UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #200 – 050401

Förord

Hejsan och varmt välkomna till ett speciellt utskick. Det är jubileum nämligen, i dubbel bemärkelse. Vi firar både 200 utskick och sju år som Skandinaviens enda forum för Kingfans! Inte så illa va? Lite längre fram i utskicket kan ni läsa två personliga texter om detta jubileum – hur började det hela egentligen och varför heter vi Följeslagarna? Ja, det får ni reda på lite längre fram som sagt.

Inför detta jubileum bad vi om önskemål på ämnen vi skulle ta upp i detta speciella utskick, både i förra utskicket och i vårt strålande forum. Dessvärre är det med smått snopna miner och en viss besvikelse vi konstaterar att resultatet av denna önskan blev otroligt blygsamt. Märkligt, men så är det ibland.

Därför slår vi inte på den stora trumman den här gången. Det får vänta tills nästa gång, 20/4 2008 kanske då det är tioårsjubileum.

Något bjuder vi på i alla fall i detta nostalgifärgade utskick. Varför inte vända tillbaka till där allting började för King, det vill säga CARRIE. Kings debutbok har nyligen kommit ut i en finfin ljudboksutgåva där ingen mindre än filmens Carrie White (Sissy Spacek) läser boken. Lilja är imponerad, vilket ni kan läsa själva alldeles snart.

Med till att börja med har vi en jättenyhet!

Spännande läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 814


Nyheter

* Uppsala English Bookstore meddelar att leveransen av ”Stephen King’s The Dark Tower: A Concordance vol 2” kommer under nästa vecka.

* I förra utskicket fräste vi till angående CAT’S EYE DVD:n där det på omslaget stod att bortklippta scener skulle ingå bland bonusmaterialet, vilket det inte gjorde. Sandrews har förklarat för oss att de exemplar vi fick för recension och till tävlingen hade ett tidigt, feltryckt omslag. De omslag som nu finns i butik har inte med bortklippta scener bland bonusmaterialsinformationen. Med andra ord har vinnarna i förra utskickets tävling rariteter i sin samling!

* Tråkig nyhet: Efter att ha byggt upp ett skapligt pepp inför Mick Garris tv-film DESPERATION (som King lovprisade förra månaden), så meddelas det nu att filmen inte alls kommer att visas i maj som tidigare sagts. ABC har skjutit fram filmen till november – förhoppningsvis, det kan lika gärna bli februari eller maj nästa år! Mycket trist!

* Roligare nyhet: Det är nu helt klart att TNT kommer att visa en tv-serie baserad på Kings novellsamling NIGHTMARES & DREAMSCAPES. Åtta noveller kommer att förvandlas till åtta entimmesfilmer. Mick Garris, Mike Robe, Peter Filardi, Larry Cohen, April Smith och Richard Christian Matheson har alla skrivit kontrakt för att skriva och regissera filmer. Vilka noveller det handlar om är inte känt just nu, men vi vet i alla fall att Mick Garris kommer att filma ”Home delivery”.

* Kings novell “The Things They Left Behind“ i boken “Transgressions” är 27 sidor lång.

* King har under mars publicerat två nya kolumner i Entertainment Weekly – ”The worst ads on TV” och ”No stars, sorry”. Kolumnerna finns ännu inte i vårt arkiv men förhoppningsvis inom kort.

* Lite DVD-nyheter för region 1: Det är nu klart för release av den tredje säsongen av THE DEAD ZONE. Boxen släpps den 7/6 och innehåller säsongens 12 avsnitt komplett med kommentarer och diverse bonusgodis, bland annat tre smått oväntade featurettes om allt från hur filmmakarna gick över till HD till THE DEAD ZONEs ambulerande kök!

RIDING THE BULLET kommer redan nu i april, den 19:e för att vara exakt, och kommer ha lite bonusmaterial i form av kommentarer och bakom-scenerna-dokumentärer. Mick Garris äldre episodfilm ”Quicksilver Highway” med Kingstoryn “Chattery Teeth” kommer en månad senare den 17/5 och blir lite annorlunda mot den version som visades på amerikansk tv. Fox insisterade att episoderna skulle visas i en speciell ordning, men nu kommer alltså filmen att presenteras på det vis Garris först tänkte.

* Frank Darabont har gjort ännu ett uttalande om hur han tänker sig THE MIST:

THE MIST is a very scary and memorable story, one of Steve´s best "muscular" short pieces, with characters in the kind of pressure-cooker environment that nobody writes as well as King. I intend to be faithful to the material, so I think the movie will be good.

Whether it´s a studio picture or not, I want to go with a very gritty, low-budget indie approach. Big-budget gloss would work against the material, plus I´m excited about trying my hand at a more seat-of-the-pants filmmaking approach on this one than I´ve used in the past...I´ll use whatever approach works best, I want to go as old-school as possible with the effects. It´s a rather old-school story anyway; it feels like a movie that might have been made in the ´50s.

The thing to bear in mind about THE MIST is that you don´t actually see that much as King wrote it; it´s the stuff you don´t see that scares you, sort of like in “Jaws”. I want to maintain the tension of King´s story rather than overload the screen with CGI monsters.

* Årets märkligast ljudboksläpp (1): Hodder & Stoughton, Kings engelska förlag, släpper två av de tre berättelserna ifrån BLOOD & SMOKE i en ny ljudbok i augusti. Varför inte ”1408” fick följa med “In the Deathroom” och “Lunch at the Gotham Café” till denna utgåva är en gåta.

* Årets märkligaste ljudboksläpp (2): Stephen King ska göra rösten till Abraham Lincoln när Sarah Vovells ”Assasionation vacation” släpps nu i april. Andra medverkanden är bland annat Conan O’Brian och Brad Bird. Hur Kings Mainedialekt ska passa in på en president från Virginia återstår att höra.

* Två bilder från inspelningarna av MANGLER REBORN har dykt upp. Båda är tagna med en mobilkamera. Man får hoppas att filmen tas med vanlig kamera…
http://www.liljas-library.com/images/mangler_r.jpg
http://www.liljas-library.com/images/mangler_r_2.jpg

* I oktober hålls den andra Dollar Baby-festivalen, denna gång i Orono, Maine. Förhoppningen är att visa fler filmer än under första festivalen.

* Missa inte Följeslagarnas forum! Ursäkta om vi tjatar men vi är så stolta över det!


Undersökning angående Följeslagarträff

Nu är det dags att en gång för alla se om vi ska jobba på en Följeslagarträff/festival eller inte. Därför kommer jag nedan att presentera en fiktiv inbjudan som jag vill att alla som är intresserade svarar på. Det är alltså INTE bindande och OM det blir något kommer det förmodligen inte att se ut exakt såhär men jag räknar ändå med att det kommer att ge oss en hint på om det är värt att fortsätta arbeta med en träff eller inte.

Tänk därför noga igenom om ni skulle vilja komma eller inte innan ni svarar. Jag vill inte ha en massa JA-svar nu när det inte är bindande och sedan inte ett enda när det blir på riktigt. Jag inser självklart att det kan komma saker emellan, att datumet inte passar eller liknande som gör att ni inte kan komma även om ni svarar JA nu men ändå… Ni fattar vad jag är ute efter eller hur?

Även ni som inte vill komma på en träff får gärna svara NEJ så vi vet att ni tagit ställning. Det bästa vore med andra ord om jag fick in en sådär 800 mail under den kommande veckan... :-)

Svaren skickar ni till lilja@foljeslagarna.com senast den 10 april och kommentarer kan ni antingen skicka med eller lägga in i forumet där det finns en tråd för detta.

Här kommer så den fiktiva inbjudan.

---------------------

Följeslagarna presenterar stolt för första gången utanför USA:

The Stephen King Dollar Baby festival!

Under en dag kommer ni att få möjligheten att se 8 av de otaliga Dollar Babys som gjorts baserade på en Kinghistoria.

Dessutom får du chansen att möta andra Följeslagare och byta erfarenheter samt byta Kingprylar. Det kommer att finnas ett tilldelat bord för denna aktivitet.

Det kommer även att finnas chans för en FAQ med Anders och Lilja om så önskas.

Plats: Örebro
Tid: I höst (1 heldag)
Kostnad: 50kr / person i inträde. En kommer att vinna ett fint pris på sin biljett.


Följeslagarna sju år, 200 utskick

Den 20 april är det sju år sedan första numret av Följeslagarnas utskick skickades ut. Sju år! Fattar ni hur lång tid det är? Jag har hunnit gå på Universitetet, haft två anställningar, haft två bilar, flyttat en gång, fått två barn… det är helt sjukt vad mycket som hänt. 1998 hade man ju knappt en dator hemma…

När Anders och jag bestämde oss för att starta Följeslagarna var vi minst sagt osäkra på hur många som skulle vara intresserade av att bli medlemmar. Vi tog dock beslutet att om vi kunde få ihop 15 medlemmar skulle vi köra igång. Så, vi satte alltså igång och jagade reda på folk som vi trodde var intresserade. Vi satt och letade efter svenska Kingsajter på nätet vars skapare vi kunde kontakta och berätta om vår idé och fråga om de var intresserade, vilket en hel del var. Så den 20 april 1998 hade vi våra 15 medlemmar och utskicket gick iväg.

Första stycket löd såhär, och det summerar perfekt varför vi startade Följeslagarna.

”Välkomna till premiärnumret av Följeslagarna, den nu enda existerande fanklubben för Stephen King i Sverige. Vi som sköter Följeslagarna heter Anders Jakobson och Hans-Åke Lilja. Vi har tröttnat på att det inte fanns något bra forum för Stephen King fans i Sverige så därför har vi nu skapat Följeslagarna.”

Komiskt nog så är vi fortfarande den enda existerande fanklubben och ni inte bara i Sverige utan i Norden! Nu är vi kanske inte direkt är en fanklubb men ni fattar vad idén var.

Efter det har vi bara ökat. När det var dags för ettårsjubileum var vi redan uppe i 109 medlemmar. Det komiska är att varje gång vi passerat ett nytt 100-streck har Anders och jag trott att vi fått med alla intresserade men tydligen inte. Nu sju år senare är vi 814 stycken. Det är alltså 116 nya medlemmar per år, 9,7 nya medlemmar i månaden, en ny medlem var tredje dag i genomsnitt. Inte illa eller hur?

Det är bara att hoppas det fortsätter såhär, vi har i alla fall slutat tro att det finns ett tak på antalet intresserade Kingfans. Jag vill även passa på att tacka för allt stöd och all uppmuntran vi fått under dessa år. De har verkligen värmt. Ni är alltid välkomna att skriva några rader, antingen i ett mail eller på vårt nya och mycket spännande forum.

Tack för dessa sju år!

[Lilja]

För två år sedan skrev jag en omfattande text till Följeslagarnas femårsjubileum (finns att läsa i utskick #166 i arkivet). Delar av den återvinner jag nu för att ge eventuellt nytillkomna medlemmar den kompletta historien bakom Följeslagarna.

Det hela började med att Lilja och jag lärde känna varandra via inlägg i den amerikanska Stephen King-mailinglistan SKEMERs. När vi insåg att vi till och med bodde i samma stad (Örebro) och delade ett stort intresse (Stephen King) så var det oundvikligt att vi skulle bli goda vänner. Lilja hade då sin namnlösa hemsida om King med en del information och lite nyheter (som jag senare döpte till ”Lilja’s Library” och som numera är en av de absolut främsta nyhetssajterna gällande King i hela världen, vilket till och med Kings närmaste folk har uppmärksammat) och jag lanserade efter ett tag min hemsida ”The Stephen King Cover Gallery” (numera ”Secret Windows”, just nu offline), mycket tack vare Liljas generositet när han släpade över kassar med böcker ur hans samling som jag kunde skanna in.

Någonstans där – kanske under de konversationer vi hade medan skannern jobbade för fullt – föddes tanken om ett svenskt (numera skandinaviskt/nordiskt) forum för Kingfans. SKEMERs var bra, men de dagliga utskicken spårade ur i personliga konversationer utanför Kingvärlden. Vi ville ha något som var mer koncentrerat och kanske till och med seriösare.

Idéerna formades genom otaliga emails fram och tillbaka tills vi började ha ett koncept klart. Varje utskick skulle ha nyheter och en artikel, vi skulle ha en avdelning för frågor och svar och på sikt skulle vi lansera en köp-byt-sälj-avdelning. Alla avdelningar (förutom frågor och svar) fick namn relaterade till King: ”Nyheter från Territorierna”, ”Oumbärliga ting” (artikelavdelningen) och ”Butiken”. Av dessa är det bara ”Butiken” som överlevt (som dessutom fick flytta ut ur utskicken till hemsidan efter ett tag)!

Till slut var det bara namnet som var kvar att komma på. Jag minns inte idag om vi hade andra förslag men alla bitar föll på plats när ”Följeslagarna”, direkt taget från DET SVARTA TORNET 2: FÖLJESLAGARNA, kom upp som förslag. Följeslagare, som följer allt som har med King att göra. Det var perfekt.

De första två åren skickade vi ut nya utskick varje måndag. Vi hade gjort planeringar med vad vi skulle skriva om, och hade dessutom mycket färdigskrivet i förväg. Det fanns otaliga ämnen att skriva om och vi hade till synes mycket tid att ägna åt Följeslagarna. Men i längden blev det ohållbart. Ämnena började ta slut och vi såg oss tvingade att gå ned på halvfart för att orka med det hela överhuvudtaget.

Mot slutet av 2004 blev även detta upplägg svårt att hålla och till detta år fick vi tänka om och bestämma oss för månadsmässiga utskick. Detta eftersom vi har brist på fräscha ämnen och då nyhetsflödet är inte lika omfattande som förr. Men vi gör vårt bästa för att bibehålla kvalitén och göra matiga utskick. Om vi uppskattar att varje utskick består av ett snitt på fem A4-sidor (vilket är i underkant!) så betyder det att vi med våra 200 utskick skrivit över 1000 sidor om Stephen King. Det är ganska mycket det!

Stephen King har en stor del i vårt liv (det är ganska uppenbart) och vi finner stor glädje i att dela med oss till er Följeslagare. Nu siktar vi framåt mot nästa drömgräns – 10 år som Skandinaviens enda forum för Kingfans! Ni hänger väl med?

[Anders]


Recension av CARRIE (ljudbok)

Jag har just lyssnat på CARRIE och det var en av de bästa ljudböcker jag hört. Dels är Kings första bok faktiskt riktigt bra (något man lätt glömmer bort) men sedan är det faktiskt så att Sissy Spacek är kanon på att läsa böcker. Sissy som även spelade huvudrollen i filmen CARRIE gör här ett fantastiskt jobb.

Hon får berättelsen att komma till liv på ett sätt som inte händer så ofta. Jag vet att jag höjer henne till skyarna men hon är verkligen så bra. Det ger ju även historien lite extra djup när man vet att personen som läser spelade huvudrollen i filmversionen 30 år tidigare. Cirkeln är sluten som man lite klyschigt kan uttrycka sig. Castingfolket på Simon & Schuster Audio har verkligen lyckats denna gång.

Som de flesta vet är CARRIE en rätt kort bok och ljudversionen ryms på sju CD och tar 7½ timme att lyssna på. Det tar alltså inte så lång tid att lyssna på CARRIE om man lyssnar någorlunda regelbundet, typ på väg till jobbet eller så.

Personligen blev jag faktiskt överraskad över hur mycket jag gillade den. Jag har läst boken tidigare både två och tre gånger men det var säkert 15 år sedan sist så den fanns inte direkt färsk i minnet. Den för en helt klart tillbaka till hur det kändes när man började utforska Kings verk…

En annan sak som är bra med boken är att den innehåller en ny introduktion av King själv (han läser den själv) som enligt förlaget inte gets ut tidigare. Det betyder alltså att alla samlare måste köpa även den här boken :-) men det är ju som ni säkert förstår en bra sak. Betyget blir 4 starka Följeslagare av 5 möjliga. [Lilja]


Vad som komma skall

I och med att vi numera göra månadsmässiga utskick har det blivit lättare för oss att se framåt och i alla fall planera kommande utskick. För länge sedan – som ni kunnat läsa i våra minnestexter – var vi riktigt i stöten och kunde presentera kommande utskick i detalj. Så bra är vi inte nu, men här är i alla fall en liten förteckning över vad ni har att se fram emot under våren och sommaren:

- Recensioner av ”The Road to The Dark Tower” samt ”Stephen King’s The Dark Tower: A Concordance vol 2”.
- Ett titt på hur bokbranschen fungerar – hur fungerar det egentligen när en bok går från förhandling om rättigheter till färdigprodukt i bokhandeln?
- En titt på svenska förstautgåvor - hur ser de ut, vilka kännetecknen finns det att gå efter?
- Fortsättning på Genomgången av Stephen Kings böcker – näst på tur THE TOMMYKNOCKERS.
- Recension av RIDING THE BULLET (DVD).

När de olika sakerna publiceras kan vi inte redogöra för just nu, men nu vet ni alla fall vad som är på gång.


Efterord

Den översta punkten (recensioner av ”The Road to The Dark Tower” samt ”Stephen King’s The Dark Tower: A Concordance vol 2”) betar vi av redan nästa gång, då vi tittar närmare på två av de tyngre böckerna OM Kings DARK TOWER-värld. Spännande för alla DT-junkies. Till dess – den första maj alltså – får ni ha det fint och höra av er om det är något.

Anders - http://www.secretwindows.tk (offline just nu)
Lilja – http://www.liljas-library.com
Följeslagarna – http://www.foljeslagarna.com
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Holly behåller originalomslaget i Sverige
Holly släpps i Sverige 5/9
Filmåret 2023 - flipp eller flopp?
2023 års septemberbok blir Holly
Dokumentärfilm om Stephen King

SENASTE RECENSIONERNA

Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider
Mr. Mercedes - Säsong 3
Doctor Sleep
In the Tall Grass

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Mr. Harrigan's Phone
Film. Film med Donald Sutherland och Jaeden Martell. Finns på Netflix. Läs vår recension
Fairy Tale/En saga
Bok. Hösten 2022:s Stephen King-roman. Ute nu! Läs vår recension
Eldfödd
Film. Biofilm, premiär 13/5. Läs vår recension
Billy Summers
Bok. 2021-romanen. Läs vår recension
Kommande:
Salem's Lot
- Biofilm. Premiär framskjuten till våren 2023.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
The Boogeyman
- Film, adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Biopremiär i USA 2/6.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Holly
- Roman, släpps på engelska i september 2023
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
Okänd titel (Talisman 3)
- Tredje och sista delen i The Talisman-trilogin, skrivs tillsammans med Peter Straub.
• Format: Bok
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt
Rose Madder
• Format: Film
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt