UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #185 – 040225

Förord

Hej! Om en vecka drar äntligen KINGDOM HOSPITAL igång. Ja, inte här i Skandinavien förstås men väl i USA. Vi kan dock redan idag erbjuda en recension av det första avsnittet, pilotavsnittet, som hamnat i Liljas händer… Är serien något att ha eller inte? Läs längre ned.

Det kommer att handla mycket om KINGDOM HOSPITAL nu under våren och vi hoppas verkligen att denna serie kommer till oss ickeamerikaner inom en inte alltför avlägsen framtid. Och innan dess tycker vi att ni ska se det danska originalet (se nyheterna).

Hemsk läsning – Anders & Lilja
Medlemsantal: 810


Nyheter

* Det är mycket KINGDOM HOSPITAL nu. Serien har premiär om en vecka i USA och spänningen stiger. ABC har spunnit vidare på "The Journals of Eleanor Druse" och lagt upp en "dokumentär" på hemsidan:
http://abc.go.com/primetime/kingdomhospital/motion.html

Man måste dock ladda ned en speciell spelare som heter ABC Motion för att kunna se dokumentären, men det är lätt gjort, alldeles gratis på sidan.

Länkar till artiklar och intervjuer finns samlade på denna sida:
http://www.liljas-library.com/kingdom.html

Har ni inte sett Lars Von Triers original så kommer det en 4-discutgåva av ”Riket I-II” den 17/3 om inga ytterligare förseningar inträffar. Utgåvan har svensk text och ganska rejält med bonusmaterial, nämligen kommentarer med bl.a. Lars Von Trier, ”I Lars Von Triers fodspor” - bakom-kameran-dokumentär, vanvettig reklam baserat på ”Riget”, ”The Shiver” – musikvideo, ”I Lars Von Triers rige” - porträtt från dansk TV.

Discshop.se tar 399 kr för boxen:
http://www.shorl.com/dinagibrohipru

* I förra utskicket kunde vi rapportera att SONG OF SUSANNAH blir 432 sidor lång, denna gång kan vi avslöja att den avslutande delen i THE DARK TOWER-serien - THE DARK TOWER blir den längsta boken av dem alla med 768 sidor (WOLVES OF THE CALLA var 736 sidor lång).

* Alla som sett fram emot att köpa andra säsongen av THE DEAD ZONE på region 1-DVD nu i mars får dessvärre vänta lite längre. 8 juni är nytt datum på den boxen.

* SECRET WINDOW finns nu med på SF:s sidor över kommande filmer i april, exakt datum ej känt just nu. Så här ser filmaffischen ut:
http://www.liljas-library.com/images/secret_poster.gif

På officiella hemsidan finns det lite gott och blandat att kolla på också:
http://www.sonypictures.com/movies/secretwindow/cms/

* SALEM'S LOT. Nu finns det en officiell hemsida med information och en hel del bilder.
http://www.tnt.tv/Movies/SalemsLot/

* Kingexperterna Brian Freeman och Bev Vincent har slagit sina påsar ihop för att skriva boken "The Ultimate Stephen King Trivia book", men de bjuder in alla som vill att vara med och bidra till innehållet med egna frågor och svar via hemsidan http://www.stephenkingtrivia.com

* Missa inte att flera Kingtitlar finns på bokrean som drog igång i veckan. Ett gyllene tillfälle att komplettera samlingen. I vissa bokhandlar finns även amerikanska böcker till bra priser.


Recension av KINGDOM HOSPITAL - pilotavsnittet

En av fördelarna med att ha en relativt välbesökt webbsida är att det går ganska lätt att få recensionsex av kommande Kingsaker. Förra veckan hade jag turen att få ett videoband med pilotavsnittet av KINGDOM HOSPITAL på.

Efter att ha sett avsnittet (med undertiteln ”Thy Kingdom Come”) kan jag bara tacka gudarna för att jag fick se det. Detta är helt klart det bästa King skrivit för TV. OK, jag vet att det inte är Kings idé från början och ja, jag vet att det egentligen är Lars Von Trier som kommit på iden till serien och att King sedan gjort sin egen version av den men…KINGDOM HOSPTIAL är så himla bra.

Faktum är att King tagit grundstoryn från Von Triers ”Riket” (eller ”Riget” som originalet heter) men sedan har han även lagt till och ändrat en hel del. Och med handen på hjärtat, är det inte så det ska vara? Jag menar vem vill höra en cover som låter precis som originalet? Inte jag i alla fall.

Som det så ofta är med just pilotavsnitt så får vi här bekanta oss med karaktärerna i serien. Vi får veta en hel del om dem, vilka de är, vad deras roll på sjukhuset är och så vidare. Det jag fasade för när jag fick reda på att King skulle göra KINGDOM HOSPTIAL var hur man skulle få till Ernst-Hugo Järegårds roll (Stig Helmer). Hans hat mot danskarna är ju till stor del baserat på att han är svensk och de är danskar. Nu skulle det plötsligt vara en amerikansk doktor som hatade amerikaner… Som tur är så löste de det på ett briljant sätt. Den amerikanska versionen av Stig Helmer heter Dr. Stegman (ofta kallad Steg) och är en storstadsmänniska som tvingas arbeta i en bonnhåla i Maine med småstadsdoktorer. Man kan här skönja samma upplägg men med andra spelare. Att sedan Bruce Davison gör rollen perfekt gör ju inte saken sämre.

Om ni har sett ”Riket” (vilket jag absolut tycker att ni ska göra innan ni ser KINGDOM HOSPTIAL) så kommer ni definitivt att känna igen er. Inte minst i inledningen av serien. En del av personerna är de samma som i originalet men med lite amerikaniserade namn, andra har förändrats en del och ytterligare några är helt nya. King har lyckats bevara den bisarra känsla som gjorde ”Riket” så bra och har sedan lagt till lite eget. KINGDOM HOSPTIAL känns verkligen som en ny och fräsch serie.

Den starkaste scenen är när Peter Rickman (Jack Coleman) blir påkörd av en van under en joggingtur. Efter att ha läst om hur Kings olycka gick till får man känslan av att King har beskrivit den in i minsta detalj här. Sedan har han även lagt till lite annat för att få serien som han vill men grunden är förmodligen tagen från hans egen olycka. Till och med hunden som distraherar föraren av vanen genom att försöka komma in i en kylväska finns med. En mycket välgjord och stark scen.

Olyckan förändrar Peter och ger honom telepatiska förmågor så att han kan kommunicera med andarna på sjukhuset. Det är detta och Peters tillfrisknande som dominerar pilotavsnittet. Genom att låta de övriga karaktärerna reagera på Peter lär vi känna även dem.

Jag har redan nämnt att Bruce Davison är perfekt som Dr. Stegman men även de övriga skådespelarna i serien är mycket imponerande. Vi har Andrew McCarthy som Dr. Hook, Diane Ladd som Eleanor ”Sally” Druce och Ed Begley som Dr. Jesse James. De är alla perfekta för sina roller. Två karaktärer som jag är glad att King behöll är de två utvecklingsstörda som jobbar i sjukhusets källare. De vet alltid lite mer än alla andra och ger ständigt tittaren nya ledtrådar.

Pilotavsnittet är 73 minuter långt utan reklam och efter att du sett det kommer du att hålla dig undan från myrslokar och gå runt och göra KINGDOM HOSPTIALs hemliga tecken. Det vill säga knyt handen, stoppa tummen i munnen och blås. Samtidigt låter du lillfingret peka mot skyn…nåja, ni kommer att förstå vad jag menar efter att ni sett avsnittet.

Jag tycker att detta är det bästa King skrivit för TV och kanske det bästa han skrivit i filmväg. Därför hoppas jag att vi i Norden kommer att få se serien relativt snart. Om inte på TV så kommer den på DVD (region 1) senare i år. Betyget blir som väntat bra. Det blir 5 Följeslagare av 5 möjliga. [Lilja]


Frågor & svar

Fråga från Niklas Fridh

Vill bara tacka er för era utförliga och utmärkta svar på mina (ibland långa och krångliga) frågor. Keep up the good work. Har faktiskt en fundering till som jag av någon anledning har börjat grubbla på; Har King någon gång skrivit om tvillingpar? Kan inte komma på något exempel, men någon gång borde det väl ha hänt?

- Jag kan komma på ett tillfällen då tvillingpar figurerar i berättelserna. Det mest aktuella exemplet är ju givetvis senaste boken WOLVES OF THE CALLA där det nästan BARA figurerar tvillingpar. Ett annat exempel som jag kommer på direkt är THE DARK HALF (STARK) där huvudpersonen Thad Beaumont dels är pappa till ett tvillingpar och dels själv är tvilling, dock utan en riktig bror. Det berättas ju i boken att de hittar rester av hans ofödde tvillingbror i hans huvud, och man får väl anta att George Stark ÄR den ofödde tvillingen. Eller något. Mer exempel än så kommer jag inte på så här på rak arm. [Anders]


Efterord

I nästa utskick fortsätter vi på KINGDOM HOSPITAL-temat och recenserar boken ”The Journals of Eleanor Druse” som kom för ett tag sedan. Till dess får ni som alltid skicka frågor och annat till utskicket. Ha det fint.

Anders - http://www.secretwindows.tk
Lilja – http://www.liljas-library.com
Följeslagarna – http://www.foljeslagarna.com
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

You Like it Darker ute i dag på engelska
Gwendy-trilogin ute i dag
Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025