UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #176 – 031021

Förord

Hejsan! Ibland räcker inte tiden riktigt till och då blir det förseningar. Det blev det den här gången och veckans utskick kom alltså på en tisdag och inte en måndag som vanligt. Nåja, ni ska inte vara ledsna för det för veckans utskick är tämligen fullspäckat och bör räcka länge.

Vi har kommit fram till genomgång #23 – SKELETON CREW. Nästa gång vi ska ha genomgång blir det IT och det är nog efterlängtat av många.

Innan vi börjar några ord om hemsida: Det är många som hört av sig och beskrivit problem med inloggning trots att ni skrivit rätt lösenord. Vi står som levande frågetecken inför detta och ber därför ni som drabbats av detta att skriva till oss och berätta vilken webläsare ni använder (t.ex Internet Explorer 6) och vilket operativsystem (t.ex Windows XP). Då blir det lättare för oss att försöka reda ut varför det blir problem.

Vi kommer att i veckan göra vissa förändringar i inställningarna för hemsidan vilket kan leda till ett avbrott på 48 timmar, men förhoppningsvis ska ni inte märka det över huvud taget.

Trevlig läsning- Anders & Lilja
Medlemsantal: 808


Nyheter

* "Rest stop" - det är namnet på en ny novell av King som kommer att vara med i tidningen Esquires novembernummer. Vad det är för stuk på novellen vet vi inte än.

* THE TALISMAN. Turerna kring filmatiseringen av Kings och Straubs roman har varit många. Steven Spielberg köpte rättigheterna redan innan boken kom ut 1984 och under åren har manuskript figurerat och format förändrats om och om igen. Det senaste vi hörde var att Mick Garris var millimeter från att få göra den till en fyratimmars tv-film. Tills nu - nu kommer nämligen en rapport om att en film nu är aktuell igen.

Reuters skriver att Spielberg kommer att vara exekutiv producent, Kathleen Kennedy producent till THE TALISMAN som kommer att vara en samproduktion mellan Universal och DreamWorks.

* SECRET WINDOW. Filmen, baserad på Kings novellette "Secret window, secret garden", med Johnny Depp i huvudrollen börjades spelas in i september och ska enligt uppgifter ha premiär i september nästa år. En recension på manuset finns nu på nätet, och utifrån den verkar manusförfattaren David Koepp lyckats väl:
http://www.filmjerk.com/nuke/article652.html

* WOLVES OF THE CALLA. Suger på att se hela omslagen till de amerikanska och engelska utgåvorna? Titta här då:
http://www.liljas-library.com/images/dustjacket_us.jpg
http://www.liljas-library.com/images/dustjacket_uk.jpg

Vill man lyssna lite på ljudboken kan man göra det här:
http://www.simonsays.com/book/default_book.cfm?isbn=0743533518&areaid=33

* RIDING THE BULLET. Nu har skådespelare till Mick Garris filmatisering anlitats. Här är de kända huvudrollerna:

Alan Parker: Jonathan Jackson
George Staub: David Arquette
Alans flickvän: Erika Christensen
Alans moder: Barbara Hershey
Gubben Farmer: Charles Durning

Vissa skådespelare är inte helt säkra än. I och med att RIDING THE BULLET och KINGDOM HOSPITAL spelas in ungefär samtidigt i Vancouver, kommer King att besöka båda produktionerna och i och med det är det sannolikt att han gör något liten Cameo i dem.

* En ny DVD-utgåva av THE SHAWSHANK REDEMPTION med 48 minutersdokumentären ”Shawshank: The Redeeming Feature” som nya tillägg har släppts. Kanske inte i Sverige, men det är reklam för filmen på baksidan av engelska tidningen DVD Monthlys oktobernummer.

* Det pågår ju en DARK TOWER-tävling i USA där folk får spela in sina favoritpartier i serien på video. Några förslag finns redan nu att titta på och de är ganska finurliga faktiskt.
http://www.penguin.com/darktower/gallery.html

* THE TALISMAN/BLACK HOUSE gift set är ute nu. Detta är en exklusiv utgåva från Grant där båda böckerna samlats i ett och samma slipcase. Böckerna är illustrerade av Rick Harris (?) och illustrationerna i THE TALISMAN är helt nya. Böckerna är signerade av Rick och Peter Straub, men alltså inte av Stephen King.

Här följer länkar till några bilder av godbitarna:
- Omslaget till THE TALISMAN
http://www.liljas-library.com/images/t1-front.jpg
- Baksidan till THE TALISMAN
http://www.liljas-library.com/images/t1-back.jpg
- Omslaget till BLACK HOUSE
http://www.liljas-library.com/images/t2-front.jpg
- Baksidan till BLACK HOUSE
http://www.liljas-library.com/images/t2-back.jpg
- Ryggarna på böckerna ihop
http://www.liljas-library.com/images/t1-t2-spine.jpg
- Ryggen på slipcaset
http://www.liljas-library.com/images/box-spine.jpg
- Flyer från Grant
http://www.liljas-library.com/images/flyer-for-box.jpg

* Tidigare i år berättade vi om ett skolprogram King var inblandad i, ett där laptops delades ut till eleverna. Närmare 36 000 elever i Maine har nu fått en laptop. King pratade tidigare om att han kunde tänka sig att undervisa eleverna om skrivande via programmet, kanske via Internet, men detta får nu skjutas på framtiden enligt uppgifter från Kings assistent Marsa DeFilippo. King har inte alls övergivit idén, hans schema är så fullspäckat just nu att det helt enkelt inte finns tid till detta projekt. Tidigast om ett år kan det vara aktuellt igen.

* Slutligen till avdelningen "Den galna Kingvärlden": Vill du bo på "Stephen King drive"? Enkel match, det är bara att hosta upp $259 900 så får du en villa i Anderson, SC. I Augusta, ME (Maine, alltså) finns det redan en "Stephen King drive". När får vi Stephen Kings Gata i Sverige?!
http://www.callelizabeth.com/homes/316_stephenking/316_stephen_king_dr.htm


Läsarbidrag

* Att hårdrocksbandet Anthrax och Stephen King har en koppling till varandra har vi redogjort för tidigare (Anthrax har skrivit många texter utifrån Kings historier). Nu har bandet spelat i Bangor för första gången och på gruppens hemsida skriver gitarristen Scott Ian följande:

“Our first time in Bangor and it was also great. The fans stayed with us for the whole hour and forty minutes, never letting up. Mark from Mark's Music drove Rob and I to Stephen King's house (see pic). I figured I had to make the pilgrimage. Alas, he was not in town and missed our show. Also, Betts Books (a King specialty store) was closed and my hopes of finding a Wizard And Glass signed limited edition were crushed.”

Bilden i fråga finns på adressen:
http://anthraxtheband.com/images/StephenKingHouse.jpg
och Scott Ian är mannen med det speciella skägget till vänster.

Tack till Johnny Höglund som tipsade om detta.

* Uppföljning till ett svar i förra utskicket där Anders skrev: ”DESPERATION och THE REGULATORS är tvillingromaner som inte handlar om samma sak, men ändå hör ihop. Karaktärsnamnen är de samma (i de flesta fall) och själva ondskan är den samma. Mycket mer än så är det inte.”

Nja, nu gör väl Anders det väl lätt för sig. Utan att sticka under stol med att jag finner framför allt DESPERATION vara en rätt svag King-roman tycker jag ändå att den blir intressant just i kombination med THE REGULATORS.

Vad King bland annat gjort är att postulera en grupp personer och sedan vid avgörande tillfällen i livet låta dem träffa olika val. Beroende på hur de valt påverkas deras fortsatta utveckling och framtida personlighet. Därmed är *personerna* i DESPERATION och THE REGULATORS i många fall desamma, men deras *personligheter* är olika: de båda romanerna porträtterar delvis samma persongalleri, men sådana de blivit till följd av tidigare betydelsefulla livsval. Det här tycker jag nog tydliggörs väl i romanerna; i flera fall återberättas samma incidenter ur gestalternas förflutna så att läsaren kan se exakt vilka val de gjort och därmed förstå deras vidare utveckling.

En smula överfört kan man nog säga att King behandlat sin onda makt på precis samma sätt. I DESPERATION utnyttjar den vuxna gestalter och är följaktligen en "vuxen" ondska; i THE REGULATORS använder den sig av ett barn och blir därför en infantil ondska.

Det här spelet med romangestalterna och nivåerna är, tycker jag, det som gör romanerna intressanta och läsvärda. Och samhörigheten mellan dem är enligt åtminstone min uppfattning både djupgående och mycket genomförd.

John-Henri

- Tack, John-Henri, för ett betydligt bättre svar än mitt! [Anders]

* Idag (14/10) läste jag i DN att Claire Wikholm var tvungen att lägga ifrån sig Stephen Kings JURTJYRKOGÅRDEN för att den var för obehaglig. Det skulle jag vilja säga är ett gott betyg till King. Genom raderna kan man läsa att hon nog gillar King men det framgår inte om hon läste klart just den boken. :-) [Johan Ander]

- Claire Wikholm är en erkänd King-/skräckdiggare. Hon har vid ett flertal tillfällen uttalat sig positivt om King och recenserat skräckböcker (bland annat Thomas Harris ”Hannibal”) i TV. [Anders]

* Bifogar ett par fotografier som visar vad som finns/fanns att hitta i en liten by på Gotland. Strax utanför Alskog. Jag och resten av min familj var på Gotland på mc-semester då vi stannade för att titta på ännu en av dessa loppisar som brukar ligga längs med de trafikerade vägarna. Jag hade inte en aning om att HON skulle stå där när jag gick förbi henne på väg från ladan där loppisen var. I den mörka ladan med blandat småskräp fanns det inte en enda Kingbok. Tänk om man ändå kunde göra lite fynd ibland, tänkte jag då jag gick ut i solens sken. Där stod hon och väntade på att förevigas....

Dodde

- Vad är det Dodde pratar om? Logga in på hemsidan och titta! Tack för bidraget! [Anders]


GENOMGÅNG AV STEPHEN KINGS BÖCKER – DEL 23: SKELETON CREW

”This is what happened.” – Stephen King

* Dimmig öppning

Trots att sju år hade gått sedan NIGHT SHIFT 1978 så fanns det 1985 gott om noveller av King att samla i en ny, liknande bok. Precis som i sin föregångare var det en salig blandning. Några noveller härstammade från slutet av 60-talet, andra hade nyligen publicerats i antologier och tidningar. Två var utdrag ur en roman som aldrig skevs klart (MILKMAN). Här fanns två dikter och här fanns också en novell längre än några av Kings kortaste romaner.

Vi pratar givetvis om ”The Mist”, novellen som vid tre tillfällen tagit hem förstaplatsen i Följeslagarnas omröstning om den bästa novellen av King. King berättar i sitt efterord att han verkligen fick värpa fram novellen. Han hade blivit ombedd av sin agent Kirby McCauley att medverka i antologin ”Dark Forces” som Kirby skulle sätta ihop. Men det gick segt för King. Han kunde inte komma på något att skriva om och misstänkte att förmågan att skriva noveller var borta.

Men sedan kom stormen och resan till affären – precis som i berättelsen - och väl där började King få ihop bitarna till vad som skulle bli en typisk Kingnovell. Kingexperten George Beahm skriver i sin bok ”Stephen King A-Z”: ”Om du aldrig läst något av King och tvingar mig att välja ut något åt dig så skulle jag nog ta ’The Mist’ för det är prima King”. ”The Mist blev så bra att den fick inleda både Kirbys antologi 1980 och SKELETON CREW fem år senare.

* Kopplingar

Lite lustigt kan man dra kopplingar från ”The Mist” till några sentida verk av King. Beahm noterar i sin bok att stämningen i ”The Mist”, med en klunga människor instängda efter en storm, på sätt och vis upprepades i STORM OF THE CENTURY och vidare kan man fundera på om varelserna i dimman har någon koppling till varelserna i FROM A BUICK 8…

En annan novell i SKELETON CREW som också gått igen på senare år är ”The Monkey”, vars ondskefulla leksaker kan jämföras med dockan ”Chinga” i Kings ”Arkiv X”-avsnitt med samma namn. ”The Monkey” är en av de där berättelserna som har sitt ursprung i en verklighändelse. King gick i New York och fick syn på en massa vilt klappande mekaniska apor, och så hade han en ny novell. Det finns många fler exempel.

* Boken som knäckte förlaget

SKELETON CREW är hittills den enda av Kings fyra novellsamlingar som kommit ut i en så kallad limited edition. Boken, som gavs ut på det lilla förlaget Scream Press är en av de läckraste specialutgåvorna. Den är bunden i läder och har ett snyggt och färgstarkt slipcase. Upplagan var 1000 ex, men det finns även en specialutgåva i 52 ex där någon slags dragkedja är inblandad…

Scream Press bok innehöll en extra novell, nämligen THE TOMMYKNOCKERS-utdraget ”The revelations of Becka Paulson”. Dessvärre ledde boken till Scream Press fall. Förläggaren Jeff Conner berättar i George Beahms bok ”Stephen King A-Z”:

- Min avsikt var att helt enkelt göra den bästa boken jag kunde, och verkligen visa samlarna att de inte hade fått tillräckligt med valuta för pengarna tidigare. Det första tycker jag att jag lyckades fint med och det andra lyckades jag så bra med att jag näst intill blev bankrutt. Min omsättning gick ned över 45% året den kom ut, tack vare mitt alltför låga pris på boken, och skapade ett stor ekonomisk fallgrop som jag nu håller på att klättra upp ur.

Connor säger också en del intressanta saker om limited editions i allmänhet:

- Jag tycker att King kan och borde göra fler specialprojekt med sina romaner och samlingar, och att de inte nödvändigtvis behöver vara signerade för kallas limited editions. Det som är bra med att kunna sälja en dyr upplaga är att den ger en annorlunda design- och förpackningsmöjligheter, som vanliga utgåvors budget inte räcker till. Förlag som bara kopierar den vanliga utgåvan och lägger till en sida med Kings signatur lurar Kings fans och King själv – för att ha en sådan hög status har blivit väldigt dåligt behandlad av specialförlagen. Han skulle lätt kunna ha riktigt fräcka upplagor till resonabla priser och tillräckligt med kopior till alla som är intresserade, utan att tävla med sina vanliga förlag. Detta skulle styrka de mindre förlagen och samtidigt visa hans vanliga läsare vad exklusiv publicering går ut på. Nu när mängder av små förlag poppar upp så ser jag inte en ökad kvalité utan bara högra priser, tveksamma ”specialutgåvor” som varken hjälper marknaden, fansen eller författarna.

Fina ord, men dessvärre gick Scream Press åt skogen under ganska olyckliga förhållanden. Connor planerade att ge ut en specialutgåva av Anne Rice ”Interview with a Vampire”. Beställningar togs in à $125 men det kom ingen bok, och de som beställt den fick inga pengar tillbaka.

* Få filmer

Till skillnad från NIGHT SHIFT där nästan allt utom Kings förord blivit filmat så är det bara ytterst få av novellerna i SKELETON CREW som blivit filmade. Endast sex filmer har gjorts baserade på noveller i boken och det handlar uteslutande om kortare filmer. Tre av dem (”Cain Rose Up”, ”Here There Be Tigers” och ”Paranoid”) är så kallade dollar babies, två har gått på TV (”Word Processor of the Gods” i ”Tales from the Darkside” och ”Gramma” i ”Twillight Zone”) och den sista av dem (”The Raft”) var med i CREEPSHOW 2.

Men sedan säkert 10 år sedan har det varit snack om filmatiseringen av ”The Mist”. Frank Darabont äger rättigheterna och projektet har funnit med på hans ”att-göra-lista” länge nu. Ett tag ryktades det om att Michael J Fox var intresserad av att göra huvudrollen i filmen, något som numera är närmast omöjligt, och ett annat rykte säger att det som hållit tillbaka filmen under en så lång period är historiens alltför öppna slut som tydligen inte går hem i filmvärlden.

Senaste rapporten kom i mars i år där Darabont i en intervju redogjorde för sin framtid som innefattade manus till Indiana Jones 4, manus och regi av Ray Bradburys ”Farhenheit 451” och slutligen ”The Mist” som han hoppades skriva klart innan 2003 var över.

* Dramatisering

Att ”The Mist” dröjer som film är förstås tråkigt, men det har figurerat en dramatisering och ett dataspel baserat på novellen.

Dramatiseringen av "The Mist" är något utöver det vanliga. Det är inte bara en vanlig kassettbok utan alltså en dramatisering med en person som läser varje karaktär. Som om det inte vore nog är den även inspelad i 3D ljud. Det betyder alltså att man får en effekt som gör att det verkar som om man befinner sig mitt ibland personerna. Detta är den mest påkostade ljudboken som är baserad på Kings böcker. Dock inte den enda. Det finns andra men de är inte i 3D. "The Mist" är klart värd att lyssna på och då gärna i hörlurar. Ett smakprov finns här:
http://www.simonsays.com/subs/book.cfm?isbn=0671874756&areaid=45

Dataspelet som bygger på "The Mist" har vi inte spelat och det finns inte så mycket information om det att tillgå. Det gavs ut av ett företag med namnet Mindscape 1985 och spelas på plattformen DOS (!). På spelsajten MobyGames.com finns spelbeskrivningen: ”A sinister, thick mist rolls into town, swallowing up everything in its path. Can you escape the supermarket you're trapped in alive, and make it out of town?”

Är det någon av er medlemmar som vet mer, eller som till och med spelat det så får ni gärna berätta mer om det för oss.

* Utgivning

1985 kom SKELETON CREW i USA
1985 visades Word Processor of the Gods (TV)
1986 kom SKELETON CREW på svenska (DEN FÖRSKRÄCKLIGA APAN OCH ANDRA BERÄTTELSER)
1986 visades Gramma (TV)
1987 kom The Raft (var med i CREEPSHOW 2)
1995 kom SKELETON CREW på danska (TÅGEN OG ANDRE NOVELLER)
1991 kom SKELETON CREW på finska (JÄLKEEN KESKIYÖN OCH ENNEN AAMUNKOITTOA)
1999 kom Cain Rose Up (Dollar Baby)
2001 kom Paranoid (Dollar Baby)

SKELETON CREW är ej utgiven på norska
Here There Be Tigers (Dollar Baby) denna har ej släppts än.

* Udda fakta

- Till att börja med kommer en förteckning av de engelska och svenska titlarna på novellerna så att ni vet vad de heter:

“The Mist” (“Dimman”)
“Here There Be Tygers” (“Tigrar finns här”)
“The Monkey” (“Den förskräckliga apan”)
“Cain Rose Up” (Skall jag taga vara på min broder?”)
“Mrs. Todd's Shortcut” (“Mrs Todds genväg”)
“The Jaunt“ (“Den långa resan”)
“The Wedding Gig” (“Spela på bröllop”)
“Paranoid: A Chant” (“Paranoia: En besvärjelse”)
“The Raft” (“Flotten”)
“Word Processor of the Gods” (“Gudarnas ordbehandlare”)
“The Man Who Would Not Shake Hands” (“Mannen som inte ville skaka hand”)
“Beachworld” (“Strandvärld”)
“The Reaper's Image” (“Liemannens bild”)
“Nona” (“Nona”)
“For Owen” (”Till Owen”)
“Survivor Type” (“Den typ som överlever”)
“Uncle Otto's Truck” (“Farbror Ottos lastbil”)
“Morning Deliveries (Milkman #1)” (“Morgonleveranser (Mjölkbudet 1)”)
“Big Wheels: A Tale of the Laundry Game (Milkman #2)” (“Hjul som rullar: En berättelse om tvättköret (“Mjölkbudet 2)”)
“Gramma” (“Mommo”)
“The Ballad of the Flexible Bullet” (Balladen om den flexibla kulan”)
”The Reach” (”Sundet”)

- Det sägs att SKELETON CREW från början skulle heta NIGHT MOVES. Förmodligen kändes namnet lite för likt NIGHT SHIFT och ändrades av den anledningen.

- Novellen ”The Reach” fick, under sitt ursprungsnamn ”Do the dead sing?” utmärkelsen World Fantasy Award för ”best short fiction”.

* Fundering kring titeln

Inskickad av David

Jag förstår för övrigt inte varför en så opassande titel valts till den svenska översättningen. Den där förskräckliga apan är knappast representativ för boken som helhet. Ett liknande öde har även drabbat de andra novellsamlingarna, när jag tänker efter. Jag menar: DIFFERENT SEASONS = SOMMARDÅD/VINTERVERK, NIGHT SHIFT = DÖDSBÄDDEN, FOUR PAST MIDNIGHT = MARDRÖMMAR. Jisses, som Tom Cullen skulle ha sagt. =)

- Personligen tycker jag att titeln DEN FÖRSKRÄCKLIGA APAN är otroligt tilltalande. Jag ville direkt veta vad som var så förskräckligt med den där apan. En mer direkt översättning skulle vara ”Skelettgänget” vilket kanske inte låter speciellt mycket bättre. De andra exempel du tar upp tycker jag är helt okej, men smaken är delad.

Men varför blev det då DEN FÖRSKRÄCKLIGA APAN som titeln på den översatta boken? Svaret är ganska enkelt: den amerikanska originalutgåvan på Putnam valde att illustrera omslaget med en vilt cymbalklappande apa och sen hängde det på till både senare amerikanska utgåvor så väl som utländska. Jag vill göra reklam för min egen hemsida ”Secret Windows” (se länk sist i utskicket) där man kan se 62 olika omslag till SKELETON CREW. Ta en titt och försök lista ut vilka noveller de olika omslagsmakarna inspirerats av. [Anders]

* Personliga reflektioner

- När jag tittar på novellförteckningen här ovan så slår det mig att SKELETON CREW innehåller några noveller som absolut är topp-10 på min lista över noveller av King. Där finns min absoluta favorit ”Survivor type”, den om en doktor som hamnar på en öde ö med en dagbok, tändsticker och en jävla massa heroin, fast ingen mat, där finns också favoriter som ”The Ballad of the Flexible Bullet”, ”The Raft” och ”Mrs. Todd’s Shortcut”. Men det finns också en rad noveller som jag inte alls kan säga att läst mer än en gång. Jag minns vagt ”The Wedding Gig”, men inte alls ”Milkman #1-2” eller ”The Man Who Would Not Shake Hands” och ”Uncle Otto’s Truck”.

Det finns några noveller som jag tycker är rent ut sagt tråkiga och andra som är lite för knepiga och vissa som är mer än bra. Resultatet av allt detta är att i mitt tycke är SKELETON CREW som de andra samlingarna lite smått ojämn. Varierad, visserligen, men också ojämn. Dock finns det alltför många minnesluckor hos mig när det gäller vissa noveller och om jag skulle läsa om hela boken i ett svep skulle kanske betyget ändras åt något håll. Till dess får SKELETON CREW tre Följeslagare av fem möjliga. [Anders]

- SKELETON CREW var den första samlingen jag läste. Jag vill minas att jag gillade de flesta av novellerna då. Nu har man dock blivit lite mer kräsen. SKELETON CREW innehåller några av de bästa King skrivit i form av ”The Mist” och ”Survivor Type” men samtidigt finns det en hel del mediokert material med. Det känns som om det är lite för stor blandning av noveller, att de skrivits över en ganska så lång tid. Jag vet inte om det är så men det känns lite så.

Personligen tycker jag nog att detta är Kings svagaste samling. Betyget blir därför inte mer än tre Följeslagare av fem möjliga. [Lilja]

* Följeslagarnas medelbetyg och kommentarer

Denna gång blev det sammanlagt 26 betyg på SKELETON CREW, fördelade på tre 2:or, tio 3:or, sju 4:or och sex 5:or. Medelbetyget blev därefter 3,62.

Här är några av de kommentarer som kom till boken:

- En av Kings förnämliga novellsamlingar där hela det fantastiska författarskapet som mannen besitter verkligen kommer fram. Jag personligen tycker bäst om ”Dimman” men den finstämda ”Sundet” visar på ovan nämnda vidd, och en ”Gudarnas ordbehandlare” är en skrämmande tanke. En läsvärd samling berättelser finstämda och hemska.

- DEN FÖRSKRÄCKLIGA APAN var en av de första böckerna jag inhandlade av King, och känslan jag får när jag tänker på den är härligt ryslig. Den ligger mig varmt om hjärtat. Här finns många kusliga historier även om alla kanske inte håller högsta klass. För att nämna några av favoriterna kan jag ta den rysliga ”Dimman”, ”Mrs Todds (fantastiskt kusliga) genväg”, den sorgliga ”Mannen som inte ville skaka hand” och inte minst mycket hemska ”Den typ som överlever”.

- Efter att läst om några av novellerna i DEN FÖRSKRÄCKLIGA APAN, så är min direkta reaktion inte genomgående positiv. Det känns nämligen som om Kings språk är långt ifrån bra. Rent stilistiskt är flera av novellerna (Berättelserna om mjölkbudet bl a) långt ifrån den klass han har visat med senare böcker. Men om man bortser från det, så finns här ändå en stomme till bra berättande och flera av berättelserna har ändå ett klart godkänt underhållningsvärde.

- Jag har för mig att det var en av de första Kingböckerna jag läste. Minns att jag blev totalt fängslad i ”Dimman”, ”Flotten” och "Den typ som överlever". Mycket underhållande bok!

- Jag hittade boken på en marknad i somras - kul , jag visste inte ens att det fanns någon sådan Kingbok på svenska och så blev den alltså aktuell i höst hos Följeslagarna! En annan rolig detalj är att just en sådan apa fick min lillebror i present på 60-talet så jag vet precis hur den skramlar och har sig. Tycker att just den novellen är rysligt spännande. För övrigt lite blandat, flera av novellerna är inte några höjdare precis.

- Jag tycker att det är en väldigt ojämn novellsamling men inte utan en hel del guldkorn, t ex ”Mrs Todds genväg”, ”Den långa resan”, ”Gudarnas ordbehandlare” och ”Den typ som överlever” är väldigt bra. Men jag måste nog ändå säga att jag blev lite besviken när jag köpte boken.

- Jag gillar novellsamlingar, eftersom de (relativt) korta berättelserna kan konsumeras på en kort läsestund och man får veta slutet innan man somnar... Jag läste SKELETON CREW på originalspråk, i likhet med de flesta Kingböcker jag samlat på mig. Eftersom jag inte läst den på många år, plockade jag just fram den och läste genom novelltitlarna för att försöka påminna mig om vad jag tyckte om den. Helt klart innehåller den två av mina favoriter bland Kingnoveller: "The mist" och "The raft". För övrigt tror jag inte att någon av de övriga berättelserna lämnade något outplånligt intryck, men jag känner att det nog är dags att läsa om hela boken igen.

- År har gått sedan jag läste boken sist men vill minnas att jag tyckte att många av novellerna var rätt usla. Känns som om de kom från en tidig och oerfaren King.

- Jag tycker att SKELTON CREW är en riktigt bra novellsamling, några riktiga guldkorn blandas med ett par mer ordinära noveller.

- SKELETON CREW är nog min favorit bland samlingarna med korta historier och noveller av King, i konkurrens med NIGHT SHIFT. Jag minns att det var en otroligt skön känsla att avverka historia efter historia. På något sätt hängde dem ihop ("Do you love?"). Gillar ”The Jaunt”, ”Word Processor of the Gods”, ”The Ballad of the Flexible Bullet” och ”Mrs. Todd's Shortcut” bland annat.

- Vissa av novellerna - som t.ex. ”Dimman” och ”Mommo” - är riktigt bra, medan andra - som t.ex.”Mrs Todds genväg” och ”Sundet” - är bland det sämsta jag har läst av honom. Men i sin helhet är den klart godkänd.

- En underbar novellsamling av allas vår mästare. Att ”Survivor type”, den novell King enligt vad jag läst haft svårast att placera, ingår försämrar inte bokens helhet - tvärtom!

- Jag anser att det är hans bästa novellsamling. Just ”Den förskräckliga apan” är jättebra, och har fått mig att ogilla såna där mekaniska apor. ”Dimman” är också bra, även om jag tycker att den har fått ta upp lite för mycket plats i boken. ”Gudarnas ordbehandlare” och ”Paranoia” är också några av favoriterna. Det var ett bra tag sedan jag läste boken, så jag minns inte alla noveller, men jag minns att jag av någon anledning inte gillade ”Mrs. Todds genväg”. Kanske skulle gilla den om jag läste om den, vem vet?

- Den bästa samlingen i min mening! Att inte ”The Mist” har blivit filmad än är ett mysterium.

- Det var ett tag sedan jag läste den, men kommer ihåg att jag tyckte att novellerna i DÖDSBÄDDEN var bättre. Nu har jag skaffat de båda igen för att så småningom kunna läsa dem igen och göra en ny jämförelse.

- Detta var den första novellsamlingen jag läste av King och det var då jag fastna för honom på allvar. Boken är skriven i gammal Kingstil då han inte hade spelat ut större delen av sina kort!

- In my humble opinion the best shortstory collection from King. Kicking of with the b-movie shocker "The Mist" and continuing with some of the scaries stories ever told! If King will ever be remembered for anything, it will definitely be his shortstories, and a couple of these will most likely be from this collection!

- Jag har ganska svårt för Kings novellsamlingar. Fast "Dimman" är ju riktigt bra.

- DEN FÖRSKRÄCKLIGA APAN är en hyfsat stark novellsamling, mycket förstås tack vare den fantastiska inledande långnovellen, "Dimman", som hör till det bästa King har skrivit! Lysande! Boken är värd att köpas bara för den historien. Av de andra novellerna är det relativt få som bitit sig fast. Några jag minns är bland annat ”Gudarnas ordbehandlare” och ”Flotten”, båda mycket bra.

- En novellsamling med så många noveller har på många sätt lättare att komma undan med ett bra betyg. Som i detta fallet där det finns några berättelser som håller sämre klass så försvinner det och glöms bort när flertalet håller, enligt mitt tycke, högsta Kingklass. Några av höjdarna är ”Dimman”, ”Mrs Todds genväg” och ”Gudarnas ordbehandlare”. Själv är jag som Mrs Todd, och Tabitha King, en jävel på genvägar och har ofta Fru Todds genvägar i huvudet när jag själv försöker mig på en kortare restur. Än så länge har inte mitt genande tagit mig så långt som Todds, på gott och ont...

- Det är nu ganska länge sedan jag läste den men jag minns den som lite ojämn, dock innehåller den en av mina favoritnoveller av King, ”Den typ som överlever”, den är så härligt skruvad.

- DEN FÖRSKRÄCKLIGA APAN var en av de första Kingböckerna jag läste, och den som gjorde att jag fastnade definitivt! "Dimman" och "Den typ som överlever" står sig fortfarande som mina favoritnoveller. Det var så roligt att läsa de små historierna vid olika tillfällen, noveller är praktiska på det viset att man kan ta en lagom lång historia beroende på vad man ska göra. Jag älskar DEN FÖRSKRÄCKLIGA APAN och har läst mitt exemplar alldeles sönder och samman.


Tävlingen

Vi hade ju en snabbtävling på hemsidan i veckan där man kunde vinna SILVER BULLET på DVD. Frågan som krävde fyra korrekta svar var:

SILVER BULLET är baserad på boken CYCLE OF THE WEREWOLF (VARULVENS ÅR) som är illustrerad av Bernie Wrightson. Wrightson är kanske den flitigaste illustratören i Kingvärlden. När fyra andra (förutom CYCLE OF THE WEREWOLF) böcker av King som han illustrerat.

Rätt svar var:
CREEPSHOW
THE STAND (oavkortade)
FROM A BUICK 8 (limited edition)
WOLFES OF THE CALLA

Det kom 40 svar sammanlagt och 24 hade svarat helt rätt, och bland dessa har vi dragit tre vinnare:

Ann-Louise Bergman, Hörby
Viktor Eriksson, Bengtsfors
Erik Magnusson, Bandhagen

Grattis, och vinsterna kommer med posten!


Frågor & svar

Fråga från Michael

1. Vad är skillnaden mellan DIFFERENT SEASONS ”Vårbedrift” och boken THE SHAWSHANK REDEMPTION som gavs ut 1995?
http://www.internetbokhandeln.se/_113BHHRFW5/XDEZ/bok0751514624.html
Finns den senare i svensk utgåva?

- Den boken som du kallar THE SHAWSHANK REDEMPTION och som ser ut att heta det på bilden är en helt vanlig DIFFERENT SEASONS-pocket som dragit lite nytta av filmen THE SHAWSHANK REDEMPTION som var aktuell på biograferna då. Ett par år senare kom det en pocket med filmaffischen till APT PUPIL som omslag, som alltså gav intrycket av att det var en separat utgåva men även där var det hela boken marknadsförd med filmens hjälp. Det finns även en utgåva med STAND BY ME-omslag och så vidare. Alltså är det ingen skillnad mellan böckerna förutom omslaget. [Anders]

Fråga från Kenny

2. Hej! Vet ni om det finns någon Stephen King-affär i Göteborg?

- En och annan bokhandel där du kan hitta böcker lär väl finnas i Göteborg, men en specialaffär som bara säljer Stephen King-prylar eller som säljer Stephen King i hög person finns med stor sannolikhet inte. [Anders]

- Så vitt jag vet finns det inte någon sådan (affär som specialiserat sig på King) i Sverige över huvud taget. [Lilja]

Fråga från Rainer

3. Hej. Jag har sett att medlemmar söker CARRIE den inbundna från 1980.Men originalet är väl en pocket? Och den första kartonnerade från 1990? Det vore kul att veta för jag tror att jag har alla King i original.

- Den första utgåvan är mycket riktigt en pocket. Vad jag vet så har de aldrig funnits någon inbunden (i betydelsen hårda pärmar och en löst skyddsomslag) version av boken, enbart pocket och kartonage. [Anders]

Fråga från Helen

4. I vilken kategori ska man sätta Stephen King? Jag har sett att de har lagt King på deckare men ska han verkligen vara i den kategorin? Jag tycker hellre att han ska vara i skönlitteratur.

- Det är svårt att placera King i någon speciell kategori eftersom han har en stor bredd bland sina verk. Han är ju ”stämplad” som en skräckförfattare, men har inslag av så väl science fiction som fantasy, men också spänning, romantik och drama. Kanske har du rätt när du tycker att han ska placeras under skönlitteratur. [Anders]


Efterord

Så där ja! Nästa gång kommer vi att ha recensioner på två DVD-filmer. Dels SILVER BULLET som vi hade en tävling om och dels ”The Diary of Ellen Rimbauer”, TV-filmen som blev en spinoff från ROSE RED. I övrigt blir det väl en massa annat också får vi hoppas. Vi ses då!

Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows
Lilja – http://www.liljas-library.com
Följeslagarna – http://www.foljeslagarna.com
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025