UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #191 – 040520

Förord

Hej och välkommen till ett lite försenat utskick. Det är ju konstiga helger och sådant så det inverkade även på Följeslagarna denna gång.

Innan vi går in på dagens utskick ska vi göra er uppmärksamma på att det är dags att utvärdera Följeslagarna i form av en liten undersökning eller enkät. Denna kommer att läggas upp på hemsidan i helgen och i den kommer det finnas lite frågor om våra utskick och vår hemsida, samt några frågor för att läsa av ert eget Kingintresse. Det kommer att bli ett intressant resultat att läsa av. Vi kommer att lotta ut fem exemplar av DRÖMFÅNGARE i pocket bland dem som svarar på enkäten och är sugna på boken. Alltså kan alla svara på den men de som vill tävla om böcker får lämna ut sin adress. Specialutskick om detta kommer i helgen.

Veckans utskick då – jo, det är dags för ännu en krönika, denna gång i ämnet THE DARK TOWER. Kom ihåg att ni också kan skriva krönikor till Följeslagarnas utskick. Det är bara att skicka hit era texter…

Trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 825


Nyheter

* Ett första utdrag ur SONG OF SUSANNAH finns nu att läsa på nätet:
http://shorl.com/jamastidedrike

Uppsala English Bookshop meddelar att om allt går väl ska de som beställt böcker få dem under vecka 24.

* En limited edition version av SALEM'S LOT släpps lagom till Halloween. Boken innehåller inte bara själva SALEM'S LOT utan också de två relaterade noveller som finns i NIGHT SHIFT - "Jerusalem's Lot" och "One for the Road". Dessutom kommer Kings relativt nyskrivna inledning från Pocket Books upplaga vara med. Och om det inte vore nog - över 50 sidor med borttagna sekvenser från Kings originalmanus.

Kruxet är att boken ges ut i ovanligt begränsad upplaga om enbart 300 ex, 15 deluxe med läderpärmar och 285 med tygpärmar. Boken är illustrerad med fotografier av Jerry Uelsmann och både King och Uelsemann har satt sin signatur på samtliga böcker. Deluxeböckerna är slutsålda (gick för $900/styck) men det finns några med tygpärmar kvar för $425/styck.
http://www.centipedepress.com/salemslot.html

* Det blir ingen mer säsong av KINGDOM HOSPITAL. ABC lägger ned serien efter 13 avsnitt. Sista avsnittet heter passande nog ”Finale”.

* Creature Corner rapporterar att en eventuell remake av IT kan vara på gång. I det pressmaterial angående den kommande remaken av SALEM'S LOT som de fått stod det att manusförfattaren Peter Filardi jobbar med att adaptera IT för Warner igen. Det var ju de som producerade den första miniserien. Creature Corner följde upp det hela och fick tag på Filardi som berättade att han redan lämnat in ett synopsis på remaken.

Tanken är att utgå från Beverly Marschs perspektiv, vilket enligt Filardi kan bli en intressant vinkel. En oroande sak han säger är att de ska försöka få ned hela storyn på två timmar. Hur ska det gå till?

* Och apropå remaken av SALEM’S LOT – nu finns det en liten teaser att se på nätet:
http://shorl.com/bigrydrimubeha

* Mer film. THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON har fått skådespelare till några roller. Dakota Fanning, bland annat från Steven Spielbergs "Taken", ska spela Trisha McFarland och Laura Dern hennes mor.

* Ed Zwick har tagit över registolen gällande THE TALISMAN. AICN (Ain't it cool news) har kommit över Ehren Krugers manus daterat 13/7 2003 och vi får för allt i världen hoppas att detta manus ersatts av ett mer troget boken, för enligt AICN:s recensent så finns det i princip INGET kvar av Kings och Straubs original.
http://www.aintitcool.com/display.cgi?id=17520

* Stephen King ska tillsammans med sin fru och några till författare sitta med i en jury där texter av high school-studenter från Maine ska bedömas.

* Kings och Stewart O'Nan bok om Red Sox har fått titeln "Faithful: Two Diehard Boston Red Sox Fans Chronicle the 2004 Season". Boken kommer i december i år.

* Kingexperten Bev Vincent, i höst aktuell med boken ”The Road to The Dark Tower”, är inblandad som manusförfattare i en ny dollar baby baserad på Kings ”Lunch at the Gotham Café”, i dollar baby-form omdöpt till GOTHAM CAFÉ.


Krönika: Slutet närmar sig (tyvärr?)

När jag skriver detta visas de sista avsnitten av ”Sex and the City” på TV3. Slutet har marknadsförts med strofer som ”Nu är slutet här. Nu ska alla frågor besvaras”. Lustigt nog är det precis så THE DARK TOWERs final har marknadsförts och jag har en känsla att det slutet är något som Kingfansen ser fram emot mer än om Carrie får Mr Big.

Eller kanske inte. Saker som är bra vill man inte att de ska ta slut. De ska pågå för evigt. Jag skrev det i recensionen av THE DARK TOWER V i höstas: ”Bara några kapitel in i WOLVES OF THE CALLA /…/ får jag nästan tårar i ögonen. Jag inser att det bara är två böcker kvar i den här spännande världen. Och eftersom King hela tiden hittar på nya uttryck och platser så känns det ännu sämre. Ska det nödvändigtvis ta slut nu när det bara har börjat?”

För oss DT-junkies kommer denna serie att uppnå samma klassiska status som ”Sagan om Ringen”-trilogin och läsas om och om igen. Serien kommer att analyseras och diskuteras, kanske även imiteras av fans långt efter att sista delen trillat ut i bokaffärerna i höst. THE DARK TOWER är en sådan slags serie.

Men vi vet att alla inte alls fastat för THE DARK TOWER. De flesta av er har inte haft det allt för lätt att ens försöka att fastna. Många läser bara King på svenska (vilket i sig förstås inte är något som helst fel) och då är det svårt att hänga med när vi är exalterade inför den sjätte delen när endast två finns på svenska.

Förhoppningsvis ska det inte dröja allt för länge tills serien fortsätter i Sverige. Det finns nämligen indikationer på det och inget skulle glädja oss redan inbitna DT-junkies mer. Vi vill ju bara att fler och fler ska upptäcka vår favoritvärld.

Även om alla inte är helt insatta så märks det att intresset är stort. De tillfällen vi erbjudit DT-böcker (inklusive relaterade böcker) till specialpris från Uppsala English Bookshop har blivit enorma succéer vilket är mycket kul.

Och nu kommer slutet allt närmare. Om en månad ungefär kommer den sjätte delen ut och redan nu kan man läsa ett litet utdrag på Simon & Schusters hemsida. Det är lustigt att ett litet utdrag om blott sex sidor kan kittla så mycket. Det är egentligen inget annat än ren terror att bara få så lite när man bara vill ha allt!

Så ni ännu inte DT-frälsta Kingfans får faktiskt ursäkta ifall vi tjatar om den där fördömda serien hela tiden, men slutet är här och alla frågor ska besvaras. Vi kan knappt vänta längre.

[Anders Jakobson]


Frågor & svar

Frågor från Patrik

1. Jag har nu hållit på i flera år och letat efter DÖDSDANSEN av Stephen King men mina spaningar har inte lett till något resultat. Vad jag förstår så har den under de få gånger som den har varit till salu sålts för en himla massa pengar. Därför undrar jag nu vad det beror på. Varför är DÖDSDANSEN så svåråtkomlig?

- Ja, eftersom vi har förläggaren som gav ut DÖDSDANSEN med oss i Följeslagarna bollar vi frågan vidare. John-Henri Holmberg, varför är DÖDSDANSEN så svårt åtkomlig?

- Det synbarligen idiotiska men faktiskt riktiga svaret på frågan är: därför att många vill ha tag i den. Ett gott exempel på den kända ekonomiska lagen om tillgång och efterfrågan.

En bidragande orsak är förstås att DÖDSDANSEN är en av de få böcker av King som varken utgivits i någon bokklubbsupplaga eller i någon billighetsupplaga, utan finns enbart i inbunden originalupplaga. Det i sin tur beror på att det är en så pass udda bok i hans produktion: en faktabok om skräck i litteratur och film, framför allt under Kings uppväxt på 1950- och 1960-talen. Boken publicerades 1991 i en upplaga på, om jag minns rätt, 3000 exemplar, och det är alltså de exemplaren samlarna är tvungna att slåss om. Medan många av Kings romaner kommit i många olika upplagor där totalantalet exemplar inte sällan är upp till femtio gånger så stort.

- Vi tackar John-Henri för svaret. [Anders]

2. För någon månad sedan så hittade jag till min stora förtjusning boken DÖDSBÄDDEN på ett fint antikvariat i Växjö. Boken var inbunden och den var i mycket fint skick. Men när jag öppnade boken så stod det inte någon presentation av King på pappersomslaget som det brukar utan det stod en presentation av en annan författare som hette John Trainhaile. Är det någon mer än jag som har en sådan bok eller var det bara ett engångstryckfel?

- Det är kort och gott reklam för en annan författare som släppt böcker på samma förlag (Wahlströms). Man kan tycka att det är en smula konstigt att göra reklam för en annan författare i en Kingbok, men så var det alltså. Något tryckfel är det inte. [Anders]

Fråga från Sara

3. Jag håller på att försöka få ihop alla gjorda Kingfilmer på DVD som present åt min sambo som är helt galen i King. Jag har dock vissa svårigheter med somliga av dem. Har ni något tips om vart jag kan finna Kingfilmer? Helst vill jag ha de med svensk text och min sambo fyller inte förrän i oktober så jag har lite tid på mig att vänta bara för att se vad som kommer ut. Men alla tips är välkomna, och är det bråttom köper jag de även på engelska, vilket gör de lite lättare att finna, en del i alla fall.

- Precis som med böcker utgår även filmer ur sortimentet förr eller senare. Ibland ersätts de med nya lågprisutgåvor eller mer exklusiva special editions. Jag har sammanställt några direktlänkar till ställen som säljer nytt och begagnat. Håll till godo!

Ginza - http://shorl.com/bistaradripamu
Discshop - http://shorl.com/bybrusadrypuru
CDon - http://www.cdon.com/shop.phtml?nav_genre=2627
Tradera - http://shorl.com/degrybakukuli
eBay - http://shorl.com/gupeketiryra

Hoppas du hittar något bra! [Anders]


Efterord

Nu har slutet inte bara närmat sig utan också uppenbarat sig. Slutet på detta utskick alltså. Men vi kommer tillbaka om två veckor igen med nästa ordinarie utskick, och innan dess med ett extra utskick angående enkäten. Till dess – ja, rent av när som helst – får ni skicka in frågor, krönikor och allt ni har på hjärtat. Ha det fint!

Anders - http://www.secretwindows.tk
Lilja – http://www.liljas-library.com
Följeslagarna – http://www.foljeslagarna.com
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

You Like it Darker ute i dag på engelska
Gwendy-trilogin ute i dag
Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025