UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #174 – 030922

Förord

Hejsan, och välkomna till ett utskick som dessvärre ser lite annorlunda ut jämfört med de vanliga. Det är nämligen så att det saknas bidrag från er (frågor, betyg på THINNER etc) av den enkla anledningen att mailadressen foljeslagarna@swipnet.se inte är tillgänglig just nu på grund av abonnemangsflytt. Därför kommer vi att redovisa Följeslagarnas medelbetyg och kommentarer på THINNER i nästa utskick (vilket alltså betyder att ni har ytterligare två veckor på er att skicka in ert betyg om ni nu inte gjort det!).

Vi hoppas ni har överseende med detta!

Mycket nöje - Anders & Lilja
Medlemsantal: 819


Nyheter

* Glädjande nyhet för svenska Kingfans. Nu har Bra Böcker bekräftat att översättningen av BLACK HOUSE kommer under försommaren 2004. Inte nog med det, Bra Böcker ger också ut TALISMANEN på nytt så att alla som missat den får en ny chans.

* Är det en ny filmatisering av CHRISTINE på gång? Ja, man kan nästan tro det i alla fall då rapporter om en stämning gällande en remake för NBC kommit fram. Det är producenten (av originalfilmen) Richard Kobritz som skickat in en stämningsansökan då han utelämnats från förhandlingarna kring NBC-remaken. Han vill ha ekonomisk kompensation. Vi får se om det dyker upp någon mer information i framtiden.

* King kommer att tilldelas ett pris av National Book Awards gällande ”distinguished contribution to American letters” i november. Mer om detta går att läsa på Kings hemsida: http://www.stephenking.com.

* Den sista oktober kommer King att vara med i ett evenemang på Burns Film Center i Pleasantville, New York där han kommer att hålla ett föredrag och filmen CUJO kommer att visas.

* Skådespelaren John Ritter, som gjorde rollen som den vuxne Ben Hanscom i STEPHEN KINGS DET har hastigt avlidit vid 54 års ålder.

* Igår, 21/9, fyllde Stephen King 56 år. Grattis i efterskott!


Genomgång av Stephen Kings böcker – del 22: THINNER

”’Thinner’ the old Gypsy man with the rotting nose whispers to William Halleck…” – Richard Bachman

* Bantarkungen

Som så många andra av Kings historier finns det en verklig händelse bakom, något som kittlade hans fantasi och som med en smärre överdrift kunde utvecklas till en bokidé. THINNER, där huvudpersonen William ”Billy” Halleck tappar kilo efter kilo trots att han vräker i sig mat inspirerades av King egen bantning.

Nu för tiden är King en vältränad man (som tappade en hel del extra kilon när han låg på sjukhus efter bilolyckan) men det fanns en tid då magen inte var lika platt. Hans doktor hade bett honom att gå ned och samtidigt sluta röka.

”När det började hända saker och jag faktiskt gick ned i vikt kunde jag inte låta bli att känna mig attraherad av hela idén. Det finns en strof i boken om hur vår version av verkligheten beror mycket på hur vi ser vår fysiska storlek. Jag började tänka på vad som skulle hända med någon som började gå ned i vikt och som inte kunde sluta.”

* Skräckhistoria

THINNER skiljde sig från de fyra första Bachmanböckerna genom att vara en renodlad skräckhistoria. De tidiga böckernas pessimism lyste med sin frånvaro och huvudpersonen, den välmående advokaten Billy Halleck var inte alls en utstött man eller en sökande ung man som vi träffat i de tidiga böckerna.

Halleck kör på en gammal zigenarkvinna och med hjälp av några goda vänner i rättssalen blir han rentvådd, men zigenarledaren Taduz Lemke väljer en alternativ bestraffning – han stryker handen över Billy kind och viskar ”thinner…” (magrare) och plötsligt kan Billy inte låta bli att gå ned i vikt. Hur ska han bli kvitt förbannelsen innan hans kropp försvinner helt och hållet?

* King blir avslöjad

THINNER gavs ut under pseudonymen Richard Bachman, och trots att många redan bombarderat King med frågan om det var han som var Bachman hade han systematiskt svarat nej. Men en person lyckades komma över bevis som faktiskt bekräftade att det var King som var Bachman. Han hette Steve Brown och jobbade i en bokhandel i Washington D.C. Han fick tag på ett förhandsex av THINNER och redan efter två sidor såg han likheterna i berättarstilen.

Han kunde inte släppa tanken på att det faktiskt kunde vara King som i själva verket var Bachman så han tog sig till Library of Congress för att titta på copyrightdokumenten. Den första ledtråden var att Kings dåvarande agent Kirby McCauley även var Bachmans agent. De allra äldsta dokumenten fanns inte i databasen utan en anställd tog fram dem manuellt. Och där stod det: Stephen King, Bangor, Maine. Brown tog kopior på dokumenten.

Som Kingfan var inte Browns mening att utpressa King eller så, han tyckte bara att det var roligt att han lyckats få fram uppgifterna och ville använda dem som grund till en artikel. Han skrev ett brev till King där han förklarade bakgrunden till forskningen och vad han hade kommit fram till. Han bad om Kings godkännande till en artikel. Ville han inte det kunde Brown tänka sig att hålla tyst om det hela.

Ett par veckor senare fick Brown ett telefonsamtal till bokhandeln och i andra änden av telefonlinjen satt King. Han hade ringt runt till varenda bokhandel i Washington D.C. för att få tag på Brown som inte skrivit ned något telefonnummer i sitt brev. ”OK – du vet att jag är Bachman, och jag vet att jag är Bachman. Så vad ska vi göra åt saken? Låt oss prata.” sa King. Att Bachmans identitet nu skulle komma fram var oundvikligt – sanningen fanns ju på papper.

Under tre kvällar intervjuade Brown King angående sin pseudonym. Det var den enda genomgående intervjun han gjorde i ämnet och Brown fick sin text publicerad först i Washington Post och sen lite här och där. Den finns numera bevarad i Underwood/Millers essäsamling ”Kingdom of fear”.

* Utgivning

1984 kom THINNER i USA
1986 kom THINNER på svenska (FÖRBANNELSE)
1991 kom THINNER på norska (FORBANNELSE)
1992 kom THINNER på danska (MANDEN DER BLEV TYNDERE)
1996 kom THINNER som film i USA
1997 kom THINNER på finska (KIROUS)

* Udda fakta

- Bokens originaltitel, eller arbetstitel om ni så vill, var GYPSY PIE. Ni som läst boken fattar varför.

- THINNER var den första Bachmanboken som kom ut i inbunden upplaga och den sålde 28 000 ex. När det avslöjades att det var King som var Bachman och boken gavs ut med Kings namn på omslaget sålde den plötsligt 280 000.

- ”Det här är hur Stephen King skulle skriva om han nu kunde skriva” löd en recension innan avslöjandet.

- Läser man THINNER på engelska uppstår en del humoristiska inslag för oss svenskar. Det språk som zigenarna pratar (romani) är i själva verket väldigt märkliga svenska fraser. ”Ta mig inte till mormor!” utbrister någon helt plötsligt. Var kommer dessa fraser ifrån? Jo, den svenska översättningen av THE SHINING. King måste alltså ha bläddrat i VARSEL och plockat det som han tycke såg bra ut. Översättaren Bo G A Ericsson kan alltså i princip kalla sig för medförfattare till THINNER! I den svenska boken är det dock riktig romani, men om den är helt korrekt kan vi inte svara på.

- I filmen gör King en av sina klassiska cameos som Dr Banghor, när Billy är i rätten.

- John Candy påstås varit ett namn för huvudrollen i ett tidigt skede.

* Personliga reflektioner

Jag minns att jag stod i bokhandeln och bläddrade i FÖRBANNELSE när den precis kommit ut. Jag läste lite här och där och läste delen där Billy hälsar på sin kompis som Cary vars hud förändrats drastiskt... Jag höll för sjutton på att smälla av! Det var det äckligaste och otäckaste jag hade läst då, 13 år gammal. Usch! Kan än idag få en känsloflashback hur jag stod där och blev spyfärdig…

Ja, vad ska man säga om THINNER? Det är en ganska cool bok tycker jag. Udda och spännande. Relativt lättläst och med en fin liten knorr på slutet. Den där knorren hade jag faktiskt glömt bort när jag såg filmen och blev då lite förvånad för jag mindes inte att det slutade som den gjorde. Men efter lite bläddring i boken så konstaterade jag att det var så även i originalet. Filmen, förresten, minns jag som helt OK, med maffiakillen som den stora behållningen.

De svenska fraserna är mycket underhållande. Jag och min bror brukar droppa dem ibland bara så där. ”Enkelt, men tillrackligt!” säger brorsan och så garvar vi. En annan rolig THINNER-historia är när jag och en kompis gjorde ett mycket simpelt dataprogram i högstadiet där ordet ”THINNER” skrevs ut i allt mindre bokstäver. Den kombinerade data- och samhällskunskapläraren blev orolig och trodde att vi syftade på lösningsmedlet ”Thinner” som ungdomar vid den här tiden sniffade i sig…

Nåja – THINNER är som sagt en klart godkänd bok. Ingen av Kings bättre men en av de starkare i mellanligan. Tre starka Följeslagare av fem möjliga. [Anders]

Även jag tycker att THINNER är en klart bra bok. Tyvärr är den inte helt like de övriga Bachmanböckerna. Om man läser de tidigare RAGE, THE LONG WALK, ROADWORK och THE RUNNING MAN så är de mer samhällskritiska än THINNER. Detta tycker jag är lite trist. Visserligen är den bra, den är mer en Kingbok än en Bachmanbok men det är det som är lite trist. Som Bachman skulle King hålla sig till mer mörka beskrivningar av samhället och inte skriva typiska Kingböcker. Det var ju liksom det som var skillnaden.

Boken är dock bra och jag ger den tre starka Följeslagare av fem möjliga. [Lilja]

* Följeslagarnas medelbetyg och kommentarer

Som vi skrev i förordet kommer vi att redovisa betygen och kommentarerna i nästa utskick.


Frågor & svar

Fråga från Jan

Såg i ert senaste utskick att ni inte riktigt visste vilken version av THE SHINING det var i Stephen King-dvd-boxen. Det är faktiskt Kubrick-versionen, det står de på www.discshop.se i alla fall, tråkigt men sant.

Tänkte passa på och fråga och novellerna som filmerna NYCKELN TILL FRIHET och STAND BY ME är baserade på finns att få tag på i Sverige? Novellerna heter väl som bekant "Rita Hayworth and the Shawshank Redemption" och "The Body"?

- Först och främst, tack för din rättelse. Jo, novellerna finns i Sverige om du lyckas rota fram böckerna SOMMARDÅD och VINTERVERK i något antikvariat eller liknande. ”The Body” går lite missvisande under namnet ”Höstgärning” i Sverige och ”Rita Hayworth…” heter ”Vårbedrift”. [Anders]


Efterord

Återigen beklagar vi att detta utskick blev så kort, men vi kommer igen nästa gång. Till dess får ni skicka in frågor och tips och annat skoj som sätter guldkant på utskicket! Vi hörs om fjorton dagar!

Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows
Lilja – http://www.liljas-library.com
Följeslagarna – http://www.foljeslagarna.com
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Never Flinch: Omslag och utdrag
Cujo nysläpps i pocket 2025
Nästa bok: Never Flinch
Salem's Lot är här!
Chuck kommer först nästa sommar - kanske

SENASTE RECENSIONERNA

Salem's Lot
Shine On: The Forgotten Shining Location
Så du vill ha det mörkare
Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Salem's Lot
Film. Långfilm som hade premiär på MAX 3/10 2024. Läs vår recension
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
Bok. Samling med 12 noveller, släpptes 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning. Läs vår recension
Gwendytrilogin
Bok. Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpptes enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
Kommande:
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins. Amerikansk premiär 21/2 2025.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025-02-21
Never Fllnch
- Kommande roman. Släpps 27 maj 2025 i USA
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan. Visades på Toronto International Film Festival 6/9 2024 kommer att ha sin breda premiär i USA sommaren 2025.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Long Walk
- Långfilm i regi av Francis Lawrence. Spelas in just nu för eventuell premiär 2025.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Institute
- Tv-serie. Under inspelning just nu med eventuell premiär 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt