UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #198 – 050201

Förord

Hej och mycket välkomna till årets första utskick! Detta är ett mastigt utskick med en lång, lång sammanfattning av 2004 samt en liten koll på vad som händer 2005. Från och med nu kommer alltså Följeslagarnas utskick att komma ut den första varje månad och bli lite mer av en sammanfattning av vad som hänt och innehålla en artikel av något slag. Detta utskick är dock ”som vanligt”.

I och med detta utskick lanserar vi ett helt nytt forum på hemsidan. Vi har gjort i ordning ett forum med en mängd kategorier och ämnen att gå loss i. Det krävs dock en liten registrering för att kunna skriva något i forumet.

Logga in i medlemsavdelningen och klicka er vidare till forumet. Vi beklagar att det blir två olika inloggningar för att komma in, men i framtiden kanske vi kan kombinera forumets användardatabas med resten av foljeslagarna.com. Hoppas ni tar er till forumet för det kan bli riktigt kul om det blir fart på det!

Det får räcka för denna gång. Om några månader firar vi sju år – det är inte klokt!

God fortsättning! Anders & Lilja
Medlemsantal: 801


Nyheter

* Något att se fram emot: King har givit filmrättigheterna till THE LONG WALK till Frank Darabont. Men filmen ligger nog långt in i framtiden...

* Gamla dollar babies verkar dyka upp när man minst anar det. Nu har en rysk (!) animerad (!) version av Kingnovellen "Battleground" hittats. Finns att se på stephenkingshortmovies.com.

* CREEPSHOW 3: Taurus Entertainment arbetar med en ny CREEPSHOW-film. Producenten Ana Clavell säger att de kommer att göra filmen så att den antingen kan visas på bio eller direkt på DVD. "Distributörerna får välja", säger hon. Om den kommer att baseras på Kinghistorier eller inte är inte känt, utan Clavell kan bara säga att originalens format kommer att följas.

* Mick Garris släppte under januari några foton ur DESPERATION exkluisivt för Lilja´s Library, och det är mycket bra bilder. Se mer här:
http://www.liljas-library.com/desperation.html

Filmandet av DESPERATION har nu avslutats. TV-filmen visas i maj enligt Fangoria som också rapporterar att den släpps på DVD den 12/7 av Lions Gate. Den 19/4 släpper samma bolag RIDING THE BULLET och i maj släpper Anchor Bay den gamla goda "Quicksilver Highway".

* Stephen King och hans fru har köpt ett 133 år gammalt hus som ligger precis brevid hans "kråkslott" i Bangor. Planen är att restaurera huset till sitt originalskick. Det är ett jättejobb och det spekuleras i att huset kommer att bebos av familjemedlemmar när det är färdigt. Priset för huset var 750 000 dollar.

* Hur ska man vara säker på att en signerad bok på till exempel eBay verkligen är äkta vara? Ja, man kan bland annat ta hjälp av sajten Stephen King Signatures - Fakes and the Real Thing, där man kan få experthjälp med att räta ut frågetecknen:
http://www.skfakes.co.uk/


Stephen King 2004

I vanliga fall brukar vi gå igenom det gångna året månad för månad. Den här gången gör vi det lite annorlunda och delar in sammanfattningen i olika kategorier (böcker, filmer, TV/DVD och övrigt) och fördjupar oss i vissa saker och skriver kortare om annat. Trevlig läsning!

BÖCKER

Del 1: Ett mästerverk avslutas.

Att påstå att 2004 inte var THE DARK TOWER-seriens år är att ljuga hejdlöst. Det var 2004 allting skulle avslutas. Det som inletts över 30 år tidigare skulle äntligen få ett slut. Eller ”äntligen”… många blev nog lite ledsna över att ta farväl av Roland, Eddie, Susannah, Jake, Oy och alla andra karaktärer ur serien, medan andra kanske jublade över att det äntligen var slut på tjatet, de som inte kallar sig DARK TOWER-junkies.

Den 8/6 släpptes den sjätte delen SONG OF SUSANNAH medan hela kalaset avslutades på Kings 57:e födelsedag den 21/9 då THE DARK TOWER kom ut i butik. Det var från början tänkt att böckerna skulle komma ut i augusti respektive november, men till allas glädje flyttades böckerna fram ett par månader.

I kölvattnet kom en DARK TOWER-relaterad bok ut i handeln. Det var inte den andra delen av ”Stephen King’s The Dark Tower: A Concordance”, som av någon anledning flyttades fram hela tiden så att den till och med inte släpptes under 2004 som tänkt. Nej, det var Bev Vincents ”The Road To The Dark Tower”, en kritisk koll på Kings mästerverk. När omslaget under året blev offentligt kunde man läsa en så kallad ”blurb” av King: ”Wonderful... opens doors to Roland´s world that not even I knew existed. If you like the Dark Tower books, you´ll like this one. Enthusiastically recommended.”

Ytterligare en bok släpptes, “Towerpent: A Fan’s Guide to Stephen King’s The Dark Tower”, skriven av Tyler Hall, grundare av thedarktower.net. Boken består till stor del av olika läsares teorier om Tornet.

Del 2: Tre märkliga böcker.

De två avslutande böckerna i THE DARK TOWER-serien var inte de enda böckerna med Kings namn som släpptes under 2004. Ytterligare tre, ganska märkliga böcker kom ut. I märklighetsordning, från normalast till knäppa:

BUILDING BRIDGES är en ljudbok, blott 30 minuter lång med Kings tal från november 2003 då han fick National Book Foundations ”lifetime achievement award”. Det var ganska kontroversiellt att King fick priset, i alla fall tyckte den amerikanska finkulturella eliten det, och King attackerade delvis definitionerna av kultur i sitt tal. Tillräckligt övertygande för att de skulle släppas som en kort liten ljudbok.

FAITHFUL skrev King tillsammans med Stewart O’Nan. Det är ingen roman utan en bok där de båda författarna följer baseballlaget Red Sox under World Series, som de faktiskt lyckades vinna för första gången någonsin. Boken hade sitt ursprung i en e-mailkonversation. Så kan böcker också inledas.

Märkligast och mäktigast i år vad utan tvekan pop-upversionen av THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON. Kings korta roman har några år på nacken men presenterades nu i en helt ny tappning för yngre läsare. Boken kortades ned av Peter Abrahams och illustrerades sedan av Alan Dingman på ett helt fantastiskt sätt. Boken är alltså en klassisk pop-upbok där varje uppslag vecklar ut sig på alla tänkbara och otänkbara vis. En mycket udda Kingbok.

Det finns dock en liten sur eftersmak av THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON, och det är allt obegripligt tjafs kring bokens begränsade upplaga. 125 ex signerades av King, fick en extra ”pop” i omslaget och lades i ett slipcase. Denna bok ville Little Simon först ha 500 dollar för, vilket senare ändrades till 1000 dollar. Det var mycket hysteri kring detta, men hur som helst såldes de 125 böckerna slut kvickt.

Del 3: Den största Kingboken.

Bland limited edition-böckerna i Kings katalog finns några av de största böckerna, och då syftar vi förstås på själva storleken på boken. Värt att nämna är givetvis ”familjebibelutgåvan” av THE STAND och den jättelika MY PRETTY PONY med inbyggd digitalklocka i omslaget.

2004 fick dessa konkurrens av en nyutgåva av ’SALEM’S LOT i regi av Centipede Press. Till skillnad mot andra limited editions fanns här – i sann DVD-anda – en hel del bonusmaterial som motiverade ett inköp. Två relaterade noveller plockade från NIGHT SHIFT (”Jerusalem’s Lot” och ”One for the road”) klämdes in i boken tillsammans med Kings relativt färska förord från Pocketbooks upplaga. Vidare, och klart mest spännande, 50 sidor med borttagna sekvenser från Kings originalmanus.

Boken illustrerades med fotografier av Jerry Uelsemann och den extremt begränsade upplagan om 300 ex fördelades på 15 deluxe i läderpärmar och 285 i tygpärmar. Samtliga böcker var signerade av King och Uelsemann. $900 fick man punga ut för deluxevarianten och $425 för den andra boken.

Måtten då? Ja, ca 23 x 33 cm. Vanliga böcker är ungefär 15 x 22 cm…

Del 4: Stephen King i Sverige 2004.

Bra Böcker slog på stora Kingtrumman 2004 och släppte både nya lågprisupplagor och två nya inbundna böcker. Eller, ja, en var ju gammal – TALISMANEN – men SVARTA HUSET var i alla fall det och i och med att det är en uppföljare till TALISMANEN passade Bra Böcker på att trycka upp den gamla boken på nytt.

Två saker uppmärksammades snabbt. Det ena var att Kings namn var tryckt betydligt större än Peter Straubs, nästan löjligt stort. Det andra var att böckerna försvann från marknaden lika snabbt som de kom ut. Bokhandlarna sa att de var på ”omtryck”.

Genom ett litet missförstånd lyckades vi konstruera en helt felaktig nyhet i ett utskick som gjorde gällande att det var just skillnaden i namnstorleken som var anledningen till att boken dragits tillbaka för omtryckning. Det fanns inget belägg som helst för det, men hittar man böckerna i bokhandeln idag så är namnen skrivna i samma storlek…

Del 5: Trion slår till igen.

För några år sedan kom en helt oumbärlig ”bok” för alla vi som söker efter specifik information i Kings böcker. Vi skriver bok inom citattecken eftersom själva produkten var en CD-Rom med en diger mängd ihoplänkade PDF-sidor. Boken ifråga var ”The Complete Guide to the Works of Stephen King” av Rocky Wood, David Rawsthorne och Norma Blackburn.

2004 annonserade de sin nya bok, för den här gången gällde det en tryckt bok, ”Stephen King: Unpublished, uncollected” som riktade in sig helt och hållet på Kings mest svåråtkomliga texter, det som inte givits ut eller publicerats i någon typ av samling.

Som vanligt när den här trion slår till handlar det om ett högintressant innehåll. Kings allra tidigaste opublicerade romaner har alltid kittlat fansen med sin mystik, och det har trion tagit vara på genom att ägna större delen av boken om dessa böcker, även de som aldrig avslutades. För att ge oss en smak av den förbjudna frukten kommer ett längre utdrag ur den tidiga SWORD IN THE DARKNESS publiceras i boken.

Vidare kommer boken att innehålla en titt på Kings collegeproduktion inklusive en publicering i helhet av ett fram till nu helt okänt poem – ”Dino”, och en minst lika stor titt på King oanvända filmmanus inklusive ”Molly”, originalmanuset till Kings ”X-files”-avsnitt ”Chinga” i sin helhet.

Cemetery Dance ska ge ut boken. Det var meningen att den skulle komma till jul men än så länge är den bara tillänglig som förhandsorder. Boken signeras av samtliga författare och kommer ut i 2000 limited och 52 lettered (redan slutsålda).

Del 6: En ny bok blir klar. Och en till lurar i bakgrunden.

Med THE DARK TOWER-serien avslutad har man som Kingläsare ändå låtit ”hotet” om pensionering sjunka in. Man har fogat sig vid tanken om att inte få den där nya Kingboken (eller två om man har tur) varje år.

Lite lustigt nog kom det i juni en bekräftelse från Kings närmaste att han höll på en ny bok, men att det förstås var oklart om den skulle ges ut eller inte. Två månader senare kunde Betts Bookstore, från Bangor, säga att boken i fråga var ”baserad på en händelse King var med om i sitt hus i Bangor förra hösten”.

Kings folk bekräftade att ett första utkast till en bok var klar, men sa samtidigt att händelsen Betts nämnde inte hade någon större betydelse i det de hade sett.

Ytterligare två månader senare blev det ännu mer tydligt att King hade en bok klar. Den hade till och med en titel: LISEY’S STORY. Det hela tog fart efter att Kings officiella meddelade att King skulle ha med en novell kallad ”Lisey and the madman” i antologin ”McSweeney’s Enchanted Chamber of Astonishing Stories”. Men novellen var i själva verket ett utdrag ur romanen King jobbat med, och enligt tidigare uppgifter haft klar i sitt första utkast redan i juni.

King intervjuades i Guardian och Entertainment Weekly och förklarade ”pensioneringens avbrott” med ”alla författare ljuger, ibland till andra och nästan jämt för sig själv”. Han sa också att han efter att ha skrivit klart THE DARK TOWER blivit ledsen och hamnat i en kreativ depression och inte kunde stå till svars för det han sa under den perioden.

Betts tidigare uppgift om att en avgörande incident i Kings egna liv stod till grund för boken, visade sig vara sann, i alla fall utifrån den beskrivning av historien vi fick veta. Boken handlar om änkan till en författare. King berättade att han fick en idé när han kom hem från att ha vårdats på sjukhus för lunginflammation. Hans fru hade tagit tillfället i akt för att inreda om hans kontor och sa att han inte borde gå in där eftersom röran bara skulle uppröra honom. En natt när han inte kunde sova gick han in i kontoret i alla fall och blev just upprörd av att se alla nedplockade böcker och saknaden av möbler. ”Det var precis som när ett rum plockats ut efter att en äldre människa har dött. Det fick mig att tänka på min egen död och vad som skulle hända efteråt”.

När LISEY’S STORY ska komma ut är fortfarande okänt, men det verkar luta åt att det är 2006 som gäller för nästa Kingroman. Vi kan knappt bärga oss…

Ännu längre fram i tiden ligger ytterligare en känd ny bok, nämligen TALISMAN 3 om man nu får kalla den det. Moderatorn på Kings messageboard har vid flera tillfällen bekräftat att en tredje TALISMAN-bok ska skrivas. ”Det handlar snarare om när”, säger hon. Peter Straub säger att det ligger mycket långt fram i tiden, men den som väntar på något gott…

FILMER

Del 1: Mycket snack och lite resultat.

Filmåret 2004 kan sammanfattas med mycket snack och lite resultat. Mycket arbete på nya produktioner gjordes men det var bara två filmer som släpptes och det var först och främst biofilmen SECRET WINDOWS. Filmen baserades på Kings långnovell ”Secret window, secret garden” och hade Johnny Depp i huvudrollen. USA-premiären var den 12/3 och en dryg månad senare gick den upp i Sverige. En godkänd rulle som också hann släppas på DVD under året.

Annars var det som sagt mycket produktion. Mick Garris, tidigare känd för större tv-produktioner som THE STAND och THE SHINING, jobbade dubbelskift. Först med RIDING THE BULLET som var den andra filmen som gick på bio, om än enbart i USA och en kort period, och sedan med DESPERATION. Den senare ska bli en tvådelad film för amerikansk TV och efter mycket om och men inleddes filmandet i slutet av oktober. I de viktigaste rollerna hittade vi Ron Perlman (Collie Entragian), Tom Skerritt (Johnny Marinville) och Henry ”Elliot i ’E.T.’” Thomas som Peter Jackson.

Redan under våren avslöjade Garris i en intervju att de utgått från det filmmanus till DESPERATION King skrivit för ett antal år sedan men att de fått arbeta om det till TV-filmsformatet. ”Väldigt lite ändras” lovade Garris och utifrån de bilder från inspelningarna som dykt upp har de i alla fall lyckats sminka Perlman till en polis med ett uppsprickande ansikte…

RIDING THE BULLET är ett kapitel för sig. Den är baserad på Kings novell med samma namn, eller ska man kanske säga eBok? När King släppte RIDING THE BULLET som eBok 2000 blev det kaos på nätet och två saker hände: eBok blev ett begrepp och King blev rik. Novellens 65 sidor har av Garris utökats till en spelfilm med bland annat David Arquette i rollistan. Trots en del gnäll på förhand gillade King vad han fick se och gav Garris tillåtelse att kalla filmen STEPHEN KING’S RIDING THE BULLET. Filmen har ännu inte kommit till våra breddgrader i något format.

Del 2: På gång eller inte på gång, det är frågan.

Några filmer som tidigare känt till, åtminstone på planeringsstadiet, har det hänt en del saker med, även om det fortfarande inte direkt hänt någonting. Låt oss redovisa, och samtidigt kolla av status i The Internet Movie DataBase:

THE MIST är Kings kanske populäraste novell. Det är en otroligt lång novell, en bra bit över 100 sidor, och med andra författares mått mätt en roman. Den finns i boken SKELETON CREW och det är sedan länge känt att Frank Darabont (THE SHAWSHANK REDEMPTION, THE GREEN MILE) ägt rättigheterna men arbetet med filmen (i första hand manuskriptet) har alltid skjutits fram på grund av olika anledningar.

Under 2004 kom det allt fler uttalanden från Darabont som indikerade att nu var han verkligen på gång. Hans ambition är att göra en gammal hederlig skräckfilm, en skitig monsterfilm, även om han enligt Steven Spielbergs modell kommer att ”visa hajen så lite som möjligt”. Darabont sa vid ett tillfälle att han gärna skulle göra filmen i svartvitt, även om han trodde att den idén skulle bli svår att sälja in hos filmbolagen. Manusförfattandet är i gång och det ska bli intressant att se hur han överkommer ett av de stora problemen, nämligen slutet som enligt tidigare uttalanden funkar i skrift men inte på film.

IMDB-status: Finns inte med. THE MIST-diskussioner finns dock på Franks sida.

THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON var riktigt på gång att bli film för ett par år sedan då gamle Kingbekanten George Romero tog på sig regissörsrollen. Projektet dog dock när det uppstod problem att hitta en ung skådespelare som kunde bära upp filmen i rollen som Trisha McFarland. Romero har då och då fått frågor om filmen och hävdat att den fortfarande på gång.

I maj kom nyheten att två skådespelare var knutna till filmen – Laura Dern som Trishas mamma och Dakota Fanning (från Spielbergs ”Taken”) som Trisha. Två månader senare bytte Dakota manager och denne tackade nej till rollen.

IMDB-status: Laura Dern är den enda skådespelaren som är listad. Mycket fattigt med information.

DOLAN’S CADILLAC är en annan novellfavorit bland Kings läsare. Novellen publicerades först i episoder i The Castle Rock Newsletter innan den senare gavs ut som en limited edition innan den slutligen trycktes i NIGHTMARES AND DREAMSCAPES. Det har under åren pratats om att historien skulle ingå i en planerad tredje CREEPSHOW-film och för ett antal år sedan var det på gång en film med Kevin Bacon och Sylvester Stallone i huvudrollerna. Ett amatörmanus figurerade på nätet, som en entusiast skrivit för skojs skull.

I april kunde vi rapportera nyheten om att filmen äntligen skulle bli av med filmstart i juni. I huvudrollerna skulle vi se Freddie Prinze Jr och Gabriel Byrne i huvudrollerna.

IMBD-status: Finns inte med. Ingenting på respektive skådespelares sidor.

Varje år dyker det upp nyheter om remakes och uppföljare som sägs vara på gång, och ofta händer det inte så mycket mer. 2004 var inget undantag. Vi börjar med remakes.

Paramount ville göra en ny filmatisering av PET SEMATARY och enligt rykten hade de anlitat Mike Werb och Michael Colleary för att skriva manuset. Den första rapporten sa även att de helst ville se George Clooney i huvudrollen. Det var vad som sades i mars. Ett drygt halvår senare rapporterade Variety att manus istället skulle skrivas av Dave Kajganich.

IMDB-status: Finns inte med.

I Stephen Kings fall har de flesta remakes gjorts för TV – ja, alla hittills faktiskt – och i samband med att pressmaterialet för SALEM’S LOT remaken (läs mer under rubriken TV/DVD) kom det fram uppgifter om att manusförfattaren Peter Filardi jobbade med en ny version av IT för Warners räkning. Creature Corner rapporterade vidare att Filardi redan gjort ett synopsis på remaken som ska utspelas från Beverly Marsch synvinkel.

IMDB-status: Finns inte med.

THE NIGHT FLIER var en film gjord för amerikanska kabelkanalen HBO 1997. Den byggde på Kings vampyrnovell och togs emot väl. I februari sades det att New Amsterdam Entertainment tillsammans med originalregissören Mark Pavia jobbade med uppföljaren THE NIGHT FLIER II: FEAR OF FLYING.

IMDB-status: Finns inte med.

THE MANGLER var ingen vidare film när den kom 1995, och uppföljaren THE MANGLER 2 var ingen höjdare den heller när den kom 2001. Vågar man tro att THE MANGLER REBORN blir riktigt kass när den kommer i slutet av 2005?

IMDB-status: Finns inte med.

Del 3: En handfull Dollarbabies.

En ”dollarbaby” är Kings uttryck för studentfilmer baserade på hans verk. King har nämligen under många år sålt filmrättigheter till studenter för endast en dollar mot kravet att han ska få en kopia av filmen och att den aldrig ska visas offentligt.

På senare år verkar reglera justerats för flera filmer har visats på nätet och på filmfestivaler och mängden dollarbabies har växt dels för att det hela tiden gjorts nya och dels för att gamla upptäckts. Hemsidan stephenkingshortmovies.com är en bra sida för de som är extra intresserade av dessa filmer, speciellt som de flesta faktiskt finns att se på sidan.

2004 var ett alldeles enormt fruktfullt dollarbaby år. Inte enbart för att den första årliga dollarbabyfestivalen hölls i Bangor den 25/9 - nej, hela året kom det ständigt information om nya filmer. Här följer en sammanfattning.

I KNOW WHAT YOU NEED har varit på gång länge, och lite längre får vi vänta på att den ska bli klar. Regissören Shawn S Lealos beslöt sig för att klippa om filmen, skriva om vissa delar och förbättra ljudet. ”Det var för mycket tekniska missar” sade han.

Robert David Cochrane vann tävlingen där folk fick filma sina favoritpartier i Kings DARK TOWER-serie. Roberts kortfilm ROLAND MEETS BROWN visades på ovannämnda filmfestival. Han gjorde under året en ny kortfilm baserad på novellen ”Luckey Quarter”.

James Renner gav sig på novellen ”All that you love will be carried away” och passade på att göra en passning till alla DARK TOWER-junkies genom att ha med en vägskylt till platsen ”Gilead”. En annan som också gav sig på samma film var Scott Albanese. Brian Berkowitz hade vid det här laget redan filmat novellen under namnet THE SECRET TRANSIT CODES OF AMERICA’S HIGHWAYS.

Dave Brock å sin tur jobbade med att få till en kortfilm av ”The road virus heads north”. En betydligt obskyrare förlaga valde Kamran Syd som grävde fram Kings tidiga tonårsverk ”I’ve got to get away!” från PEOPLE, PLACES AND THINGS.

En dollarbaby som fick lite oväntad tyngd var GOTHAM CAFÉ (baserad på novellen ”Lunch at the Gotham Café” där Kingexperten Bev Vincent återfanns bland manusförfattarna. Efter att ha sett en råkopia av filmen gav King produktionsbolaget tillåtelse att kalla filmen STEPHEN KING’S GOTHAM CAFÉ.

Fans av ”Twin Peaks” ska hålla ögon öppna efter Andy Cumbrias HARVEY’S DREAM när den dyker upp för i rollerna finns Ray Wise och Grace Zebriskie som gjort sig odödliga som Laura Palmers föräldrar i den omtyckta TV-serien.

Del 4: Den eviga förbannelsen fortsätter.

Egentligen skulle det här stått under del 2, men under 2004 har turerna kring den evigt förbannade filmatiseringen av THE TALISMAN varit knäppare än någonsin. Vi bryter ned händelseförloppet månad för månad:

Januari: En kort artikel på comingsoon.net säger att Ehren Kruger ska jobba med manuset och att tanken är att THE TALISMAN ska filmas med start sommaren 2004.
Februari: Regissören Vadim Perelman säger att han inte läst manuset än men att sekvensen runt Sunshine Home inte kommer att vara med för att dels hålla längden nere och dels för att få en lägre åldersgräns.
April: THE TALISMAN ska börja filmas i augusti enligt källor.
Maj: Vadim Perelman lämnar projektet ”i samråd med filmbolaget”. Någon vecka senare rapporteras att Ed Zwick nu ska regissera filmen. Filmsajten Ain’t It Cool News recenserar Ehren Krugers manus daterat 13/7 2003 och konstaterar att INGET är kvar av Kings och Straubs historia.
Juni: Vi rapporterar att Ed Zwick ska skriva om manuset. Inspelningsstarten skjuts fram till september.
Juli: Ed Zwick hoppar av projektet. Omskrivningarna av manuset har dragit ut på tiden och försenat projektet.
Oktober: Ehren Kruger berättare i en intervju Dread Central om sitt manus och problemen med att förkorta en 800 sidor lång bok till två timmar film.

IMDB-status: Finns med, men sidan är spöklikt tom…

TV/DVD

Del 1: Ett sjukhus öppnar, och slår igen.

Backar man en tioårsperiod så inser man allt mer att TV blivit ett allt starkare forum för King att berätta sina historier. Några av Kings tyngre verk har fått sträcka ut sig över flera timmar (med varierande resultat) och i vissa fall har King till och med skrivit originalhistorier direkt för TV. 2004 blommade detta ut ordentligt i och med KINGDOM HOSPITAL, en TV-serie i 14 delar baserad på Lars Von Triers ”Riget” adapterad av King.

Det var visserligen inte första gången King försökt sig på en lång TV-serie. 1990 visades GOLDEN YEARS, men dog efter 7 avsnitt. Satsningen på KINGDOM HOSPITAL var tyngre och mycket mer seriös. Redan i början av året lanserades specialgjorda hemsidor, bland annat kingdomhospitalofmaine.com som skulle föreställa själva sjukhusets officiella hemsida, och tie-inboken ”The Journals of Eleanor Druse”, båda ett sätt att marknadsföra serien på ett lite annorlunda sätt, genom att hävda att allt var sant. Om man nu trodde det, det gick ju rätt bra i samband med ROSE RED några år tidigare.

Den 3/3 sändes premiär avsnittet på ABC i USA. Trots att recensionerna var blandande var King nöjd och skickade ut ett meddelande via sin mailinglista. King var noga med att påpeka att KINGDOM HOSPITAL var en ”novelization for television” som kommer att utveckla sig mer och mer ju längre man ser serien.

Tyvärr var det lite av seriens problem, eller snarare tittarnas problem som ledsnade på tempot och dramaturgin. Intresset avtog och ABC valde att tacka nej till en andra säsong som King redan hade skissat på. King slog tillbaka mot ABC i en intervju i cleveland.com:

"Jag anser att vi skadades av att visa en serie mer anpassad för kabelkanalerna i en av de vanliga kanalerna. När serien ursprungligen såldes var HBO en intressent, men jag sa nej eftersom jag haft ett lyckat förhållande med ABC under en lång tid."

King menade att KINGDOM HOSPITAL hade passat bättre på en kabelkanal där det finns mer tolerans för komplicerade historier som sträcker sig över flera avsnitt.

"KINGDOM HOSPITAL ska vara lite som en spökhistoria man berättar för alla i mörkret när man är ute och campar, men det funkar inte på en vanlig tv-kanal eftersom de tänder ljuset var tionde minut. Det är svårt att bibehålla känslan i en skräckhistoria när det blir fem reklamavbrott i timmen".

Relativt snabbt kom KINGDOM HOSPITAL i en DVD-box. I England, där serien gått betydligt bättre än i USA, släpptes den redan i augusti medan USA-fansen fick vänta till oktober. Mitt emellan släppen började serien gå på svensk TV. TV3 köpte rättigheterna för de nordiska länderna, men det var i Canal+ serien började gå med start den 7/9.

Som ett litet plåster på såret nominerades KINGDOM HOSPITAL för två Emmys i kategorierna ”Outstanding main title design” och ”Outstanding special visual effects for a series”, men något mer än nomineringar blev det inte.

Del 2: En remake, en succé fortsätter och spännande planer bubblar upp.

Redan tidigt 2004 kom de första recensionerna på TNT:s remake av ’SALEM’S LOT med Rob Lowe i huvudrollen, trots att serien visades först 20-21/6. Den 12/10 släpptes återfilmningen på DVD i USA. Den har fortfarande inte nått våra breddgrader.

THE DEAD ZONE är väldigt tydligt det Kingrelaterade TV-projekt som rönt störst framgångar. Under 2004 släpptes den andra säsongen i en DVD-box, den tredje visades och på höstkanten spikades det att en fjärde säsong också skulle göras. THE DEAD ZONE verkar kunna tuffa vidare hur länge som helst!

I Kings officiella forum ställdes i augusti en fråga från en läsare som hört på radion om ett samarbete mellan King och HBO. Kunde det vara så att de diskuterade en flytt av KINGDOM HOSPITAL dit? Nej, sa moderatorn, det gällde ett annat projekt. Vad framgick inte, men det figurerade rykten om att HBO är intresserade av THE DARK TOWER. Månaden innan hade George Romero i en intervju nämnt att han gärna ville vara med i en TV-serie baserad på NIGHTMARES & DREAMSCAPES som tydligen ska vara på gång. Kan det vara Kings och HBO:s gemensamma projekt?

Del 3: DVD:er som dök upp.

Varje år kommer det först en massa nyheter om DVD:er som ska släppas under året, men sen händer det i många fall inte mer än så. Spännande DVD-utgåvor dyker aldrig upp. Lyckligtvis gör vissa det.

Även om THE RUNNING MAN inte är världens bästa Kingrulle, speciellt som den avviker avsevärt från Kings originalhistoria, så är den ändå rätt rolig på sitt eget sätt. I mars släpptes en special edition med lite dokumentärer bland annat som bonusmaterial. Betydligt bättre är THE STAND som i april släpptes i en engelsk nyutgåva med en hel del smaskigt bonusmaterial – kommentarer av King till exempel.

1/6 gjordes ett nytt försök med att få fler ex av FIRESTARTER 2: REKINDLED sålda då den bakades ihop med original-FIRESTARTER i dubbelpaketet FIRESTARTER: TWO MOVIE COLLECTION. Den 17/8 släpptes ett lika ospännande dubbelpaket med filmerna SOMETIMES THEY COME BACK och SOMETIMES THEY COME BACK AGAIN.

Den 28/9 släpptes tre äldre Kingtitlar i nyutgåvor med diverse bonusmaterial. Det var CHRISITINE, 20 årsjubilerande CHILDREN OF THE CORN och CREEPSHOW 2. En vecka senare var det dags för ytterligare två nysläpp då CAT’S EYE och 10 årsjubilerande THE SHAWSHANK REDEMPTION kom ut. Den senare i en 3-DVD-box med mängder av godis.

Utöver detta släpptes som vi tidigare nämnt några av TV-projekten och biofilmen SECRET WINDOWS på DVD.

ÖVRIGT

Det händer förstås mycket annat i Kingvärlden än det som kan sorteras in under ovanstående kategorier. En del märkliga saker, som i augusti när King blev en uppblåsbar plastfigur. 1500 plast-King tillverkades och gavs bort vid en baseballmatch med Lowell. Bara en sådan sak!

King har fått ett par priser under året. Redan i februari tilldelade The International Horror Guild priset ”Living legend award” till King. WOLVES OF THE CALLA var nominerad för bästa bok (förlorade mot Peter Straubs ”lostboy lostgirl”) och THE DEAD ZONE var nominerad till bästa tv-serie, men vann inte heller.

I november fick King ta emot ett annat prestigefyllt och uppskattande pris, ett ”Life achievement award” vid World Fantasy Awards.

Kings samarbete med John Mellancamp fick äntligen en titel – MISSISSIPPI GHOST BROTHERS. Det är alltså en musikal som varit under produktion ända sedan 2001. Mellancamp står förstås för musiken och King har skrivit storyn som beskrivs som ”En grälande familj från södern åker på semester till en hemsökt stuga där två farbröder i familjen mördade varandra.”. Dramat utspelar sig både i nutid och på 40-talet.

Och när vi ändå pratar om King på scenen så kan vi avsluta sammanfattningen av 2004 med att Thomas Olofsson satte upp LIDA på Playhouse teater i Stockholm under december. Huvudrollerna spelades precis som 2001 av Thomas och Inger Nilsson.

[Sammanfattat av Anders]


Vad händer 2005?

2005 skulle inte bli något bra Kingår om man trodde allt snack om att King skulle pensionera sig. Nu har han gått ut och sagt att han skjuter på pensionen och kommer att fortsätta att skriva böcker. Så sent som den 11 januari blev det bekräftat att King kommer att publicera den bok han tidigare sagt att han skrivit (LISEY’S STORY). Tyvärr blir det troligen inte förens 2006 men man vet ju aldrig.

Så, vad har vi då att se fram emot under 2005? Naturligtvis kommer även 2005 (likt 2003-04) att präglas till stor del av THE DARK TOWER. För även om alla böckerna nu finns ute i inbundet så kommer dom under 2005 i storpocket (med alla illustrationer). WOLVES OF THE CALLA finns redan nu ute, SONG OF SUSANNAH kommer i april och THE DARK TOWER kommer i juli. Dessutom kommer volym 2 av STEPHEN KING’S THE DARK TOWER CONCORDANCE i mars.

Utöver THE DARK TOWER-relaterade böcker kommer även CARRIE (april) och THE SHINING (augusti) att ges ut som ljudböcker och FAITHFUL kommer i pocket i maj.

Kommer det då inget nytt frågar sig kanske vän av ordning? Jo, det gör det faktiskt. Redan i maj kommer det en antologi med titeln ”Transgression” som kommer att innehålla en ny Kingnovell med namnet ”The Things They Left Behind” och dessutom kommer THE DEAD ZONE med en ny säsong på amerikansk TV i sommar. Det betyder i sin tur att säsong 3 troligen kommer att släppas på DVD ungefär samtidigt.

Det kommer även en bok med titeln ”New Beginnings” i mars. Den kommer att innehålla början av opublicerade böcker från 13 författare (bl.a. King) och alla intäkter kommer att gå till de som drabbats av flodvågen i Asien. Dessvärre är det exakt samma utdrag ur LISEY’S STORY som tidigare publicerats som är med i boken.

I filmväg kommer det också att hända en hel del. Först ut är RIDING THE BULLET som visades på amerikansk TV i januari. Den har tidigare visats på bio i USA men då endast i ett fåtal städer. Den har även sålts till Sverige men vi har i dagsläget inte någon information om vilka som kommer att ge ut den eller när. Mick Garris som har gjort RIDING THE BULLET håller även på att göra film av DESPERATION. Det kommer att bli en tre timmar lång TV-film. Troligen kommer den till Norden på DVD under slutet av 2005 eller 2006.

Det kommer även två Dollar Babies. Både GOTHAM CAFÉ och HARVEY’S DREAM kommer att spelas in under 2005.

Det var King i USA. Vad händer i Norden då?

Mest spännande är faktiskt Finland. Där följer man USA och ger ut hela THE DARK TOWER-serien. Man börjar med att ge ut de fyra första igen. Tammi kommer att för första gången släppa dem på finska i inbundet i slutet av mars. De finska titlarna kommer att bli MUSTA TORNI 1. REVOLVERIMIES, MUSTA TORNI 2. KOLME KORTTIA PAKASTA, MUSTA TORNI 3. JOUTOMAA och MUSTA TORNI 4. VELHO.

WOLVES OF THE CALLA kommer även den att släppas under hösten 2005. Någon finsk titel har inte satts än.

I Norge kommer Aschehoug att ge ut BLACK HOUSE (de kommer att använda originaltiteln) den 2 maj samt en nyutgåva av TALISMANEN den 30 maj.

Sverige och Danmark har vi inte fått in några uppgifter på men sedan tidigare vet jag att OM EN BUICK 8 kommer i pocket.

I Sverige kommer det även att släppas en del DVD:er. CAT’S EYE kommer den 16 februari, THE DIARY OF ELLEN RIMBAUER kommer den 20 maj. Dessutom är en box (som kommer att innehålla IT, DOLORES CLAIBOURNE, THE GREEN MILE och THE SHINING) planerad under året.

Det är vad vi vet om än så länge. Om det är någon som vet om något annat får ni gärna höra av er. [Lilja]


Frågor & svar

Fråga från Micke

1. Tjena, sitter här och skriver en låt baserad på JURTJYRKOGÅRDEN. Jag har tyvärr bara den svenska utgåvan. Det är så att jag skulle vilja ha dessa fraser som återkommer i boken flera gånger översatt precis så som King skrivit det annars kan man ju hitta på en egen översättningen men det blir inte äkta: "Marken i en mans hjärta är stenigare" och "En man odlar vad han kan... och sköter om det"

- "The soil of a man´s heart is stonier" och "A man grows what he can... and he tends it" är originalfraserna. [Anders]

Fråga från Lena

2. Sitter nu och läser del tre i den fantastiska DARK TOWER-serien, THE WASTE LANDS (och hur har jag kunnat missa dessa böcker ända tills nu?). Undrar bara varför endast THE GUNSLINGER och THE DRAWING OF THE THREE har översatts till svenska? Eller kommer de resterande att översättas? Vet ni? Det skadar ju inte att träna på engelskan men ändå... :-)

- Vår vanligaste fråga. Alltså: När de svenska översättningarna kom ut 1989-1990 var det de sämst säljande Kingböckerna i Sverige någonsin. De sålde så dåligt att förlaget inte fortsatte med THE WASTE LANDS. Tråkigt men så var det då - Sverige var kanske inte redo för King i fantasyform just då, speciellt inte som man då inte såg något slut på serien. Nu är situationen annorlunda - serien är komplett och med det mer attraktiv. Vi har hört viskningar om en svensk översättning, men än så länge finns det inget klart besked om att den ska komma ut. Håll tummarna! [Anders]

Frågor från Gustav (3) och Sara (4)

3. Min stackars pocket av DET är alldeles söndersliten och jag hade därför tänkt att köpa en ny. Men efter idogt sökande har jag inte hittat en enda bokhandel - vare sig på nätet eller IRL - som har den. Har ni någon aning om varför? Förstår att den förmodligen inte trycks längre, men det verkar märkligt med tanke på hur populär boken ändå varit. Är det bara i antikvariat som jag kan få tag på den på svenska? Bokförlaget Legenda verkar inte finnas kvar... i alla fall har de ingen hemsida, vilka är det som har rättigheterna? Tycker boken är så förbannat bäst så jag måste bara ha ett nytt ex.

4. Hejsan, nu har jag försökt hitta boken DET jättelänge. Hittar den inte på Internet... tänkte höra om ni vet någon affär man kan köpa den i? Skulle vilja ha den nu!

- Till skillnad från USA där Kings kompletta katalog alltid är i tryck (med något undantag) så är situationen helt annorlunda i Sverige. De äldre titlarna är sluttrycka för gott (verkar det som) och det är endast de senaste böckerna som finns att få tag på, nytryckta. På antikvariat finns som bekant det mesta, och det är där man får titta. Legenda, numera Natur & Kultur, har förmodligen fortfarande rättigheterna till de titlar de har släppt och jag är säker på att de skulle kunna sälja en mindre tryckning av Kings mest populära titlar hur lätt som helst, men det är svårt att sia om sådant när man inte riktigt vet hur bokbranschen fungerar och vad det är för kostnader det handlar om. Men: det är som sagt antikvariat, auktionssajter som tradera.com och varför inte Följeslagarnas butik som de äldre böckerna kan finnas i. Kolla där! [Anders]

Fråga från Linda

5. Häromdan fick jag tag på en bok: "The Stephen King Quiz Book" av Stephen Spignesi. Det är en pocketbok i så gott som nyskick. Har aldrig sett den, inte heller hört talas om den. Är det något ni hört om innan? Hur pass vanlig är den, och vilket värde kan ligga i den?

- Jo, jag har haft både den och ”The Second Stephen King Quiz Book” tidigare och även om de är roliga böcker att testa sin Kingkunskap med är det inte något värde i dem. Jag gjorde en snabb koll på eBay och där gick den för under 1 dollar… [Lilja]

Frågor från Joakim

6. Jag har några frågor angående några Kingböcker som jag har hittat på nätet, men inte listat ut om det är nytt eller gammalt material... Om det är gammal skåpmat som ges ut i annan förpackning är jag intresserad av att veta VAD dessa böcker innehåller, samt VAR det eventuellt tidigare publicerats: DRÖMFÅNGARE, MAJSENS BARN, JERUSALEMS LOTT.

- DRÖMFÅNGARE är en roman, DREAMCATCHER i original. MAJSENS BARN och JERUSALEMS LOTT är däremot novellsamlingar som ursprungligen var en och samma bok som på svenska hette DÖDSBÄDDEN (NIGHT SHIFT i original). Den boken kom ut 1978 i USA och innehöll mycket tidiga noveller ur Kings produktion. Den svenska översättningen kom 1985 och kom alltså i en ny upplaga uppdelad på två volymer 2002. [Anders]

7. Håller SVARTA HUSET måttet? Jag hoppas att den ska vara som en blixt från klar himmel ; )

- Har man inte hängt med i THE DARK TOWER-världen kan man säkert ha lite svårt för SVARTA HUSET eftersom den boken är mer en del i THE DARK TOWER-serien än en rak uppföljare till THE TALISMAN. Du kan läsa vår recension av boken på hemsidan. [Anders]


Efterord

Nu dröjer det alltså exakt en månad, till den 1/3 innan nästa utskick kommer ut, men kom ihåg att kolla in i Forumet på hemsidan för det är där saker och ting kommer att hända nu! Vi hoppas vi ses där!

Anders - http://www.secretwindows.tk (offline just nu)
Lilja – http://www.liljas-library.com
Följeslagarna – http://www.foljeslagarna.com
Stephen King - http://www.stephenking.com


FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Holly behåller originalomslaget i Sverige
Holly släpps i Sverige 5/9
Filmåret 2023 - flipp eller flopp?
2023 års septemberbok blir Holly
Dokumentärfilm om Stephen King

SENASTE RECENSIONERNA

Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider
Mr. Mercedes - Säsong 3
Doctor Sleep
In the Tall Grass

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Mr. Harrigan's Phone
Film. Film med Donald Sutherland och Jaeden Martell. Finns på Netflix. Läs vår recension
Fairy Tale/En saga
Bok. Hösten 2022:s Stephen King-roman. Ute nu! Läs vår recension
Eldfödd
Film. Biofilm, premiär 13/5. Läs vår recension
Billy Summers
Bok. 2021-romanen. Läs vår recension
Kommande:
Salem's Lot
- Biofilm. Premiär framskjuten till våren 2023.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
The Boogeyman
- Film, adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Biopremiär i USA 2/6.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Holly
- Roman, släpps på engelska i september 2023
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
Okänd titel (Talisman 3)
- Tredje och sista delen i The Talisman-trilogin, skrivs tillsammans med Peter Straub.
• Format: Bok
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt
Rose Madder
• Format: Film
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt