UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #193 - 040725

Förord

Hej, här kommer äntligen ett levnadstecken från Följeslagarna. Vi har inte dött, även om man kan tro det i fall man söker sig till foljeslagarna.com. Som vi berättat tidigare ligger vår hemsida på en server som drivs helt gratis av några entusiaster. Det innebär många fördelar, men också en del problem. Vår sida, eller hela servern faktiskt, har varit nere en längre tid nu på grund av olika anledningar som varken vi eller serverentusiasterna kan göra något åt för att skynda på. Men nu kommer sidan att vakna till liv inom kort igen. Håll ut - den kommer tillbaka snart!

Med det sagt så ska vi även passa på att meddela att vi tillfälligt går tillbaka till mailadressen foljeslagarna@swipnet.se. Har ni skickat mail till info@foljeslagarna.com den senaste månaden som kommit tillbaka, så skicka om det till den gamla klassiska adressen.

Vilken konstig sommar vi har haft. Vädret har sannerligen varit omväxlande och i vissa delar av landet katastrofalt dåligt. Vi hoppas att de Följeslagare bosatta i det värst drabbade områdena i Småland klarat sig efter allt regn och att Kingsamlingen inte blivit vattenskadad.

Lite solsken i eländet är förstås att THE DARK TOWER IV: SONG OF SUSANNAH (recension i detta utskick) har kommit ut internationellt och att TALISMANEN och DET SVARTA HUSET släppts i Sverige. Vidare har säsong 2 av THE DEAD ZONE släppts på region 1 och alldeles snart kommer KINGDOM HOSPITAL på region 2. Och sen så är det hur mycket King på tv som helst. Mer om det snart.

Vår sommar är inte över än, men här har ni i alla fall ett nytt utskick.

Ha en fortsatt fin sommar - Anders & Lilja
Medlemsantal: 814


Nyheter

* King-o-rama i tv-tablåerna. Håll i er nu, så här ser det ut de närmaste dagarna:

Söndag 25/7: FIRESTARTER: REKINDLED (del 1) - 21:00 Kanal 5
Måndag 26/7: FIRESTARTER: REKINDLED (del 2) - 21:00 Kanal 5
Tisdag 27/7: NIGHTFLIER - 02:25 Kanal 5
Onsdag 28/7: CARRIE - 23:10 SVT2

* Det har bekräftats från Kings närmaste att han håller på med en ny roman, men att det är oklart om den kommer att ges ut eller inte. Ska den ges ut så blir det knappast tidigare än våren 2005 eller hösten 2005.

* THE DARK TOWER VII: THE DARK TOWER. Lite bilder ur den kommande sista delen i serien har nu släppts på nätet:

Hela omslaget utan titel och Kings namn:
http://www.liljas-library.com/images/dt7_fulljacket_notext.jpg
Flagg, ur boken:
http://www.liljas-library.com/images/whelan_dt7_2.jpg
"Endpaper", det som är direkt innanför pärmarna:
http://www.liljas-library.com/images/whelan_dt7.jpg
Svartvit teckning:
http://www.liljas-library.com/images/whelan_dt7_bw.jpg

Bilderna är som ni vet gjorda av Michael Whelan som Lilja gjort en intervju med. Denna intervju kommer att översättas till ett kommande Följeslagarna-utskick, men här finns den på engelska:
http://www.liljas-library.com/whelanint.html

THE DARK TOWER blir den längsta boken i serien med en totallängd på 864 sidor.

* Problemen med filmatiseringen av THE TALISMAN fortsätter. Nu har även nya regissören Ed Zwick hoppat av projektet. Det sägs att omskrivningarna av manuskriptet dragit ut på tiden och att det nu försenat projektet.

* KINGDOM HOSPITAL. Kings tv-serie baserad på Lars von Triers "Riket" släpps nu i början av augusti på region 2 DVD i England. Boxen med fyra skivor går att köpa till importpris från de vanliga DVD-shopparna i Sverige. Desto billigare blir det att köpa direkt från England, förutsatt att man slipper tullkostnader.

Här är en bild på hur boxen ser ut:
http://www.liljas-library.com/images/kh_dvd_full.jpg

Serien har blivit nominerad till två Emmys i kategorierna "Outstanding main title design" och "Outstanding special visual effects for a series".

* King har blivit en plastfigur. Eller något. 1500 stycken figurer som ska se ut som King har tillverkats och ska ges bort till de första 1500 som kommer till Lowells baseballmatch den 13/8. Så här ser gubben ut:
http://www.liljas-library.com/images/king_bobble.jpg

* George Romero pratar i en färsk intervju om filmatiseringen av THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON. Den är fortfarande på gång, men inte med Dakota Fanning ("Taken") i huvudrollen som Trisha. Dakota har tydligen fått en ny manager som sa hej då till Romero.

Romero berättar i en annan intervju om att det tydligen är en tv-serie på gång baserad på NIGHTMARES AND DREAMSCAPES som han gärna vill vara inblandad i.

* Kings tal från prisutdelningen i november förra året där han tilldelades National Book Foundations "lifetime achievement award" släpps nu som ljudbok i augusti under namnet BUILDING BRIDGES. Talet är ungefär 30 minuter långt. Så här ser omslaget till boken ut:
http://www.liljas-library.com/images/building_cover.jpg

* Ytterligare en bok om Kings THE DARK TOWER-serie är på gång. Det är mannen bakom sajten thedarktower.net som ger ut boken "Towerpent" med hans teorier kring serien och andra fans tankar. Det lär komma många sådana här böcker inom de närmaste åren.
http://www.thedarktower.net/towerpent/

* DVD-nytt (region 1), i kronologisk ordning:

28/9

- Nyutgåva av CHRISTINE med bland annat kommentatorspår av regissören John Carpenter och Keith Gordon ("Arnie"), tjugo bortklippta/alternativa scener och tre featuretter.

- Nyutgåva av CHILDREN OF THE CORN med bland annat kommentatorspår av regissören Fritz Kiersch, producenten Terrence Kirby och skådespelarna John Franklin och Courtney Gains, dokumentären "Harvesting Horror" och originalmanuset via DVD-ROM.

- Nyutgåva av CREEPSHOW 2 med bland annat kommentatorspår av regissören Michael Gornick modererad av DVD-producenten Perry Martin, dokumentären "Nightmares in Foam Rubber" och originalmanuset via DVD-ROM.

5/10

- THE SHAWSHANK REDEMPTION Special Edition. Kommer både som vanlig dubbel-DVD och som limited edition där en bok av filmhistorikern Mark Kermode om produktionen av filmen, samt Thomas Newmans soundtrack kommer att ingå. Skivorna innehåller följande bonusmaterial: nytt kommentatorspår av Frank Darabonk, parodin "Shark tank redemption", två ingående dokumentärer och en hel del till.

12/10

- Återfilmatiseringen av SALEM´S LOT med Rob Lowe i huvudrollen släpps på DVD. Inget bonusmaterial är känt just nu.

* Dollarbabynytt:

- Inte mindre än tre dollarbabys baserade på novellen "All that you love will be carried away" är på gång eller finns redan. Den som finns redan heter "The Secret Transit Codes of America´s Highways" och är gjord av Brian Berkowitz. Den kan ses på http://www.studentfilms.com, men inte just nu då sajten temporärt är nere.

De andra två är gjorda av James Renner respektive Scott Albanese. Den senare har skapat en sajt på http://www.allthatyoulove.com där det just nu inte finns speciellt mycket att se.

- En regissör som valt en riktigt obskyr Kingnovell är Kamran Syed. Han har letat rätt på "I´ve got to get away!" från Kings egenhändigt stencilerade bok PEOPLE, PLACES AND THINGS (se genomgången när vår hemsida är igång igen) som King gjorde som ung tonåring tillsammans med sin kompis Chris Chelsey under det tidiga 60-talet. Kamran ska filma med 35 mm:s film och ha den klart till jul.

- En dollarbabyfestival är på gång i Bangor den 25/9. Det blir två timmar av filmvisning och frågestund med de medverkande regissörerna. Intäkterna går Wavedancer Foundation.

* RIDING THE BULLET har tjuvpremiär den 1/8 på FantAsia i Montreal, medan den riktiga premiären blir i september. Det finns nu en officiell sajt som dock saknar en trailer just nu:
http://www.ridingthebulletmovie.com/final/flash.htm

Mick Garris har bekräftat att tv-filmen DESPERATION börjar filmas i september. Rollistan är ej känd just nu.


Recension av THE DARK TOWER VI: SONG OF SUSANNAH

Om man ska introducera en kompis till Stephen Kings författarvärld och verkligen vill att kompisen INTE ska gilla King ska man ge denna SONG OF SUSANNAH. Den här boken kräver absolut att man är involverad i Kings värld till 100%, och inte minst THE DARK TOWER-världen. Den utspelar sig nämligen i flera olika "var" och "när" på en och samma gång och medlemmarna i ka-teten - som för tillfället är splittrade - hittar märkliga sätt att kommunicera med varandra, sätt som skulle driva vilken nybliven Kingläsare som helst vansinnig. Jag tänker inte ens gå in på det!

Boken är i stora delar Susannahs historia, precis som titeln avslöjar. Susannahs sång avslutar varje kapitel där en ny vers dyker upp som sammanfattar handlingen. Ett annorlunda berättargrepp, precis som vi är vana med i DARK TOWER-världen.

När vi senast såg Susannah i förra delen hade vi fått reda på att en ny personlighet dykt upp i henne. Hon hette Mia och var den som var gravid efter att Susannah befruktades av en demon i samband med Jakes anslutning till ka-teten i THE WASTE LANDS. I slutet av boken, efter att ka-teten slagits mot vargarna från Calla rymde Mia genom den ofunna dörren tillsammans med den magiska kristallkulan "black thirteen" och stängde därmed dörren.

Att Susannah skulle till New York 1999 och leta reda på ett ställe kallat "The Dixie Pig" för att föda sitt barn visste vi redan eftersom hela ka-teten sett klottret "Oh Susannah-Mio, divided girl of mine, Done parked her rig in the Dixie Pig, in the year of ´99" när de gick "todash" till New York.

Med hjälp av magiska folket Manni lyckas Roland, Eddie, Jake och Father Callahan öppna en ny dörr och färdas till vår värld. Roland och Eddie hamnar i 1977 och hamnar direkt i en ny rafflande strid med Balazars gäng när de ska leta rätt på Calvin Tower för att överta tomten med rosen och Jake och Callahan hamnar i New York 1999 och letar rätt på The Dixie Pig.

Boken slutar givetvis galet spännande, precis som förra boken, och det är skönt att veta att det inte dröjer speciellt länge innan fortsättningen, och avslutningen finns att läsa.

Personligen har jag aldrig gillat sidospåret med Susannahs graviditet och när det i SONG OF SUSANNAH förklaras vad det egentligen är för barn där i magen så blir jag inte direkt mer positiv till det hela. Trots sin något komplicerade struktur avslöjas det en hel del intressant i boken. Många frågetecken från WOLVES OF THE CALLA rätas ut och vi får veta mer om hur alla världar hänger ihop samtidigt som vi introduceras till mycket nytt som givetvis komplicerar historien ytterligare. Ändå känns det nu som att allt har byggts upp så enormt att vi kommer att få väldigt mycket information och förklaringar i den avslutande delen.

En udda sak är karaktären Stephen King som förekommer flitigt i SONG OF SUSANNAH. Jag är oerhört splittrad inför detta. Å ena sidan tycker jag att det är en fullkomligt idiotisk idé av King att skriva in sig själv i boken. Det är liksom att göra det lite för enkelt för sig själv. Å andra sidan gillar jag faktiskt hur det hela genomförs, och hur det hela avslutas. Jag tror inte att karaktären King dyker upp i den sista boken.

En annan udda karaktär är en svensk som skrivits in i boken! Han har det helsvenska namnet Mathiessen van Wyck (!) och inför ordet "sköldpadda" i THE DARK TOWER-världen. Mycket underhållande.

SONG OF SUSANNAH är egentligen en enda stor transportsträcka till finalen, men en transportsträcka som bjuder på oerhört mycket information och som vi inte kan vara utan. Betyget blir fyra svaga Följeslagare av fem möjliga. Nu väntar jag med oerhörd spänning på finalen. [Anders]

Jaha, då var den sjätte boken i THE DARK TOWER-serien ute. SONG OF SUSANNAH, som den heter, tar vid precis där WOLVES OF THE CALLA slutar och man märker att King skrivit båda böckerna tätt inpå varandra.

I SONG OF SUSANNAH är det tre parallella historier som vi får berättade. Den ena handlar förstås om hur Susannah, tvingad av Mia, kommer till New York för att föda sitt barn. Den andra handlar om hur Jake, Callahan och Oy följer efter henne. Den tredje och mest intressanta handlar om hur Roland och Eddie försöker hitta Calvin Tower och hans vän Aaron Deepneau.

För oss i Sverige är det extra intressant att King plockat in en svensk FN-diplomat i handlingen. Han har visserligen inte någon större roll men vi får höra honom säga "Sköldpadda" och en massa svengelska. Mycket kul. Tyvärr har King gett honom namnet Mathiessen van Wyck som inte direkt är ett svenskt namn.

SONG OF SUSANNAH är en bra bok även om den är lite av en transportsträcka fram till den sjunde och sista boken. Vi får en faslig massa information i den men den för inte handlingen framåt så värst mycket.

Det som stör mig lite med SONG OF SUSANNAH är att King själv figurerar i boken. Jag ska inte avslöja hur men även om det finns en rätt bra anledning till att han gör det kan jag inte bestämma mig för om jag gillar det eller inte. Jag antar att det kommer att avgöras beroende på vad som händer i den sista delen.

Betyget blir dock rätt bra. En svag fyra av fem möjliga Följeslagare. [Lilja]


Frågor & svar

Fråga från Ellinor

1. När jag var yngre läste jag en fantastisk novellsamling av Stephen King. Jag lånade den av en kompis men i samma ögonblick som jag lämnade tillbaka den tycks jag ha glömt titeln på den. Men det var en novell där i som jag bara inte kan sluta tänka på och bara måste läsa igen. Den handlade om en kille som hade inneboende i sin skrivmaskin. Mycket mer än så minns jag inte. I boken var det också en novell om några pojkar som gick efter ett spår jagade av en äldre bror, samt en novell om någon som gick genom isen. Det var väldigt länge sedan jag läste denna bok och mina uppgifter är minst sagt knapphändiga. Kanske kan ni hjälpa mig med titeln och vart jag skulle kunna tänkas få tag på denna bok igen.

- Den första novellen du beskriver är "Balladen om den flexibla kulan" ur samlingen DEN FÖRSKRÄCKLIGA APAN, medan den andra låter som "Höstgärning" ("The body") från SOMMARDÅD, den som blivit filmad som STAND BY ME. Men jag tror att det är DEN FÖRSKRÄCKLIGA APAN du ska leta efter, på loppmarknader och antikvariat. [Anders]

Frågor från Jonas

2. Jag är HJÄRTAN I ATLANTIS-entusiast och undrar vad Stephen King menar med att vara en "låg man"?

- Vi har bollat vidare frågan till översättaren John-Henri Holmberg för att höra hans tankar, men hann inte få svar i tid. När vi recenserade den engelska boken översatte jag "low men" till "sluga män". Som jag ser det är det personer som ser lite skumma ut, som kanske döljer sina ansikten och drar sig undan onödig uppmärksamhet. Som håller en låg profil helt enkelt. [Anders]

3. Varför förs Ted egentligen bort av de låga männen från sin plats på The Cornerpocket, i slutet av berättelsen?

- Nu blir det lite komplicerat här, men så här: "Låga män."-novellen hör ihop med Kings episka jätteverk THE DARK TOWER. Själva tornet beskrivs som alla världars mittpunkt som hålls uppe av tolv stycken kosmiska trådar, ungefär som navet och ekrarna i ett cykelhjul. De onda i THE DARK TOWER vill rasera tornet genom att bryta sönder trådarna. Ted är en "breaker", en person med förmågan att bryta av trådarna, och de låga männen är utsända från de onda för att helt enkelt kidnappa Ted och använda hans förmåga mot Teds vilja. Som sagt, det är komplicerat om man inte läst THE DARK TOWER-serien. [Anders]

Fråga från Jimmy

4. Jag har bara funderat lite på en sak sådär som jag fick höra från en lärare för inte så länge sedan, nämligen att när Stephen var liten så skulle hans far ut och köpa cigg en dag men kom aldrig tillbaka. Det jag undrar är om han fortfarande är borta eller så om ni vet förstås.

- Ja, den historien är faktiskt sann. Kings pappa var till att börja med ingen speciellt bra familjefar. Han sålde dammsugare till hemmafruar och passade på att förföra dessa när han ändå höll på. Och en dag gick han ut för att köpa cigaretter och kom aldrig tillbaka. King har sagt vid något tillfälle att han har pengar nog att försöka lista ut vad som hände med pappan men att han valt att inte göra det. "Jag skulle förmodligen slå till han på käften", sa King, klart besviken på pappan som lämnade Kings mamma i en mycket svår sits att ensam försörja och uppfostra två barn. Så han är fortfarande borta, och sannolikt också död vid det här laget. [Anders]


Efterord

Då var det hej då för den här gången. Vi fortsätter att ha sommar ett tag till och kommer ut med nästa utskick när vi har något att komma ut med. Men vi tar förstås emot frågor och sånt som vanligt. Ha en fortsätt fin sommar så ses vi snart igen.

Anders - http://www.secretwindows.tk
Lilja - http://www.liljas-library.com
Följeslagarna - http://www.foljeslagarna.com
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

You Like it Darker ute i dag på engelska
Gwendy-trilogin ute i dag
Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025