UTSKICK UR ARKIVET

Följeslagarna #19 - 981012

Förord

Välkomna till ytterligare ett nummer av Följeslagarna. Denna gång kommer ni att få läsa en recension av filmen TRUCKS som kommer på video nu på onsdag, MEN om ni väljer att läsa den nu direkt så ska ni veta att vi avslöjar en massa saker, även slutet. Så om ni ska hyra filmen (klart ni ska) så tycker vi att ni ska hyra den först och sedan läsa detta nummers Oumbärliga ting.

Tyvärr har vi en tråkig nyhet att meddela angående VÄKTARNA, läs mer här nedan.

Mycket nöje - Lilja & Anders
Medlemsantal: 55


Nyheter från Territorierna

DESPERATION har ju blivit försenad, men ska vara ute nu i veckan. Dessvärre har VÄKTARNA blivit om än ännu värre försenad och det är till och med tveksamt om det kommer att komma i år överhuvudtaget. Har vi ordentligt med otur kommer den inte förrän nästa vår. Väldigt tråkigt.

I en intervju i tidningen Shivers #58 sa King att han gillar idén om att låta George Romero regissera det planerade uppföljningsavsnittet till CHINGA i Arkiv-X. Avsnittet skulle då betitlas NIGHT OF THE LIVING DEAD efter Romeros klassiska skräckrulle. Öppningsscenen ska enligt uppgift vara i stort sett identisk med den i filmen fram till repliken "Look, there’s one of them now!". I stället för en zombie ser vi Mulder. Kvinnan börjar springa iväg tills en hand kommer upp ur graven och greppar henne, à la CARRIE och så dör hon av skräck… Det låter väl spännande eller hur?! Om detta verkligen blir av eller inte återstår att se, men vi kommer att hålla ögonen öppna.

BAG OF BONES har, inte helt oväntat, gått in på Publisher’s Weekly och USA Todays bestseller-listor som nummer 1.

Amerikanska Jeopardy hade den andra oktober en komplett omgång med Stephen King ämnen. Ämnena var "Stephen King", "Needful Things", "The Dead Zone", "The Stand", "Firestarter" samt "Children of the Corn". King medverkade själv genom en videoinspelning och "frågan" han ställde var "I’ve seen the future of horror, and his name is…" – ja, vadå? Den kan ni väl?!

Veckans surftips: http://www.latimes.com/HOME/NEWS/LIFE/lat_king981009.htm – intressant intervju med King i Los Angeles Times med bland annat några bilder på King från inspelningen av THE GREEN MILE.

Nu på lördag skulle man vara i Bangor. Då kommer King att läsa den klassiska berättelsen "Peter and the Wolf" (ni vet den med "vargen kommer!"?) i samband med en konsert med Bangor Symphony Orchestra. Vidare kommer kvällen bland annat bestå av musik från Kingfilmer…

Har ni förresten läst oroväckande kommentarer om att King blivit så smal på sistone? Det är resultatet av ett "fitness"-program King bedrivit på sistone med många långa promenader. Han är alltså – tack och lov – inte sjuk!


Oumbärliga ting - Trucks

När jag hörde talas om att det skulle göras en nyfilmatisering av Kings korthistoria "Trucks" från DÖDSBÄDDEN, för c:a ett och ett halvt år sedan blev jag minst sagt förvånad. Kings version (MAXIMUM OVERDRIVE) blev ju ingen större succé.

Efter ett tag började dock rykten cirkulera att detta skulle minsann bli en mer påkostade version än vad King lyckats åstadkomma, vilket lät ju positivt. För ett år sedan hade den då premiär, direkt på TV i USA. Detta faktum borde ha fått mina varningsklockor att ringa ordentligt, filmer som går direkt till TV brukar inte ha alltför bra kvalité, men inte då. Jag lyckades få tag på en kopia av filmen någon vecka efter att den haft premiär och satte mig spänt framför video för att kolla…

Vad kan man då säga om TRUCKS? Ja, tyvärr kan man inte säga mycket som är positivt. Den stora skillnaden i handling mellan Kings film och historia är att i TRUCKS så ligger kafét där allt utspelar sig nära "AREA 51", där det misstänks finnas utomjordingar. Vid kaffet finns det även en dam (Hope) som ordnar UFO utflykter. Detta finns det inga spår efter i Kings novell.

När filmen börjar så åker Hope (spelad av Brenda Bakke) för att hämta tre personer som hon ska ta med på en UFO hiking. Dessa tre visar sig vara en gammal hippie samt en far och en dotter. Redan i bilen tillbaka får man en smak av hur dålig filmen är. Dotter och far har ett typiskt hatförhållande och Hope frågar då dottern "hur går det i skolan då?". Är det något man frågar en person man känt i tio minuter? Jag skulle inte tro det!

Efter detta fortsätter eländet i ytterligare c:a 90 minuter. På fiket finns även Ray (Timothy Bushfield) och hans son, samt ett par lastbilschaufförer som är något av filmens Beavis & Butthead. De deltar bl.a. i ett slagsmål som är så dåligt gjort att man tror att det är hämtat ur en amatörfilm. När dom sedan sprängs i bitar står jag upp i soffan och skriker av lycka, äntligen är de borta från filmen, HEJA LASTBILARNA!

Annat som gör detta till en kass film är: Hippien räddar en tjej ur en telefonkiosk sekunderna inan den krossas av lastbilarna. Han tar henne helt sonika under armen (på samma sätt som engelsmännen bär sina dagstidningar) och för dockan, jag menar flickan, i säkerhet. På kafét finns det även en TV som naturligtvis krånglar. Som tur är så börjar den fungera precis när någon intervjuad person har något viktigt att säga. På samma sätt slutar den fungera i samma sekund som personen pratat färdigt.

Nåväl, till slut lyckas de fly från fiket, jagade av en lastbil. Precis när deras sista stund är kommen så dyker en helikopter upp och dom kommer i sista sekund upp i den och lyckan är total. Dom har klarat sig, eller? Just det, ni gissade rätt. När dom ska tacka piloten visar det sig att det inte finns någon. Helikoptern kar även den fått ett eget liv… Filmen slutar med att helikoptern flyger iväg med dom.

Om man så ska sammanfatta TRUCKS, eller TRUCKS - MAXIMUM OVERDRIVE som ScanBox valt att kalla den så blir det såhär:

Dåligt manus, dåliga skådespelarprestationer, dålig handling och den är framför allt INTE mer påkostad än Kings MAXIMUM OVERDRIVE!

Ska man då hyra TRUCKS på onsdag när den kommer på video? Jo, det tycker jag nog. Det är ju trots allt en King-film och alla King-filmer bör ses minst en gång. Ett tips kan dock vara att samtidigt hyra MAXIMUM OVERDRIVE, som ni kan se efter TRUCKS, för att inte deppa ihop allt för mycket.

[Lilja]

Betyg: Av 5 möjliga följeslagare får TRUCKS av:
Lilja: 1 följeslagare. TRUCKS får lägsta möjliga betyg för att den i bästa fall är den sämsta filmen som är gjord efter något King skrivit.
Anders: Jag delar inte ut något betyg, för jag har inte sett filmen i fråga, och frågan är om jag någonsin kommer att göra det…


Frågor och svar

Tja, jag undrar om King har kommenterat alla dessa websidor som finns om honom. Inte en och en, men kanske en övergripande kommentar. [Dan Linder]

- Så vitt jag vet så har King aldrig kommenterat alla websidor som är tillägnade honom. Jag har hört, via en person som känner King att det är Tabitha som sitter och kolla Internet och e-mails, och om hon hittar något intressant så vidarebefordrar hon det till King. King har dock vid två tillfällen skickat in kommentarer till nyhetsgruppen alt.books.stephen-king. Den första gången var medan han var på sin INSOMNIA turné (då avslöjade han att det var Eddie som skulle rädda Roland och de andra från Blane i THE DARK TOWER 3) och det andra var för att be alla att sluta sura över att det inte fanns tillräckligt med miniböcker av THE DARK TOWER 4 (en liten bok som innehöll de två första kapitlen av boken som delades ut till de som köpte DESPERATION och THE REGULATORS samtidigt). Sedan har han även deltagit i diverse intervjuer via nätet. [Lilja]

- Det har meddelats alldeles nyligen att King känner till en hatsida som ligger uppe på nätet, med riktigt grovt innehåll, men att han valt att inte ta till några åtgärder med tanke på den dåliga publicitet det skulle ge. Dock finns det många Kingfans som tagit åtgärder mot personer som driver sidan. [Anders]


The Mist - audio

Lite mer åsikter i ämnet som togs upp i förra veckans frågor. Magnus Lange har ordet:

- Jag håller med Lilja. THE MIST är rörig. Stundtals är det svårt att hänga med och höra vad dom säger och det är ett klart plus att ha läst den innan. Men det är ett coolt omslag, köp den !! :-) ROSE MADDER läser SK själv (den "manliga" berättardelen). Jag har sett att PET SEMETARY kommit ut som "dramatiserad". Är det någon som lyssnat på den? Själv väntar jag på en sändning från Overlook med DT1 och 2 (som King läser). Om ni handlar därifrån: Räkna med att leveranserna dröjer, men hittills har jag inte blivit fintad, "and thats the mainpoint".

- Om ni, som Lange, ska köpa THE DARK TOWER på kassett så var nog med att kolla vem som har läst in dom. King läste in del 1, 2 och 3 när de släpptes första gången. Nu har det dock kommit nyutgåvor och då är det Frank Muller som läser (han läser för övrigt även del 4). Så var noga med att få rätt version om ni beställer. [Lilja]


Butiken

Annonsera i Butiken! Det kostar inget, men det måste handla om King! Din annons publiceras vid tre tillfällen, och blir den inaktuell under tiden så måste ni höra av er.

Säljes

- Hans-Åke Lilja
Svenska inbundna utgåvor 100-150+porto/st: Den Förskräckliga Apan, Jurtjyrkogården, Död Zon, Köplust, Mardrömmar, Christine, Staden Som Försvann, Knackarna, Pestens Tid (den korta).
Engelska pocketutgåvor 50-70+porto/st: Maila för titelinfo.

- Anders Jakobson
The Walden Book Report, nov 97 och dec 97: Amerikansk bokhandelstidning med en två delad intervju med King i samband med publiceringen av THE DARK TOWER 4. 50 kr inkl porto.

- Magnus Lange
1. Följande böcker för 100 kr/st:
* Ondskans väsen(Prime Evil), Kartonnage, ISBN 91-582-1714-2, Kinghistoria: Nattflygaren (The Night Flier)
* Svarta Syner (Night Visions 5), Inbunden, ISBN 91-32-31591-0, Kinghistorier: Dubbelgångarna (The Reploids), Dojan (Sneakers), Hängiven Tillägnan (Dedication)
* I Nöd och Lust (I shudder at your touch), Inbunden, ISBN 91-32-31671-2, Kinghistoria: Becka Paulsons Uppenbarelser (The Revelations of Becka Paulson)
2. My Pretty Pony, Den röda varianten. Finnes endast i 15000 ex. Kan beskådas på Anders sida http://come.to/gallery , minst 600 riksdaler.
4. Rose Madder på kassett, 400 kr eller byte mot annan kassettbok.

Köpes

- Tomas Ernlund
Jag behöver följande titlar för att komplettera min samling: Varsel, Sommardåd, Dödsbädden, Staden som försvann, Varulvens år, Maratonmarschen, Det, Den flyende mannen, Knackarna, Svarta tornet 2-Följeslagarna.
Någon som har något ex över? Svenska eller engelska. Maila mig med prisförslag.


Efterord

Då var det återigen dags att avsluta ytterligare ett nummer av Följeslagarna. Men deppa inte för det, nästa nummer får ni läsa en spännande intervju med John-Henri Holmberg, mannen som är ansvarig för de svenska översättningarna av bl.a .DEN GRÖNA MILEN, DESPERATION och VÄKTARNA, men även ansvarig för utgivningen av DÖDSDANSEN och NATTMAROR OCH DRÖMLANDSKAP.

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker
You Like It Darker officiellt annonserad
Kan två annonseringar vara på gång?
Recension: Jurtjyrkogården: Blodslinjer

SENASTE RECENSIONERNA

Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släppts i september 2023. Läs vår recension.
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Kommande:
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
You Like It Darker
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025