UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #188 – 040407

Förord

Hej! Det är den tiden på året. Vilken tid då, undrar ni? Jo, den tid då vi börjar närma oss årsdagen. Ja – Följeslagarna fyller sex år om två veckor och det firar vi som vanligt med den årliga omröstningen. Läs mer om den längre fram i utskicket.

När vi sammanställde kommentarerna till IT (finns att läsa på hemsidan nu, äntligen!) så stötte vi på en text som var längre än de andra. Det var en solklar krönika, så vi kontaktade medlemmen och frågade om lov att få köra den som krönika. Och det fick vi. Författaren Henrik Larsson ”32 år i Göteborg, uppvuxen i Önnered, Västra Frölunda” skriver om hur sin egen barndom är beskriven i IT.

Innan vi går in på själva utskicket ber vi om lite extra uppmärksamhet angående vår tjänst Butiken på hemsidan. Vi har fått in ett klagomål från en medlem som ”sålt” böcker till folk som i själva verket inte köpt dem, det vill säga folk som visat intresse för en bok men som sedan inte hört av sig mer när det blivit dags för affär. Så för enkelhetens skull: hör bara av er till säljarna ifall ni verkligen är beredda att köpa böckerna. Annars kan ni väl lika gärna låta bli, eller?

Trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 833


Nyheter

* Med några månader kvar till SONG OF SUSANNAH börjar det hända roliga saker. Vill ni inte veta något om boken innan ni har den i handen bör ni skumma förbi de närmaste styckena…

Först har vi bokens innehåll, det vill säga kapitelnamnen och även namnen på illustrationerna. De är enligt följande:

1st Stanza: Beamquake
2nd Stanza: The Persistence of Magic
3rd Stanza: Trudy and Mia
4th Stanza: Susannah's Dogan
5th Stanza: The Turtle
6th Stanza: Castle Allure
7th Stanza: The Ambush
8th Stanza: A Game of Toss
9th Stanza: Eddie Bites His Tongue
10th Stanza: Susannah-Mio, Divided Girl of Mine
11th Stanza: The Writer
12th Stanza: Jake and Callahan
13th Stanza: "Hile, Mia, Hile, Mother"
Coda: Pages from a Writer's Journal
Wordslinger's Note

Illustrationer:
...Bursts of Green Lightning
He Saw the Doors, at Least a Thousand of Them
Huge Rock Formations Sawed at the Sky
"Down!" Roland Bellowed
...Signed His Name in a Quick Scrawl
Susannah Closes Her Eyes...
Into a Forest of Watching Eyes
...Ka Comes to Me
Two Hammarskjold Plaza
Emerging from the Shirt's Collar Was the Head of a Bird

Vidare finns det en flyer från Grants på nätet där man kan se några illustrationer ur boken, speciellt en längst till höger som är extra spännande…
http://www.liljas-library.com/images/grant_flyer.jpg

Slutligen har amazon.com publicerat en beskrivning av boken som lyder enligt följande:

The sixth volume in The Dark Tower series - the most anticipated series of publications in Stephen King's legendary career - The Dark Tower VI; Song Of Susannah is a pivotal instalment in the epic saga. It provides the key to the quest that defines Roland's life. In the next part of their journey to the tower, Roland and his band of followers face adversity from every side: Susannah Dean has been taken over by a demon-mother and uses the power of Black Thirteen to get from the Mid-World New York City. But who is the is the father of her child? And what role will the Crimson King play? Roland sends Jake to break Susannah's date with destiny, while he himself uses 'the persistence of magic' to get to Maine in the Summer of 1977. It is a terrible world: for one thing it is real and bullets are flying. For another, it is inhabited by the author of a novel called 'Salem's Lot. Song Of Susannah is driven by revelation and by suspense. It continues the Dark Tower seamlessly from Wolves Of The Calla and the dramatic climax will leave readers desperate to read the quest's conclusion.

* Om inte det var nog så har det kommit beskrivningar av vad som kommer att hända i den sjunde delen. Och här vill vi verkligen varna – läs på egen risk…
http://www.liljas-library.com/images/dt7_book_info.jpg

* Andra delen av ”Stephen King's The Dark Tower: A Concordance” kommer i november.

* Här finns lite information om pop-upversionen av THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON som släpps i oktober:
http://www.liljas-library.com/images/tomg_info.jpg

* Boken ”The road to The Dark Tower” av Bev Vincent som kommer lagom till avslutningen av serien har fått ett omslag, som innehåller följande så kallade “blurb” av King:

"Wonderful... opens doors to Roland's world that not even I knew existed. If you like the Dark Tower books, you'll like this one. Enthusiastically recommended."

Omslaget:
http://www.liljas-library.com/images/trttdt.jpg

* TNT:s remake av SALEM’S LOT kommer att visas den 20:e och 21:a juni i USA.

* Trots att SECRET WINDOW inte haft biopremiär i Sverige än är det nu redan känt vad som kommer att dyka upp på den amerikanska DVD:n efter sommaren. Nämligen kommentatorspår av manusförfattaren/regissören David Koepp, ett antal bortklippta scener, CG storyboard animatics, bakom-scenerna-featurette och ett par specialeffektsfeaturetter.

* Här är en rolig artikel om vilka Kingställen det finns att se i Bangor och adresser till dem:
http://travel.mainetoday.com/fromaway/040401.shtml


Krönika: Vi var som de i boken

Jag har alltid älskat Stephen King och läst hans böcker om och om igen. När jag var yngre gick det att bara knalla in på biblioteket låna flera böcker av honom på en gång. Nu måste man förlita sig sitt eget förråd av Kingböcker.

För en månad sedan åkte en god vän till mig till Australien ett halvår, och han magasinerade allting, förutom en flyttkartong full av King-böcker, som han inte vågade förvara där.

Så under en månads tid har jag fullkomligt frossat i gamla bekantingar och nya vänner som jag inte förut träffat (läs: läst).

Och av de gamla jag läst så är DET den som alltid gjort störst avtryck på mig. Det var första gången jag läste en bok som var så otroligt tjock. Och som jag inte ville att den skulle ta slut... vilket den till slut tyvärr gjorde.

När jag läste denna bok som tidig tonåring fäste jag mig mest vid The Barrens, sumpmarken där ungarna håller till, eftersom det var likadant för mig och mina vänner. Vi huserade själva i skogarna och vid havsbandet runt stället där vi bodde. Och när de byggde sina kojor och flydde från de äldre killarna, förstod jag exakt hur spännande och hemligt allt var. Vi var som de i boken (förutom att vi inte bekämpade ett monster som sov i 27 år och åt barn mellan varven)

När jag nu läste om boken märkte jag att en massa barndomsminnen som jag glömt av bubblade upp igen. Skogslukter, strukturen på träden där vi klättrade, det eviga eldandet som vi ägnade oss åt, fantasierna om monster och häftiga äventyr (och de fuktiga porrtidningar som på något konstigt sätt alltid gick att hitta i varje skogsdunge, och de ändlösa konversationer man hade om tjejer och kvinnosläktet i allmänhet).

Men lika mycket som jag mindes det, insåg jag hur mitt vuxna liv har förändrats; hur jag stelnat till och glömt bort det som jag då ansåg viktigt i livet. Och detta har fått mig att tänka på hur jag ska kunna hitta tillbaka till min barndoms fascination för det okända och spännande. Hur jag ska kunna kliva ur ekorrhjulet emellanåt... ?

Så ibland tar jag mig ner till vattnet, med en yxa, några korvar, en tändsticksask, lite tidningspapper och så samlar jag grenar, kvistar och vrakved och sitter några timmar och gör upp en eld och grillar min korv och dricker en öl. Det är sällan jag blir så koncentrerad och fokuserad på en uppgift och känner mig så i klang med mitt inre och med naturen omkring mig som när man låter stenåldersmannen i sig göra upp en brasa.

Och detta skapar ett sånt otroligt lugn inom mig. Jag kan minnas min barndom, och samtidigt se framåt mot hur jag någon dag ska kunna sitta så här med mina egna barn (när/om jag nu får några). Dessutom har jag märkt att det är en nästan lika stor isbrytare som att ha en hund. Alla stannar, pratar, kommer med råd, frågar, tipsar, påpekar. Många nämner just sin barndom när de känner lukten av brinnande ved och gräs blandat med osande, kolbränd korv.

En bok som i förlängningen kan göra allt detta med oss så blyga och ibland så förtvivlat inbundna svenskar är värd det högsta av betyg.

Att sen jag i många år hade en enorm respekt och fruktan för övergivna kylskåp och med en dåres påträngande envishet försökte varna alla ungar i området från att krypa runt och rota i övergivna hushållsmaskiner får anses som ett billigt pris att betala för att ha stiftat bekantskap med den här boken. [Henrik Larsson]

* Du kan också skriva en krönika till Följeslagarnas utskick. Skicka den till oss när ni vill, för vi vill ha dem! Kom ihåg att ni nu kan läsa kommentarerna till IT på hemsidan. Klicka på ”Genomgång” och sedan IT.


Omröstning 2004

Det är dags för den årliga omröstningen som alltid sammanfaller med Följeslagarnas årsdag den 20:e april. Omröstningen – för nytillkomna Följeslagare – handlar om att utse den bästa boken, novellen och filmen baserad på Kings verk. I år röstar vi även på novellsamlingar, miniserier och karaktärer i THE DARK TOWER, eftersom det är THE DARK TOWER-år.

Fullständig information och regler finns på vår hemsida där det också finns ett formulär för röstandet. Sista dag för röstning är den 19/4 och resultatet presenteras i Följeslagarna #189 den 21/4. Så ta er till hemsidan inom kort, logga in på medlemsavdelningen och skicka in er röst!


Frågor & svar

Fråga från Kenny

1. Tappar man mycket av boken när man läser den översatta versionen? Jag menar, det är ju inte Kings direkt egna ord utan en svensk översättares?

- Det är ju inte så att en översättare skriver en egen variant av den bok han eller hon översätter. En etablerad författare har en viss stil i sitt språk som man känner igen från bok till bok och en duktig översättare tolkar och översätter denna stil så att man känner igen den på samma sätt. Sverige har haft en och samma översättare när det gäller nästan samtliga Kingsläpp i Sverige de senaste 10 åren. Han heter John-Henri Holmberg och är faktiskt medlem i Följeslagarna. Jag föreslår att du tar en titt i vårt utskicksarkiv och letar rätt på #20 där vi intervjuar John-Henri och #119 där John-Henri svarar på några frågor angående översättningen av HEARTS IN ATLANTIS. [Anders]

Uppföljning från Johan angående Petras fråga om film på ”The Mist” i förra utskicket

2. Skulle bara säga att det också kan vara John Carpenters film "The Fog" som spökar här.
http://www.imdb.com/title/tt0080749/

- Mycket möjligt. Kolla upp det, Petra! [Anders]

Fråga från Markus

3. Jag har rätt tråkigt ibland om nätterna och då kan det vara kul att leka med grafikprogram. Jag började leka lite med THE DARK TOWER-bilder som jag hittat på nätet och resultatet på några laddade jag upp på min hemsida.

Ett exempel: http://www.abo.fi/~marheikk/art/dt6_roland_darkness.jpg

Bara jag hinner gör jag fler och gör även ett galleri så folk kan ladda ner bilderna. Flera DARK TOWER-junkies har redan lagt just bilden ovan som desktop background...

Nu tänkte jag att kanske fler vill se dylikt så jag konsulterar er, ledarna för nordens största King-fanclub: Eftersom jag inte ritat bilderna själv, utan manipulerat originalteckningar, borde jag söka fram upphovsman/-kvinna? Borde vara onödigt eftersom jag inte påstår att jag ritat själv. Dessutom tjänar jag ju inga pengar på det heller...

- Jag skulle råda dig till att INTE leta rätt på upphovsmännen som garanterat INTE skulle godkänna manipulationerna. Du är inte den första som lekt med andras bilder utan egen vinning utan bara för att ha kul och glädja andra, och sannolikheten att upphovsmännen hittar till din hemsida är kanske inte så stor. Så kör på och tummarna! [Anders]


Efterord

I nästa utskick blir det kalas då vi alltså fyller sex år. Resultatet av omröstningen kommer då att redovisas och ni kan ju absolut vara med och påverka resultatet genom att gå in på medlemsavdelningen och lägga er röst på just era favoriter. Väl mött om två veckor.

Anders - http://www.secretwindows.tk
Lilja – http://www.liljas-library.com
Följeslagarna – http://www.foljeslagarna.com
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker
You Like It Darker officiellt annonserad
Kan två annonseringar vara på gång?
Recension: Jurtjyrkogården: Blodslinjer

SENASTE RECENSIONERNA

Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släppts i september 2023. Läs vår recension.
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Kommande:
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
You Like It Darker
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025