UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #177 – 031103

Förord

Välkomna till ett nytt utskick. Vi hade utlovat två DVD-recensioner i detta utskick, men det blir bara en. Vi sparar SILVER BULLET till en annan gång och skriver om ”The Diary of Ellen Rimbauer” i stället. Hoppas det räcker.

Ni som går i tankarna om att skaffa en domän ska dels akta er för B-one och dels läsa Liljas långa berättelse om webbhotellskrångel lite längre ned i utskicket.

Utredningen om varför vissa inte kan logga in på hemsidan går vidare. Ett tips som kommit in är att om man går till hemsidan från Hotmail, det vill säga om man öppnar Följeslagarnas hemsida i ett Hotmail-fönster, så ska det inte funka. Gå alltid till hemsidan i ett nytt, fräscht fönster! Utredningen går vidare som sagt.

Den planerade eventuella nedstängningen av siten har ännu inte gjorts, så ha det i åtanke ifall ni går in på den och den inte funkar…

Ha det fint - Anders & Lilja
Medlemsantal: 807


Nyheter

* Nu finns chansen att få ett signerat ex av WOLVES OF THE CALLA alldeles utan kostnad. Lilja har nämligen en tävling där förstapriset är ett signerat ex av WOLVES OF THE CALLA. Det finns även 25 andrapris. Lär mer på www.Liljas-Library.com

* Nu finns omslaget till Grants limited edition av WOLVES OF THE CALLA på nätet. Givetvis är omslaget snyggare än de andra versionerna…
http://www.liljas-library.com/images/dustjacket_us_grant.jpg

* För dyrt med inbundna böcker men ändå sugen på THE DARK TOWER? Då blir det att vänta lite. Här kommer pocketdatumen för de tre sista böckerna i serien:

THE DARK TOWER V: WOLVES OF THE CALLA: juni 2004
THE DARK TOWER VI: THE SONG OF SUSANNAH: februari 2005
THE DARK TOWER VII: THE DARK TOWER: juni 2005

Tilläggas bör att detta gäller pocketutgåvorna i USA. Det brukar faktiskt dyka upp en så kallad "international edition" lite tidigare i Europa. Håll ögonen öppna!

* SECRET WINDOW. Det var sagt att filmen baserad på Kings novellette skulle ha premiär i september nästa år. Nu är det 23:e april 2004 som gäller i stället. Det tackar vi för. En rad paparazziaktiga foton från inspelningen har dykt upp på nätet. Länkar till dessa finns här:
http://www.liljas-library.com/secretwindowmovie.html

* I en färsk intervju bekräftar George Romero att han fortfarande har för avsikt att göra THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON. Ett problem med filmatiseringen har varit att filmbolagen inte tyckt det varit en typisk King eller en typisk Romero. Läs hela intervjuen här:
http://www.zombiekeeper.com/misc/george_interview.html

* Mick Garris pratar om sin filmatisering av RIDING THE BULLET på följande adress:
http://www.creature-corner.com/news3/oct21ridingthebullet.php3

* Rocky Wood, David Rawsthorne och Norma Blackburn, författarna till CD-boken “The Complete Guide to the Works of Stephen King” har skrivit kontrakt med Cemetery Dance Productions för en bok med titeln “The Guide to the Unpublished Stephen King”. Boken ska gå in i ännu djupare detalj angående Kings opublicerade verk. Både limited edtions och vanliga upplagor kommer av boken. Troligen släpps den till sommaren 2004. Mycket spännande!


Läsarbidrag

* För några veckor sedan skrev vi om ett rykte gällande att King slutat med att signera böcker per post, något som han gjort i flera år. Detta är nu bekräftat sedan Följeslagaren Monica fått ett brev från King (inklusive boken BLACK HOUSE) istället för en inbjudan att skicka in sina böcker. Så här stod det i brevet:

"Dear Constant Reader,
As part of my plan to retire and reduce my workload, I will no longer be autographing books through the mail. I know you have been waiting quite some time and have, therefore, signed the enclosed flyer to honor your request for an autograph. Please enjoy this copy of Black House with my compliments and best wishes, and thanks for waiting so patiently for your autograph. Sincerely, Stephen King. PS. And really - don’t forget Wolves of the Calla in November!".

Med följde också en flyer för THE DARK TOWER där då Kings autograf faktiskt är skriven – på ”riktigt”. På denna stod det:

"Dear Constant Reader,
If you’ve been waiting for the Dark Tower novels to be completed, they are. So, this summer would be a good time to start the story of Roland (or to refresh your memory). The series now begins with an exciting EXPANDED version of the Gunslinger. Book V - roughly 700 pages of gunplay, mystery, romance and betrayal - will be released this fall; the final two books will gallop into print next year. Writing this sort of note isn’t much like me, but the last three books turned out well, and I’m excited. The end is near, so saddle up, I think you’ll be glad you did. Best wishes, Stephen King".

Tack Monica för detta.

* ”I senaste utskicket var det någon som undrade över en Stephen King-butik i Göteborg. Ett tips om var man kan hitta begagnade Stephen King-böcker i gott skick och till bra pris är Röde Orm i Haga. Det finns alltid många King-böcker där, nya och gamla.”

Tack Annelie för detta.

* ”Apropå frågan från Helen om vilken kategori King ska placeras i: I samband med att HJÄRTAN I ATLANTIS släpptes på svenska så hade jag svårt att hitta boken i affärerna.

Jag visste innan nästan inget om innehållet och letade i vanlig ordning i kategorierna "Thriller/ScienceFiction/Skräck" och trodde till sist inte att den var släppt alls.

När jag efter mycket letande frågade på Holmgrens i Malmö så visade dom mig den, och då låg den bland de "vanliga" skönlitterära böckerna. När jag frågade om anledningen så berodde det på, naturligtvis, att de tyckte att det var en roman av mer traditionell typ.”

Tack Jerker för detta.


Recension av ”The Diary of Ellen Rimbauer” DVD

En förra årets mest brinnande frågor gällde vem det egentligen var som hade skrivit boken ”The Diary of Ellen Rimbauer: My Life at Rose Red” som släpptes som komplement till Kings miniserie ROSE RED. Spekulationerna gick vilda i Kingkretsar och var i mycket betydligt intressantare än själva boken som jag personligen upplevde som relativt onödig och ganska så seg.

Till slut avslöjades det – det var Kings kompis från The Rock Bottom Remainders Ridley Pearson som skrivit boken. När detta väl blev officiellt fick Pearson mer eller mindre tokryck och skulle bestämt kräma ut så mycket av denna historia som det gick och skrev ihop ett manus som kunde bli en slags prequel till ROSE RED. ABC köpte den, Stephen King klev in som producent och det blev en TV-film som fick ett rätt svalt mottagande. Pearson ville göra mer och babblade om ytterligare en film men det blev inget av det, antagligen på grund av recensionerna.

Nu har ”The Diary of Ellen Rimbauer” släppts på DVD i USA och med tanke på att jag tyckte att boken var onödig så tyckte jag att filmen var ännu mer onödig. Tills jag hade sett den. Nu har jag en annan åsikt. Faktum är att ”The Diary of Ellen Rimbauer” inte alls är dum som film. Nu kan man ju i och för sig fråga sig om jag tycker det för att jag 1) har sett ROSE RED där i princip hela historien redan berättats och 2) har läst boken där hela historien berättas? Jag blir ju inte direkt överraskad av vad som händer i filmen.

Men historien gör sig helt klart bättre i filmat format. Det som var segt tidigare är nu snabbare och mer spännande. Filmen är 88 minuter lång och betydligt bättre klippt än de där miniserierna som blir så utdragna i längden. Däremot känns det fortfarande som om filmen är lite onödig. Det hade varit mer naturligt om denna film hade ingått som bonus på ROSE RED DVD:n. Så här separat har den egentligen bara namnet Stephen King någon stans på omslaget att luta sig emot, ett namn som Ridley Pearson nu utnyttjat mer än väl…

Boken fick en tvåa – det betyget höjer jag nu faktiskt ett snäpp så ”The Diary of Ellen Rimbauer” får tre Följeslagare av fem möjliga. [Anders]

”The Diary of Ellen Rimbauer: My Life at Rose Red” är en hyfsad TV-film men inte så mycket mer än så. Personligen tycker jag att den var alldeles för seg emellanåt och Tsidii Leloka som Sukeena är ju helt otroligt dålig. Hon var hyfsad i ROSE RED men här är det som hon går på uppåttjack. Hon är bara för mycket helt enkelt. De övriga skådisarna gör dock ett bra jobb.

Att ge ut ”The Diary of Ellen Rimbauer: My Life at Rose Red” på DVD med enbart Ridleys kommentarer som extramaterial är förmodligen en försäljningsmässig katastrof. Tyvärr är inte filmen i sig så bra att den motiverar ett inköp på ett par hundra kronor. De skulle ha slaskat i och lagt in en massa extra material som bonus!

Betyget blir inte högre än två Följeslagare för denna DVD. Enbart filmen hamnar dock på en trea. [Lilja]


Något helt annat

Jag brukar inte kritisera företag eller personer offentligt men nu måste jag få berätta vad som hänt mig. Det har inget med Stephen King att göra utan är mer en varning till er som funderar på att skaffa en egen domän. Gör ni inte det och tycker att det är tråkigt att läsa om saker som inte är Kingrelaterade kan ni hoppa över detta.

OK, är ni fortfarande kvar antar jag att ni är intresserade. Som ni vet var min site nere ett tag i somras. Här kommer historien om vad som egentligen hände och vad som hände när jag skulle byta webbhotell. Det hela började med att jag en dag fick en massa mail som sa att om man gick in på min hemsida fick man endast upp följande text:

- - - - - -
Forbidden
You don't have permission to access /LL2003.html on this server.
- - - - - -

Detta var den 18 juni 2003. Jag kontaktade då mitt webbhotell B-one och frågade vad som hänt. Jag trodde att det var något fel på deras server som gjorde att jag inte kunde se min sida. Något svar kom inte den dagen utan först dagen därpå fick jag ett väldigt opersonligt mail där det stod följande:

- - - - - -
Kære kunde

Vi har per 18/6 – 2003 lukket dit webhotel grundet overtrædelse af vores forretningsbetingelser for driften af webhotellet på vores servere. Du bedes tage kontakt til support via vores hjemmeside www.b-one.nu med henblik på at finde en løsning på dette.
- - - - - -

När jag då återigen kontaktade supporten och frågade vad jag gjort för fel fick jag den 20 juni (två dagar efter att min domän stängts ner följande svar:

- - - - - -
Hejsan,

Ditt webbhotell är stängt på grund av att detta inte följer våra affärsvillkor. Vi återkommer med mer information om hur vi går vidare.
- - - - - -

Mycket givande eller hur? Nu hade siten alltså varit nere i två dygn och jag kontaktade dem ännu en gång och krävde att få veta exakt VAD jag gjort för fel. Jag fick nu veta att jag belastat deras system för mycket.

- - - - - -
Hej,

Vi beklagar men din sida följer inte våra villkor, den belastar våra system i den grad att vi inte kan erbjuda dig ett webbhotell. Vi återbetalar naturligtvis den resterande tid som du har kvar på ditt abonnemang.
- - - - - -

Det är ett svar som jag kan acceptera även om de i sina regler inte specificerar hur mycket som är för mycket. Såhär står det i deras regler:

- - - - - -
Fri trafik och scripts
B-one ApS har vanligtvis fri trafik på alla webbhotell. Grovt utnyttjande av detta kan medföra att man blir exkluderad från B-ones servrar eller att bandbredden begränsas. Grovt utnyttjande kan exempelvis vara överträdelse av tillåtet innehå11 på webbsidor som i sin tur medför ett efter förhållandena oacceptabelt stort förbruk av trafik. B-one har fri tillgång till standard CGI script, samt andra script under förutsättning av att dessa inte belastar servern i en oacceptabel grad.
- - - - - -

Min sida har c:a 400 besökare/dygn i genomsnitt och just vid denna tidpunkt hade jag en tävling som resulterade i att jag fick c: 90 mail under ett dygn. Hur man kan få det till ”grovt utnyttjande” vet jag inte men man får ju hoppas att de inte har några kunder med siter som är populärare än min…

Jag förstår och accepterar att de har regler och tydligen misskötte jag mig men jag måste nog säga att jag tycker att det hör till vanligt hyfs att man förvarnar innan man stänger ner någons site och att man åtminstone skickar ett mail när man stänger den och inte ett dygn efter att man stängt den. Det kändes som ett mycket oprofessionellt handlande från deras sida.

Så, jag flyttade alltså min domän… eller rättare sagt, jag försökte. Den 24 juni meddelade jag B-one att jag ville flytta den och att det skulle komma en request om flytt från mitt nya webbhotell. Nu trodde jag ju att allt var frid och fröjd och att saken snart skulle vara fixad. Ack vad jag hade fel, det var nu problemen började.

Jag vill börja med att säga att B-one meddelade mig att det skulle kunna ta 4-5 dagar att flytta en domän, ibland snabbare. När det sedan inte hade hänt något den 7 juli (13 dagar efter att mitt nya webbhotell skickat sin request) kontaktade jag åte igen B-one. Nu vill jag först säga att jag inte ofta kallar folk för inkompetenta men supporten hos B-one har nog inte mer än en hjärncell att dela på. Det tog mig 5 dagar och 7 mail att få dem att förstå att jag INTE skulle flytta domänen till dem utan från dem (de orkade tydligen inte läsa mailen eller kolla i sina register att domänen redan låg hos dem). Här är några exempel på vad jag skrev som jag tycker borde räcka för att de skulle förstå…men ack nej. Döm själva:

- - - - - -
- Jag ska flytta den FRÅN er inte till er.

- Jag har inte beställt något. Jag ska flytta min domän FRÅN er, och vill bara veta om ni mottagit en request för det.
- - - - - -

Efter att jag så äntligen fått dem att förstå vad jag ville och mitt nya webbhotell hade skickat ett antal requests trodde jag återigen att saken var klar. Men inte då…

Ingenting hände. När jag frågade varför fick jag bara en massa konstiga svar på saker som jag inte ens frågade om. Jag förstår om det låter konstigt men det är faktiskt sant. Det var stunder då jag själv inte trodde att deras mail var allvarligt menade utan att det var någon som drev med mig… Så den 21 juli (lite över en månad efter att de stängt ner siten händer det något). Nu har de faktiskt flyttat siten… tillbaka till sig själva! Jo, det är sant. När jag frågar hur detta kunde hända har de ingen förklaring men förklarar glatt att de kunde flytta den igen men att jag nu var tvungen att vänta 60 dagar innan den kunde flyttas den igen! Vad sägs om det?

Eftersom jag inte hade något val väntade jag till den 19 september och skickade då ett mail för att förvarna eom om att det skulle komma en ny request. Det tog (inte helt oväntat) ett tag innan jag fick svar men den 29 september skickades så en ny request. Måste jag säga att ingenting hände? Jag mailade och de sa att det skulle behövas en ny request (det är föresten deras standardsvar). Så fortsatte det, ingenting hände och de fortsatte att hävda att de behövde en ny request, ända tills den 16 oktober. Då hade de äntligen lyckats öppnat en timeframe (något som de skulle ha gjort direkt när de fick requesten om flytt och som jag även påpekade för dem ett antal gånger) under vilken en flytt är möjlig. Timeframen skulle nu vara öppen i 5 dagar. Med andra ord, det brann i knutarna. Två av dessa 5 dagar var dessutom helgdagar…

Så den 20 oktober fick jag då äntligen det mail från mitt nuvarande webbhotell som jag väntat på så länge. I mailet stod det att domänen nu var hos dem.

Det tog alltså 4 månader och 2 dagar för något som enligt B-one skulle ta 4-5 dagar.

Varför berättar jag nu detta då? Jo, det gör jag för att jag vill bespara er andra som eventuellt kommer eller funderar på att skaffa en domän samma problem som jag hade. B-one kör just nu en stor kampanj för att locka nya kunder och jag önskar inte någon att fastnar i deras nät och blir tvungna att genomgå det jag gått igenom. Om det sedan beror på att de är totalt inkompetenta eller om de faktiskt använder sådana här metoder för att kunderna ska stanna kvar kan jag inte svara på. Jag kan dock inte se några andra anledningar…

Lite ironiskt använde de meningarna ”Vårt mål är att erbjuda en kanonprodukt till ett jättebra pris” och ”Vi har gjort vad vi kunnat genom detta för att hjälpa dig så mycket vi kan” i det sista mailet jag fick från dem. Om de, som de säger, gjort vad de kunnat skulle jag vilja säga att de inte kan så värst mycket. Så, med andra ord håll er borta från B-one så slipper ni kanske vara med om något liknande!

Jag har idag, den 2/11 ännu inte fått tillbaka de pengar jag betalade för de månaderna jag inte fick vara kvar. Något som B-one lovade i juni…

Har ni funderingar och/eller kommentarer angående detta får ni gärna maila mig på lilja@liljas-library.com. [Lilja]


Frågor & svar

Fråga från Marika

1. Jag har en Stephen King-bok som heter JERUSALEMS LOTT. Jag vet att den är från DÖDSBÄDDEN, men undrar i alla fall: (för den är inte omnämnd någon gång bland Stephen Kings böcker) är det en bok man kan räkna till samlingen?

- Visst är det det. När DÖDSBÄDDEN släpptes på nytt kom den i två volymer – JERUSALEMS LOTT och MAJSENS BARN. [Anders]

Fundering från Roger

2. Jag satt och läste senaste utskicket med genomgången av DEN FÖRSKRÄCKLIGA APAN och det är många som skriver att t ex ”Den typ som överlever är” hemsk. Det kanske den är men den är ju rolig också. Det är något som jag tycker man sällan tar upp med Kings historier, det finns så mycket humor i dom (OK ganska svart humor men ändå). Det pratas alltid om hur otäck eller äcklig senaste King var men sällan om hur rolig den var, för det kan väl inte bara vara jag som kan skratta hejdlöst ibland när jag läser King.

- Nej, vi skrattar nog allihop åt Kings humor som både kommer fram i skräckmomenten och däremellan. Han är ju en duktig berättare och karaktärsskapare och sålunda klarar han av det mesta – skräck, romantik, humor med mera. King är ju privat en mycket underhållande och skämtsam man vilket inte minst märks i intervjuer och framträdanden. Eller varför inte i hans Entertainment Weekly-kolumn som ni väl läser på vår hemsida? [Anders]

Fråga från Erik

3. Jag hörde för några år sedan att Stephen King skrivit klart sin sista bok någonsin. På nyheterna var det nog jag hörde det. Är det sant?

- Kanske det. Just nu, när King skrivit klart de tre sista böckerna i THE DARK TOWER-serien ser det inte ut som det kommer några fler böcker på ett tag. Men man får ju hoppas att det gör det, annars blir livet lite trist. [Anders]


Efterord

Det var allt för denna gång. Vad det blir om två veckor får ni se då. Till dess får ni ha det fint och gärna skicka frågor och bidrag. Vi ses!

Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows
Lilja – http://www.liljas-library.com
Följeslagarna – http://www.foljeslagarna.com
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Holly behåller originalomslaget i Sverige
Holly släpps i Sverige 5/9
Filmåret 2023 - flipp eller flopp?
2023 års septemberbok blir Holly
Dokumentärfilm om Stephen King

SENASTE RECENSIONERNA

Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider
Mr. Mercedes - Säsong 3
Doctor Sleep
In the Tall Grass

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Mr. Harrigan's Phone
Film. Film med Donald Sutherland och Jaeden Martell. Finns på Netflix. Läs vår recension
Fairy Tale/En saga
Bok. Hösten 2022:s Stephen King-roman. Ute nu! Läs vår recension
Eldfödd
Film. Biofilm, premiär 13/5. Läs vår recension
Billy Summers
Bok. 2021-romanen. Läs vår recension
Kommande:
Salem's Lot
- Biofilm. Premiär framskjuten till våren 2023.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
The Boogeyman
- Film, adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Biopremiär i USA 2/6.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Holly
- Roman, släpps på engelska i september 2023
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
Okänd titel (Talisman 3)
- Tredje och sista delen i The Talisman-trilogin, skrivs tillsammans med Peter Straub.
• Format: Bok
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt
Rose Madder
• Format: Film
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt