UTSKICK UR ARKIVET

Följeslagarna #17 - 980928

Förord

Dags igen för ytterligare ett utskick. Vi hoppas att allt är bra med er och att ni firade King ordentligt för en vecka sedan. Det gjorde i alla fall vi!

Denna veckas Oumbärliga ting ägnar vi till den nya DARK TOWER novellen "Little Sisters of Eluria" som återfinns i den smått exklusiva fantasysamlingen LEGENDS, där kända författare bistår med fristående berättelser, satta i deras "världar". Värd att kolla upp om man är intresserad av fantasyböcker.

Ha det bra till nästa gång – Lilja & Anders
Medlemsantal: 53


Nyheter fån Territorierna

Som vi tidigare rapporterat kommer Pocket Books att ge ut manuset till Kings kommande miniserie STORM OF THE CENTURY nästa år. Detta har dock inte bekräftats av förlaget…förrän nu! Nu meddelar de att boken kommer i januari nästa år. Själva miniserien kommer att visas på ABC månaden efter. Rykten gör gällande att det första avsnittet kommer att visas den 14:e februari. När denna serie kommer till Sverige är fortfarande oklart.

Nästa Kingbok efter det - WHY WE’RE IN VIETNAM - kommer antagligen att få en ny titel. I förra veckans intervju/chat på AOL fick King en fråga om de två kommande böckerna, och så här svarade han:
- "The next book is a set of four related stories--a novel, two short novels, and a short story. The book will probably be called HEARTS IN ATLANTIS. The last book is ON WRITING, nonfiction. I'm going to spill all my secrets, tell where all the bodies are buried".
HEARTS IN ATLANTIS kommer hösten 1999 och ON WRITING våren eller hösten 2000.

Härliga svenska nyheter! BAG OF BONES kommer på svenska! DESPERATION och VÄKTARNA som kommer nu i höst kommer ju två år efter sin ursprungliga publicering. Riktigt så länge behöver man inte vänta på BAG OF BONES, Bra Böcker har nämligen planerat att publicera den hösten 1999, med reservation för ändringar. Dessutom kommer DEN GRÖNA MILEN att publiceras i en volym, med vissa korrigeringar, precis som i USA. När denna kommer är dock i dagsläget oklart. DESPERATION ska ju dock komma nu under veckan, så håll ögonen öppna!

Vill ni inte vänta så länge på BAG OF BONES och har inte råd att köpa den inbundna boken så kommer pocketupplagan (på engelska alltså) vecka 7 nästa år.

Som vi antytt här ovan och på några andra ställen i detta utskick, så har King chattat online via AOL och svarat på frågor. Lustigt nog finns det inget transcript av detta på nätet. Förutom på Följeslagarnas hemsida, förstås! Surfa till: http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna/aol-chat.html så kan ni läsa hela "intervjuen".

Extra – rapport från USA

Följeslagarna har fått en representant i USA. Det är Daniel Åsenlund som spenderar ett år "overthere" som student. Här kommen en liten rapport över Kingsituationen just nu.

- Som vi alla vet (i alla fall vi som befinner oss på andra sidan Atlanten), publicerades BAG OF BONES i de amerikanska bokhandlarna förra tisdagen, den 22:a september - dagen efter hans 51-årsdag. I samband med detta, publicerade Newsweek en intervju med King. I den skrivs det om den nya romanen, Kings nya bokkontrakt, samt spekulationerna kring Kings tankar på att lägga av som publicerande författare. King förklarade:

"Det känns som om jag kommit till rummets kanter, och varje gång jag skriver så känner jag att risken finns att det kommer att märkas, för jag är bara en person. Ta Beatles som exempel - om man lyssnar tillräckligt länge kan man urskilja om det är John eller Paul som sjunger "lead". Man kan till och med lista ut vem som skrivit låten. I vissa fall är detta väldigt bra, eftersom igenkänningen är positiv - det känns som att komma tillbaka till någon man känner, eller att höra deras röst igen. Men när folk hela tiden vet vad som väntar dem, då slutar jag."

På frågan var han står i den amerikanska kulturen, svarade King: "In the great carnival of American culture, I'm the geek at the back of the midway biting the heads off chickens." Det framkom alltså ingenting konkret huruvida King kommer att lägga av eller inte, men risken finns ju, som ni ser.

Ett av veckans teman på Top-10 listan i "Late Show with David Letterman" löd som följande: "De tio minst sålda oskrivna Stephen King-romanerna" (eller någonting i den stilen). Återigen skojar Letterman om hur oerhört mycket King skriver, till exempel: "I wrote this novel on the afternoon break today", osv. Jag skulle gissa att detta avsnitt visas på ZTV nu på fredag, den 2:a oktober. Kan vara värt en titt! Dock var det inte särskilt underhållande, Kingfan som man är, snarare ganska förolämpande. Se det och bedöm själva!

Om det är någon därute som undrar över någonting - kanske en amerikansk Kingbok eller något - kan ni maila mig så skall jag svara så gott jag kan. Ha det bra!

Vi tackar Danne för denna rapport! Ha i åtanke att Lettermangrejen kan komma i stort sett vilken dag som helst under veckan, så var på er vakt!


Oumbärliga ting - Little Sisters of Eluria

"Little Sisters of Eluria" är en fristående korthistoria, och enligt King så behöver man inte ha läst någon av DET SVARTA TORNET böckerna för att kunna avnjuta den. I det lilla förord som finns till historien får vi reda på att "Little Sisters of Eluria" utspelar sig före den första boken (REVOLVERMANNEN). Roland är alltså fortfarande på jakt efter Walter - Mannen i Svart - när vi möter honom…

När Roland, med sin döende häst, anländer till Eluria är staden tom och övergiven. Det enda som han hör är ett surrande ljud som låter som det kommer från syrsor, ett knackande som om någon slog en träbit mot en sten, samt ett svagt pinglande av små klockor. Förutom detta verkar Eluria död och övergiven.

När han sedan kommer längre in i staden får han förklaringen till knackandet. Det är en hund med ett symboliskt kors i pälsen som ligger och tuggar på ett avslitet människoben, ett ben där ägarens stövel fortfarande sitter kvar, detta beskrivs på ett typiskt Kingskt sätt. Senare hittar även Roland benets ägare, en ung man vid namn James. Runt halsen har James en medaljong med texten "James - Loved of family, Loved of GOD". Roland följer sin inre känsla och tar medaljongen från pojkens hals. Detta kommer senare att bli hans lycka.

Efter detta blir Roland överfallen av "The Green Folks", mer kända som "Trögmutanterna" i REVOLVERMANNEN. De är nära att döda honom, men i sista stund räddas han av "systrarna från Eluria". Dessa visar sig dock inte vara biologiska systrar utan sjuksystrar. De är sex till antalet och Syster Mary framstår som den som bestämmer. De andra, Louise, Michela, Coquina och Tamra lyder hennes minsta vink, men den sjätte systern, Jenna, är inte som de andra, ska det senare visa sig…

När Roland vaknar upp befinner han sig på systrarnas sjukhus och till en början tycker man som läsare att Roland har haft en ofantlig tur, även om det verkar vara något mystiskt med systrarna. Efter ett tag förstår man dock att det är allt utom tur han haft.

Roland är dock inte den enda patienten på systrarnas sjukhus. Bredvid honom ligger en ung man som Roland först tror är mannen som han såg tidigare, liket som han tog medaljongen från - den medaljong som han nu har runt sin hals. Bredvid denna ligger ytterligare en man, den skäggige mannen.

Under historiens gång får man sedan reda på att systrarna inte gärna vill ta i Roland (åtminstone inte ovanför midjan) så länge han har medaljongen runt sin hals Att han har den där i stället för i fickan kan han tacka syster Jenna för. Mannen i sängen bredvid är den döde mannens bror. Han berättar för Roland att han, John Norman, tillsammans med sin bror och några andra vaktade en vagnskaravan när de blev överfallna av "The Green Folks". Han berättar vidare att det från början var runt tjugo personer som låg på systrarnas sjukhus, men att dessa en efter en har försvunnit.

Via Jenna blir Roland även introducerad för "doktorerna från Eluria". Det var dessa som Roland hörde tidigare, när han trodde att han hörde syrsor. Dessa små insekter kryper under patienternas skinn och läker deras skador, allt medan de sjunger. De styrs av små klockor som systrarna har på sina huvudbonader, samma klockor som Roland hörde när han kom till Eluria.

Roland förstår allt mer att han måste bort från systrarna. Det blir inte bättre när han en natt vaknar av att systrarna samlas runt den skäggige mannen och helt sonika dricker hans blod. På morgonen därpå är han spårlöst försvunnen. Senare råkar även John ut för samma sak. Systrarna visar sig vara en sorts vampyrer som sedan urminnes tider dragit land och rike runt med sitt sjukhus och druckit blod.

Roland får hjälp av Syster Jenna att fly och det hela slutar i ett blodbad där "doktorerna" äter den ena systern och Syster Mary får huvudet avslitet av hunden med korset i pälsen.

Roland och Jenna kommer undan, men allt är inte som det ska med Jenna. Vi har redan tidigare i historien fått reda på att Jennas mor försökt ta henne från de andra systrarna. Hon återkom dock med Jenna svårt sjuk medan hon själv var döende. På natten vaknar Roland av ett skrik och upptäcker att Jenna är borta - det är "doktorerna" som följt efter och fått tag i henne. I och med det har Roland förlorat ytterligare en kvinna han älskat.

Får man några ledtrådar till vad som komma skall då? Nja, det kan man väl inte direkt påstå. Något som är intressant är att i en bok Roland hittar på sheriffens kontor står datumet 12/Fe/99. Detta "kan" betyda den 12:e februari 1999. Roland tolkar dock "Fe" som "Full Earth" och inte som februari. Om det dock skulle betyda den 12:e februari 1999 så betyder ju det att Roland lever i en tid som är några år före vår egen tid. Det är dock svårt att avgöra hur långt före. Frågan är ju hur lång tid som har förflutit mellan Roland äventyr i Eluria och hans äventyr tillsammans med Jake, Susannah och Eddie i THE DARK TOWER 4. Även om datumet inte har denna innebörd så tror jag hur som helst att det kan vara värt att lägga det på minnet. Något betyder det, det är jag övertygad om...

Detta är i stora drag vad "Little Sisters of Eluria" handlar om. Hade denna historia inte utspelat sig i Rolands värld skulle den nog framstå som smått löjlig…MEN eftersom den nu utspelar sig i Rolands värld blir det en kanonberättelse. Personligen tycker jag att det är en genial historia. Den för visserligen inte Roland närmare Det Svarta Tornet men det gör inte så mycket, huvudsaken är att man får följa Rolands livsöden. Denna historia har verkligen fått mig att längta efter THE DARK TOWER 5! Snälla Mr. King, se till att den kommer snart!

[Lilja]

"Little Sisters of Eluria" är en liten best-of King berättelse, för vi har en övergiven stad á la DESPERATION, vi har en lamslagen man (systrarna drogar nämligen Roland så att han inte kan röra sig) omskött av galningar á la LIDA, vi har – förstås – hela DARK TOWER världen som alltmer framstår som Kings mästerverk, och vi har några nya länkar till andra Kingböcker. Vagnkaravanen kommer från Delain, vilket alltså knyter ihop DRAKENS ÖGON med DARK TOWER världen, och vi har framför allt en ny MYCKET spännande länk! Vid ett tillfälle i historien utbrister Syster Mary frasen "Can de lach! Mi him en tow!" vilket gav mig underbara rysningar! Detta betyder att Tak, ondskan i DESPERATION/VÄKTARNA hör ihop med DARK TOWER världen! Heja!!! DETTA är mycket spännande inför forsättningen av serien!

I och med att systrarna har en röd ros (symbolen för Det Svarta Tornet) broderade på sina vita skrudar, så misstänker jag att systrarna/doktorerna från Eluria kan tänkas dyka upp lite senare i serien likväl. Trots att King påstår att man inte behöver ha läst någon tidigare DARK TOWER bok för att fatta, så dras det tillräckligt många referenser till dessa att man som invigd DT-diggare småler bekant under läsandets gång.

[Anders]

Betyg: Av 5 möjliga följeslagare får "Little Sisters of Eluria" av:

Lilja: 5 följeslagare. Jag tycker detta är en genial historia som kan läsas massor av gånger!

Anders: 3,5 följeslagare. Bra, men man blir ju bara sugen på mer DARK TOWER böcker! Vill ha! Nu!


Frågor och svar

1. Jag undrar om det här med skrivkrampen som King hade för tio år sedan. Han tog väl en paus ett år, var det i samband med detta? Hade det med skrivkrampen att göra? Var han verkligen LEDIG ett helt år? I en bok av George Beahm står det att SK var utarbetad efter sista putsen på KNACKARNA (detta var i maj 1987) och att han tillbringade nästan ett år med skrivkramp. I juni 1988 skrev han novellen "Rainy Season" och skrivkrampen var över. En tanke är att King vilar upp sig nu eftersom de båda böcker som kommer nästa år mer eller mindre är färdiga. [Dan Linder]

- Vem kan besvara detta bättre än King själv? I AOL chatten han gjorde förra tisdagen fick han följande fråga:
Question: As an author, do you ever have times when you can't think of a single page--not even a single word for a story?
Answer: No. Some days its easier than others, but unlike Mike Noonan in "Bag of Bones," I've never had a real writers block.
Så oavsett vad George Beahm skriver i sina böcker, så måste man ju först och främst tro på vad King själv säger. Vad det gäller Kings skrivande nu, så sägs det från en säker källa att han skriver för fullt på nästa bok (troligen THE DARK TOWER 5) + halva ON WRITING är kvar och redigeringen av HEARTS OF ATLANTIS, så någon paus har han inte tagit, även om det är mycket PR-arbete just nu. [Anders]

2. Jag vet att SK själv sagt att de spalter han skrev som collegestudent, Kings Garbage Truck, aldrig kommer att ges ut - kommer ni att publicera utdrag ifrån dem eller dylikt? Finns de samlade någonstans? [Dan Linder]

- Vi kommer att skriva en artikel under nästa år om dessa 47 små krönikor, där det kanske kan tänkas bli ett eller annat utdrag. Så vitt vi vet finns de enbart publicerade i The Maine Campus + att de finns bevarade i "Special Collections Department" i Fogler biblioteket i Orono tillsammans med manusen till BLAZE etc. [Anders]


Upprop

Något du vill fråga de övriga medlemmarna? Skicka ett Upprop till Följeslagarna!

- Jag undrar om någon spelade in CBS 60 Minutes-avsnittet med King som gick i augusti? // Dan Linder


Butiken

Annonsera i Butiken! Det kostar inget, men det måste handla om King! Din annons publiceras vid tre tillfällen, och blir den inaktuell under tiden så måste ni höra av er.

Säljes

- Hans-Åke Lilja
Svenska inbundna utgåvor 100-150+porto/st: Den Förskräckliga Apan, Jurtjyrkogården, Död Zon, Köplust, Mardrömmar, Christine, Staden Som Försvann, Knackarna, Pestens Tid (den korta).
Engelska pocketutgåvor 50-70+porto/st: Maila för titelinfo.

- Anders Jakobson
The Walden Book Report, nov 97 och dec 97: Amerikansk bokhandelstidning med en två delad intervju med King i samband med publiceringen av THE DARK TOWER 4. 50 kr inkl porto.

Köpes

- Martin Hammarstedt
Dödsdansen, Creepshow, Den förskräckliga apan, Raseri, Maratonmarschen, Den flyende mannen.

- Andreas Eriksson
Sommardåd, Varulvens år, Dödsbädden, Svarta tornet del 2, Creepshow, i bra skick, ej pocket.

- Tomas Ernlund
Jag behöver följande titlar för att komplettera min samling: Varsel, Sommardåd, Dödsbädden, Staden som försvann, Varulvens år, Maratonmarschen, Det, Den flyende mannen, Knackarna, Svarta tornet 2-Följeslagarna.
Någon som har något ex över? Svenska eller engelska. Maila mig med prisförslag.


Efterord

Så var det åter dags att säga adjö men deppa inte, nästa vecka är vi tillbaka i din mailbox. I nästa nummer kommer ni att få läsa lite mer om hemsidor på Internet som handlar om King, samt få tips om vilka som kan vara värda ett besök. Om det skulle vara så att ni har hittat några bra sidor, skicka gärna URL:en till Följeslagarna senast torsdag den första oktober. Fortsätt även att skicka in era synpunkter och frågor, vi älskar att få mails!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

You Like it Darker ute i dag på engelska
Gwendy-trilogin ute i dag
Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025