UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #183 - 040128

Förord

Hej igen, för andra gången i år, och för första gången på den nya utskicksdagen onsdagar. Innan vi ska prata lite om veckans utskick så ska vi bara meddela att vår hemsida i skrivandets stund är nere. Gratisservern vi ligger på råkade ut för en hårddiskkrasch nyligen och måste repareras. Det fanns en färsk backup så det är ingen fara med själva hemsidan, dock kan det vara så att ni som lagt in annonser i Butiken den senaste veckan kan behöva lägga in dem på nytt. Kolla när sidan är uppe igen.

Vi har också, lämpligt nog, löst inloggningsgåtan. Det var en del som gnällde tidigare om att de inte kom vidare efter inloggning med rätt lösenord. Lösningen är enkel - slå på cookies, då funkar det. Dessvärre kan ni inte testa det just nu eftersom sidan är nere. Men snart!

Då kan ni också kolla in Forumet som fått lite fart. Planer på att utveckla det ytterligare finns, men det hänger lite på om det blir ännu mer fart.

Så: då var det avklarat och vi kan gå på veckans utskick. Det stora snacket just nu är KINGDOM HOSPITAL, tv-serien inspirerad av Lars von Triers "Riget" och utvecklad av King. Det är inte alls långt kvar till det första avsnittet och även om det kan dröja innan Kinggalna svenskar och skandinaver får se serien anser vi det vara på plats att berätta lite mer i detalj om hela projektet.

Gastkramande läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 793


Nyheter

* KINGDOM HOSPITAL. Allt mer börjar hända kring denna kommande tv-serie. Till och med svenska medier har uppmärksammat serien och skrivit notiser och mindre artiklar. I de flesta av dessa står det att King skrivit alla avsnitt i serien, men det är ju inte helt sant. Mycket har han skrivit, men inte allt.

Det har öppnats en hemsida på adressen http://www.kingdomhospitalofmaine.com/ som ska föreställa vara sjukhusets officiella sida. Klicka runt lite så kommer ni att märka att saker och ting händer...

En mer informativ hemsida, med lite wallpapers och annat skoj finns på adressen: http://www.kingdomhospitalsweepstakes.com/abc15/

Är ni sugen på att se en trailers för serien ska ni genast surfa till http://www.liljas-library.com där man kan se just en sådan. Lilja's Library hade Internetpremiären på den första trailern. En andra trailer finns på http://www.kingdomhospitalsweepstakes.com/abc15/

* Goda nyheter för de som ser fram emot SECRET WINDOW med Johnny Depp - USA-premiären för filmen har skjutits fram hela sex veckor tidigare och kommer nu att äga rum den 12/3. Vi vet fortfarande inte när denna film kommer till Sverige/Skandinavien och om den kommer att gå på bio eller hamna direkt i videohyllorna, men vi hoppas på det bästa: en biopremiär tätt in på USA-premiären. I marsnumret av Fangoria (#231) kommer filmens manusförfattare/regissör David Koepp att intervjuas.

Nya stillbilder och filmens trailer finns på denna sida:
http://www.darkhorizons.com/2004/secretwindow.php

* Enligt en kort artikel på comingsoon.net ska Ehren Kruger jobba med manuset till THE TALISMAN just nu (samtidigt som hon jobbar med "The Ring 2" och lite annat). Tanken är, enligt comingsoon.net att THE TALISMAN ska filmas i sommar.

* Mick Garris skriver i ett mail till Lilja's Library att RIDING THE BULLET är färdigfilmad och att klipprocessen är igång. Filmandet ska ha gått mycket bra och han hoppas på att filmen ska gå upp på amerikanska biografer runt Halloween i höst.

* THE STAND släpps på DVD (Region 2) den 5/4 enligt DVDanswers.com. Bonusmaterialet inkluderar kommentarer av King, Mick Garris och skådespelare, "Making of The Stand"-featurette, jämförelser med storyboards och specialeffektsdokumentär. Med stor sannolikhet borde en svensk utgåva komma i samma veva. Vi ska undersöka saken.

* Samma sajt rapporterar om en Special Edition på THE RUNNING MAN som ska släppas 16/3 i Region 1. Bonusmaterialet inkluderar kommentarer av den exekutiva producenten, "Lockdown on Main Street"-dokumentär, "Game theory"-dokumentär samt en feature om de farligaste motståndarna i filmen.


Inför KINGDOM HOSPITAL

Nu mitt mellan WOLVES OF THE CALLA och SONG OF SUSANNAH är det stora snacket i Kingvärlden den kommande tv-serien KINGDOM HOSPITAL. Den ska dra igång i början av mars på ABC och är ett experiment både för kanalen och för King. Det är mycket information som kommer på en gång så vi tyckte att det var dags att sammanställa allt i en artikel. Det är ju faktiskt så att serien enligt rykten ska släppas i en DVD-box till sommaren, så de som kan se Region 1 behöver inte vänta allt för länge tills de får se denna serie.

Till att börja med är KINGDOM HOSPITAL inte en miniserie som Kings tidigare ABC-produktioner (THE STAND, THE SHINING, STORM OF THE CENTURY för att nämna några). Det är en serie, vilket alltså betyder att om den blir en succé kan den i princip fortsätta i all evighet. King har gjort ett försök tidigare att skriva en serie. 1991 visades GOLDEN YEARS, men efter sju avsnitt avslutades serien trots att den var planerad att gå i 13 avsnitt. Det var då - KINGDOM HOSPITAL görs under andra förutsättningar och förväntningar, och en andra omgång med 13 nya avsnitt kan enligt producenten Mark Carliner levereras i manusform av King redan till i juni. Vi får väl ser hur det blir med den saken, men det har lämnats ett "fönster" öppet för en fortsättning i seriens slut.

KINGDOM HOSPITAL är i allra högsta grad inspirerad av Lars von Triers "Riget" (eller "Riket" som den hette i Sverige). King upptäckte "Riget" ("The Kingdom" på engelska) i en videobutik när han jobbade med miniserien THE SHINING 1997. Han gillade den så mycket att han ville basera en egen serie på von Triers förlaga. Von Trier, å sin sida, försökte få till en långfilm av "The Kingdom" hos Sony, men Sonys Columbia TriStar valde serievarianten när King visade intresse för projektet hos ABC. Det blir nu en samproduktion mellan Columbia TriStar och ABC:s Touchstone TV.

KINGDOM HOSPITAL har varit på gång som projekt ganska länge men en avgörande faktor var faktiskt Kings bilolycka sommaren 1999. Med en längre tids sjukhusvistelser som följd började inspirationen komma krypande:
"Kings version är utan tvekan en kommentar till den amerikanska sjukvården. Han tycker att sjukhus är oerhört farliga ställen", säger producenten Mark Carliner.
"Han blev berörd och uppeldad av vad han upplevde på sjukhuset. Han kom ut därifrån, satte sig och skrev 15 timmar. Det kom ifrån magkänslan. Under de första tio minuterna kommer ni att se exakt vad som hände King den där eftermiddagen när han gick längs vägen."

King har inte bara fört över von Triers historia till en amerikansk miljö, utan kryddat med egna inslag, och - för all del - inspirerats från andra historier. En figur som King lagt till är Peter Rickman som råkar ut för exakt samma sak som King. Delar av serien berättas genom Rickman på samma sätt som historien går framåt i Dennis Potters miniserie "The Singing Detective", en berättelseform som King beundrade.
"Förhoppningsvis har han för gott fått ut detta ur sitt system nu, för jag vet inte om han kan beskriva det mer ingående än så här", säger Jack Coleman som spelar Rickman. "Han ville att det skulle vara det mest skräckinjagande som filmats, och jag tror att ni kommer att tycka att det är det. Folk som vet precis vad som hände King kommer att säga 'Herregud, det är ju precis vad som hände King!', men efter det är det fiktion. Det är inte lägre Stephen Kings historia."

Trots detta egna inslag kommer vi som sett "Riget" att känna igen oss i karaktärerna. Fru Drusse, har numera blivit Mrs Druse och skrivit en egen bok om sina upplevelser på sjukhuset. Boken finns redan nu ute i handeln och snacket går vilt om vem det är som döljer sig bakom pseudonymen Eleanor Druse. Är det Ridley Pearson igen eller är det Tabitha King den här gången? Det lär inte förbli en hemlighet, men det är kul att gissa och spekulera.

Det blir alltså tretton avsnitt som sänds veckovis. Det inledande och avslutandet är två timmar långt med reklam, medan övriga är entimmesavsnitt. Den 3/3 sänds det första avsnittet och säsongen avslutas sedan den 26/5. Och blir det en succé så lär den alltså fortsätta. Vi får väl se hur reaktionerna blir i mars. [Anders]


Frågor & svar

Fråga från Erik Skaldeman

1. Jag undrar om det fanns någon anledning att göra om det där i slutet på DREAMCATCHER-filmen? Det där monstret tycker jag nästan var litet löjligt, boken slutar så mycket bättre.

- Visst gör den det. Anledningen var helt enkelt att publiken inte gillade originalslutet. Som du kanske känner till gör filmbolagen testvisningar när deras filmer börjar bli klara. En publik får titta på filmen och sedan utvärdera den. Utifrån denna utvärdering gör regissören förändringar. Det kan vara scener som ska tas bort, kortas ned eller saker som ska läggas till. När det gäller DREAMCATCHER så blev det ett helt nytt slut efter testvisningarna. Eftersom man kan se originalslutet på DVD-utgåvan kan man tänka sig att folk tyckte att det saknade action och att man inte fick riktigt klart för sig vad Duddits var för någon. Därför: ett actionpackat slut där Duddits förklaras som en utomjording. Billigt? Ja, men så går det ibland. [Anders]

Fråga från Jonny Klingvall

2. Jag har en fråga, som beroende på vad svaret är, kan betraktas som ett förslag. Finns det någon sida på Internet som tar upp kopplingar mellan Kingböcker, beskriver Kingvärlden med dess platser, personer och tidsaxlar? Om inte, så tycker jag det vore på sin plats att vi Följeslagare kanske kunde knåpa ihop något sådant. Det mesta som återkommer i Kings böcker återknyter ju oftast till Derry och dess invånare, och vissa nyckelhändelser i böcker tenderar att nämnas i andra, osv. Jag vet inte hur detta skulle arrangeras, och jag är dessutom värdelös på hemsidesnickrande, men det borde väl inte vara helt omöjligt att koka ihop med hjälp av Följeslagarnas samlade kunskap. Vad tycker ni?

- Jag drar mig till minnes en sajt med "crossovers" mellan böckerna, men jag kan inte hitta den just nu. I princip alla hemsidor med Kinganknytning finns på http://scarletking.20m.com så prova dig fram lite. Meddela om du hittar något.

I övrigt så är det du önskar ett jättelikt jobb. Det är snarare ämne för en bok än för en hemsida. Jag blir utmattad bara av att tänka på det. Men kanske finns det någon därute som redan kommit en bit på vägen. [Anders]


Efterord

Då var det slut för denna gång. Vi återkommer som vanligt om två veckor och till dess får ni skicka in frågor och förslag på vad nu vill läsa om i Följeslagarnas utskick. Ha det fint.

Anders - http://www.secretwindows.tk
Lilja - http://www.liljas-library.com
Följeslagarna - http://www.foljeslagarna.com
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

You Like it Darker ute i dag på engelska
Gwendy-trilogin ute i dag
Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025