UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #178 – 031117

Förord

Hej! Året börjar så sakta lida mot sitt slut. Visserligen är det bara mitten av november men efter detta utskick är det bara tre kvar detta år och det börjar bli dags att sammanfatta året. Lyckligtvis kommer det mer saker innan året är slut. I detta utskick skriver vi om en oväntad Kingrelaterad bok i Sverige och kanske den sämsta Kingrelaterade filmen någonsin. Och så har vi en tävling. Massa roligheter med andra ord.

Mycket nöje - Anders & Lilja
Medlemsantal: 796


Nyheter

* Den tredje november blev Stephen King "virtual host" på sin hemsida. Det betydde att man kunde se ett animerat King-huvud röra sig till en gammal ljudfil som man hört tidigare. Efter ljudfilen var slut rörde sig Kings ögon efter hur man rörde musen. Kul? Tja, lite grann men något mer än så var det väl inte. Ta en titt själv på:
http://www.stephenking.com

* Stephen King ska också vara värd i ett radioprogram kallat ”Lost Highway Radio Show” där bandet The Jayhawks ska framföra en sextiominuters set. Vad det hela går ut på är lite svårt att utröna men King säger själv: ”I think that stuff should crawl right out of the radio speaker and get in your face. I think it should interrupt your life.”

* WOLVES OF THE CALLA släpptes den 4/11. På Scribners Kingsida kan man ladda hem en skärmsläckare:
http://www.simonsays.com/subs/index.cfm?areaid=21

* Stephen King kommer inte att göra någon cameo i RIDING THE BULLET-filmen. Garris hade planerat att låta King spela en konstlärare men King kunde inte medverka vid det tänkta tillfället. I stället kommer Garris regissörkollega George Romero att hoppa in rollen. Filmen spelas in just nu i Canada och kommer att avslutas strax innan jul enligt schemat.

* Nu ska Kings hotellspökhistoria ”1408” (ursprungligen i BLOOD AND SMOKE, men också i EVERYTHING’S EVENTUAL) bli film. Dimension Films har köpt rättigheterna, Matt Greenberg (”Halloween: H20”) skriver manus och Lorenzo di Bonaventura producerar. Vem som ska regissera är ännu inte känt.

* Nu börjar det hända saker med filmatiseringen av THE TALISMAN. Det senaste är att ryskfödda regissören Vadim Perelman ska göra filmen för DreamWorks. Det var Steven Spielberg själv som bad Perelman att ta projektet efter att ha sett hans första film ”House of Sand and Fog”. Perelman säger att det som attraherade honom var tanken om en pojke som färdas långt för att rädda sin döende mor. Förhoppningsvis ska filmandet starta nästa sommar och filmen gå upp under 2005.

* Stephen King har gjort en del framträdanden på sistone. Här är länkar till några:
- CNN-intervju (transcript):
http://www.bevvincent.com/cgi-bin/cutecast/cutecast.cgi?session=w9xld17YwX9leEC2ZdaQ2kN9E3&forum=5&thread=203
- Jacob Burns Film Center (bilder)
http://www.hezimoo.com/sking103003/

* I en artikel i Wall Street Journal gavs det korta sammanfattningar av vad som händer i de tre sista DARK TOWER-böckerna. Inget som man dör av att veta, men vill man ändå inte veta något om vad som ska hända i förväg så bör man titta bort nu.

- WOLVES OF THE CALLA (2003) Roland and his friends visit a place where families face the loss of some of their children every 20 years or so.
- SONG OF SUSANNAH (2004) Susannah Dean, one of Roland's companions, is taken over by a demon and the pair are then transported back to New York City in the summer of 1999.
- THE DARK TOWER (2004) The conclusion of Roland's quest and the fates of his friends.

* Nytt premiärdatum för KINGDOM HOSPITAL är 3/3 nästa år. Då sänds det första, längre avsnittet och en vecka senare sänds det första i normal längd.


Läsarbidrag

Inskickat av Johan Ander:

Hejsan!

Jag skulle bara nämna att Kings släpp av den femte delen i DARK TOWER-eposet, WOLVES OF THE CALLA, faktiskt uppmärksammades med en liten notis i T-banetidningen Metro (i Stockholm 6/11). Det är ju bara synd att endast de två första delarna i detta mästerverk har översatts på svenska. Det här är inget som framgår, vilket gör att den som läser notisen förmodligen tror att det bara är att gå till biblioteket och låna de svenska översättningarna. Så här stod det:

---
King släpper ny Svarta tornet-bok.

Det är 33 år sedan Stephen King började sitt Svarta tornet-epos. Nu börjar han närma sig slutet på den sju delar långa berättelsen. I tisdags publicerades den femte delen, "Wolves of the Calla", skriver BBC News.

King inspirerades ursprungligen till fantasy-verket av "Sagan om ringen" och Sergio Leones film "Den gode, den onde, den fule".

Nyligen publicerade han en ny version av den första delen, som han tyckte var alltför oerfaret skriven.
---

- Tack för bidraget!

Inskickat av Jerker Nilsson

För de som inte vet så recenserar John-Henri Holmberg (som översätter Stephen Kings-öcker och även är en Följeslagare) böcker i Sydsvenskan. Företrädesvis i fredagarnas ”Deckarspalten” och med den äran. Jag kan rekommendera både hans recensioner och spalten i fråga rent generellt.

- Tack även för detta bidrag!


Kommentar till “Mitt liv på Rose Red: Ellen Rimbauers dagbok”

I ett extra utskick i förra veckan kunde vi rapportera att ROSE RED-boken ”My Life at Rose Red: The Diary of Ellen Rimbauer” kommit ut på svenska genom Bra Böcker utan att vi känt till det. I förra utskicket recenserade vi tv-filmen baserad på boken, och vi har även recenserat den amerikanska boken tidigare (se recensionsarkivet på hemsidan).

Visst är det kul att ett sådant här oväntat släpp dyker upp på marknaden, men man kan inte låta bli att fundera över Bra Böckers prioriteringar. Här ger de ut en bok som med stor sannolikhet blir relativt svårsåld eftersom det stora snacket kring den och ROSE RED inte ägde rum i Sverige. Hoppas man på att folk ska tro att det är King som skrivit den (vilket vissa recensenter redan tagit för givet i mer eller mindre slarviga recensioner) så är det ett ganska stort risktagande när de kunde satsa tid och pengar på att ge ut THE DARK TOWER-serien i stället.

Nu ska jag väl reservera mig i mitt resonemang då jag inte har en aning om hur bokbranschen fungerar med rättigheter, kostnader för dessa, översättningskostnader och annat ekonomiskt rörande produktionen av en bok, men jag tror ändå att en THE DARK TOWER-bok skulle sälja minst tre gånger mer än vad ”Mitt liv på Rose Red” kommer att göra.

Ska man ändå fortsätta med klagandet så är följande citat ur baksidetexten ”En långfilm baserad på boken är under inspelning” ungefär så fel det kan bli. Filmen spelades in för ett år sedan, visades i våras och släpptes på DVD i höstas. Sådant slarv tycker jag inte om!

Men jag är ändå positivt inställd till att boken kom ut över huvudtaget. Den är dessutom läckert snygg med ett mycket inbjudande blodrött omslag. Där har Bra Böcker verkligen lyckats. Men lägg pengarna på THE DARK TOWER istället! [Anders]


Tävling – vinn ett ex av boken

Bra Böcker har varit generösa nog att donera fem exemplar till en tävling på foljeslagarna.com. Den är inte så svår, så logga in på hemsidan, klicka er vidare och svara på tävlingsfrågan.

Tävlingen avslutas torsdagen den 27/12 och vinnarna presenteras i nästa utskick, den 1/12.


Recension av THE MANGLER 2 DVD (Region 1)

Ja, vad kan man säga om THE MANGER 2? Det är en skitfilm. Det är förmodligen en av de sämsta filmerna jag någonsin sett. Den handlar om hur en rektor (spelad av Lance Henriksen från ”Millennium”) installerar ett övervakningssystem som ska övervaka skolan. Detta löper dock amok och dödar eleverna istället för att vaka över dom efter att en elev laddat ner viruset ”The Mangler” till huvuddatorn. Efter en massa urusla skådespelarinsatser möts så rektorn (nu upphängd i en massa datakablar) och hjältinnan. När det visar sig att datorn vill para sig med hjältinnan blir hon sur och laddar ner ett program som överbelastar system och raderar viruset.

Specialeffekterna i filmen består i att en massa sladdar virade runt en pinne jagar eleverna. Jo, det är sant. Det är precis så fånigt som det låter. Att Lance Henriksen ställer upp i sådana här filmer får närmast ses som en skandal!

Det lägsta betyget (en Följeslagare) är alldeles för högt för denna film. Jag tvingas därför inför en ny betygsgrad, en överkryssad Följeslagare.

[Lilja]


Frågor & svar

Frågor från Niklas

1. I huset ”Rose Red” finns ett torn med en ros på. Finns det någon koppling till THE DARK TOWER?

- Nej, det finns ingen koppling mellan ROSE RED och THE DARK TOWER-sagan. Att samma symbol finns med i båda historierna får bara ses som en slump. Att det sitter en ros i fönstret på ”Rose Red” är väl ganska naturligt. Men man ska kanske slänga in en brasklapp i alla fall: man vet aldrig när det gäller King… [Anders]

2. Har hört att det ska komma Special Editions med mer extramateriel av NYCKELN TILL FRIHET och CHRISTINE. Stämmer det? Är det bara i USA?

- THE SHAWSHANK REDEMPTION S.E. skrev vi om nyligen och den finns i England åtminstone. Kanske kommer den till Sverige också. CHRISTINE S.E. har vi också rapporterat om, men den verkar inte ha letat sig till Europa ännu. Den kommer nog, ska du se. [Anders]

Fråga från Camilla

3. Är filmen STAND BY ME ifrån Kings bok THE BODY? Och i så fall - finns den boken i svensk översättning? Vad heter den? Tacksam för svar.

- ”The Body” är en längre novell (egentligen en kortroman eller novellette som King kallar dem) som finns i boken DIFFERENT SEASONS. På svenska heter novellen ”Höstgärning” och finns i boken VINTERVERK. Den är dock lite krånglig att få tag på. Lycka till! [Anders]

Fråga från Jan

4. Jag har stött på ett litet problem som jag tänkte att ni kunde hjälpa mig att lösa. Jag har sedan en tid tillbaka boken MARDRÖMMAR som innehåller fyra berättelser, men igår när jag som vanligt tittade runt lite på Tradera.se (som är en guldgruva med gamla King-böcker) så stötte jag på flera upplagor MARDRÖMMAR men dessa var uppdelade på två böcker: "Första boken" och "Andra boken". Min fråga är då alltså ifall dessa uppdelade böcker bara är den "vanliga" som är delad i två böcker eller är det några skillnader?

- MARDRÖMMAR delades på grund av sin längd upp i två böcker när Bra Böcker gav ut den i sin bokklubb. Även CHRISTINE råkade ut för detta. Det är alltså samma bok som den som är i en volym, bara uppdelad i två smidigare böcker. Inga andra skillnader. [Anders]

Fråga från Jimmy

5a. Jag undrar bara om ni möjligtvis vet något ställe där man förhoppningsvis kan få tag på begagnade böcker av Stephen King? Det skulle vara otroligt tacksamt!

och från Lars

5b. Skulle bara fråga om ni vet någon bra sida på internet där man kan köpa Kings böcker på svenska? Alla de sidor jag vart på har så litet utbud av de svenska utgåvorna.

- Det här har börjat bli en av de vanligaste frågorna vi får. Till att börja med, Lars, så är det väldigt få svenska titlar som finns i tryck just nu. Det är i princip de böcker som kommit de senaste 5-10 åren. De äldre titlarna är utgångna, men finns givetvis begagnade om man letar lite. Och var kan man då göra detta? Jo, först och främst i antikvariat eller på loppmarknader där man bor. Man kan också sätta upp en "köpes"-lapp på ICA t.ex och fråga efter böcker. Det finns alltid någon som tröttnat på sina, som ska flytta eller av någon annan anledning behöver bli av med sina böcker. När inte det räcker till kan man som Jan i fråga 4 vända sig till auktionssajten Tradera.se som alltid har mycket King till salu. Man kan även titta på Blocket.se och andra begagnade sajter. Ett sista tips är att logga in på foljeslagarna.com och titta i Butiken - där är det alltid böcker till salu. [Anders]


Efterord

I nästa utskick blir det några till smårecensioner av bland annat SILVER BULLIT, nya korthistorien ”Rest stop” och kanske något annat om det dyker upp något oväntat. Glöm inte bort att tv-serien THE DEAD ZONE har premiär på TV3 nu på lördag klockan 18.15. Ett extra utskick för att påminna er kommer på lördag och efter programmet kommer vi att öppna en kanal på foljeslagarna.com:s hemsida där ni kan diskutera era intryck. Blir det roliga diskussioner tar vi med det i nästkommande utskick. Ha det fint till dess!

Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows
Lilja – http://www.liljas-library.com
Följeslagarna – http://www.foljeslagarna.com
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker
You Like It Darker officiellt annonserad
Kan två annonseringar vara på gång?
Recension: Jurtjyrkogården: Blodslinjer

SENASTE RECENSIONERNA

Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släppts i september 2023. Läs vår recension.
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Kommande:
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
You Like It Darker
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025