UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #175 – 031006

Förord

Hejsan och varmt välkomna till ännu ett utskick. Höstlöven faller ned och i vissa delar av landet har det redan fallit snö. Perfekt väder att kura ihop sig med en bok eller se en film eller göra något annat. Många sitter och väntar på nästa DARK TOWER-bok, andra bryr sig inte alls. I detta utskick tar vi upp lite riktlinjer för hur man ska göra när man ska köpa en signerad bok, vad man ska tänka på, vad man ska fråga och vad man ska göra om det visar sig vara en förfalskning. En av våra Följeslagare har nämligen blivit blåst på Tradera nyligen. Läs mer här nedan.

I övrigt kommer vi med medelbetyget och kommentarerna på THINNER som fick stå över förra gången.

Till sist: glöm inte bort att ni kan beställa THE DARK TOWER V: WOLVES OF THE CALLA till specialpris (240 kr inklusive porto) genom Följeslagarnas hemsida. Logga in och beställ. De som bor i Uppsala eller som kan tänka sig att åka och hämta boken i Uppsala English Bookshops affär på S:t Olofsgatan 32, mittemot stadsbiblioteket, får boken för 220 kr, men beställningen måste ske via vår hemsida.

Hösthälsningar - Anders & Lilja
Medlemsantal: 806


Nyheter

* KINGDOM HOSPITAL. Inspelningen av Stephen Kings variant av Lars von Triers "Riket" är i gång och på Liljas sida kan man se exklusiva foton från inspelningen.
http://www.liljas-library.com

Det rapporteras också att en tie-in bok (precis som "The Diary of Ellen Rimbauer") kommer i samband med serien. Boken heter "The Journals of Eleanor Druse: My Investigation of the Kingdom Hospital Incident" och ska alltså föreställa vara skriven av karaktären Eleanore Druse ("Fru Drusse" i originalet). Vem som egentligen skrivit boken är i dagsläget okänt. Det är Hyperion som släpper boken (precis som ”The Diary…”).

Vi som inte är amerikaner ska inte gråta för att vi inte får se serien, för KINGDOM HOSPITAL kommer att i sin helhet släppas i en DVD-box i juni nästa år om allt går väl. Som vanligt är det då Region 1 vi pratar om.

* RIDING THE BULLET. Mick Garris har nu fått klartecken att köra igång med inspelningen av RIDING THE BULLET med sitt egna manus baserat på Kings novell. Vi har tidigare skrivit om en mycket negativ recension på manuset, men om Garris gjort några justeringar återstår att se.

* I förra utskicket berättade vi att King kommer att få ett fint pris i november, nämligen National Book Awards gällande ”distinguished contribution to American letters”. Detta har dock inte mottagits helt gnällfritt av vissa finare kulturelitiska personer i USA. Läs mer här:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=579&a=185899


Läsarbidrag

Från Simon:

Läste er recension om ROSE RED. Någon av er klagade på slutet. I dokumentären på DVD:n, den där King medverkar, så säger de ju att slutet skrevs om. Anledningen var att skådespelaren som spelade professorn, som ogillar hela idén om spöken och sånt, dog efter två tredjedelar av filmen var färdig. I dokumentären säger de också att professorn hade en stor roll i slutet. Detta är ju en förklaring till varför slutet på ROSE RED blev så dåligt och jag tycker det är värt att noteras.

- Frågan är bara hur den skulle ha slutat, men det får man aldrig veta. Tack för bidraget! [Anders]

Från Kim:

Jag ville bara ge er ett boktips. Det har kommit ut en ny bok på svenska av Clive Barker, kors i taket. Den heter ”Abarat” och verkar vara en slags fantasyskräckis. Har precis köpt den, men inte hunnit börja med den ännu. Den är dessutom översatt av vår egen favoritöversättare och följeslagare: John-Henri Holmberg, och dessutom är den rikligt och mycket vackert illustrerad av Barker själv. Så spring ut och köp genast för att stödja svenska översättningar av skräck, det är ju tämligen uruselt på den fronten. Kanske kan John-Henri själv berätta något om boken vid lämpligt tillfälle.

- Tack för tipset. Vi får se om John-Henri har något sätt säga om boken… [Anders]


Om att köpa signerade Kingböcker

I veckan fick vi ett mail från Följeslagaren Jens som vunnit en auktion på Tradera. Auktionen gällde en signerad FROM A BUICK 8. När Jens öppnade paketet med boken inföll sig en viss osäkerhet. Boken, en amerikansk pocket, var förvisso signerad men jämfört med den bild på Kings signatur från en annan auktion som Jens hade tillhands så såg det onekligen ut som om det var en förfalskning.

Vi hjälpte Jens med att bekräfta detta och han kunde kräva tillbaka pengarna från säljaren (de hade gjort en överenskommelse då säljaren inte kunde visa upp hur signaturen såg ut på förhand), som i sin tur fick gå vidare till den amerikan som sålt den förfalskade boken, men det är en annan historia.

Det absolut viktigaste när det gäller köp av en signerad bok är att få se signaturen på förhand. Detta ska man i princip kräva. Med modern teknik är det enkelt att ta ett foto med digitalkamera eller att scanna signaturen. Om säljaren inte kan uppfylla detta krav ska man, som Jens här ovan, kräva att få pengarna tillbaka om det råder något som helst tvivel om signaturens äkthet.

Utifrån Kings signatur kan man avgöra mycket kring äktheten då den i princip sett likadan ut sedan tidernas begynnelse. Det finns ingen (större) skillnad på en signatur skriven 1973 och en skriven 2003. Med andra ord är det lätt att jämföra med bilder på tidigare signaturer. Dock ska man tänka på att en signatur ändras smått under en två-timmars signeringsperiod, men ändå: Kings signatur är tämligen unik och lätt att känna igen.

Under vissa perioder signerade inte King böcker bara med sitt namn, utan föredrog att signera den till en person (”Till Jens, vänliga hälsningar Stephen King”), men å andra sidan stämmer inte det under andra perioder. Till exempel när King marknadsförde INSOMNIA och BAG OF BONES satt han ofta och signerade böcker i större mängder innan sina framträdanden och hade inte öga-mot-öga-signeringar efteråt, och nyligen klev King in i Borders i Bangor och signerade de THE DARK TOWER 1-4 som stod uppe på hyllorna! Med andra ord kunde en helt vanlig köpare komma hem med fyra signerade Kingböcker utan att veta om det.

Anledningen till att King införde policyn med inte signera böcker med bara sitt namn (hans egen term på detta är ”flat signing”) berodde på att han såg att böckerna direkt dök upp på marknaden då vissa fans ville tjäna lite snabba pengar. En signerad Kingbok med bara hans signatur är ju givetvis värd mer än en dedikerad till en person.

En annan sak att tänka på är: ska den här boken finnas signerad? Det låter kanske lite konstigt, men oftast är det så att när King gör boksigneringar så är det den inbundna aktuella boken som ska signeras. Ofta tillåts ingen annan signering så om någon erbjuder en signerad engelsk pocketutgåva av GERALD’S GAME så ska man vara mer tveksam än om det gäller en amerikansk inbunden BAG OF BONES.

Visserligen kan det finnas en fullkomligt trovärdig förklaring till varför just detta exemplar av GERALD’S GAME är signerat, men då ska ni också få veta den. Ställ frågor – hur kommer det sig att boken är signerad, i vilket sammanhang skedde det och så vidare. Och be att få se bild på signaturen!

Absolut säkrast när det gäller köp av en signerad bok är att vända sig direkt till de bokhandlare som har en specialinriktning på antingen King, skräck eller exklusiva böcker. De är betydligt mer trovärdiga som säljare än någon snubbe på eBay. Bokhandlaren har troligen redan ställt alla de frågor angående signaturen när de själva köpte in den och kan rimligtvis redogöra för dem när du ställer dina frågor. Ett litet krux i sammanhanget kan möjligtvis vara att bokhandlarna kan sätta ett pris som är högre än vad en privatperson hade gjort

Till sist kan vi bara påminna om att man kan få vilken som helst av sina böcker signerad av King med en personlig hälsning om man anmäler sig till Kings signeringslista. Vi har redogjort för detta tidigare men i en kort sammanfattning handlar det om att King tillåter två signeringar av två böcker per person (någonsin!). Man skriver till Kings kontor och ber att få bli tillagd på signeringslistan. Det kan dock ta upp till två år innan du får skicka in dina böcker. Du blir meddelad när det är din tur och när det väl är det är det bäst för dig att du tar den chansen. Du måste skicka med pengar för returporto.

Adressen för detta ändamål hittar du i King-ABC:et på vår hemsida. Dock måste vi flagga för att denna tjänst verkar vara på väg att utgå, men ta chansen och skicka ett brev till Kings kontor!

[Anders]


Komplettering av genomgången av Stephen Kings böcker – del 22: THINNER

I förra utskicket hade vi en genomgång av THINNER där Följeslagarnas medelbetyg och kommentarer sköts fram på grund av att vi inte kom åt de lämnade kommentarerna. Nu har vi samlat ihop dem och kan konstatera att det blev 33 betyg på boken fördelade på en 2:a, tjugo 3:or, elva 4:or och en 5:a, vilket hopslaget bliv ett medelbetyg på 3,36.

Här är några av de kommentarer som kom till boken:

- Den är grym, målande, detaljerad och har en krypande, isande nerv som fick mig att fastna för King första gången. FÖRBANNELSE var min andra Stephen King-bok, köpt i februari 1988. Skulle åka på semester till fjällen och FÖRBANNELSE var boken jag tog med mig. Otroligt läskig, blodig och nervig. Jag kommer ihåg att jag läste sent på kvällen efter det att mina föräldrar lagt sig, vinternatt med en meter snö utanför dörren. Det enda ljusa, trygga stället i vårt hus var bastun, som var avslagen. Där, bland doften av kåda och björkträ, läste jag FÖRBANNELSE på två dagar. Och läste om den! Sedan dess har jag läst den två gånger, plus den amerikanska utgåvan en gång. Rätt roligt med svenskan som Taduz Lemke pratar. Stark roman.

- Ganska spännande Bachman-historia med oväntat slut. Den gav kanske inte ett helt oförglömligt intryck.

- Det var ett bra tag sen sedan jag läste THINNER men jag minns hur otroligt medryckande boken var och slutet var verkligen oväntat. Första sidan i boken tycker jag är ett konstverk, som en bisarr dikt.

- När Bachman-böckerna dök upp tyckte jag att de kändes väldigt fräscha, lite annorlunda jämfört med Kings tidigare verk. På något vis så känns de mer "dagliga livet" än många av de tidigare där det övernaturliga
inslaget upplevdes som starkare, mer påtagligt. När det gäller THINNER är det väl inte den av Kings/Bachmans böcker jag rankar högst.

- Boken är en väldigt underhållande läsning (som vanligt med Kings böcker), det är dock inte en av de bättre
böckerna han skrivit.

- Det var väldigt länge sedan jag läste den, men vad jag minns så hade den inte så mycket av det som gör att jag älskar King, det vill säga intressant personteckning och tät intrig. För att vara en King så var den rätt tråkig faktiskt.

- När jag hade läst den första gången någon gång i högstadiet tyckte jag det var en av Kings bästa. Utan tvekan en femma. Dock har betyget sjunkit i och med att man blivit äldre. Förr kanske man ansåg det vara spännande med zigenarhäxor och trollkarlar. Numera tycker jag handlingen var rätt krystad. Men jag minns att jag älskade denna bok så innerligt, så jag måste ge med mig och ge den en 3a. Kanske idén om mirakelbantning än idag är en fascinerande idé, i och med att alla hälsotidningar räfsar in pengar som sista dagen tack vare sina nya anoreximetoder. Kanske detta är en bok för dietister också eftersom den går djupt in på varför det inte är speciellt kul att vara anorektiskt spinkig.

- Jag gillar de böcker King skrev som Richard Bachman även om just THINNER inte är min favorit. Då gillar jag THE RUNNING MAN och framför allt THE LONG WALK mer. Men THINNER är en bra historia och framför allt gillar jag slutet, när allt ser ut att ordna sig, men så...

- THINNER gjorde inget stort intryck på mig första gången jag läste den och inte heller andra gången. Ett av Kings sämre verk.

- Underbar blandning av otäckheter och svart humor. Stackars Billy får en att uppskatta sitt hull.

- Hederlig rysarskräck att läsa på bussen. Det rör sig bara om ett fåtal personer och är inte så lång. Lagom, som omväxling till mastodontböckerna.

- Är vad jag minns en ganska långsamt berättad historia som är tämligen otäck/äcklig. En positiv sak är att den inte slutar lyckligt.


Frågor & svar

Fråga från Magnus

1. Hej! Jag har en eller några frågor angående en Kingbok, som ni kanske hjälpa mig att få svar på. Jag har VARULVENS ÅR 1986 års utgåva. Vet ni om hur många de trycktes upp i? Vet att dom är dyra att inhandla, såg en auktion där den gått för 1500 kr! Är det någon skillnad på pris mellan 86 och 88 års utgåva?

- Vi har tidigare försökt få fram uppgifter angående upplagor på de olika VARULVENS ÅR-tryckningarna, men förlaget Wahlströms vägrar ge ut de uppgifterna. De säger att upplagorna inte är mindre än på vilken bok som helst av King, men det tror vi inte på. De verkar ju vara sannerligen små upplagor då boken knappt syns till i antikvariat och liknande. Skillnaden på priset är svårt att avgöra. 86:an är ju helt klart äldst, men det kan ju vara så att den tryckningen var dubbelt så stor som 88:an… Så länge Wahlströms vägrar ge ut uppgifterna så kan vi inte ge ett uttömmande svar på denna fråga. [Anders]

Fråga från Roger

2. Hej, jag har just läst ut BENRANGEL som jag tyckte var riktigt bra. När jag nu har läst den får jag känslan att det är en ganska personlig bok av King, är det bara jag eller?

- Jag tror att alla (mer eller mindre) Kingsböcker är personliga på ett eller annat sätt. Han får in lite av sig själv i alla sina karaktärer, vissa mer än andra. Om du läser artikeln ”Inför BAG OF BONES” i Följeslagarna #11 (finns i arkivet på hemsidan) så får du veta lite mer om Kings tankar och inspiration till BAG OF BONES (BENRANGEL). [Anders]

Fråga från Andreas

3. Hej. Jag läste nyligen ut DESPERATION och THE REGULATORS, men jag har svårt att förstå hur de hänger samman. Kan någon hjälpa mig med det? På "bokmärket" som följde med nyutgåvan av THE DARK TOWER 1-4 stod det dessutom att de två hängde ihop med DARK TOWER-världen. Detta förstod jag inte heller.

- DESPERATION och THE REGULATORS är tvillingromaner som inte handlar om samma sak, men ändå hör ihop. Karaktärsnamnen är de samma (i de flesta fall) och själva ondskan är den samma. Mycket mer än så är det inte. DARK TOWER-kopplingen sker i novellen ”Little sisters of Eluria” där en av systrarna fräser frasen "Can de lach! Mi him en tow!" och jag antar att i de tre sista delarna i DARK TOWER-serien kommer att förädla denna koppling. [Anders]

Fråga från Stefan

4. Jag undrar om ni vet ISBN-numren till nyutgåvorna av de första DARK TOWER-böckerna, pocket och/eller inbundna.

- Jodå. I tur och ordning: 0-670-03254-9, 0-670-03255-7, 0-670-03256-5 och 0-670-03257-3. [Anders]

Fråga från Michaela

5. Jag och några kompisar på psykologprogrammet pratade om King och då någon sade att han inte var "riktigt riktig", och att han hade vistats på mentalsjukhus. En annan fyllde i att han vistades på ett just nu! Är något av detta sant? Jag blev lite chockad, för något sådant har jag inte hört.

- Jag tror att dina kompisar inte gillar King eftersom de sprider sådana lögner. Inget av det är sant. [Anders]


Efterord

I nästa utskick blir det ännu en genomgång och vi har faktiskt kommit fram till SKELETON CREW (DEN FÖRSKRÄCKLIGA APAN), Kings andra novellsamling. Har ni läst den får ni som vanligt skicka in ert betyg på boken (mellan 1 och 5) och skriva en kort kommentar. Ni har ungefär två veckor på er. Till dess önskar vi trevliga höstdagar och kvällar, kanske tillsammans med en Kingbok…

Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows
Lilja – http://www.liljas-library.com
Följeslagarna – http://www.foljeslagarna.com
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025