UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #182 - 040115

Förord

Hej och välkomna till årets första riktiga utskick. Som vi berättat i ett extra utskick är det alltså onsdagar som gäller för utskicken från och med 2004. Fast detta skickades ut på en torsdag på grund av olika anledningar. I detta utskick kan ni som vanligt läsa en rad nyheter som för ovanlighetens skull nästan uteslutande handlar om filmatiseringar av olika slag och utskickets artikel handlar om vad vi har att se fram emot under året. Det visade sig vara en hel del.

Mycket trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 785


Nyheter

* Sony Pictures har nu gjort en sida för SECRET WINDOWS där man kan se den första trailern. Verkar bli en mycket spännande film:
http://www.sonypictures.com/movies/secretwindow/

* Artiklar, bilder och en första recension av den nya miniserien 'SALEM'S LOT finns nu på nätet, och utifrån recensionen ser det ut som Mikael Salomon och Peter Filardi fått till en riktig fullträff med sin filmatisering. Serien ska visas på TNT i sommar och förhoppningsvis kommer det en DVD-utgåva innan årets slut.
http://www.fangoria.com/news_article.php?id=1801

Artiklar:
http://www.usatoday.com/life/television/news/2004-01-07-tv-press-tour_x.htm
http://www.scifi.com/scifiwire/art-tv.html?2004-01/08/10.15.tv
http://www.orlandosentinel.com/entertainment/orl-livlowe08010804jan08,0,7858690.story?coll=orl-caltop

Bilder:
http://www.liljas-library.com/images/salems_remake_tvguide.jpg
http://www.liljas-library.com/images/salems_remake_official1.jpg
http://www.liljas-library.com/images/salems_remake_official2.jpg

* Nyheter om två - än så länge - osläppta dollar babys har dykt upp. Den ena har vi hört talas om ett tag nu, nämligen I KNOW WHAT YOU NEED. Regissören Shawn S. Lealos berättar i ett brev att han nu klipper om hela filmen eftersom han inte är nöjd med det han gjort. "Det är för många tekniska misstag", menar han. Låter klokt tycker vi. Han har även skrivit in några nya scener och jobbar även med att göra om ljudet.

Den andra är LUCKEY QUARTER som Robert David Cochrane skrivit manus och regisserat utifrån Kings novell. Filmen ska ha premiär på en filmfestival nu i januari. Robert var också den person som vann Gunslinger-tävlingen och priset är en träff med King.

Sida med trailer:
http://www.bronstineproductions.com/page13.html
Gunslinger-tävlingen:
http://www.simonsays.com/subs/txtobj.cfm?areaid=21&pagename=indexvideos

* ABC har gjort en sida för KINGDOM HOSPITAL som börjar visas den 3/3.
http://abc.go.com/movies/kingdomhospital.html
Tie-inboken "The Journals of Eleanor Druse" finns nu att köpa från amazon.com.


Vad händer 2004?

Då var det dags att ta en titt på vad som kommer under 2004 när det gäller King. Man kan lätt konstatera att det kommer att bli ett MYCKET bra Kingår! Faktum är att det redan börjat.

Redan nu finns en nyutgåva av ljudversionen av 'SALEM'S LOT ute. Den är inläst av Ron McLarty och har en introduktion av King själv. Sedan kom även boken "The Journals Of Eleanor Druse: My Investigation Of The Kingdom Hospital Incident" ut för ungefär en vecka sedan. Den är skriven av Eleanor Druse som är en av rollfigurerna i den kommande TV-serien KINGDOM HOSPITAL. Naturligtvis är det inte hon som skrivit den utan någon helt annan. Det är samma upplägg som det var med "The Diary Of Ellen Rimbauer", det vill säga ingen ska veta vem som egentligen skrev boken. Det kan vara King som skrivit den och det kan vara någon helt annan. Det är dock väldigt få som vet vad den riktiga författaren heter.

KINGDOM HOSPTIAL börjar visas på ABC i USA den 3 mars och kommer till en början att bestå av 13 avsnitt varav det första och sista är 2 timmar lånt och de 11 i mitten en timme långt. Det första har titeln "Thy Kingdom Come" och den lilla beskrivning vi fått om hur allt börjar lyder såhär:

"Peter Rickman, an artist and resident of Maine, suffers an accident much like the one that happened to Stephen King. Rickman is taken to Kingdom Hospital in Lewiston, Maine."

Ett tips är att ni ser till att ni läst boken "The Journals Of Eleanor Druse: My Investigation Of The Kingdom Hospital Incident" då denna utspelar sig innan TV serien och först i slutet knyts ihop med serien.

I april kommer filmatiseringen av SECRET WINDOW, SECRET GARDEN med Johnny Depp i huvudrollen. Man har dock kortat ner titeln till SECRET WINDOW när den blivit film. När filmen kommer till Norden är fortfarande oklart.

I sommar kommer sedan nästa TV-serie. Denna gång är det en miniserie i två delar. Det handlar om remaken på 'SALEM'S LOT med Rob Lowe i huvudrollen. Den kommer att visas på den amerikanska TV-kanalen TNT i juni och när den kommer hit kan vi bara gissa.

Sen kommer hösten och med den en faslig massa DARK TOWER-relaterade saker. Först ut är del 6, SONG OF SUSANNAH som kommer i augusti. Sen i november avslutas serien med del 7, THE DARK TOWER plus att böckerna "Stephen King's The Dark Tower Concordance volume 2" av Robin Furth och "The Road To The Dark Tower" av Bev Vincent även kommer under november. Mycket DARK TOWER alltså!

Utöver allt detta kommer det även en massa saker som inte fått något releasedatum än. Bland annat kommer tredje säsongen av THE DEAD ZONE att visas på amerikansk TV under året (säsong två släpps i DVD-box under våren). Har vi tur kommer filmversionen av RIDING THE BULLET av Mick Garris samt Garris TV-filmatisering av DESPERATION.

Sen kommer även den första pop-up boken baserad på en King bok. Det är THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON som ska ges ut av Little Simon.

På den Nordiska marknaden ser det dock lite dystrar ut. Det enda som vi lyckats hitta här är en svensk översättning av BLACK HOUSE. En ny utgåva av TALISMANEN släpps samtidigt. Inte helt fel men man kan ju alltid hoppas på mer.

Relaterade länkar:

Officiella KINGDOM HOSPTIAL sidan: http://abc.go.com/movies/kingdomhospital.html
Officiella SECRET WINDOW sidan: http://www.sonypictures.com/movies/secretwindow/index.html
Officiella THE DEAD ZONE sidan: http://www.usanetwork.com/series/thedeadzone/

[Lilja]


Frågor & svar

Fråga från Jerker Nilsson

1. Jag har funderat ett tag på varför det är så vanligt förekommande att de DVD:er som ges ut i Sverige, det vill säga region 2, ofta har mycket mindre extramaterial än de som ges ut i USA. Finns det någon förklaring? Är det billigare eller lättare att få rättigheterna till extramaterialet i USA? Det borde ju vara en mycket marginell kostnad i sammanhanget eftersom det borde vara samma bolag som äger det mesta av typen "Så här gjordes filmen-material" som äger själva filmen.

Det mest horribla exemplet jag har hört talas om är utgivningen av Bergman på DVD där region 2-versionen är helt utan extramaterial (trots att till exempel SVT är nerlusad med filmmaterial) medan region 1 har mängder. Nu är det i just det fallet en viss fördel, det talade språket är på svenska, så man fixar en region 1 film hur urusel man än är på engelska. Tyvärr är det inte det samma med King-filmatiseringar.

- Det här är väl egentligen lite utanför vårt område, så svaret är mer eller mindre spekulationer från min sida och inget konkret svar, men jag vet att en bidragande anledning till att visst bonusmaterial stryks på region 2-diskar är att det inte finns plats kvar då vi måste ha mängder av olika språk att välja på bland textningarna, och på vissa region 2-diskar finns det även flera ljudspår (tysk dubbning och så vidare). Detta, har jag förstått, gör att visst bonusmaterial utgår. Tråkigt men sant.

En annan anledning kan vara att det är olika bolag inblandade i utgivningarna och det kan säkert vara så att vissa dokumentärer och liknande inte alls följer med "gratis" med videorättigheterna. Det är ju också så att vissa filmer ges ut i nya versioner hela tiden där nytt bonusmaterial grävts fram och det är inte alltid de nya versioner blir tillgängliga på region 2.

Den enda lösningen är helt sonika att skaffa en regionsfri DVD-spelare och köpa region 1 på import. Det finns många bra ställen att köpa import på oftast till bättre priser än region 2 i Sverige.

Är det någon Följeslagare som har lite mer konkret info om vad som gäller i detta ämne så får ni så klart skriva och berätta det för oss. [Anders]

Fråga från Rainer

2. Hej. Jag har en fråga. Jag undrar om vi får samma möjlighet i år att köpa THE DARK TOWER 6 och 7 som vi fick med nummer 5 förra året? För de är ganska svåra att få tag i. Oftast finns de bara med det engelska omslaget, och man vill ju ha originalet.

- Självklart ska vi göra allt som står i vår makt för att arbeta fram ett bra pris på de två sista THE DARK TOWER-böckerna från Uppsala English Bookshop. Jag tror att de är mycket nöjda med vårt samarbete sedan tidigare, så det ska inte vara något problem även denna gång. [Anders]

Fråga från Kerstin

3. Vet ni var novellen "Stand by me" finns publicerad? Tacksam för svar.

- STAND BY ME är en film baserad på novellen "The Body" som finns i DIFFERENT SEASONS. På svenska heter novellen "Höstgärning" och finns i boken VINTERVERK. [Anders]


Efterord

Nästa gång kommer Följeslagarna på den nya utskicksdagen onsdag, men vad vi skriver om får ni se då. Fortsätt att skicka in frågor och annat så blir utskicken ännu bättre. Vi ses om två veckor!

Anders - http://www.secretwindows.tk
Lilja - http://www.liljas-library.com
Följeslagarna - http://www.foljeslagarna.com
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025