”stöttepelaren i tidens och rummets oändlighet”.

Furth är i allra högsta grad medveten om nyanserna i karaktärerna och platserna. ”När man jobbar så intensivt med denna magiska värld så slutar det med att man lever i den”, säger hon.

Boken är en biprodukt av ett nära samarbete med King. I sitt förord till boken skriver han att när han skulle börja skriva de tre sista böckerna i serien visste han att det inte skulle räcka med att läsa om de tidigare böckerna och skriva Post-it lappar till sig själv. Historien hade utvecklats till ett ”fantasins varuhus” och han behövde en inventering.

King vände sig till Burton Hatlen, en före detta professor vid University of Maine, som kände Furth genom hennes doktorsavhandlingar i litteratur.

”Burt berättade att Steve behövde en tillfällig assistent”, säger Furth. ”Jag sa ’visst’, och så började det hela som ett mindre projekt som sedan växte till något större om DARK TOWER-böckerna.”

Hennes arbete började först med att samla namnen på karaktärer och platser för att underlätta Kings skrivande. Ofta fick hon svara på frågor som ”Vad har Jake Chambers i sin ryggsäck?”. För att svara på sådana frågor fick hon leta igenom de tidigare böckerna i serien. Hon ägnade timmar till att rita kartor över fantasivärlden (vars geografi förändras som en del av historien) så att Kings karaktärer inte skulle gå där de redan varit.

Alla dessa kartor, platser, historier, karaktärer, termer och uttryck är nu samlade i en överraskande lättläst guide som King i sitt förord beskriver som ”ovärderlig”. Boken innehåller all information läsaren kan tänkas behöva för att uppskatta Kings stundtals komplicerade fantasivärld.

Furth berättar att hon växte upp i Pennsylvania i en ”vetenskaplig familj”. Hon läste vid University of Pennsylvania i Philadelphia, och fortsatte sedan vid University of York i England där hon fick sin fil. mag. och träffade sin man, med vilken hon återvände till Maine tre år senare.

Hennes far är en mikrobiolog och hennes farfar var patolog som flyttade till Surry på 40-talet. Det var i hennes farföräldrars hus, som numera är där Furths stora familj samlas på somrarna, som hon och hennes man bodde i sex år efter att ha lämnat England.

Det var då hon fick sitt lärarcertifikat och jobbade tre år på Surry Elementary School, ett år på Liberty School i Blue Hill och ett år på College of the Atlantic.

När hon återvände till University of Maine för att återuppta doktorsavhandlingen, så kom oförutsätt in på vägen som ledde till King, Roland, Mid-World och utgivningen av en bok.

”Steve är en underbar chef”, säger hon. ”Mycket snäll i sinnet och generös”.

Efter ett års katalogisering och efterforskning hittade Furths man en utbildning i England som intresserade honom.

”Det var ett svårt val – jag gillade verkligen mitt jobb och han gillade verkligen utbildningen. Jag skrev till King och förklarade dilemmat. Han sa att jag kunde fortsätta mitt arbete i England. Vi träffades några gånger, men mest verkade vi som brevvänner. Det var ganska fantastiskt, så långt in i projektet. Han visade verkligen att han uppskattade vad jag gjorde.”

Furth arbetar nu med den andra volymen av konkordansen som kommer att publiceras samtidigt som Kings sista roman i serien. Hon har också skrivit egen fiktion, en fantasyroman som hon hoppas kan bli publicerad.

”Arbetet som jag gjort i Mid-World har inspirerat min roman”, säger hon.

Samarbetet med King har format hennes egen kreativitet: ”Som författare, och som anställd av någon som Stephen King, så känns det bra att veta att min egen fantasi har något att ge. Det är en bekräftelse”.

Efter mer än två års boende i Kings värld har Furth nästan levt med den i symbios. ”Det kommer att bli mycket märkligt att lämna Mid-World”, avslutar hon.

[Jessica Brophy. Översatt av Anders]

Intervjun på engelska
http://www.ellsworthamerican.com/thisweek/08-28-03/ea_news8_08-28-03.html


OM EN BUICK 8-tävlingen

Tävlingen gick alltså ut på att lista fem Kingverk som antingen har ett fordon i titeln eller där ett fordon har en avgörande betydelse för handlingen. Det kom 46 svar och många svar som uppfyllde kraven.

Vi börjar med den självklaraste kategorin, den med fordon i titeln:

CHRISTINE
”Dolan’s Cadillac”
”Trucks” (”Onda maskiner”) (Även MAXIMUM OVERDRIVE godkändes)
”Uncle Otto’s truck” (”Farbror Ottos lastbil”)

Vidare andra kategorin, där ett fordon har en avgörande betydelse för handlingen, här med två underkategorier – solklara, och långsökta.

Solklara:
CUJO
THE DEAD ZONE (DÖD ZON)
THE WASTE LANDS
THE TOMMYKNOCKERS (KNACKARNA)
MISERY (LIDA)
PET SEMETARY (JYRTJYRKOGÅRDEN)
THINNER (FÖRBANNELSE)
DREAMCATCHER (DRÖMFÅNGARE)
THE REGULATORS (VÄKTARNA)
”The Night Flier” (”Nattflygaren”)
”The Langoliers” (”Langoljärerna”)
”Mrs Todd’s shortcut” (”Mrs Todds genväg”)
“Riding the bullet”
“The road virus heads north”
”The Lawnmover man” (”Gräsklipparmannen”)
”Sometimes they come back” (”Ibland kommer de tillbaka”)
”Big Wheels: A Tale of the Laundry Game” (”Hjul som rullar: En berättelse om tvättköret”)
”Morning Deliveries” (”Morgonleveranser”)
”One for the road”

Långsökta
ROADWORK (VÄGBYGGE)
”Low Men in Yellow Coats” (“Låga män i gula rockar”)
“The Body” (“Höstgärning”) (Även STAND BY ME)

Alldeles för långsökta och alltså inte godkända
THE SHINING (VARSEL)
NEEDFUL THINGS (KÖPLUST)
DESPERATION
THE DARK HALF (STARK)
SALEM’S LOT (STADEN SOM FÖRSVANN)

De som vunnit böckerna har prickat in fem titlar som antingen varit självklara eller solklara och de lyckliga vinnarna är:

Annelie Johansson
Hornsgatan, Stockholm

Marcus Widerberg
Tunavägen, Lund

Ingela Olsén
Nyponvägen, Östersund

Mikael Nordlund
Vikgatan, Filipstad

Lise-Lotte Larsdotter
Sägengatan, Hisings Backa

Grattis! Priserna skickas direkt från Bra Böcker som alltså var med och sponsrade denna tävling!


Frågor & svar

Fråga från Sanna

1. Hejsan! Jag undrar bara varför jag inte kan hitta något om DET på hemsidan. Är jag vilse eller finns det inget?

- Det finns inget! Men när vi kommit fram till IT i vår stora genomgång så kommer det att finnas mycket material! [Anders]

Fråga från Markus

2. På http://www.tnmc.org/gnews/dolan.html finns lite (gamla?) nyheter om en eventuell filmatisering av ”Dolan’s Cadillac” (som jag för övrigt håller som en av King's sämsta korta historier). Så länge jag har varit medlem har ni inte vad jag minns kommenterat nyheten. Vet ni något om detta projekt? Har svårt att tro att det någonsin blev en film av detta.

- Vi rapporterade friskt om denna filmatisering för några år sedan då den verkligen var i ropet. Enligt de uppgifter som fanns då skulle Kevin Bacon och Sylvester Stallone göra huvudrollerna, men helt plötsligt tog det slut på nyheterna och projektet dog. Antar vi. Personligen skulle jag mycket gärna se denna film, jag tycker att ”Dolan’s Cadillac” är en utmärkt historia. [Anders]

Fråga från Tommy

3. Hejsan! Har nyss gått med i er mailinglista och är ett stort Stephen King-fan. Vi har en hel del filmer hemma här men har upptäckt att det är svårt att på tag på köpfilmer på VHS. Jag har under en längre tid varit på jakt efter LANGOLJÄRERNA på VHS men inte hittat den. Likadant med CAT’S EYE och THE RUNNING MAN. Vet ni vart man kan få tag på dem?

- Nej, tyvärr så har jag ingen direkt superkoll på vart man kan hitta just dessa titlar på VHS. VHS är ju tydligt på väg bart från marknaden till förmån för DVD, men det finns ju några ställen som fortfarande säljer köpvideor som ginza.se. Är det någon som har ett extra bra tips till Tommy? Hör då av er till oss! [Anders]


Efterord

Nästa gång lovar vi att det blir en genomgång av THINNER. Har ni inte hunnit skicka in ert betyg så har ni alltså fortfarande chansen… I övrigt hoppas vi på många goda nyheter och annat kul. Skicka in frågor och tips om ni har något så blir utskicket extra bra! Ha det fint tills nästa gång!

Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows
Lilja – http://www.liljas-library.com
Följeslagarna – http://www.foljeslagarna.com
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Trailer: Pet Sematary: Bloodlines
Recension: Holly
Summering av sommarens nyheter
Recension: The Boogeyman
Nya filmer från ingenstans

SENASTE RECENSIONERNA

Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider
Mr. Mercedes - Säsong 3

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Kommande:
Holly
- Roman, släpps på engelska och i svensk översättning i september 2023
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Pet Sematary: Bloodlines
- Prequel till Pet Sematary. Premiär på Paramount+/SkyShowtime 6/10. Ingen svensk distribution bekräftad.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
You Like It Darker
- Ännu ej officiellt utannonserad samling som ska komma 2024.
• Format: Bok
• Status: Rykte
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt