UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #186 – 040310

Förord

Hej igen! Visst är det lite orättvist att man inte kan få in amerikansk tv här i Skandinavien? I USA sitter Kingfansen och drägglar över KINGDOM HOSPITAL som nu gör succé där borta. Här vet vi inte när vi får se den, så det är bara att bita i det sura äpplet och tänka på något roligare. Som att det till exempel snart bara är en månad kvar tills vi kan se Johnny Depp i den senaste Kingfilmen SECRET WINDOW. Det ser vi fram emot.

I detta utskick bjuder vi på två längre texter. Dels har Lilja tittat närmare på boken “The Journals of Eleanor Druse: My Investigation of the Kingdom Hospital Incident” som förstås hör samman med KINGDOM HOSPITAL och dels har vi fått vår första krönika från Följeslagarna. Margareta Nilsson berättar om sitt förhållande till Stephen King. Ni kan också skriva en krönika. Det är bara att skicka hit den!

Trevlig läsning – Anders & Lilja
Medlemsantal: 826


Nyheter

* KINGDOM HOSPITAL har haft premiär (förra onsdagen) och sågs av 15 miljoner tittare. Recensionerna har varit av blandad karaktär och även här i Sverige har serien uppmärksammats med notiser och mindre artiklar. Alla som finns med på stephenking.com:s mailinglista (gamla THE PLANT-listan) har i veckan fått ett meddelande från King som löd så här:

Dear Constant Reader:

Thanks for making episode 1 an excellent success! The premiere of Kingdom Hospital did better than any ABC dramatic series in over 5 years! But we don’t want to drop the ball now, so stick with us for episode 2 (Wed. March 10th at 10 PM). Remember that Kingdom Hospital is a “novelization for television”. Like a novel, it will pay back dividends but you will have to give it a little bit of time.

Best wishes,
Stephen King

Huruvida King ska göra en så kallad cameo i serien är ej klart. Själv säger han:

"You can't call what I do acting. But if they find a cameo, I may do it because I've got a lot of sliced ham in my personality. ... A lot depends on how well I feel, I feel a lot better than I did. Finally my body seems to be winning."

Det sägs också att King har ett synopsis klart till en eventuell andra säsong.

* SECRET WINDOW har premiär i USA i dagarna. På Latino Review finns några videoklipp och massvis med bilder:
http://www.latinoreview.com/films_2004/sonypictures/secretwindow/secretwindow.html

* SONG OF SUSANNAH. En REJÄL SPOILER kom upp i veckan då en artikel avslöjade hur en livs levande reporter kontaktades av King för ett mycket speciellt uppdrag. Vi VARNAR för att en väsentlig del i handlingen avslöjas på denna sida:
http://www.liljas-library.com/dtVI.html

* Apropå SONG OF SUSANNAH så har en ny och riktigt läcker illustration ur boken släpps på nätet. Konstnären heter Darrel Andersson:
http://www.liljas-library.com/images/dt62.jpg

* Apropå Darrel Andersson så ingår han i ett konstnärskollektiv (i brist på bättre ord) tillsammans med Rick Berry som ju illustrerat THE TALISMAN och BLACK HOUSE. Han säljer nu sina originalillustrationer och här kan man se dem, inramade och allt:
http://www.braid.com/talismanart/

* ”Stephen King’s The hand” – vad är nu detta för något? Jo, en slumpmässig surfning ledde fram till denna lilla skräckinjagande upplevelse som nu går att ladda hem (zip-fil) på Följeslagarnas hemsida (logga in till medlemsavdelningen). Följ instruktionerna och bli skrämd!

* Apropå medlemsavdelningen så har vi uppdaterat listan med The Pop of King. Passa på och läs Kings senaste krönikor.


Recension av “The Journals of Eleanor Druse: My Investigation of the Kingdom Hospital Incident”

“The Journals of Eleanor Druse: My Investigation of the Kingdom Hospital Incident” är en bok skriven av Eleanor Druse, en karaktär från Kings senaste skapelse, STEPHEN KING’S KINGDOM HOSPITAL. Sally, som hon kallas, upplevde en hel del under några vistelser på sjukhuset och efter att hon skrivit ner dem skickade hon allt sammas till King som såg till att de publicerades… Det är åtminstone vad de vill att vi ska tro. Sally är dock inte en riktig person utan en fiktiv, påhittad rollfigur. Vem som skrev boken har inte avslöjats och vi som vet har svurit att inte avslöja det…

Egentligen spelar det inte så stor roll vem som skrev journalen. I recensionen kommer jag dock att ange Sally som författaren. Den är bra skriven och man får känslan av att det faktiskt är en gammal dam som skrivit det man läser, och det är ju vad som var tanken.

I journalen berättar hon om det som hände på sjukhuset Kingdom Hospital i Lewiston, Maine. Det hela började med att hon kallades till sjukhuset av sin son (som jobbar där) då en vän till henne, Madelene Kruger har försökt att begå självmord. När Sally anländer till vännens rum hittar hon henne död, denna gång lyckades hon ta sitt liv. Denna händelse sätter igång andra händelser som leder Sally tillbaka i tiden tills då hon och Madelene som små var intagna på sjukhuset. Något hemskt hände dom då och någon som var med de har inte fått ro än. Det är nu upp till Sally att ta reda på vad och vem…

Journalen är en introduktion till tv-serien som nu visas på ABC i USA. Vi får inte alla svaren i boken men när vi sett serien kommer förmodligen allt att få sin förklaring. Det som händer i journalen ska ses som en inledning och endast slutet av journalen finns med i serien.

Vi introduceras dock till en hel del av karaktärerna så se för guds skull till att ni läser denna innan ni ser serien. I dagsläget finns det dock inte några uppgifter om när den kommer till Norden. Jag är dock tämligen säker på att den kommer, frågan är bara när. Redan under året (troligen till hösten) kommer den dock på region 1 DVD.

Betyget blir en svag 4 av 5 möjliga Följeslagare. [Lilja]

* Relaterade länkar:

Recension av avsnitt 1 av KINGDOM HOSPITAL:
Se utskick #185

Recension av avsnitt 2 av KINGDOM HOSPITAL:
http://www.liljas-library.com/review_kh_ep2.html

Intervju med Richard Dooling (gjord av Lilja) som skrivit 4 avsnitt av serien:
http://www.liljas-library.com/doolingint.html

Intervju med Ed Begley Jr (gjord av Lilja) som spelar Dr. Jesse James:
http://www.liljas-library.com/begleyint.html

En fejkad dokumentär om Sally:
http://abc.go.com/primetime/kingdomhospital/motion.html


Krönika: Stephen och jag - en kärlekshistoria

Det började inte så bra. Mitt första möte med Stephen King alltså. Det var till och med så dåligt att jag (i rena självbevarelsedriften) snabbt förträngde när och var det hände. Jag kommer bara ihåg att jag läste CUJO. Det var en gastkramande upplevelse, med nedtuggade naglar, följd av en tendens att se rabiessmittade jyckar i vartenda hörn. Aldrig mer en Kingbok för min del! Denne läskige författare som inspirerade Kubrick att låta Jack Nicholson (när jag en gång såg Filmkrönikan på TV) skrämma slag på mig. Men tiden gick, som den brukar göra. Och tiden bäddade så småningom in mötet med monsterhunden i glömskans töcken. Där låg den länge.

En dag snubblade jag över RASANDE ROSE. Det var en sån där eftermiddag när jag velat runt en bra stund bland hyllorna på biblioteket, utan att hitta något läsvärt. Ibland är det ju så. Böckerna vänder otillgängligt sina ryggar mot en, och de som genom alerta bibliotekariers försorg lutar sig mot bokstöden med inbjudande, frestande omslag, väcker inte läslusta. Men då stod Rose där. Hon fick följa med hem. Efter att ha läst tills solen gick upp, rusade jag tillbaka nästa dag för att låna mer av denna otroliga författare. En bok fanns i hyllan: DOLORES CLAIBORNE. Nu var min hunger väckt, men mer näring fanns inte att få. Har ni försökt läsa alla Stephens Kings böcker genom att låna dem på biblioteket? Det går inte. Om man inte är villig att beställa via fjärrlån från landets alla hörn. Och vänta. Länge.

Tiden gick. Ännu mer. Jag läste BENRANGEL och FLICKAN SOM ÄLSKADE TOM GORDON. BENRANGEL är så mycket mer än en lysande spökhistoria. Och FLICKAN är en långsam rysare som påminner lite om GERALDS LEK. Huvudpersonen är inte ensam. Det finns någon där. Eller något. Att läsa medan håret reser sej på underarmarna och i nacken är en njutning, fjärran från 90 minuter en fredagkväll på åttonde raden på Ritz. Den inre biosalongen består av så mycket mer än en filmduk och THX. Och där skapas ett behov efter mer. Mer Stephen King. Som en räddande ängel kom M. Hon dyrkar King, utom då han skriver om små män i gula regnrockar. Paradiset öppnade sig. CARRIE, ELDFÖDD, DÖD ZON, DET, LIDA, KÖPLUST - allt hade Stephen skrivit just för mig. M. och jag och Stephen bildade ett menage a trois. Och vi var sååå lyckliga. Jag, för att jag hade så mycket olästa King-böcker kvar, M. för att hon funnit en likasinnad att dyrka tillsammans med, och Stephen - tja, en författare som älskar sina läsare mer än vad han gör, får man leta länge efter. Mycket länge.

Ibland blir jag irriterad på Stephen, men man kan bli det också på någon man älskar. Jag tycker till exempel inte om Apan, den lilla otäckingen. Och ibland har han gjort det lite väl enkelt för sig. Varför avslöjas vem varelsen är, i GERALDS LEK? En del kanske retar sig på Stephen Kings ibland så grabbiga jargong. Men om man har tagit Rose, Dolores C. och Jessie Burlingame till sitt hjärta, inser man att Stephen vet vad han gör, även i den mest mansgrisiga dialog.

Jag har inte läst alla Stephen Kings böcker ännu. Det beror på vad som dyker upp på antikvariat och loppmarknader. Men den som väntar på Stephen, väntar aldrig för länge. [Margareta Nilsson]

* Du kan också skriva en krönika om något Stephen King-relaterat. Skicka texten till oss så dyker den upp i ett kommande utskick.


Frågor & svar

Fråga från Johan

1. Hej, har precis hittat er väldigt intressanta sida. Tackar för att Ni har den. Har en liten fråga; DET SVARTA TORNET, hur många delar finns på svenska egentligen?

och en fråga från Martin

2. Försöker att få tag i DET SVARTA TORNET 2: FÖLJESLAGARNA men helt förgäves. Vet att den finns i engelska men vill helst läsa den på svenska. Vet ni var man kan få tag på den?

- Den absolut vanligaste frågan vi får är ”Varför finns det bara två delar av DET SVARTA TORNET på svenska?” (i och med det var Johans fråga besvarad) och svaret på denna är att enligt uppgifter från berört bokförlag var REVOLVERMANNEN och FÖLJESLAGARNA de två sämst säljande Kingböckerna i Sverige genom tiderna, och med ett så pass dåligt intresse gick de inte vidare med THE WASTELANDS när den kom. Detta har nu gjort att Sverige ligger riktigt långt efter och med tanke på att det bara är THE DARK TOWER som gäller just nu så får man hoppas att något händer, vilket vi har fått indikationer om. Håll tummarna.

Och eftersom böckerna sålde så dåligt finns det inga nya böcker att köpa utan det är antikvariat och auktioner man får vända sig till, eller varför inte Följeslagarnas butik på hemsidan. Där dyker de upp då och då (och i och med det var Martins fråga besvarad). [Anders]

Fråga från Nelie

3. Jag undrar över var man kan få tag i dramatiseringar av Kings böcker på ljudband. Naturligtvis är jag mest
intresserad av de som han själv har läst in, till exempel THE GUNSLINGER. Det hade varit VÄLDIGT intressant att höra honom själv läsa den. Plus att det kan vara ett trevligt alternativ till böckerna vid till exempel bilkörning. Finns dom att köpa i Sverige eller måste man beställa från USA?

- Först och främst vill jag bara poängtera att inlästa böcker och dramatiseringar inte är samma sak. Dramatiseringar är ungefär som radioteater och i den vägen finns det bara två – THE MIST och SECRET WINDOW, SECRET GARDEN (se recension på hemsidan), medan i princip alla böcker finns som ljudböcker, alltså inlästa av antingen King eller någon annan.

Det går att köpa amerikanska ljudböcker i Sverige. AdLibris.se har 25 Kingtitlar på CD, bland annat just THE GUNSLINGER. Dock är detta den nya utgåvan som inte är inläst av King. Det finns en äldre inspelning, framförallt på kassett, där King läser boken som nu är lite knepigare att få tag på. [Anders]

Länk till AdLibris utbud:
http://www.shorl.com/fodrylotestyti


Efterord

Nästa gång fortsätter vi med den stora genomgången av Stephen Kings böcker och har kommit fram till den obeskrivligt populära IT. Vi vill som vanligt ha ert betyg på boken med en tillhörande kommentar, och i och med att denna bok vanligtvis hamnar längst upp på listan när vi gör våra omröstningar så förväntar vi oss mängder av bidrag! Skicka det till oss i god tid innan nästa utskick som alltså kommer den 24/3.

Anders - http://www.secretwindows.tk
Lilja – http://www.liljas-library.com
Följeslagarna – http://www.foljeslagarna.com
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker
You Like It Darker officiellt annonserad
Kan två annonseringar vara på gång?
Recension: Jurtjyrkogården: Blodslinjer

SENASTE RECENSIONERNA

Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släppts i september 2023. Läs vår recension.
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Kommande:
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
You Like It Darker
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025