UTSKICK UR ARKIVET

Följeslagarna #2 - 980427

Förord

Välkomna till det andra numret av Följeslagarna! Responsen på det första numret har varit positiv, men lite blygsam – tveka inte att höra av er!

Innan vi går in på detta nummers innehåll så vill vi meddela att vi håller på att utveckla en hemsida för Följeslagarna. Vi hoppas att den ska vara klar till nästa nummer, mer om det då.

I detta nummer hade vi bl.a. tänkt att ta upp alla filmatiseringar av Kings böcker och korthistorier som är på gång, för det är faktiskt en hel del. Ni kommer även att kunna avnjuta en artikel om Kings böcker DESPERATION och VÄKTARE som kommer på Svenska i sommar/höst.

Trevlig läsning – Lilja & Anders
Medlemsantal: 15


Nyheter från Territorierna

Tyvärr, så brukar ju filmatiseringarna av Kings böcker vara en stor besvikelse för oss som har läst och gillat böckerna. Detta faktum får man väl acceptera, böckernas känslor kan ju inte alltid överföras till film men ibland undrar man ju om de som gjort filmen över huvud taget har läst boken.

King har ju tyvärr också råkat ut för fenomenet ”uppföljare”, dessa filmer som endast blir gjorda för att originalfilmen blev en succé. Ibland behöver inte originalfilmen ha blivit en succé, det räcker med att de får sätta Kings namn på omslaget. Jag tänker då i första hand på CHILDREN OF THE CORN och SOMETIMES THEY COME BACK serierna.

Nåväl, vad är då på gång i filmväg?

APT PUPIL (Brad Renfro, Sir Ian McKellen & David Schwimmer (Vänner)) bygger på korthistorien med samma namn från boken DIFFERENT SEASONS (SOMMARDÅD). Denna film har varit på gång, i olika versioner, sedan 1988 men nu ser det äntligen ut som om den kommer att få biopremiär. I USA kommer den att få det i oktober i år och på Columbia TriStar här i Sverige säger man att den kommer att gå upp på biograferna här i november i år. Om detta schema stämmer betyder det att vi äntligen (det var 3 år sedan) kommer att kunna avnjuta en King film på bio.

STORM OF THE CENTURY (Tim Daly (Vingar), Colm Feore & Deborah Farentino) bygger på en manus som är skrivet av King direkt för TV. King skrev det 300-sidiga manuset på rekordtiden sex veckor. Som oftast med Kings miniserier så kommer den att visas på ABC. Den kommer precis som THE SHINING (minserien) att vara 6 timmar lång och visas i 3 avsnitt. Serien kommer att handla om en djävuls figur som heter "Linoge", som söker efter ett litet barn. Detta barn finns i en liten stad i Maine som heter "Little Tall Island" (ön där vi fick följa Dolores Claibornes öde). För att förmå innevånarna att lämna över detta barn så ser han till att en storm drabbar byn. King har naturligtvis en liten biroll, han har ju "nästan" alltid det i sina egna verk. Han ska spela en advokat denna gång. I USA kommer denna att visas nästa år, antingen i maj. I Sverige kommer den att gå direkt till video, när är dock fortfarande oklart. Budgeten låg på rekordhöga 35 miljoner dollar (c:a 280,000,000 svenska kronor), bara snön kostade 2 miljoner dollar (c:a 16,000,000 svenska kronor) och det är naturligtvis inte ens riktig snö. Det är faktiskt mosade potatisflingor.

THE GREEN MILE (Tom Hanks & Bonnie Hunt) bygger på Kings serie böcker som kom ut på svenska förra året. Tyvärr finns det inte så mycket info om denna produktion än. Det ända som vi vet hittills är att Frank Darabont (THE SHAWSHANK REDEMPTION) står för manus och regi och att Hanks kommer att spela Paul Edgecombe. Förhoppningsvis kommer denna film att få stor uppmärksamhet i och med att Hanks är med. Den kommer troligen att få premiär i USA 1999.

DEPERATION bygger på boken med samma namn, som för övrigt kommer på svenska v. 31. King själv har skrivit manuset och Mick Garris (SÖMNGÅNGARE, STEPHEN KING’s THE SHINING) kommer att vara producent och regissör. Inga skådespelarnamn har läckt ut än men antagligen kommer vi återigen att få se King i en liten roll. Filmen kommer att börja spelas in i juli och antagligen ha USA premiär 1999.

STUD CITY (Erik Nagel, Rudy Deitz & Brian Luman) bygger på en korthistoria som Gordy berättar i Kings korthistoria THE BODY i boken DIFFERENT SEASONS (HÖSTGÄRNING). Hängde ni med? Inte? Vi tar det igen. Sean Parlman som är regissör för denna film har alltså gjort film av en historia som berättas i en historia och sedan kallat den för en King-film. På ett sätt är det ju en King baserad film men i Kings bok så är det en mycket kort historia som måste ha utökats avsevärt för att bli längre än 10 minuter lång. Filmen kommer att spelas in under juli och augusti nu i år och antagligen visas som pilotavsnittet till TV serien "Night Moves". När är dock inte känt.

CARRIE 2 (Amy Irving, Jason London & Emily Bergle) Nu kommer vi till en av dessa onödiga uppföljare som jag pratade om tidigare. Det påstås att den kommer att ha en koppling till den första filmen, detta genom att Amy Irving åter ställer upp och spelar "Sue Snell", den enda som överlevde första filmen. För övrigt handlar det handlar om samma stad och de vuxna har alla små brännskador. En ung flicka besitter samma krafter som Carrie White, men hon heter Rachel Lang, vilket gör titeln på filmen en smula ologisk. Filmen kommer att få premiär i USA den 7 oktober i år och i Sverige kommer den antagligen att smyga sig in på videohyllorna direkt. Nu låter jag kanske lite väl negativ till denna film och jag måste säga att jag inte har några större förhoppningar på en bra film men jag kommer ändå att hyra den samma dag som den kommer, Kings namn kommer ju att finnas på omslaget...

SOMETIMES THEY COME BACK - FOR MORE (Faith Ford, Clayton Rohner & Chase Masterson). Ytterligare en av dessa uppföljare. Denna gång tror jag inte att man kommer att kunna gissa att den är en uppföljare till den första. Detta är handlingen: Faith Ford spelar en antarktisk befälhavare som konfronteras med en omänsklig fara som dödar hennes trupp. Det låter ju inte direkt som en fortsättning på originalfilmen, eller? Den kommer att få USA premiär i sommar och i Sverige är det Egmont som har rättigheterna.

CHILDREN OF THE CORN 5 - FIELDS OF TERROR Nu kommer ännu en film i serien av uppföljare som har släppts efter originalet. De flest har gått direkt till videohyllan och det kommer även denna, del 5, att göra, den 21 juli närmare bestämt är det USAs tur, när vi får se den här i Sverige är inte klart än. Varför denna film överhuvud taget har gjorts är väl den stora frågan. Serien kan ju omöjligt vara en succé, inte ens i USA. Det finns dock ett guldkorn i serien och det är specialeffekterna i del 3…kolla detta mästerverk om ni inte redan gjort det ni skrattar garanterat hela tiden…

[Lilja]


Oumbärliga ting - Desperation & Väktare

Nu är det äntligen dags för två nya Kingböcker i Sverige, och det är inte vilka böcker som helst – DESPERATION och VÄKTARE är nämligen tvillingromaner. De hör ihop på mer än ett sätt, vilket ni inte minst kommer att märka när ni ser omslagen.

VÄKTARE (THE REGULATORS) publiceras dock med Richard Bachman som författare och på omslaget kommer ni att kunna läsa en rolig berättelse om hur Bachmans änka hittade manuset i en låda och hur det senare moderniserades och så vidare. Ni vet väl redan att Richard Bachman var den pseudonym King använde under 70 och 80-talet, och hade han inte blivit avslöjad (en historia vi kommer att återkomma till) så hade det nog än i dag kommit ut Richard Bachman böcker ”på allvar”. LIDA skulle förresten blivit den sjätte Bachman boken, men nu blev det VÄKTARE och sanningen är den att VÄKTARE är en King historia, samtidigt som det inte är det.

I början av 80-talet hade King skrivit ett originalmanus för en film kallad THE SHOTGUNNERS som skulle filmas av Sam Peckinpah, men när denna dog 1984 lades hela idén ned. När man dock läser synopsisen till filmen är det ingen tvekan om att King plockade fram det gamla manuset när han skrev VÄKTARE. Men VÄKTARE är mer en Bachman bok, mörk och våldsam.

DESPERATION är dock helt och hållet en King bok. Den amerikanska utgåvan är 690 sidor tjock och den svenska är förmodligen några sidor längre. Den har en suverän början som gör att man fastnar direkt och slukar sida efter sida. Den handlar i stora drag om ett antal personer som hamnar i en – till synes – övergiven gruvstad där en ond kraft lurar. Den onda kraften heter i originalet ”Tak” och vi får hoppas att översättaren inte döpt om honom, även om det inte är världens ondaste namn på svenska! Det finns ett religiöst skimmer över DESPERATION som nog kommer att reta många, men det finns en väldigt bra poäng med den biten som bara styrker bokens innehåll. I mitt personliga tycke påminner DESPERATION mycket om PESTENS TID, men många anser att likheterna med DET är minst lika stora.

VÄKTARE är en mer intensiv och våldsam bok. Vissa har sagt att man bara sitter och väntar på nästa mord, men det är att dra berättelsen över en kam. VÄKTARE har också den en stark inledning med en beskrivning av en fridfull gata i en amerikansk småstad där det plötsligt dyker upp mystiska skåpbilar som skjuter ner människorna på gatan. Det finns dolda hemskheter och hemligheter i de små husen, och det finns en ond kraft – ”Tak”, dock i en lite annorlunda form än i DESPERATION.

Hur hänger böckerna ihop? Jo, båda böckerna har ett persongalleri om cirka 10 personer som medverkar i båda böckerna. I vissa fall är det exakt samma karaktärer, i andra fall har föräldrarna blivit barn och vice versa, i ytterligare några fall har obetydande karaktärer i den ena boken blivit huvudpersoner i den andra och så vidare.

Detta kan vara oerhört förbryllande om man läser böckerna efter varandra – vi rekommenderar att ni tar en andningspaus mellan böckerna. Detta är ju relativt givet för svenska läsare, då böckerna kommer ut med 9 veckors mellanrum. Tyvärr är detta en lite dum lösning, då böckerna kom ut samtidigt i USA och läsarna kunde själv välja vilken de ville läsa först. Det har i många fall visat sig vara så att de gillat boken de läste först bäst…

Vi återkommer med mer ingående recensioner när böckerna väl kommer ut i Sverige!

[Anders]


Frågor och svar

Fråga 1
- Kan man skriva brev till King?

Svar - Anders
Ja, det kan man, men räkna inte med att få något personligt svar, i alla fall inte på ett bra tag. Vi vill ju förstås alla att King ska spendera sin tid på att skriva nya böcker istället för att svara på de hundratals brev som förmodligen ramlar in varje dag. King har dock en vänlig relation till sina fans och signerar inskickade böcker med jämna mellanrum. Om du vill att King ska signera dina böcker gör du på följande vis: 1) skriv ett brev där du berättar att du vill att King ska signera några böcker och be att få hamna på väntelistan. 2) vänta i cirka 1,5-2 år (!) tills du får ett meddelande om att det nu är din tur. Under tiden kan du fundera ut vilka TVÅ böcker du vill ha signerade. King tillåter nämligen bara två signeringar. De har en stenhård koll på det, så det går inte att tigga till sig fler signeringar (även om Lilja lyckades med tre!). Skriv till följande adress:

Mr. Stephen King
49 Florida Ave
Bangor, ME 04401
USA

Fråga 2 - Magnus Lange
- Är det någon som vet var man kan få tag på manus till King-filmer/serier här i Sverige?

Svar - Lilja
Tyvärr så är det ganska så svårt att få tag på manus i Sverige, de flesta säljs ju inte över huvud taget och marknaden är ju jämförelsevis liten. Det finns dock några som går att få tag på.
- Manuset till THE SHAWSHANK REDEMPTION finns i boken THE SHAWSHANK REDEMPTION - THE SHOOTING SCRIPT (ISBN: 1557042462). Den ska gå att beställa denna bok genom vilken bokhandel som helst och kostar c:a 250:-
- Manuset till filmen SILVER BULLET finns i boken SILVER BULLET (ISBN: 0451821289) som även innehåller hela historien som denna film bygger på, CYCLE OF THE WEREWOLF. Denna bok är dock slutsåld på förlaget men borde gå att beställa från Betts Bookstore (bettsbooks@aol.com) i USA. Den kostar runt $50.
- Manuset till kortfilmen SORRY, RIGHT NUMBER finns att läsa i boken NIGHTMARES AND DREAMSCAPES. Denna historia har endast publicerats i manusform.
- Manuset till en av kortfilmerna i filmen CAT’S EYE, THE GENERAL, finns i boken SCREAMPLAYS (ISBN: 0345394291) som borde gå att beställa i vilken bokhandel som helst.
Vill man ha tag på manus till andra filmer/serier får man vända sig till Betts eller The Overlook Connection (Overlookcn@aol.com), ibland säljer de manus. Dessa är dock oftast väldigt dyra. Manuset till THE STAND kostar t.ex. $75. Tyvärr så är det ju dock så att det finns en del historier som bara har ”publicerats” i manusform och inte finns i några böcker. Jag tänker då på bl.a. SLEEPWALKERS, PINFALL (skulle ha varit med i CREEPSHOW 2) och kommande miniserien STORM OF THE CENTURY.

Fråga 3 – Cesa
- Jag undrar om någon vet om (och i så fall hur) det går att få tag på två av SKs tidigaste noveller; "I was a teenage grave robber" och "The glass floor"?

Svar - Lilja
Kings tidigaste noveller är inte alltid så lätt att få tag på (jag har själv samlat i flera år). Oftast så har de ju publicerats i små obskyra tidningar, oftast sådana som har riktat sig till män. Som jag ser det finns det 4 olika sorters kortnoveller. 1) De som har (antingen direkt eller senare) publicerats i ”riktiga” böcker som faktiskt går att köpa i bokhandeln. 2) De som enbart har publicerats i tidningar. 3) De som inte har publicerats, King har i de flesta fallen skrivit dessa och sedan gett bort dem (t.ex. The Plant 1 - 3). 4) De som inte är riktiga noveller, här ingår sådant som dikter, uppsatser, artiklar och liknande. De som ingår i kategori 1 går oftast att få tag på. De som ingår i kategori 2 kan man få tag på, det tar lite längre tid och en hel del mer arbete, men det går, om de inte är allt för gamla. De riktiga problemen börjar när man försöker sig på att få tag på de som ligger i kategori 3 och 4. Om man inte känner någon som har dessa är det omöjligt, man kan inte köpa dom. Oftast måste man införskaffa dom från någon i USA som har fått tag på dom på något sätt i sin tur. Så vitt jag vet finns det ett 70 tal opublicerade kortnoveller av King. Det finns en lista över alla dessa på min hemsida ”Lilja’s Library”, The Shortstory Section.

Just de två som du frågar efter finns inte att få tag på i Sverige. "I Was A Teenage Grave Robber" skulle jag vilja säga är näst intill omöjlig att få tag på. Den publicerades redan 1965 i tidningen ”Comic Review”. Den finns dock även publicerad under titeln ”In A Half World Of Terror”, och är lättare att få tag på under den titeln. "The glass floor" publicerades redan 1967 i ”Starligt Mystery Stories” och är även den mycket svår att få tag på…inte lika svår som ”I Was…” dock. Det enda som jag kan rekommendera är att försöka få kontakt med någon som har dom…vilken inte är det lättaste, dock det enda sättet.

Fråga 4 – Cesa
- Jag undrar också om någon känner till novellsamlingar (framförallt på svenska) med berättelser av SK, alltså inte samlingar med enbart hans berättelser, utan av flera författare och där den/dom av SK är av det mindre kända slaget. Jag såg en på Bokia i Örebro för ett tag sedan, men kommer inte ihåg vad den hette, jag köpte den inte då, jag tyckte att 100 kr för en King-berättelse på 20 sid var lite mycket, men jag har ångrat mej :(

Svar - Anders
Mig veterligen finns det endast 3 sådana samlingar översatta till svenska. Det är 1) ONDSKANS VÄSEN (Legenda 1989, originaltitel: Prime Evil) som innehåller "Nattflygaren” (The Night Flyer), 2) I NÖD OCH LUST (Wahlströms 1991, originaltitel: I Shudder At Your Touch) som innehåller ”Becka Paulsons Uppenbarelser” (The Revelations of Becka Paulson) samt 3) SVARTA SYNER (Wahlströms 1991,originaltitel: Night Visions 5) som innehåller "Dubbelgångarna” (The Reploids), ”Dojan” (Sneakers) och ”Hängiven Tillägnan” (Dedication). På engelska finns det givetvis en ofantlig mängd samlingar som skulle ta allt för lång tid att rabbla upp här, men av de senaste heter ROBERT BLOCH’s PSYCHOS där den suveräna ”Autopsy Room 4” är med. Det är väl knappast troligt att dessa böcker finns att få tag på längre, så det blir till att dyka i antikvariat eller liknande, visserligen finns I NÖD OCH LUST i pocketformat, men den kan ändå vara svår att få tag i. Personligen tycker jag de är värda att ha, inte bara för Kings historier. ONDSKANS VÄSEN innehåller bland annat den absolut bästa novell jag läst – ”Brandgult Står För Vånda, Blått För Vansinne” av David Morell (slå mig inte nu Lilja!). ”Nattflygaren”, ”Dojan” och ”Hängiven Tillägnan” finns för övrigt i NIGHTMARES AND DREAMSCAPES, ”…Becka Paulson” är ett segment ut KNACKARNA, så det går att få tag på historierna i original.

Fortsätt att skicka in frågor, vi svarar i mån av kompetens!


Efterord

Då var det dags att sluta för denna gång, men kom ihåg…skicka mails och tala om vad ni tycker om/inte tycker om med detta nummer, vad ni skulle vilja läsa mer om och framförallt, frågor till foljeslagarna@swipnet.se. Vill ni använda informationen ni hittar i våra utskick på till exempel egna hemsidor, var vänlig och kontakta oss först. Nästa nummer kommer den 4/5 och då kommer ni bland annat att få läsa mer om filmatiseringen av APT PUPIL.

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker
You Like It Darker officiellt annonserad
Kan två annonseringar vara på gång?
Recension: Jurtjyrkogården: Blodslinjer

SENASTE RECENSIONERNA

Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släppts i september 2023. Läs vår recension.
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Kommande:
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
You Like It Darker
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025