UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #179 - 031201

Förord

Hej och välkomna till årets nästnäst sista utskick. Vi har nu i vecka efter vecka utlovat en recension på SILVER BULLET-dvd:n som kom tidigare i höstas. Nu har vi tänkt om lite. Det finns inte så mycket att säga om den, i alla fall inte mer än vad vi sa om filmen i samband med genomgången av CYCLE OF THE WEREWOLF i januari i år. Det enda extramaterial av värde på dvd:n är ett kommentatorspår med regissören som känns sisådär angeläget att lyssna på och kanske inte helt motiverat att hänga upp en hel recension på. Så vi lägger ned den idén. Kanske någon annan gång, i ett annat sammanhang.

Istället handlar detta utskick om två nya noveller som King släppt ifrån sig. "Rest Stop" och "Stationary Bike" heter de och vad vi tycker om dem kan ni se lite längre ned i utskicket. Vidare i utskicket finns det en intressant nyhet under rubriken Något efterlängtat? samt resultatet av förra utskicket tävling.

Till sist några ord om hemsidan som varit nere den senaste veckan. Följeslagarnas hemsida ligger helt gratis på ett webbhotell, eller snarare en server som några schysta killar råder över. I och med att servern är Unix-baserad kan de "hosta" kunder helt gratis, vilket är mycket trevligt inte minst i vårt fall. Nyligen genom gick servern en uppgradering och i samband med det tog några extra dagar att läsa tillbaka all data från backup i och med att de som har servern sköter den vid sidan av sina vanliga jobb. Det var med andra ord inte läge att gnälla och tjata (även om det blev en del sådant i alla fall) eftersom de inte tar betalt för sina tjänster.

Nu är i alla fall både servern och sidan uppe och tuffar igen. Så var det med det!

Trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 785


Nyheter

* De senaste veckorna har varit turbulenta för King. Den 19 november fick han ta emot ett litteraturpris, en medalj för "Distinguished Contribution to American Letters". King bemötte i sitt tacktal den kritik som bland annat Harold Bloom riktat mot King ("priset är ett övergrepp på det litterära landskapet", skrev Bloom i en ledare). King ansåg också att i och med att priset tilldelades honom kunde bryggan mellan det populära och litterära minska.

King valde att inte ta emot den prissumma på 10 000 dollar som erbjöds utan lät pengarna oavkortat gå tillbaka till National Book Foundation (prisutdelarna) så att de kan använda dem i sina barn- och ungdomsprojekt. King stödde också prisutdelarna med att köpa fem "bord" till en total summa av 60 000 dollar. Bland Kings gäster fanns Amy Tan och John Grisham.

Strax efter detta insjuknade King i en lunginflammation han dragit på sig innan han reste till New York för att ta emot priset. Han lade in på Eastern Maine Central Hospital den 23 november och undergick behandling under de följande dagarna. Bland annat tömdes hans lungor på vätska. Doktorer menar att lunginflammationen kan höra samman med bilolyckan 1999 då hans ena lunga kollapsade.

Länkar:
http://abcnews.go.com/wire/Entertainment/ap20031119_2324.html
http://www.bangornews.com/editorialnews/articles/412008_112003kinglaudedforlife_aanstead.cfm
http://www.bangornews.com/editorialnews/articles/412319_112703kinghassurgeryfor_jcurran.cfm

* På http://www.wnyc.org/shows/lopate/episodes/11212003 kan ni lyssna på en intervju med King och på den officiella hemsidan http://www.stephenking.com kan ni se en videosnutt från prisceremonin vid National Book Foundation.

* Kings gamla novell "Nona" (från SKELETON CREW) ska ingå i en hyllningsbok till Charles L. Grant. Boken - "Quietly Now: A Tribute to Charles L. Grant" - släpps i april nästa år genom Borderland Press i två begränsade upplagor - en signerad/numrerad (500 ex) och en signerad/"bokstaverad" bunden i läder och i traycase (52 ex). Alla medverkande (förutom King bland andra Peter Straub, Douglas E. Winter) kommer att signera boken.

* Lilja har intervjuat George Guidall som läst in den nya versionen av THE GUNSLINGER och nu också WOLVES OF THE CALLA. Det blev en intressant intervju om hur en ljudboksinläsare arbetar:
http://www.liljas-library.com/guidallint.html

* SILVER BULLET 2? PET SEMATARY 3? Ja, nu kan det vara två nya uppföljare på gång. SILVER BULLET 2 ska enligt nättidningen Bloody Disgusting göras med King som konsult och kretsa kring Corey Haims karaktär (den rullstolsbunda pojken) nu vuxen i samma stad som den första filmen. PET SEMATARY 3 gick det rykten om redan för några år sedan och nu ser det ut som det blir en film baserat på ett manus skrivet redan 1993. Eventuellt blir det Mary Lambert som regisserar igen och planen är att börja filma i april nästa år.

Vi får väl se vad som händer med dessa uppföljare. Det är alltid mycket snack och liten verkstad när det gäller sådana här projekt, och det är väl ytterst tveksamt om King kommer att medverka som "konsult" när han utryckt sin motvilja till uppföljare.

* TV4 kommer att visa ROSE RED med början på fredag. Den kommer att gå under titeln SKRÄCKENS HUS. Läs mer här: http://www.tv4.se/program/episode.aspx?pid=115486

* Slutligen en tråkig nyhet: skådespelaren Jonathan Brandis (som spelade den unge Bill Denbrough i STEPHEN KING'S IT) begick självmord den 12 november. Han ansluter sig till två andra "Kingskådisar" (som vi känner till) som gått vidare under detta år: Michael Jeter (Eduard Delacroix i THE GREEN MILE, 30 mars) och John Ritter (vuxne Ben Hanscom i STEPHEN KING'S IT, 11 september). Vila i frid.


Läsarbidrag

Bidrag från Anna-Karin Bergstrand:

Ett svenskt antikvariat finns på Internet: http://www.bokhans.com
Där finns en del King, bland annat VINTERVERK.

- Tack!

Bidrag från Andreas apropå förra utskickets fråga om ROSE RED hade något med THE DARK TOWER att göra där vi svarade "nej":

Det finns visst en liten koppling till THE DARK TOWER i ROSE RED. Kvinnan i tavlan pratar om att hon sett huvuden på pålar utanför Lud, eller nåt liknande (att det var Lud är jag helt säker på).

- Du blandar ihop ROSE MADDER med ROSE RED. Lätt gjort. Boken ROSE MADDER är helt klart kopplad till THE DARK TOWER, men miniserien ROSE RED har ingen koppling alls. [Anders]


Något efterlängtat?

Fråga från "tonmar-2":

- En aningen tjatig fråga, men: Kommer THE DARK TOWER-böckerna som inte är översatta till svenska någonsin att översättas? Orkar man vänta och vem tar initiativet till sånt nu när Legenda (R.I.P) inte finns längre?

Läsarbidrag från Jerker:

- Jag hittade följande stycke i dagens (25/11) Norra Skåne. Det är det första stycket ur en TT Spektra-artikel skriven av Anna Hedlund. Det gör att den med all sannolikhet finns med i åtskilliga tidningar till landet runt, eftersom i princip alla dagstidningar använder sig av TT. I synnerhet de mindre lokaltidningarna som inte har egna skrivande journalister inom alla områden.

"Nyligen släpptes den femte delen i Stephen Kings serie "Dark Tower Saga", vilket var en stor händelse bland fantasyläsare världen över. Trots det finns endast två av böckerna i serien utgivna på svenska - "Följeslagaren" och "Revolvermannen" - och översättningarna av de övriga ligger enligt Kings svenska förlag Bra Böcker flera år fram i tiden. Överlag är det ganska lite fantasylitteratur som översätts till svenska, bortsett från storsäljare som Tolkien, Eddings och Robert Jordan."

Det som gjorde det intressant för Följeslagarna, enligt mig, var att det skrivs som om Bra Böcker planerar, om än flera år fram i tiden, att översätta böckerna. I vanliga fall, om jag inte minns fel, så brukar väl inte Bra Böcker kommentera den översättningen överhuvudtaget. Dessutom är det ganska väl känt att det är de sämst säljande Kingböckerna i Sverige.

Rubriken på titeln är "Skralt med fantasy på svenska", vilket också är vad artikeln i stort handlar om. Kontentan av artikeln är att anledningen till att det finns så lite svenska översättningar i fantasygenren är att vissa förlag inte anser sig vilja ge sig in på utgivning av böcker inom fantasygenren också och att de flesta svenskar som läser fantasy är så bra på engelska att de hellre läser det på originalspråket direkt än väntar det året en översättning kan ta i anspråk. Enligt Fredrik Sörmfält (Science fiction bokhandeln i Stockholm) blir fantasyläsarna mer upprörda över att vissa förlag tar delar av en serie böcker ur tryck än att de inte finns på svenska och även att man stör sig på att originalboken delas upp i flera delar när den översatts. Vilket även det förlänger utgivningen.

- - -

Kan det vara så att det mest efterlängtade bland svenska Kingfans är på väg att hända? Att resten av THE DARK TOWER-böckerna kommer på svenska? Ska den vanligaste frågan till Följeslagarna ÄNTLIGEN få ett vettigt svar?

Vi skickade helt enkelt vidare Jerkers text till Bra Böcker och fick följande svar:

"Ja, det finns ett intresse för Bra Böcker att ge ut böckerna i framtiden. För tillfället befinner vi oss på diskussionsstadiet. Det är allt jag kan säga just nu."

Det är ett stort steg framåt för de THE DARK TOWER-suktande läsarna, men att hoppas på att DET SVARTA TORNET 3 ska komma till nästa höst är att hoppas för mycket. Vi ser med spänning fram mot hur detta kommer att utveckla sig i framtiden.


Recensioner av Kings senaste noveller

Det har kommit två nya noveller från King alldeles nyligen, och det är oss veterligt det enda "nya" som kommit sedan han avslutade THE DARK TOWER-böckerna. Den ena - "Rest Stop" - publicerades i tidningen Esquire och den andra "Stationary Bike" är med i antologin "Borderlands 5".

* "Rest Stop"

"Rest stop" är en kort novell om författaren John Dykstra, eller Rick Hardin som är det namn han släppt några väl säljande böcker under. Under en längre bilresa måste Dykstra stanna till för att uträtta ett pressande behov och hamnar då vid en klassisk amerikansk rastplats. Precis innan han ska gå in till herrarnas hör han ljud från damernas toalett där det är står fullständigt klart att en man håller på att misshandla en kvinna.

Dykstra står inför en situation som han vet hur han ska hantera. Ska han bara åka vidare och låta bli att läsa tidningar och titta på nyheterna de närmaste dagarna, för det är uppenbart att kvinnan inte kommer att överleva det övergrepp hon utsätts för, eller ska han ingripa? Men han är ju en mes, det är ju under namnet Rick Hardin han är en tuffing som skriver stenhårda böcker om den mordiske The Dog. och The Dog eller Rick Hardin existerar ju inte. Ändå är det inte John Dykstra som rusar in genom dörren till damernas toalett.

Det känns som om King plockat fram idén om författare med personlighetsklyvning igen. Man tänker lite på THE DARK HALF och "Secret Window, Secret Garden" när man läser "Rest Stop" som stundtals är en ganska otrevlig historia. Personligen tänker jag även på den korta novellen "All that you love will be carried away" som finns i EVERYTHING'S EVENTUAL där man fick en kort liten inblick en persons liv, som om man bara passerade förbi honom. "Rest Stop" funkar inte lika bra för mig men är ändå värd 2 starka Följeslagare. [Anders]

* "Stationary Bike"

I "Stationary Bike" möter vi konstnären Richard Sifkitz som har problem med vikten och kolesterolvärdet. Hans doktor varnar honom skarpt och säger att han måste ändra sig en smula annars kan det gå käpprätt åt skogen inom några år. För att illustrera vad som hänt i Sifkitz kropp målar doktorn upp en metaforisk bild om ett arbetslag ("män i chinos och Dr Martens") som jobbar hårt för att hålla igång matsmältningsprocessen:

"Their job is to grab the stuff you send down the chute and dispose of it. Some they send on to the various productions departments. The rest they burn. If you send them more than they can deal with, you put on weight. Which you have been doing, but at a relatively slow pace. But soon, if you don't make some changes, you're going to see that pace speed up. There are two reasons. The first is that your body's production facilities need less fuel than they used to. The second is that your metabolic crew - those fellows in the chinos with tattoos on their arms - aren't getting any younger. They're not as efficient as they used to be. They're slower when it comes to separating the stuff to be sent on and the stuff that need to be burned. And sometimes they bitch. Yes indeed. They say stuff like, 'Isn't he ever gonna slow down?' and 'Who does he think we are, the Marvel Comic superheros?' and 'Cheezis, don't he ever give it a rest?' And one of them - the malingerer, every work-crew's got one - probably says, 'What the fuck does he care about us, anyway? He's on the top, ain't he?' And sooner or later, they'll do what any bunch of working joes will do if they're forced to go on too long and do too much, without so much as a lousy weekend off, let alone a paid vacation: they'll get sloppy. Start goofing off and lying down on the job. One day one of em won't come in at all, and there'll come another - if you live long enough - when one of em can't come in, because he'll be lying home dead of a stroke or a heart attack."

På väg hem från doktorn tänker Sifkitz på doktorns metafor och tanken på ett arbetslag i magen roar honom så mycket att inspirationen strömmar fram. Han ser dem framför sig, stående på en landsortsväg som leder mot skogen, och han måste bara få ned bilden först på papper sedan på canvas. Medan bilden växer fram köper Sidkitz en träningscykel ("stationary bike") som han monterar upp nere i källaren så att han tittar på en trist grå vägg när han cyklar. När hans målning är färdig börjar han genast måla upp den på källarväggen, dock utan arbetslaget. Det är bara landsortsvägen han ser när han cyklar.

Han försvinner in i timslånga fantasier uppe på cykeln - arbetslaget får namn och karaktärer (en rolig detalj här är att en i arbetslaget är döpt efter konstnären Michael Whelan (THE GUNSLINGER med mera), vilket framgår tydlig i novellen), han kommer på var denna vägsnutt egentligen är - och kilo efter kilo försvinner. En morgon vaknar Sifkitz upp efter att ha drömt sitt livs verkligaste dröm. I drömmen blir han en i arbetslaget - karaktären Carlos - som inte orkar med livet längre och knäpper sig själv. I vaket tillstånd ritar en storgråtande Sifkitz ned hela bilden under ett par timmar och någon gång under tecknandet ger han bilden namnet "Man with shotgun". När bilden är klar bestämmer sig Sifkitz för att sluta med sitt cyklande innan han blir vansinnig.

Men det är inte lätt att sluta, man vill hela tiden veta vad som ska hända härnäst. Och vad som händer härnäst är att resten av arbetslaget inte är speciellt glada över att ha mist en kollega och att Sifkitz börjar känna sig jagad när han sitter på cykeln.

Det är inte speciellt lätt att återge händelserna i denna novell. Rätt komplicerad faktiskt, men också mycket bra. Den påminner mig mycket om novellerna i Kings två första novellsamlingar, samtidigt som temat med en bild som "blir levande" känns igen från både en och annan tidigare berättelse. En liten brist i historien är att slutet inte känns helt klockrent. Det känns lite som om King spårade ut lite, vilket han i och för sig förvarnar om. Berättelsen har sex kapitel och det sista heter just "Not quite the ending everyone expected".

Bra är den i alla fall, i sådan där febrig "Twilight Zone"-anda. "Stationary Bike" är helt klart värd 3 Följeslagare. [Anders]


Frågor & svar

Fråga från Erik Ståhlberg

1. Jag tänkte fråga om det finns något samband mellan Teddy Weizak i THE STAND och Dr Weizak i THE DEAD ZONE?

- Nej, det är bara samma efternamn. Precis som Cynthia Smith i ROSE MADDER/DESPERATION/THE REGULATORS har samma efternamn som John Smith i THE DEAD ZONE. Jag tror att Weizak är ett judiskt efternamn, men jag kan ha fel. [Anders]

Fråga från Christoffer

2. Blir det ingen ny novelltävling?

- Någon gång blir det väl det, men det finns inte inplanerat de närmaste månaderna. [Anders]


"Mitt liv på Rose Red"-tävlingen

Vi hade ju en tävling på hemsidan där fem exemplar av "Mitt liv på Rose Red: Ellen Rimbauers dagbok" stod på spel. Tävlingsfrågan löd: "'Mitt liv på Rose Red: Ellen Rimbauers dagbok' hör ihop med miniserien ROSE RED som King skrev direkt för tv. Den är alltså inte baserad på en tidigare utgiven bok eller novell. Nämn tre andra miniserier eller filmprojekt som King skrivit manus till direkt, utan att basera det på någon av hans utgivna böcker eller noveller."

De tre givna svaren var här miniserierna GOLDEN YEARS och STORM OF THE CENTURY samt filmen SLEEPWALKERS, och detta har de flesta svarat. Vissa har dragit till med Arkiv X-avsnitten "Chinga" vilket också är helt korrekt. Några har svarat KINGDOM HOSPITAL vilket är halvrätt - dels är serien baserad på en förlaga (visserligen inte av King men ändå) och dels är inte King ensam manusförfattare, så de fyra korrekta svaren är alltså GOLDEN YEARS, STORM OF THE CENTURY, SLEEPWALKERS och "Chinga".

De tre som vunnit varsitt ex (boken kommer per post) är:

Ted Faxe, Vellinge
Patrik Sundin, Ljungby
Lars Ekberg, Alingsås
Henrik Elstad, Trollhättan
Jonas Flising, Sävedalen

Grattis och tack till Bra Böcker som sponsrade med priserna!


Efterord

Nästa gång, i årets näst sista utskick är det dags att recensera WOLVES OF THE CALLA - den efterlängtade femte delen i THE DARK TOWER-sagan. Det ser vi fram emot. Till dess kan ni väl skicka så mycket frågor och tankar som ni bara orkar så ska vi försöka svara på det mesta i nästa utskick. Vi ses då!

Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows
Lilja - http://www.liljas-library.com
Följeslagarna - http://www.foljeslagarna.com
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Trailer: Pet Sematary: Bloodlines
Recension: Holly
Summering av sommarens nyheter
Recension: The Boogeyman
Nya filmer från ingenstans

SENASTE RECENSIONERNA

Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider
Mr. Mercedes - Säsong 3

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Kommande:
Holly
- Roman, släpps på engelska och i svensk översättning i september 2023
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Pet Sematary: Bloodlines
- Prequel till Pet Sematary. Premiär på Paramount+/SkyShowtime 6/10. Ingen svensk distribution bekräftad.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
You Like It Darker
- Ännu ej officiellt utannonserad samling som ska komma 2024.
• Format: Bok
• Status: Rykte
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt