UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #184 – 040211

Förord

Hej igen. Utanför våra fönster är det oregelbundet och ostadigt. Här i Mellansverige är det ena dagen barmark, andra dagen snövallar, blankis eller grushögar. Det är en konstig årstid. Tur att Följeslagarnas utskick är regelbundna och stadiga. I detta utskick introducerar vi en nyhet som dock är oregelbunden men som kan bli något med tiden. I stället för den vanliga artikeln får ni denna gång en krönika som handlar om TALISMANEN.

Ni kan också skriva krönikor om ni blir sugna. Läs mer längre ned i utskicket. Nu är det dock dags för nyhetsblocket som är rätt så fullmatat i dag.

Spännande läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 784


Nyheter

* De avslutande delarna i Stephen Kings THE DARK TOWER-svit har nu fått nya släppdatum, och glädjande nog är dessa tidigare än de gamla. Volym 6 – SONG OF SUSANNAH kommer nu att släppas den 8:e juni (i stället för sent i augusti) och volym 7 – THE DARK TOWER släpps på Kings 57:e födelsedag den 21:a september (i stället för november).

Den amerikanska utgåvan av SONG OF SUSANNAH kommer att vara 432 sidor lång (att jämföra med WOLVES OF THE CALLA som var 736 sidor lång), medan den engelska utgåvan kommer upp i 592 sidor (troligt vis på grund av större grad på texten)

* Bra Böcker hälsar via mail att TALISMANEN och DET SVARTA HUSET ges ut i maj. Inga exakta datum än, men gör er beredda.

* Apropå TALISMANEN så har det dykt upp lite oroväckande nyheter angående den kommande filmatiseringen av boken. I en kortare intervju säger regissören Vadim Perelman att han ännu inte läst Ehren Krugers manus än, men att han tror att hela sekvensen runt Sunlight Home (Solskenshemmet) inte kommer att vara med i filmen, dels för längdens skull och dels för att hålla nere åldersgränsen. Tråkigt odh dåligt, tycker vi om det nu blir så.

* Nu verkar det vara mer eller mindre klart med en uppföljare till THE NIGHT FLIER. New Amsterdam Entertainment utvecklar filmen THE NIGHT FLIER II: FEAR OF FLYING tillsammans med regissören till första filmen, Mark Pavia.

* Andra säsongen av THE DEAD ZONE släpps i en DVD-box den 16/3 i USA. Lite senare, nämligen 1/6 kommer dubbelpaketet FIRESTARTER Two-Movie Collection med FIRESTARTER och FIRESTARTER 2: REKINDLED i samma paket. Förhoppningsvis är original-FIRESTARTER uppfräschad till detta släpp. Ytterligare lite senare släpps SHAWSHANK REDEMPTION: Special Edition i september då filmen fyller 10 år. Frank Darabont ska spela in ett nytt kommentatorspår till utgåvan.

* Frank Darabont har förresten sagt i en intervju att han skulle vilja filma THE MIST helt i svartvitt, men han tror att den idén kan bli svår att sälja in hos filmbolagshöjdarna. Det är dock inte helt omöjligt att det görs ett par exemplar av filmen i svartvitt som visas exklusivt. Vi får se när filmen väl kommer ut.

* Apropå DVD:er så kan de som letar efter möjligheter att fylla på samlingen av Kingfilmer kan vända sig till cdon.com där man just nu kan hitta inte mindre än åtta Kingfilmer till vrakpriset 49 kr per styck. Filmerna är: CREEPSHOW, CREEPSHOW 2, CUJO, FIRESTARTER REKINDLED, GOLDEN YEARS, KÖPLUST, THE MANGLER och THE RUNNING MAN. Tar man fram några tjugor till kan man hitta bland annat NYCKELN TILL FRIHET och LIDA för under hundralappen.

* Nu på fredag gör King comeback som krönikör i Entertainment Weekly (efter juluppehåll och lunginflammationen). Senaste alstret heter ”You don’t know Jackson” och ska försvara Michael Jackson. Ni läser den på vår hemsida snart.

* Nu ska King få pris igen. The International Horror Guild kommer att tilldela King (och redaktören/kritikern Everett F. Bleiler) priset för ”Living Legend Award”. Det kommer också att delas ut en massa priser i en rad kategorier och WOLVES OF THE CALLA är nominerad till bästa roman, och THE DEAD ZONE är nominerad till bästa tv-serie.

* Pop-upversionen av THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON som vi berättat om tidigare ska nu komma ut i september. Boken blir 16 sidor lång och illustrerad av Alan Dingman. Ska bli intressant och se King i detta format.


Krönika: Du behöver TALISMANEN

I maj kommer TALISMANEN ut på nytt i Sverige samtidigt som uppföljaren DET SVARTA HUSET kommer ut för första gången. Jag avundas er som aldrig tidigare läst TALISMANEN. Ni har en fantastisk upplevelse framför er.

Det är inte första gången jag vill framhäva TALISMANENS förträfflighet i Följeslagarnas utskick. Redan för fem år sedan, i utskick #31 den fjärde januari 1999, framförde jag mina åsikter i samband med en artikel om hur boken skrevs av King och Peter Straub för ungefär 20 år sedan. Och för ett halvår sedan, i utskick #170 den sjunde juli 2003, var det TALISMANENS tur att genomgås i vår pågående serie.

Och nu är det dags igen för lite lovebombing av denna bok som för alltid kommer att vara topp-3, eller topp-2 eller kanske till och med min absoluta favorit bland Kings romaner. Idag är den nummer ett.

Jag köpte TALISMANEN sommaren 1986 för 7:25. Ja, så lite blev det när jag splittade upp priset för Bra Böckers Bokklubbs startpaket om fyra böcker för 29 kr. Jag har inte den blekaste aning om vilka de andra tre böckerna var. De var liksom inte intressanta – det var TALISMANEN jag ville åt och det var TALISMANEN jag försjönk i direkt när paketet var öppnat. En sådan bok! Jag var inte bevandrad i fantasyns värld (med undantag för några flummiga Astrid Lindgren-historier och andra mer barninriktade böcker) och gillade direkt tanken med parallellvärldarna och alla nya figurer och ovanligheter som fanns i Territorierna.

Jag må vara lite berusad av min kärlek till den här boken, men jag har aldrig förstått mig på folk som inte gillat TALISMANEN, de som tycker den är dålig eller som inte ens kommit igenom den. Det är för mig helt främmande. Anthony Schwethelm, entusiasten bakom hemsidan darktowercompendium.com och totalt tagen av Kings THE DARK TOWER-värld är en av de som INTE gillar TALISMANEN. På sin hemsida svarar han på frågor, och här är en fråga och ett svar:

Q. In your own opinion, how many points does THE TALISMAN deserve (from 1 to 10)?

A. Not a lot of points, that's for sure. Personally, I didn't really like it. Maybe 4 or 5 points out of 10. I felt it was just too drawn out and uninteresting in a lot of parts. The whole Sunlight Gardener character and his corrections facility could have been wiped out of the story in my opinion. And just one of them!

Mitt betyg är givetvis 10 och jag håller inte alls med om det Anthony skriver om att den för utdragen och stundtals ointressant, men smaken är givetvis delad. Bland Följeslagarna verkar de flesta dock vara skapligt överens om att den är mycket bra. 4,16 blev medelbetyget när 43 Följeslagare sa sitt i juli.

Just nu driver jag en kampanj för att min sambo ska läsa boken. Hon har visserligen börjat men det går lite segt. Jag ska jobba mer på det för jag vill dela en av mina största läsupplevelser med min närmaste.

Och jag hoppas att denna text har fått er som ännu inte stiftat bekantskap med den modige Jack Sawyer, den mycket speciella Varg och alla de andra i TALISMANEN att se fram emot nyutgåvan i maj. Ni har en mäktig läsupplevelse framför er, och jag garanterar att de flesta av er kommer att älska boken.

[Anders Jakobson]

* Vill du också skriva en krönika om något Kingrelaterat? Gör det då och skicka det till oss så kanske vi publicerar det i utskicket. Det ska vara personligt, det behöver inte vara om din favoritbok eller film, utan kanske något annat som känts starkt. Krönikan bör vara runt 3000 tecken lång med blanksteg, men kan absolut vara längre. Vi garanterar inte att alla bidrag publiceras, och vi kan heller inte säga hur regelbundet publiceringarna blir. Det är ingen tävling, utan snarare en möjlighet för er att skriva av er om något som ni känner extra mycket för. Vi ser fram emot era bidrag. Skicka till info@foljeslagarna.com.


Frågor & svar

Frågor från Niklas Fridh

1. Håller på att plöja igenom THE DARK TOWER från början och vill få klarhet i en del saker... I FÖLJESLAGARNA lämnar Eddie Dean knarket han försöker smuggla i Roland värld för att inte åka fast i tullen. Han kommer sedan överens med Balazar att han ska hämta hälften av knarket först, och i utbyte mot att Balazar släpper Henry ska Eddie sedan hämta resten. Min fråga är om Roland och Eddie trots allt väljer att ta med hela partiet på en gång från Rolands värld till Balazars badrum? När de efter eldstriden ska återvända till Rolands värld ber Eddie Roland vänta för att Eddie ska hämta knark och ta med sig, varpå Roland svarar något i stil med "den delen av ditt liv är över". Och när de väl kommit över till Rolands sida finns inget knark där... Å andra sidan ser jag inte någonstans att de ändrar sig och bestämmer sig för att ta med allt direkt...

- Nej, det finns knark kvar i Rolands värld. Det står i boken att Roland gömmer det från Eddie, men sedan måste de helt enkelt ha glömt bort det. Många har undrat varför Eddie inte tar något knark när han nu har abstinens, men saken är den att Eddie var beroende av heroin och det var kokain han smugglade. [Anders]

2. Om Walter är Rolands fiende, varför skulle han hjälpa Roland i slutet av REVOLVERMANNEN och visa tarotkort, och berätta om Tornet? Det förefaller märkligt att hjälpa sin fiende frivilligt... eller är det någon makt/person som tvingar Walter att hjälpa Roland?

- Faktum är att Walter själv berättar varför på sidan 228 i REVOLVERMANNEN: ”Mannen i svart talade om för honom att han måste bege sig till havet, som inte låg mer än tre lätt avverkade mil västerut, och där skulle han skänkas förmågan att _hämta_. ’Men det är inte riktigt sant det heller’, sa mannen i svart och kastade cigaretten på resterna av lägerelden. ’Ingen kommer att skänka dig någon sorts förmåga, revolverman; du har det helt enkelt inom dig, och jag är tvungen att tala om det för dig, delvis på grund av pojken som du offrade och delvis för att lagen föreskriver det; alltings naturliga lag. Vatten måste rinna nerför berget, och du måste få höra det.” Bättre svar än så kan du inte få! [Anders]

3. Jag har läst någonstans att King rättade fel i alla de 4 första böckerna inför återutgivningen, stämmer detta eller är bara REVOLVERMANNEN rättad? Troligen hittade han ju felaktigheter även i de andra böckerna efter det att de givits ut första gången...

- Det är bara THE GUNSLINGER som givits ut i en restaurerad version. King har sagt i en intervju att han skulle vilja justera del 2 till 4 också någon gång, men vi får väl se om det sker eller inte i framtiden. [Anders]

4. Finns det uppgifter på hur långa DT6 och 7 är?

- Den amerikanska DT6 är 432 sidor lång (att jämföra med DT5 som är 736 sidor lång). Någon längd på den avslutande boken har vi inte fått ännu, men King sa i anslutning till DT4 att av de tre sista böckerna skulle två vara långa och en lite kortare, så man kan väl misstänka att DT7 är uppemot 7-800 sidor lång. Det lär nog behövas för att knyta ihop säcken. [Anders]

5. Köpte nyligen THE MANGLER 2 på E-bay. Håller med om att det säkerligen är den sämsta filmatiseringen någonsin... till sitt försvar får man säga att man är nyfiken, filmen var billig och att man är en galen samlare som vill ha allt... :) Dock: Någonstans kring 60-70 minuter verkar det vara ett oförklarligt hopp i filmen, en scen avbryts plötsligt och sedan står de utanför skolan på en gräsplan... Är min DVD kass eller är detta ett "dåligt klipp"?

- Det är inte din DVD som är dålig utan det är helt enkelt ett riktigt uruselt klipp. Jag reagerade på samma sätt när jag såg filmen. Mycket dåligt av regissören! [Lilja]

6. Vad är sannolikheten att vi får se THE DEAD ZONE TV-serien utgiven på svensk DVD? Var köper man den amerikanska DVD:n billigast, och vad ska man betala? USD 25-30 + frakt? Finns det flera internationella versioner? Såg en från Asien på Ebay...

- Ingen aning i dagsläget. Jag har inte sett något om det men varken King eller Anthony Hall är ju helt okända så det är inte helt omöjligt.

Ny kostar säsong 1 $44.99 (säsong 2 $34.99) från Amazon.com så $25-$30 låter väl som ett rätt bra pris. Tyvärr är jag lite för dåligt insatt i eBay för att kunna ge ett mer utförligt svar.

Exakt vilka internationella versioner som finns vet jag inte heller men Asien är ju inte direkt främmande för att ge ut egna versioner... [Lilja]

- Jag köpte min säsong 1-box direkt när den kom på eBay. Man kan ju köpa nya saker där också, och jag minns att det pris jag fick betala var betydligt bättre än det som amazon.com hade. Nu kan det ju också finnas billigare begagnade exemplar på eBay.

I övrigt tror jag att det är större chans att det kommer en engelsk utgåva än en svensk (om det nu är Region 2 som lockar) och ibland kan det finnas svensk text på engelska utgåvor. [Anders]

7. Funderar på att köpa en del King på amerikansk VHS NTSC. Förutsatt att man har en TV och video som kan spela upp NTSC, hur bra blir bilden jämfört med en svensk VHS på...
a) en amerikansk köp-VHS i bra skick?
b) en amerikansk VHS med inspelning från TV?

- Jag har personligen ingen köpfilm på NTSC utan bara material inspelat från amerikansk TV. Kvalitén på dessa är kanske lite sämre än sådant som är inspelat på PAL men inte mycket, ljudet kan bli lite lägre. Naturligtvis spelar det roll vem som spelat in det och vad den har för kvalitet på sin video. Grejen för mig med NTSC är att man kan få tag på saker som visas på amerikansk TV och inte finns att få tag på någon annan stans. Får jag välja mellan samma film på PAL eller NTSC tar jag PAL. [Lilja]

- Jag har en köp-VHS i NTSC och jag tycker att det är jämförbart med PAL. Visserligen är det osynk mellan ljud och bild på några ställen, men jag tror det snarare är produktionen som är skyldigt till det, inte att jag spelar upp den på en PAL-video. Däremot tycker jag att inspelade VHS:er i NTSC är lite sämre när de spelas upp på en PAL-video, men inte så värst mycket. [Anders]


Efterord

Ännu ett utskick lider mot sitt slut, men bli ej ledsna – vi återkommer om två veckor igen med något nytt läsvärt. Fortsätt att skicka in frågor och numera gärna krönikor och för all del förslag på vad ni vill läsa om i utskicken. Det är alltid roligt med lite input. Ha det fint så ses vi den 25/2!

Anders - http://www.secretwindows.tk
Lilja – http://www.liljas-library.com
Följeslagarna – http://www.foljeslagarna.com
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

You Like it Darker ute i dag på engelska
Gwendy-trilogin ute i dag
Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025