UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #190 – 040505

Förord

Hej och varmt välkomna till det 190:e utskicket från Följeslagarna. Nu börjar vi närma oss nästa del i THE DARK TOWER-serien och vad passar bättre då än att dels gå igenom den andra delen och dels erbjuda den kommande delen till ett mycket bra pris? Det är redan många som beställt boken och det är fortfarande ett par dagar till deadlinen. Läs mer lite längre ned.

I detta utskick får ni en ny krönika signerad Stefan Teglund som skrivit om sin svängande passion för King. Du kan också skriva krönikor i våra utskick – det är bara att skicka texten till oss…

I försommarvärmen - Anders & Lilja
Medlemsantal: 825


Nyheter

* KINGDOM HOSPITAL. TV3 bekräftar i ett mail till Följeslagarna att de köpt in serien men att den tidigast kommer att visas tidigt 2005. Det är alltså ett tag kvar, men den kommer! Orkar man inte vänta till dess ska en dvd-box med första säsongen släppas i oktober i USA.

Den riktige författaren till boken ”The Journal of Eleanor Druse” har nu avslöjats i seriens FAQ på Kings hemsida. Det var inte King, och inte heller Ridley Pearson som skrev ”The Diary of Ellen Rimbauer”. Nej författaren heter Rick Dooling och han har bland annat skrivit fyra av första säsongens avsnitt. Så var det med det.

I dagarna började serien att visas i England på BBC3. Här är en liten minisite om serien:
http://www.bbc.co.uk/cult/kingdomhospital/

* Ett par bilder ur den kommande pop-up-versionen av THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON har kommit upp på nätet. Dessa bilder visar hur ett par uppslag kommer att se ut när de vecklas ut i all sin prakt. Rätt imponerande faktiskt:
http://www.liljas-library.com/images/tg_pop_1.jpg
http://www.liljas-library.com/images/tg_pop_2.jpg

* Två nya dollarbabies har spelats in, båda baserade på relativt färska noveller av King. Den ena är ”All that you love will be carried away” som James Renner gjort. Enligt bilder verkar han vara ett riktigt Kingfan eftersom han tillverkat en vägskylt med hänvisning till “Gilead” (där Roland the Gunslinger kommer ifrån). Den andra är ”The road virus heads north” som studenten Dave Brock gjort.

Lite bilder ur ”All that you love will be carried away”:
http://www.liljas-library.com/allyoulove.html

* THE TALISMAN verkar ha en förbannelse över sig. Nu lämnar nämligen regissören Vadim Perelman (”House of Sand and Fog”) projektet. Någon riktig anledning till avhoppet finns inte än, bara att det har skett i samråd med filmbolaget. Om projektet nu försenas ytterligare (planerad filmstart var i augusti) är inte känt just nu.

* På lördag visas LIDA på TV4.


Beställ SONG OF SUSANNAH till specialpris!

Som vi meddelat i ett extra utskick kan vi i samarbete med Uppsala English Bookshop erbjuda den sjätte delen i THE DARK TOWER-serien till det mycket angenäma specialpriset 240 kr inklusive frakt. Garanterat lägst pris på marknaden!

Erbjudandet gäller enbart medlemmar bosatta i Sverige och sträcker sig till den 10/5. Tiden är alltså knapp. Beställer gör man via ett formulär på hemsidan. Logga in på medlemsavdelningen och fyll i de uppgifter som krävs. Följeslagare i Uppsalatrakten kan hämta boken i butik för 220 kr.

- - -

Vi har fått förfrågningar från några medlemmar om det är möjligt att köpa de tidigare THE DARK TOWER-böckerna till ett bra pris och Uppsala English Bookshop säger att medlemmarna kan i samband med sin beställning av THE DARK TOWER VI köpa tidigare titlar till 10% lägre pris enligt prislistan på http://www.ueb.se/ plus att UEB bjuder på frakten.

Listpriset är:
DT1: 247 kr
DT2: 346 kr
DT3: 346 kr
DT4: 395 kr
DT5: 250 kr

Priserna gäller de inbundna böckerna som tidigare gått att köpa via Följeslagarna.

Ni som är intresserade av detta erbjudande skickar en kompletterande beställning via mail till info@foljeslagarna.com innan den 10/5 så slår vi ihop det med er andra beställning.


Genomgång av Stephen Kings böcker – del 26: THE DRAWING OF THE THREE

”Did-a-chick? Dum-a-chum? Dad-a-cham? Ded-a-check?” – The lobstrosities

* Efterlängtad uppföljare

Trots att THE DARK TOWER-serien bara hade börjat och bara nått de allra trognaste fansen, kom THE DRAWING OF THE THREE som en efterlängtad uppföljare 1987. Återigen – och som alltid – var det det lilla bokförlaget Donald M. Grant som stod för publiceringen och upplagan var på futtiga 30 000 ex samt 850 signerade exemplar.

Boken illustrerades av den då unge Phil Hale vars illustrationer skilde sig avsevärt från Michael Whealans stil. Hales bilder var mer grovhuggna och kantiga jämfört med Whealans mer romantiska fantasystil. Hale själv fick kalla fötter och gjorde om alla illustrationer lagom till en nypressning av boken i inbunden upplaga 1998.

* Nytt upplägg

Till skillnad från THE GUNSLINGER som både var och upplevdes som en samling av noveller (de fem delarna i THE GUNSLINGER publicerades först separat i tidningen Fantasy & Science Fiction) så var THE DRAWING OF THE THREE en mer sammanhållen bok med ett helt nytt upplägg. Man kan här notera att alla delar i THE DARK TOWER-serien är upplagda på olika sätt, något som är ganska spännande.

I slutet på THE GUNSLINGER samtalade Roland med The Man in Black och fick då reda på att han skulle stöta på tre personer – The Prisoner, The Lady of the Shadows och Death (”but not for you, Gunslinger”). THE DRAWING OF THREE består av tre delar kallade just The Prisoner, The Lady of the Shadows och The Pusher vilket Roland tolkar som Death. Mellan delarna är det mindre partier kallade Shuffle, Reshuffle och Final shuffle.

* Tre, fyra, fem eller bara två?

Kontakten med dessa tre personer är via dörrar som Roland hittar på stranden i sin värld. Dörrarna är inte bara ingångar till olika tider i vår värld utan ingångar in i en person. När Roland öppnar den första dörren (THE PRISONER) hamnar han inuti Eddie Dean, en knarkare i New York 1987. Eddie är beroende av kokain, men när vi möter honom smugglar han heroin åt maffiabossen Balazar som håller Eddies bror Henry som gisslan. Roland måste först vänja sig vid chocken av allt nytt han ser och sen hjälpa Eddie ur vissa knipor tills han slutligen drar över honom till sin egen värld.

Dörr två (LADY OF THE SHADOWS) döljer Odetta Holmes, en svart rullstolsbunden kvinna i 60-talets New York. Men Odetta är även Detta Walker för hon har en tvådelad personlighet. Givetvis är snälla Odetta inte medveten om den onda Detta och vice versa. När Odetta/Detta dras över till Roland och Eddies värld blir hon en ostabil medlem i sammanhanget. Odetta accepterar läget men Detta är motsträvig och farlig. Roland blir allt svagare på grund av en sammanstötning med giftiga krabbdjur på stranden och han är nära en kollaps. Eddie och sin tur är förbannad över att ha hamnat på någon strand samtidigt som han slåss mot beroendet.

Stämningen är inte på topp när de når den tredje dörren (THE PUSHER) och än värre blir det när den leder in i en riktig dåre. Vi möter Jack Mort i 70-talets New York. Vi får veta att Jack 1943 släppte en tegelsten från en byggnad i huvudet på Odetta, vilket framkallade Detta-personligheten. Vi får också veta att Jack ett 20-tal år senare knuffade Odetta framför ett tåg vilket gjorde henne rullstolsbunden. Och vi får också veta att Jack är den som ska knuffa Jake Chambers (från THE GUNSLINGER) framför en bil, vilket ledde till att han hamnade i Rolands värld.

Roland förhindrar dock detta och utnyttjar Jack för att få tag på medicin och ammunition, för att sedan utnyttja honom till det viktigaste av allt – att leta rätt på Odetta i Jacks värld. Genom dörren ser Detta rätt in i ansiktet på Odetta vilket gör att de två personligheterna stöts ihop till en, samtidigt som Roland kastar Jacks kropp framför det ankommande tåget.

Vad som hänt nu är Odetta/Detta blivit Susannah som har egenskaper från båda sina tidigare personligheter. Men frågan man kan ställa sig är – hur många har dragits till Rolands värld? Eddie är en, Odetta/Detta/Susannah är en eller två eller tre… En teori är att Eddie och Susannah är två och den tredje är faktiskt Jake som eftersom Roland i Jacks kropp inte knuffade Jake framför bilen, vilket gjorde att han dyker upp genom en fjärde dörr i THE WASTELANDS.

* Dags för den stora läsekretsen

Trots att få hade möjlighet att köpa och läsa THE DRAWING OF THE THREE så fick den stora läsekretsen reda på att det nu fanns ytterligare en ”hemlig” Kingbok som de inte fick läsa. Trycket på King blev för stort och han gick med på att släppa en upplaga för allmänheten. THE GUNSLINGER kom 1988 och THE DRAWING OF THE THREE 1989 ut i trade paperbacks (storpocket) med illustrationer genom Penguins underetikett Plume.

* Utgivning

1987 kom THE DARK TOWER II – THE DRAWING OF THE THREE i USA
1990 kom THE DARK TOWER II – THE DRAWING OF THE THREE på svenska (DET SVARTA TORNET II - FÖLJESLAGARNA)
1991 kom THE DARK TOWER II – THE DRAWING OF THE THREE på danska (DET MØRKE TÅRN II - UDVÆLGELSEN)
1993 kom THE DARK TOWER II – THE DRAWING OF THE THREE på finska (MUSTA TORNI II - KOLME KORTTIA PAKASTA)

THE DARK TOWER II – THE DRAWING OF THE THREE har inte översatts till norska.

* Personliga reflektioner:

Jag blev lite fundersam när jag läste FÖLJESLAGARNA när den kom ut i Sverige 1990. Hela THE DARK TOWER-grejen var lite konstig och spretade så jämfört med andra böcker King släppte vid samma tidpunkt. Ändå fanns det något som kittlade mig i historien.

Ganska många år senare läste jag de tre första delarna i serien på engelska, men då var det mest THE WASTE LANDS som gjorde starkast intryck på mig. THE DRAWING OF THE THREE var bara ett stopp på vägen.

Men i somras läste jag om alla fyra böckerna när de kom ut i den nya inbundna upplagan och smälte totalt för THE DRAWING OF THE THREE. Vilken bok! Det är svårt att rangordna böckerna men just nu är den nummer ett i serien.

Anledningen till detta kan stavas kort och gott: Eddie Dean. En av Kings färgstarkaste karaktärer gör här sin entré och i och med det lossnade hela grejen med olika världar för mig. Visserligen hade Rolands värld en kontakt med vår värld redan i THE GUNSLINGER när Jake ramlade in i den, men i THE DRAWING OF THE THREE kultiveras kulturchocken. Det är så kul att se Rolands uppfattning av vår värld, hur han imponeras av att det finns så mycket papper och får en sockerchock av Pepsi.

Jag har en känsla av att jag tidigare tyckt att boken varit lite segdragen när Följeslagarna (för det är ju det de blir!) färdas mellan dörrarna, men nu tycker jag att man upplever känslan av hur himla jobbigt det måste vara att dra en rullstol genom sanddynorna.

THE DRAWING OF THE THREE har det mesta man kan kräva av en THE DARK TOWER-bok. Mystiken (det här med att dörrar bara dyker upp bland sanddynorna är ju hur fräckt som helst), starka karaktärer (främst Eddie, men även Detta/Odetta) och spänning (uppgörelsen med Balazars gäng är hur actionpackad som helst). Allt detta i en bok med en mycket trivsam längd. Betyget blir faktiskt fem rungande Följeslagare av fem möjliga. En sån bok! [Anders]

* Följeslagarnas medelbetyg och kommentarer

31 Följeslagare var med och röstade fram medelbetyget, och det blev högt: 4,1, fördelat på en 1:a, en 2:a, fyra 3:or, tretton 4:or och tolv 5:or. Här är några kommentarer:

- I den här boken händer verkligen någonting med berättelsen. När jag läste THE GUNSLINGER första gången lade jag undan den med viss besvikelse, men när jag något år senare fortsatte med THE DRAWING OF THE THREE blev jag väldigt positivt överraskad. Först för att King i den boken presenterar skärningen mellan världarna. Och så är det så mycket vackra och intelligenta scener i den. Man kan se dem framför sig. Dörrsekvenserna är något jag gillar starkt. Men även scenerna på den ändlösa stranden är väldigt snygga och stilrena. Så blir det lite psykologi och socialrealism i boken, vilket också ger en bra skärning till Revolvermannen och hans värld.

- Av de fyra första DT:böckerna så är detta min favorit. Första delen, den där Roland ska "dra ut" Eddie är helt underbar. Först när han sitter på flygplanet och Roland hjälper honom igenom tullen tills hur det går inne hos
maffian. Noterbart är att berättarstilen har ändrats en del från hårdkokt spagettiwestern i ettan till mer klassiska Kingstil i tvåan. Odetta är också kul, men hon engagerar inte riktigt lika mycket som Eddie och Roland, men de engagerar för två!

- Jag tycker att THE DARK TOWER-serien börjar ta sig här efter den svaga inledningen. Fortfarande är det dock ingen av mina Kingfavoriter. Roland är sjuk hela tiden och Eddie och Odetta/Detta är mest osympatiska.

- För mig så lossnade DT-historien ordentligt i och med den här boken. Jag tyckte att THE GUNSLINGER var bra, men samtidigt lite konstig och "kortfattad". Nu började historien ta fart och längden på berättelsen passar King bättre i mitt tycke. Till en början kändes det konstigt med inblandningen av "vår tids" New York-bor, men när man fattat att det inte var en vanlig fantasy-berättelse vande man sig snart. Hela beskrivningen av hur Eddie och Susannah kommer till DT-världen är otrolig och spänningsfaktorn är märkbart högre. Fastnade man inte för DT i första boken (vilket jag gjorde hur som helst) så kommer man definitivt att ryckas med från och med bok 2.

- I min mening är boken på topp-fem-listan över Kings bästa böcker. Förvisso är de efterföljande DT böckerna mycket bra, men hade King byggt vidare på den "mystiska" känsla man får när man läser denna bok hade de blivit ännu bättre. Nu har King istället valt att blanda in en figur som Oy, vilket gör det hela lite väl gulligt... En favoritepisod i THE DRAWING OF THE THREE är när Roland inne i The Pusher vänder sig om och ser på Detta och får henne att förstå sin dubbla personlighet.

- THE DRAWING OF THE THREE är en nyckelbok i THE DARK TOWER-serien. Här introduceras karaktärerna Eddie och Susannah (Odetta/Detta) som blir nyckelfigurer i de följande delarna. Boken skiljer sig ganska mycket i stilen jämfört med den THE GUNSLINGER (framför allt originalversionen). Här känner man igen Kings stil från hans "vanliga" böcker lite mer. Det är en skön fantasyhistoria men det som gör att jag gillar den är ju kopplingen till vår värld. Kontrasten mellan Rolands och vår värld känns speciell och gör boken intressant. Rolands betraktelser och reflektioner över vår värld är intressanta och ofta roliga. Både Eddie och Susannah har problem i sina liv i vår värld, bara för att transporteras över till Rolands värld utan att själv egentligen kunna råda över det. Det visar sig dock, kanske i alla fall, vara det bästa som hänt dem. Ja, det är en bok med flera bottnar som jag gillar.

- Intressant tanke att hoppa in i en annan människas medvetande och samtidigt kunna se varandra.

- Det var sommarlovet innan jag började gymnasiet. Varmt, soligt och 90-tal. Jag hade införskaffat den svenska inbundna versionen för en spottstyver (10 finska mark för paketet DT1 och 2) från en bokhandel i Vasa som hade gjort konkurs. Visst hade jag fyndat rejält och köpt uppemot 20-30 böcker, men DET SVARTA TORNET-serien intresserade mig mest.

Jag hade nyss gått ut högstadiet och var inne i en fantasylitteraturperiod. David Eddings hade blivit tråkig och ”Sagan Om Ringen” började bli träig efter idel omläsning. DRAKENS ÖGON hade jag hittat i min storebrors rum och blivit överlycklig över att min favoritordspottare hade skrivit fantasy, även om den var riktad till yngre publik. TALISMANEN hade jag avverkat ett par år tidigare men ansåg av någon mystisk anledning att det inte var fantasy. Väl hemma läste jag REVOLVERMANNEN på någon dag. Jag hade läst boken innan på engelska, men gillade den inte. Nu kanske man hade mognat lite och jag älskade boken, trots att den var lite klumpigt skriven.

På vår sommarstuga i den idylliska Österbottniska Gerbyskärgården låg jag på stranden och öppnade nästan dreglande FÖLJESLAGARNA. Solen gassade och måsarna skriade. Snacka om att läsa i rätt miljö. Roland vaknade på stranden och mötte krabbmonstren, blev av med sina fingrar, och var yr. Jag trodde nästan mig höra "dida-dick, dida-dock" från fiskmåsarnas bo som var fullt med nykläckta ungar. Med vågorna skvalpande och början till solsting kände man sig hemma på Rolands strand från helvetet...

Detta är en av mina absoluta favoritböcker. Jag har senare läst Kings ord på engelska, men jag gillar ändå översättningen mer. Detta är väldigt ovanligt, för jag vill alltid läsa på originalspråk. Vad vore "Tuntematon Sotilas (Okänd Soldat)" utan sina lustiga finska dialekter? Eller "A Clockwork Orange" utan den utomjordiska framtids-ryss-engelska?

Roland är naturligtvis huvudpersonen, men så här starka karaktärer hittar man sällan i en enda bok. Eddie, Detta, Odetta, Mort, ja till och med Eddies bror Henry. Jag har svårt att se en regissör som klarar av att skildra Rolands vilda äventyr i 70-tals New York på den vita duken. Vilken intensitet! Eddie som krigar som en hjälte utan ett plagg på kroppen! Snutarna som blandas in! Rolands min när han ser all ammunition!

Hujedamej en sådan bok!

- En del i DET SVARTA TORNET-sviten och som en del i det större är den en bra bok då den har sina poänger, resandet som Roland gör mellan världarna är bra och underhållande, och insikten i Odettas psyke är en skrämmande bild, som bara blir värre allt eftersom. Inte den bok man ska börja svarta tornet med dock, ska man läsa den så måste man börja med REVOLVERMANNEN.

- Första gången jag läste den tyckte jag faktiskt att den var lite seg... Men när jag för ett par år sedan hittade tillbaka till Kings böcker efter en längre "skilsmässa" var det DT-serien som jag började om med. Och nu fastnade jag plötsligt för karaktärerna i berättelsen! Anser att DT-sviten är bland det absolut bästa King har presterat och ser verkligen fram emot de avslutande delarna (men känslan är tudelad, risken att det är det sista King publicerar förtar en del av glädjen/spänningen...)

När det gäller den aktuella titeln så tycker jag att det är i denna bok som historien tar fart, THE GUNSLINGER var betydligt segare, och de händelser som skildras i THE DRAWING OF THE THREE drar in läsaren i ett nät, skapar ett behov av att få veta vad som händer i slutet av resan!

- Jag läste nyligen om denna bok eftersom jag nyligen fick den senaste och ville läsa de tidigare igen innan jag tog den. Jag tycker att det är i den här boken det tar riktigt fart och riktning. Det känns som King i denna bok hittar riktningen för hela serien. Jag har alltid gillat illustrationerna i böckerna. Dessutom tycker jag det är typiskt King att ha karaktärer som inte är några klippta och skurna hjältar.

- Tycker att King är en väl så bra fantasyförfattare som skräckförfattare. Och som vanligt är han en fantastisk personskildrare och lyckas fängsla mig från sida ett. Det är svårt att lägga från sig boken för att man är så nyfiken på vad som ska hända. Och ärligt talat, hur många författare klarar att skriva så intressant med så få rollinnehavare och enformig miljö? Den gav mig definitivt mersmak på DT-serien.

- Det var länge sen jag läste den, jag kan inte varit mer än 14-15 år. Minns inte så vansinnigt mycket av FÖLJESLAGARNA, annat än att fann den lite småtråkig. Jag hade rätt höga förväntningar efter del ett, som föll mig mer i smaken, men de infriades tyvärr inte riktigt. Men jag ska läsa hela serien i ett svep när del sex kommer ut (då borde jag ha hunnit sluka del 1-6 när sista delen kommer), och jag räknar med en riktig läsupplevelse!

- Den än så länge sämsta DT-boken, som för mig är mer eller mindre en transportsträcka.


Krönika: Stephen King - en svängande passion

DÖD ZON - det var den första Stephen King-bok jag kom i kontakt med. Någon gång i femtonårsåldern fick jag syn på den på en hylla i biblioteket och tyckte att jag kände igen titeln från en film. Jag lånade hem boken, läste igenom den på kort tid och var efter det totalt fast! De närmsta åren blev jag väldigt King-fokuserad, vilket bland annat hamnade i konflikt med svenskundervisningen på gymnasiet! Känslan av att andra skulle bestämma åt mig vad som var bra och dålig litteratur, gillade jag absolut INTE! Det ville jag avgöra själv och litteraturhistoriens författare engagerade inte ett dugg, med resultat därefter. Öppenheten med vad jag tyckte, skapade trots allt någon form av respekt mellan mig och svenskläraren (en udda kvinna i femtioårsåldern). När vi gick ut gymnasiet fick hon två stycken Stephen King-böcker av oss i present. Tyvärr har jag inte fått reda på vad hon tyckte om dem…

När allt det gamla var genomläst kom det emellertid efter ett tag en rad nya böcker som tyvärr inte föll mig i smaken – KNACKARNA, REVOLVERMANNEN, FÖLJESLAGARNA, STARK OCH KÖPLUST. Samtidigt började min fascination för det övernaturliga mattas kraftigt. Sammantaget gjorde det att jag tappade tron på Kings förmåga att skriva fler, i mitt tycke, bra böcker. Det gick totalt tio år utan att jag läste en enda King-bok. Jag såg dock en och annan film och gillade bland annat DOLORES CLAIBORNE, men det blev aldrig av att jag läste boken.

Det som till slut fick mig att återupptäcka King var DEN GRÖNA MILEN. Något år efter premiären såg jag till slut filmen, föll pladask för berättelsen och kände mig nu absolut tvungen att läsa boken. Det gjorde jag och var fortfarande lika imponerad. Sedan fortsatte jag med HJÄRTAN I ATLANTIS. Behöver jag säga att jag var fast igen och att mitt förtroende för King var tillfullo återskapat? Och nu har jag återigen en hel hög med berättelser kvar att upptäcka. Med herr Kings höga produktionstakt hann jag missa mycket under de tio åren…

Vad är det då som gör King så bra? Under tonåren bidrog skräckinriktningen starkt till att bygga upp min fascination. Av bara farten läste jag ett flertal författare i samma genre – Dean R Koontz, Peter Straub, Clive Barker, Howard Philip Lovecraft, Edgar Allan Poe med flera. Ganska snabbt tyckte jag att Koontz blev enahanda förströelseläsning, medan de andra berörde lite mer på djupet och allra mest gjorde King det. Jag tror att det är där någonstans det ligger. Kings berättelser är väldigt levande och nyansrika även vid sidan om själva skräcken, vilket vi bland annat fick se prov på vid genomgången av DET nyligen. Böckerna tar ofta avstamp i en vardagsmiljö där vi alla hittar något att relatera till – kamratskap, utanförskap och småstadslivet lite ”vid sidan av” i USA. Det blir extra tydligt när berättelserna inte innehåller någon skräck alls. Läsengagemanget blir minst lika stort fortfarande och flera av de berättelserna tillhör det absolut bästa han skrivit, tycker jag. Han har dessutom visat på en otrolig bredd genom åren och har med tiden blivit en mer genrelös författare. Jag roas också av Kings alla bisarra karaktärer och personskildringar. De första sidorna i den bantade PESTENS TID tillhör favoritavsnitten i det avseendet.

King har börjat bli halvt accepterad även i kulturella kretsar och då brukar det ofta vara just de inlevelserika vardagsskildringarna som lyfts fram.

Personligen tror jag att Stephen King kommer att vara en av de nutida författare som kommer att bli ihågkomna i framtiden, oavsett vad delar av kultureliten anser om saken. Några böcker är i mitt tycke riktiga, oengagerade bottennapp, där berättelsens rimlighet faller ihop även om man accepterar de övernaturliga inslagen (STARK, KNACKARNA, KÖPLUST). Några andra böcker saknar lite av det där djupet som gör att de lyfter (CUJO, ELDFÖDD, FLICKAN SOM ÄLSKADE TOM GORDON bland andra). De allra bästa böckerna håller emellertid så hög klass och har sådan bredd att jag inte kan hitta någon jämförbar författare.

[Stefan Teglund]

* Du kan också få din krönika publicerad i Följeslagarnas utskick. Skicka en text i lagom längd till info@foljeslagarna.com så kanske vi publicerar den…


Frågor & svar

Frågor från Henrik

1. Vet ni något om när nästa bok i DET SVARTA TORNET-serien kommer ut i Sverige?

- Nej. [Anders]

2. Jag har läst nästan alla Kingböcker. Det har blivit lite krångligt att hålla reda på alla platser som King har med. Jag undrar därför om ni vet i vilka böcker/filmer dessa platser förekommer: Dark Score Lake, Lake Kashwakamak och Motton?

- Dark Score Lake är från BAG OF BONES, Lake Kashwakamak är från GERALD'S GAME och Motton har jag bara hittat med koppling till CARRIE. [Lilja]

Fråga från Niklas Fridh

3. Jag har ställt frågan innan, men vill ändå ha mer info. ”Paranoid” har filmats två gånger. Berätta allt ni vet om respektive version. Har ni sett båda? Den senaste versionen har jag på DVD, den finns även på www.stephenkingshortmovies.com, men hur i Hälsingland ska man bära sig åt för att se version 1990?

- Jag har faktiskt sett båda versionerna, men den tidigare kan man endast få tag på om man känner regissören och om han är villig att dela med sig, något jag inte tror att han är nu när den nya finns... [Lilja]

- Dollarbabies (som det handlar om i det här fallet) brukar rimligtvis inte finnas tillgängliga för allmänheten, något som ingår i Kings avtal med de som får köpa rättigheterna för en dollar. [Anders]


Efterord

Nästa utskicks innehåll håller vi lite öppet just nu, men ni får som vanligt bidra med frågor och krönikor och annat kul. Kom ihåg att deadlinen för beställningen av SONG OF SUSANNAH är den 10/5. Ha det fint!

Anders - http://www.secretwindows.tk
Lilja – http://www.liljas-library.com
Följeslagarna – http://www.foljeslagarna.com
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025