UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #195 – 040903

Förord

Hejsan och välkommen till ett lite försenat utskick. Vi väntade in en stor nyhet som vi nu kan presentera i slutet av nyhetsblocket.

I detta utskick har vi en ny krönika som kommer att leda till en ny grej på hemsidan. Läs och var med. Kom ihåg att ni också kan skriva krönikor om vad som helst, bara det är Kingrelaterat.

Nu är det nedräkning till THE DARK TOWER VII: THE DARK TOWER. Strax över 70 beställningar på boken blev det från Följeslagarna, så inom kort kommer alla ni sitta som fastklistrade i boken. Ni har något att se fram emot kan vi lova.

Trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 805


Nyheter

* Först en påminnelse: Den 7/9 börjar Canal+ sända KINGDOM HOSPITAL. Serien fortsätter sedan varje tisdag 12 veckor framöver.

* Är det en svensk Kingrenässans på gång? Man kan tro det när man kollar i bokhandlarna. Just nu finns det tre halvnya titlar tillgängliga i kartonage med nya omslag (BENRANGEL, SÖMNLÖS och RASANDE ROSE) och bland pocketböckerna finns det fler titlar, till och med ”Mitt liv på Rose Red”. Passa på att köpa, ni som inte haft råd med de inbundna böckerna.

* TALISMANEN och SVARTA HUSET som hastigt och lustigt drogs in kommer att få nya omslag där både King och Straubs namn står med lika stor stil. Detta var anledningen till att de drogs in. Ni som fick tag på den första upplagan (där Kings namn totalt dominerar) kan sitta på en liten raritet…

* Det verkar vara en renässans på gång bland dollar baby-filmerna också då det kommer så många att man knappt kan hålla isär dem. En att hålla ett extra öga på är en ny som Andy Cumbria kommer att filma i början av oktober. Det är novellen ”Harvey’s Dream” som ska filmas med Ray Wise och Grace Zebriskie i huvudrollerna som det gifta paret Harvey och Janet Stevens. Alla ”Twin Peaks”-fans känner förstås igen skådespelarna som Laura Palmers föräldrar.

* Trots dålig kritik på förhand har Stephen King uttryckt sin uppskattning för Mick Garris filmatisering av RIDING THE BULLET. Filmen heter numera STEPHEN KING’S RIDING THE BULLET.

* Filmatisering av DESPERATION som Garris också ligger bakom har skjutits fram en månad och kommer nu att börja filmas i slutet av oktober. Än så länge är det inga skådespelare avslöjade för rollerna. Vi väntar med spänning.

* Teamet bakom den stora King-CD:n ”The complete guide to the works of Stephen King” har ett nytt projekt på gång, denna gång i bokform. Lagom till jul kommer boken ”Stephen King: Unpublished, uncollected” som är en rejäl inblick i Kings mest svåråtkomliga texter – det opublicerade och osamlade.

Bokens centrala del blir ett rejält utdrag ur boken SWORD IN THE DARKNESS som King skrev innan CARRIE och som alltså aldrig kom ut, eller kommer att komma ut. Det blir en inblick i den unge Kings skrivande. Vidare blir det genomgångar av andra opublicerade eller oavslutade romaner som till exempel BLAZE.

Kings collegepublikationer får en egen avdelning där flera av de fram till de senaste åren okända texterna gås igenom, samt att ett helt nyupptäckt poem – ”Dino” – publiceras i sin helhet i boken.

Det blir också en titt på de filmmanus King skrivit som ej använts, bland annat CUJO, THE DEAD ZONE och DOLAN’S CADILLAC, samt originalmanuset till ”Molly”, The X-files-avsnittet som omarbetades till ”Chinga”.

Massor med spännande saker i boken som släpps i två utgåvor, en limited edtion i slipcase för $75 och en letherbound lettered edition i traycase för $500.

Mer info: http://www.cemeterydance.com


Krönika: Mitt liv som Kingsamlare

Jag har alltid varit lite av en samlare. Som barn hade jag till och med svårt att skiljas från den där pennstumpen eller sista halvcentimetern av ett suddgummi när skrivbordslådan skulle städas ur.

Ju äldre jag blev desto mer väsentliga blev sakerna jag samlade på. Serietidningstravarna växte och följdes upp av skivor och så vidare. I dag samlar jag på tre saker: skivor, filmer och Stephen King-böcker.

Boksamlandet smög sig igång. Jag började köpa King när FÖRBANNELSE kom ut i butik. Efter det gick pengarna åt till att köpa Kingböcker på bokrean, men det skulle vara inbundna böcker, eller åtminstone kartonerade. Pocketböcker har aldrig varit min favorit, i alla fall inte när det gäller att samla på dem. En bok är lite av ett konstverk (på många olika sätt) och en ståtlig inbunden bokrygg är faktiskt så mycket snyggare än en vikt pocketrygg.

Plötsligt tog det stopp. Jag hade köpt alla nya böcker som kommit ut, och alla tillgängliga äldre böcker. Mitt Kingintresse avtog en smula och jag missade till och med att köpa GERALDS LEK när den kom ut (bokhandlaren fick ställa sig på en stege för att leta rätt på ett ex åt mig när jag tagit mitt förnuft till fånga).

Men sen kom Internet in i bilden och jag fick en nytändning när jag hittade Kingdiskussioner på nätet. THE GREEN MILE var under utgivning och det var ett himla liv på folk. Det var ju något helt unikt som King höll på med då. Jag hittade till SKEMERs och Lilja på ett litet lustigt sätt (utskrifter i en papperskorg på KomVux i Örebro) och även samlandet fick en nytändning. Lilja rekommenderade ett antikvariat som jag aldrig ens hade tänkt på och där hittade jag några av de böcker jag saknade. Resten fick jag köpa av Lilja och min svenska samling var helt komplett.

Då kom nästa utmaning… Jag hade knappt läst King på engelska och var frustrerad (som så många andra) av att det fanns en till bok i THE DARK TOWER-serien på engelska och att de två spännande böckerna DESPERATION/THE REGULATORS även fanns där. Jag måste ha uttryckt denna frustration i ett inlägg i SKEMERs för plötsligt hade jag kontakt med en amerikan som erbjöd sig att skicka böckerna i utbyte mot något. Jag lyckades etablera kontakter med andra amerikaner som också var sugna på att göra byten, och sakta men säkert började en samling med inbundna amerikanska böcker ta plats i bokhyllan.

Under åren har jag även köpt amerikanska böcker via bland annat eBay och det har också blivit en och annan limited edition och annat udda. Det har blivit en rätt trevlig samling som ser snygg ut i mitt vardagsrum.

Jag tror inte att någon annan författare, möjligtvis Koontz, är så ”samlarvänlig” som King. Då och då stöter man på folk som har en rad eller två King i bokhyllan. Det känns alltid lika kul. Att samla King ÄR kul och det vill vi främja. Därför kommer vi att från och med nu starta en ny avdelning bland medlemssidorna på foljeslagarna.com där Följeslagarna kan visa upp sina samlingar. Med lite text och några bilder kan det bli ett ganska roligt inslag. Vi kommer att börja med att lägga upp information om våra egna samlingar så fattar ni upplägget.

Efter det är ni välkomna att skicka in information och bilder om era samlingar. Vi ser fram emot en inblick i era liv.

[Anders]


Frågor & svar

Frågor från Niklas Fridh

1. Kan man köpa "Towerpent" från Sverige? Hur? Ska ni ordna någon rabatt för Följeslagare/Liljas Library?

- Jag håller på att kolla detta nu. Eventuellt kan jag fixa rabatt via min hemsida eller liknande. Som jag gjorde med ”The Complete Guide” för ett tag sedan... Jag återkommer med detta lite längre fram... [Lilja]

2. Kommer ”The Dark Tower: A Concordance” att ges ut i en volym? Om inte, kan det inte bli svårt att få hänvisningarna rätt/logiskt?

- Jag tror inte att den kommer att ges ut i en volym. Det kanske kan hända lite längre fram med detta är trots allt en bok med en ganska begränsad läsekrets vilket innebär att det kanske blir för dyrt. Jag har också funderat i de banor som du funderar. Vad händer om en person finns med i säg både bok 2 och bok 6? Finns han/hon listad i båda volymerna eller bara i den ena? Jag vet tyvärr inte svaret idag men så fort jag fått min ARC av volym 2 så återkommer jag. [Lilja]

3. Kommer THE GUNSLINGER CDn att recenseras? För vilka är den köpvärd?

- Jag vet inte riktigt om du syftar på ljudboken av THE GUNSLINGER eller om du menar musiken av John Flynn som är baserad på den så jag svarar på båda. Boken kommer troligen inte att recenseras men musiken... åtminstone på min sida. [Lilja]

Fråga från Niklas Herrström

4. Finns det nåt forum på hemsidan? Jag vill veta vad "short-timers" i INSOMNIA översattes till på svenska, men äger själv bara engelska utgåvan. Tacksam för svar!

- Forum kommer snart, men tills vidare får du nöja dig med svar här i utskicket. Ordet du söker är kort och gott ”korttidare”. [Anders]

Fråga från Tommy Hedenstedt

5. Undrar om ni vet när de kommer att släppa filmen SECRET WINDOW på VHS?

- Discshop.se säger att preliminärt releasedatum för DVD:n är 27/10, och det borde rimligtvis vara samma datum för VHS:en. [Anders]

Frågor från Mats Johansson

6. Vet ni om det kommer att göras någon typ av box med samtliga böcker i THE DARK TOWER-serien? I så fall i vilken form (hardcover, pocket...)? Jag har i dagsläget endast de två första delarna översatt till svenska. Har medvetet väntat att köpa serien på engelska då jag vill ha ett enhetligt utseende på böckerna.

- Någon box känner vi inte till i dagsläget. Att köpa DARK TOWER-serien med ett enhetligt utseende är nästan helt omöjligt. Eftersom serien är så pass utdragen har det redan kommit ett nytt utseende på alla böcker när en ny del släppts. Den senaste inbundna upplagan av de Amerikanska böckerna är relativt lika. I alla fall de fyra första, sen blir det lite annorlunda. Engelska utgåvorna ser rätt lika ut har jag för mig. Lättast är nog att vänta in storpocket- eller pocketutgåvorna som finns i tryck under en längre period, men det blir nog svårt hur som helst. [Anders]

7. Har ni någon mer info om det blir översättning av resterande böcker till svenska? Blir det i så fall någon nyutgåva av de två första delarna? Det är väl Legenda som har rättigheterna till de två första och nu är det Bra böcker som ger ut King. När jag var i kontakt med Bra Böcker (säkert 2-3 år sedan) hade man inga planer på att översätta serien med förklaringen att de sålde för dåligt.

- Vi väntar fortfarande på det där mailet som avslöjar att nu kommer hela THE DARK TOWER på svenska, men det kommer aldrig… En vacker dag kanske… OM det nu blir så, så är det relativt sannolikt att det blir en nyöversättning av de två delar som redan finns på svenska, speciellt som King uppdaterat den första boken och den andra fått nya illustrationer. Den som väntar på något gott… [Anders]


Efterord

Vi är tillbaka om två veckor igen och då blir det en närmare till på KINGDOM HOSPITAL som som sagt börjar visas på CANAL+ nu på tisdag. Vi recenserar hela serien som i augusti släpptes i en DVD-box i England. Till dess får ni fortsätta med att skicka in frågor till oss. Sådant är alltid kul. Vi ses om två veckor.

Anders - http://www.secretwindows.tk
Lilja – http://www.liljas-library.com
Följeslagarna – http://www.foljeslagarna.com
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Recension av fin referensbok
Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker
You Like It Darker officiellt annonserad
Kan två annonseringar vara på gång?

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släppts i september 2023. Läs vår recension.
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Kommande:
You Like It Darker
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2024 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025