UTSKICK UR ARKIVET
FÖLJESLAGARNA #189 – 040421
Förord
Hej! Ja, så var vi ett år äldre igen. I går var det årsdagen för Följeslagarna, exakt sex år sedan det första utskicket skickades ut. Det har blivit en del sedan dess, många sidor med nyheter, recensioner, artiklar, frågor, svar och annat rörande King. Det finns mycket att skriva helt klart.
Men sex är ingen ålder så vi gör inte så mycket väsen av det hela. Vi firar med att det just nu går en Kingfilm på bio. SECRET WINDOW heter den och recenseras i detta utskick. Vi publicerar också den traditionsenliga omröstningen där 127 Följeslagare sagt sitt.
Innan vi går in på utskicket så ska vi avslöja att vi just nu håller på och förhandlar med Uppsala English Bookshop angående ett specialpris på THE DARK TOWER VI. Inom kort kommer vi att börja ta in beställningar på boken. Håll ögonen öppna för separata utskick om detta.
Grattis! - Anders & Lilja
Medlemsantal: 830
Nyheter
* DOLAN'S CADILLAC. Efter flera års ovisshet kommer det nu att bli en film på en av Kings bättre noveller. Tidigare har det cirkulerat rykten om att Kevin Bacon och Sylvester Stallone skulle göra huvudrollerna. Det kan vi nu glömma. Det blir Freddie Prinze JR som gör rollen som Robinson och Gabriel Byrne den som Dolan. Filmandet inleds nu i juni.
* Mer film. Mick Garris avslöjar i en intervju att han nu jobbar med att bearbeta Kings filmmanus till DESPERATION till ett mer tv-anpassat format. "Väldigt lite ändras", lovar Garris.
* Ännu mer film. THE TALISMANs filmning ska inledas i augusti.
* Enligt en lista i USA Today angående framtiden för amerikanska tv-serier har KINGDOM HOSPITAL listats under "Gone, or nearly dead", vilket skulle indikera att det enbart blir de 13 avsnitt som hittills spelats in. Något officiellt uttalande om seriens framtid har ännu inte gjorts.
Kings officiella sida har lagt till en KINGDOM HOSPITAL FAQ där några frågor besvaras. Bland annat sägs det att en DVD med första säsongen (Region 1) troligen släpps i oktober.
* Den kommande pop-up-versionen av THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON, anpassad för yngre läsare, kommer att komma ut den 26:e oktober. Första upplagan är på 250 000 ex. Det kommer också en limited edition om 125 ex signerade av King. Texten i boken har bearbetats av Peter Abrahams och illustrationerna är gjorda av Alan Dingman. Här är omslaget:
http://www.liljas-library.com/images/tomgordon_pop.jpg
* Dollar babyn "Here there be tygers" finns nu att se på nätet. Se den och andra Kingkortfilmer hos:
http://www.stephenkingshortmovies.com/
* Lilja har gjort en intervju med Kings assistent Marscha DeFilippo:
http://www.liljas-library.com/marshaint.html
Recension av SECRET WINDOW
Att Stephen King gav bort filmrättigheterna till sin långnovell ”Secret Window, Secret Garden” som ett led i förhandlingarna kring Lars von Triers ”Riget” lät som ännu ett av alla dessa rykten som ständigt figurerar kring King. Men det är helt sant. Filmbranschen är lite lurig.
Hur som helst har historien fått en bra behandling när David Koepp förvandlat den till biofilmen SECRET WINDOW. Koepp inleder med att etablera en av de viktigaste, om inte den viktigaste, händelsen som inverkar på resten av historien, nämligen hur huvudpersonen, författaren Mort Rainey kommer på sin fru med att vara otrogen. Det är en avgörande händelse.
Sex månader senare har Rainey bosatt sig i sin sommarstuga. Han försöker skriva men orkar inte utan ägnar större delen av dagarna till att sova på soffan. Skilsmässohandlingarna har ännu inte undertecknats och ex-frun är orolig över Raineys hälsa. En dag knackar det våldsamt på dörren. Utanför står en man i en stor hatt. Han heter John Shooter och har rest långt för att få upprättelse. Han hävdar nämligen att Rainey stulit en berättelse och fått den utgiven under eget namn.
Rainey har ingen aning om vem John Shooter är och förklarar så vänligt han kan att han inte varken hört talas om Shooters berättelse än mindre stulit den. Shooter ger dock inte upp så lätt. Han lämnar kvar sitt manus och Rainey inser när han ofrivilligt bläddrar i det att det har klara likheter med en av hans egna berättelser. Allt är lika, förutom slutet. Han stöter ihop med Shooter fler gånger och försöker resonera med honom, men det är hopplöst. När en rad otrevliga händelser inträffar inser Rainey att Shooter inte tänker ge sig förrän han fått den upprättelse han kräver.
Mer än så kan man inte berätta om SECRET WINDOW utan att avslöja för mycket. Om man kan historien väl blir det dessvärre en inte allt för spännande film. Man sitter snarare och letar ledtrådar än förvånas av utvecklingarna. Enligt min sambo, som inte läst novellen eller fått den återgiven av mig, så var det ganska enkelt att lista ut hur det hela skulle sluta – eller åtminstone vilket håll det skulle dra åt – redan tidigt i filmen. Kanske har Koepp varit för övertydlig i sitt manus och sin regi.
Men det här är en historia jag gillar mycket, och med Johnny Depp i huvudrollen kan det inte bli fel. Eller kan det? Tja, Depp får dra ett ganska tungt lass. Den första halvtimmen av filmen känns lite seg men helhetsintrycket blir ändå en helt OK film. Depp är en personlig favorit och även om rollen som Mort Rainey kanske inte är någon han kommer bli ihågkommen för så finns det scener här som är klassiker, som när han sunkigare än någonsin sitter och äter chips lite för länge. John Turturro spelar John Shooter precis så obehaglig som han ska vara. Direkt i hans första scen fattar man misstycke för karln.
Koepp har dock ändrat slutet på historien, men för en gångs skull tycker jag inte att det gör något. Koepp har valt det slut som figurerar i den novell som Rainey/Shooter tjafsar om, som givetvis speglas av i det som egentligen händer och det är en ganska smart lösning. Slutet blir lite lätt obehagligt jämfört med Kings originalslut som har en spöklik twist. Bläddra lite i boken när du sett filmen så märker du skillnaderna.
Betyget stannar på tre ganska starka Följeslagare av fem möjliga. Som jag skrev så blir inte filmen speciellt spännande om man kan historien sedan tidigare.
Bonusinformation: Filmen innehåller två skådespelare som figurerat i andra Kingfilmer. Charles S. Dutton som spelar privatdeckaren Ken Karsch som Rainey anlitar har gjort en mindre roll i CAT’S EYE och Timothy Hutton som spelar Raineys ex-frus nya karl har gjort sig odödlig i Kingsammanhang genom dubbelrollen Thad Beaumont/George Stark i THE DARK HALF. [Anders]
Jag måste säga att jag faktiskt gillar SECRET WINDOW. Visst, de har ändrat lite på slutet men grunden är den samma. SECRET WINDOW är en av mina favoritnoveller så jag var rätt nervös innan jag såg den. De fixar dock till det rätt bra. I filmens slut går det inte lika bra som i bokens vilket jag tycker är bra. Annars är det ofta så att de goda vinner och allt blir sådär otäckt trevligt i filmer… men inte här…
Det är dock som Anders säger mycket tack vare Johnny Depp även om jag tycker att John Turturro är perfekt som Shooter.
Betyget blir tre starka Följeslagare av fem möjliga. [Lilja]
Omröstningen 2004
Traditionen trogen har vi i vanlig ordning haft en omröstning om de bästa Kingtitlarna inom ett antal kategorier – denna gång Bästa bok, Bästa novell, Bästa novellsamling, Bästa film, Bästa tv-/miniserie och - eftersom det är THE DARK TOWER-år – Bästa karaktär i THE DARK TOWER-serien.
Det här är femte gången i följd som vi har en omröstning och deltagandet denna gång var 127 stycken, vilket är helt okej. Som mest har 144 deltagit (2002).
Några nyheter denna gång är att vi delat upp filmer och miniserier i två kategorier av anledningar som förklaras längre fram. En annan nyhet är att poängsättningen har fungerat lite annorlunda mot tidigare. I de flesta kategorierna ska man (om man nu vill och kan) ange tre titlar som poängsätts med 3,2 och 1 poäng. Nytt för i år är att om man enbart angivit två titlar har de poängsatts med 2 och 1 poäng och har man bara skrivit i en titel så fick den följaktligen bara 1 poäng. Samma metod har använts om någon skrivit en felaktig titel (till exempel blandat in en bok bland novellerna eller en miniserie bland filmerna) – titeln har strukits och poängen justerats.
I övrigt har det varit precis som vanligt, och blivit – i princip – precis som vanligt.
* Bästa bok
Indikationerna kom för en månad sedan när ni skickade in ert betyg på IT i samband med Genomgången. Många gillade denna bok, faktiskt så mycket att den gick om THE STAND för första gången sedan 1999. Enda överraskningen i övrigt är att PET SEMATARY klättrar tre platser…
Förra årets placering inom klammerparentes, sammanlagd röstpoäng inom vanlig parentes:
1. [2] IT (166)
2. [1] THE STAND (132)
3. [3] THE GREEN MILE (61)
4. [7] PET SEMATARY (47)
5. [5] THE LONG WALK (36)
6. [4] THE TALISMAN (34)
7. [6] BAG OF BONES (25)
8. [-] THE SHINING (24)
9. [-] DESPERATION (17)
10. [8] SALEM'S LOT (16)
Antal röstande i kategorin: 127
Antal titlar i kategorin: 40
* Bästa novell
Av någon anledning missuppfattade många denna kategori och svarade med att lista sina tre bästa novellsamlingar (vilket blev ännu märkligare när ett fjärde alternativ som oftast dök upp i den kategorin).
Det blev dock inga överraskningar utan ännu en jordskredsseger för ”The Mist”.
Förra årets placering inom klammerparentes, sammanlagd röstpoäng inom vanlig parentes:
1. [1] “The Mist” (98
2. [5] “Rita Hayworth and the Shawshank Redemption” (48)
2. [2] “The Body” (48)
4. [3] “The Langoliers” (43)
5. [4] “Apt Pupil” (32)
6. [6] “Survivor Type” (31)
7. [10] “Dolan’s Cadillac” (23)
7. [7] “Secret Window, Secret Garden” (23)
9. [-] “The Raft” (16)
10. [-] ”Low Men in Yellow Coats” (14)
Antal röstande i kategorin: 107
Antal titlar i kategorin: 58
* Bästa novellsamling
Inte heller här blev det några större förändringar. Två rockader i topp-fem-listan och det är fortfarande klassikerna som går hem mest hos Följeslagarna.
Förra årets placering inom klammerparentes, sammanlagd röstpoäng inom vanlig parentes:
1. [2] SKELETON CREW (31)
2. [1] DIFFERENT SEASONS (29)
3. [3] HEARTS IN ATLANTIS (16)
4. [5] NIGHTSHIFT (16)
5. [4] FOUR PAST MIDNIGHT (13)
Antal röstande i kategorin: 119
Antal titlar i kategorin: 8
* Bästa film
Med uppdelningen mellan film och miniserier kröp några titlar upp från under topp-tio-strecket som vi dessvärre inte har uppgifter om tidigare placeringar på, men som vanligt var det inga filmer som rubbade på Frank Darabonts två fullträffar som alltid legat i topp (förutom 1999, men då hade THE GREEN MILE ännu inte visats).
Förra årets placering inom klammerparentes, sammanlagd röstpoäng inom vanlig parentes:
1. [1] THE GREEN MILE (174)
2. [2] THE SHAWSHANK REDEMPTION (132)
3. [6] THE SHINING (101)
4. [3] STAND BY ME (69)
5. [5] PET SEMATARY (42)
6. [9] MISERY (31)
7. [-] CARRIE (25)
8. [-] CHRISTINE (16)
9. [-] CUJO (14)
9. [-] HEARTS IN ATLANTIS (14)
Antal röstande i kategorin: 123
Antal titlar i kategorin: 27
* Bästa tv-/miniserie
De senaste åren har det visat sig att miniserieformatet är lämpligt för att hantera Kings berättelser. Det kommer allt mer och mer miniserier och produktioner direkt för tv, varför det kändes motiverat att ge alla dessa produktioner en egen kategori. Kvartetten i topp har alltid varit med och fightats om platserna bland filmatiseringarna, så det är ingen direkt överraskning att de hamnade överst. En intressant notering är att på elfte plats, utanför listan, hamnade KINGDOM HOSPITAL med 3 röster. Inte illa för en serie som inte visats i Sverige än…
Förra årets placering inom klammerparentes, sammanlagd röstpoäng inom vanlig parentes:
1. [-] THE STAND (192)
2. [-] IT (116)
3. [-] THE SHINING (102)
4. [-] STORM OF THE CENTURY (95)
5. [-] ROSE RED (59)
6. [-] THE LANGOLIERS (35)
7. [-] THE DEAD ZONE (18)
7. [-] THE TOMMYKNOCKERS (18)
9. [-] SALEM'S LOT (12)
10. [-] GOLDEN YEARS (10)
Antal röstande i kategorin: 118
Antal titlar i kategorin: 11
* Specialkategori: Bästa karaktär i THE DARK TOWER-serien.
Eftersom det är THE DARK TOWER-år slängde vi med denna kategori, dels för att helt enkelt kolla hur stor del av Följeslagarna som följer denna serie och dels för att serien rymmer många udda karaktärer så det kunde bli en rolig lista. Eftersom det var mindre än hälften av de röstande som röstade i denna kategori kan man snabbt dra slutsatsen att det fortfarande är många som ännu inte fördjupat sig i denna värld.
I den totala listan ryms en del oväntade karaktärer men att ka-tet:en skulle hamna överst var ingen direkt överraskning:
1. Roland (112)
2. Eddie (63)
3. Jake (22)
4. Susannah/Detta/Odetta (20)
5. Oy (18)
6. Flagg (16)
7. Cort (9)
7. Cuthbert (9)
7. Jack (9)
10. Blaine the Mono (6)
Antal röstande i kategorin: 61
Antal karaktärer i kategorin: 20
* På hemsidan
På hemsidan finns givetvis de kompletta listorna kompletterade med svenska titlar och lite hänvisningar i fall ni är osäkra på de engelska titlarna. Logga in på medlemsavdelningen och ta en titt.
* Utlottning
Snälle Följeslagaren Magnus Lange ställde upp med tre fina priser som han gjort många gånger tidigare – vi bockar och tackar rejält för detta – och tre Följeslagare får alltså välja mellan dessa. Priserna är The New Yorker (januari 200) med "All that you love will be carried away", Fantasy & Science Fiction (feb 198) med "Oracle and the mountains" samt Fantasy & Science Fiction (april 1980) med "The Way Station".
När vi tidigare lottat ut saker i samband med omröstningen har vi ställt kravet att man ska ha röstat i alla kategorier. Därför har vi valt ut tre stycken som just svarat i alla kategorier och vinnarna är:
Chrille Andersson
Camilla Linde
Anna Österberg
Vinnarna kontaktas via mail. Grattis till vinsterna!
Frågor & svar
Fråga från Lotta R
1. Ville bara fråga er om ni hört någonting om filmen DESPERATION kommer att komma till Sverige? Jag tycker det är en av Stephen Kings bättre böcker och blev överlycklig när jag nu såg att den är gjord som miniserie. Ville bara höra om ni vet något mer om filmen...
- Nu är det ju så att DESPERATION inte filmats än, men kommer att göra det snart. Det ska inte, som du skriver, bli en miniserie utan snarare en tretimmars tv-film i två delar och Mick Garris jobbar just nu med att bearbeta det filmmanus King skrivit för några år sedan till ett format som lämpar sig bättre för tv-filmer. Det är knappast troligt att DESPERATION visas i år och med lite tur släpps den på video och DVD hyfsat kort efter att den visats i USA. Men det blir alltså tidigast 2005 om jag får gissa. [Anders]
Fråga från Lena Pedersen
2. Läste att BLACK HOUSE är planerat att komma ut på svenska nu till våren. Vet ni vilket datum som är planerat för släppet? Och vad blir den svenska titeln?
- Den svenska titeln blir DET SVARTA HUSET och det mest precisa datum vi har är maj. [Lilja]
Efterord
Nu tar vi av partyhatten och ställer in tårtan i kylen – födelsedagskalaset är över. Nästa gång, om två veckor, kör vi på med nästa bok i Genomgången av Stephen Kings böcker. Vi har kommit fram till THE DARK TOWER 2: THE DRAWING OF THE THREE. Det är samma rutin som vanligt – skicka in ert betyg på boken med tillhörande kommentar om ni orkar. Utöver det kommer vi att publicera en ny läsarkrönika. Fortsätt att skicka saker till oss – det gillar vi!
Anders - http://www.secretwindows.tk
Lilja – http://www.liljas-library.com
Följeslagarna – http://www.foljeslagarna.com
Stephen King - http://www.stephenking.com