UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #204 – 050801

Förord

Hej! Nu är det redan första augusti. Men vill ju inte gärna citera Tomas Ledin men sommaren är kort, fast det mest har inte regnat bort direkt. Hur som helst är det väl i alla fall en månad kvar med chans till sol och varma nätter. Vi får hoppas det.

Regnar det någon dag kan man kanske ägna tre timmar åt att se nyinspelningen på SALEM’S LOT som släpps på DVD nu på onsdag (och faktiskt visas på tv redan i slutet av denna vecka!). Lite längre ned i utskicket kan ni läsa vad vi tycker om denna filmatisering.

Apropå DVD så tänkte vi nu försöka dokumentera vad som finns på den svenska marknaden när det gäller King och även ta upp några bra alternativ till filmen som bara kanske finns på import eller i en bättre utgåva utomlands. Vi behöver er hjälp – läs mer sist i utskicket.

En viktig sak innan vi går in på nyheterna: från och med nu kommer Följeslagarnas gamla kontaktadress foljeslagarna@swipnet.se inte att användas. Den nya kontaktadressen är info@foljeslagarna.com (det har den varit länge), och de individuella adresserna är anders@foljeslagarna.com och lilja@foljeslagarna.com. Har ni kvar den gamla adressen i någon kontaktlista eller adressbok så ersätt den med den nya.

Fortsatt trevlig sensommar - Anders & Lilja
Medlemsantal: 815


Nyheter

* Vi börjar med en tråkig nyhet: tv-filmen DESPERATION som nu är helt klar kommer inte att visas förrän i maj 2006. Det är alltså nästan ett år kvar tills den kommer. Tråkigt men den som väntar på något gott…

* Under juli publicerade King ett utdrag ur en kommande bok, som vi och alla andra tog för givet hette THE PULSE eftersom det stod så i utdraget. Nu visade det sig att ”The Pulse” var kapitelnamnet och att boken istället har arbetstiteln CELL. Utdraget publicerades på Amazon.com som en 10-årsgåva från King. Utdraget finns arkiverat som en stilig PDF-fil i vårt filarkiv, så ta en titt där ifall ni missat att läsa denna spännande inledning som verkligen ger mersmak.

* Apropå filarkivet så kan ni numera läsa alla noveller från novelltävlingarna 1999-2001 samlade i tre PDF-dokument. Spännande läsning i brist på nytt från King.

* Grant kommer att släppa en ny limited edition av THE GUNSLINGER. Det är den bearbetade versionen och i boken kommer även novellen ”The Little Sisters of Eluria” att vara med. Det som dock är mest spännande är att Michael Whelan gjort ett par nya målningar som kompletterar de gamla illustrationerna. Se dem här:
http://www.liljas-library.com/images/new_dt1_1.jpg
http://www.liljas-library.com/images/new_dt1_2.jpg
http://www.liljas-library.com/images/new_dt1_3.jpg
http://www.liljas-library.com/images/new_dt1_4.jpg

Fler detaljer kring boken, såsom släppdatum och upplaga återstår att bekräftas.

* Den kommande tredje CREEPSHOW-filmen kommer inte att vara baserad på någon historia av King, utan är snarare baserad på konceptet.

* Apropå CREEPSHOW kan man nu köpa actionfigurer från den första klassiska filmen, bland annat på Kings karaktär Jordy Verill. Mer info och bilder på http://shorl.com/faprevymopugra

* Boston Red Sox –liraren Bronson Arroyo har släppt en coverskiva med mestadels grungelåtar. King har bidragit med lite extra text i Foo Fighters-låten ”Everlong” och bidrar även med ”spoken words” i samma låt. Läs mer på http://www.bronsonarroyo.com

* Enligt moderatorn på Kings messageboard är filmrättigheterna till FROM A BUICK 8 sålda och ett manus är skrivet, men vilka som är inblandade i projektet förtäljde hon inte. Det har också kommit fram att det inte kommer att bli en film av BAG OF BONES.


Recension av SALEM’S LOT

SALEM´S LOT hör till de Kingböcker som inte platsar på min absoluta topplista, men som jag ändå rankar väldigt högt. Det låter kanske lite märkligt, men när jag läser boken så gillar jag den oerhört mycket. Jag gillar när King skapar hela samhällen med många karaktärer och hur alla dessa karaktärer kopplas ihop med varandra. När man läser en sådan bok känns det som man är en invånare i staden, och när boken är slut blir det tyvärr som man flyttar därifrån. Därför rankar jag SALEM´S LOT högt som läsupplevelse, men inte lika högt som en bok att minnas och längta efter att få läsa om.

När det blev känt att en nyfilmatisering skulle göras blev jag glad. Det kändes som den gamla filmatiseringen från 1979 var lite dammig och gammal. Jag har den inspelad någonstans men är faktiskt inte helt säker på att jag sett den. Den får vänta till en regnig dag, som man brukar säga. Men när nyfilmatiseringen hade visats under två kvällar på amerikanska TNT kom inte allt för positiva reaktioner. Förväntningarna trappades ned och när jag nu bänkade mig i soffan föreställde jag mig att få skriva en riktig sågning. Men med facit i handen så blir det inte så. Jag tycker nog att SALEM´S LOT fått lite oförtjänt dålig kritik.

Fast det är klart att man reagerar märkligt när vissa smått omotiverade förändringar skett. Inte i själva grundhistorien men väl lite i detaljerna. Till exempel är Ben Mears (Rob Lowe) ingen romanförfattare längre utan en mer journalistisk författare som bland annat varit tillfångatagen av talibaner och fått Pulitzerpriset. Kanske inte så uppseendeväckande men att däremot Fader Callahan (James Cromwell) plötsligt är (eller blir) en OND figur är bara för konstigt. Detta märks redan i den omskrivna prologen där vi får se hur en trasig Mears letar rätt på Callahan i ett soppkök i New York (?) och attackerar honom till den milda grad att de båda hamnar på sjukhus där Mears berättar historien om Salem´s Lot för ett sjukbiträde.

Fördelen SALEM´S LOT har mot andra längre tv-filmer och miniserier baserade på Kings verk är att den visats på en kanal som inte har reklam. Därför är det bättre flyt i dramaturgin och inga konstiga avbrott på sex ställen per del som vanligt. Det gillar jag. Första delen har en fin tempoökning som får spänningen att stiga. Man blir riktigt insugen i storyn som till större delen följer Kings förlaga väl.

Skådespelarinsatserna är i överlag goda. Det finns ingen karaktär som retar upp mig som det alltid brukar vara (allt från igentäppta ungar (THE SHINING) till näsrynkande surpuppar (ROSE RED)), men å andra sidan är det väl ingen skådespelar som gör sitt livs roll i filmen. Tunga veteranerna Donald Sutherland och Rutger Hauer gör rena radarparet som Straker och Barlow, trots att de aldrig - vad jag minns - är i bild samtidigt. Samantha Mathis är bra som Susan, och hennes relation till Ben Mears (en av Kings mest tragiska kärlekshistorier, tillsammans med Mike Noonan och Matties i BAG OF BONES) känns trovärdig och bra. Rob Lowe gör inte bort sig och James Cromwell är alltid bra, men väldigt outnyttjad i serien.

När det häller specialeffekter och make-up så tycker jag att de funkar riktigt bra. Det finns kanske någon specialeffekt som känns lite billig, men vampyrernas snabba rörelser är riktigt coola. Filmen är inte speciellt blodig och har man läst boken blir den heller inte så värst spännande. Men i sin helhet tycker jag att SALEM´S LOT i sin nyinspelning duger.

Jag drar till med tre, inte alls starka, Följeslagare av fem möjliga. [Anders]

Jag såg nyversionen av SALEM’S LOT redan när den gick på amerikansk tv och tyvärr är den inte ett dugg bättre nu när den kommer på DVD… Delar av filmen, eller rättare sagt tv-serien (den gick i två delar), är väldigt trogen boken men andra delar har ändrats mycket… och av ingen uppenbar anledning. Det känns som verkligen onödiga ändringar.

Man inleder filmen med att låta en rasande Ben hitta Father Callahan. Jag ska inte avslöja varför han är arg men det är bara så fel! Man har tagit sig allt för stora friheter med handlingen, den saken är glasklar. Det känns lite som om man velat ”bättra på” Kings berättelse.

En annan förändring (bland många) de gjort är att de gjort karaktären Mark som i boken är en försynt och lite blyg kille till en riktigt otrevlig bråkstake. Helt plötsligt har man inte alls någon sympati för honom och man önskar inte annat än att någon ska käka upp honom, så han försvinner. Känns totalt galet. Över lag har de ändrat personligheterna på en hel del karaktärer. Ben och Susan känner man knappt igen och Straker är inte alls den sofistikerade personen han är i boken…

Man har även get Ben mer motiv för att vara i Salem’s Lot. Även detta känns helt onödigt då det egentligen inte tillför något utan mer får en att fråga sig själv… varför? Var det bara för att fylla ut tiden, eller?

När det sedan gäller skådespelarnas prestationer så är det nog sällan som så många stora namn presterat så lite. De enda som lever upp till sina rykten är James Cromwell (han gör en väldigt bra rolltolkning) och Rob Lowe. När det sedan gäller Donald Sutherland är hans rolltolkning av Straker för mycket och Rutger Hauer som Barlow för lite. Det funkar inte alls…

Resterande skådisar är helt fel-castade. De är alla för unga för de karaktärer de spelar. Helt plötsligt ser alla ut som unga, framgångsrika modeller och det funkar inte, inte i SALEM’S LOT.

När det sedan gäller vampyrerna själva har vi den stora skandalen. I boken och även i originalserien får åtminstone jag känslan av att vampyrerna är mer som zombies än människor men här har man låtit dom behålla samma personligheter och intellekt. Den enda skillnaden är egentligen att de helt plötsligt har längre tänder. Katastrof. Ni kommer att förstå vad jag menar när ni ser det.

Sen har man naturligtvis även gjort om slutet. När detta händer frågar jag alltid mig själv om det är nödvändigt att göra om slutet för att filmen ska funka. Är det nödvändigt har man ju inte så mycket val och det är bara att gilla läget men annars är det inte acceptabelt. Här finns det igen som helst anledning. Åter igen, helt onödigt!

Som ni säkert förstår gillar jag inte nyversionen av SALEM’S LOT. Till största delen beror det på manuset, där man gjort så många och onödiga ändringar. Betyget blir en svag Följeslagare av fem möjliga. Personligen kommer jag inte att se om den här filmen. [Lilja]

* Resultat i tävlingen

Under veckan som gick hade vi en tävling på hemsidan där tre exemplar av SALEM’S LOT på DVD stod på spel. Det var fem frågor man var tvungen att svara på för kunna vara med i den slutgiltiga utlottningen. De första frågorna var flervalsfrågor:

1: Vilket av följande påstående om den första versionen av SALEM’S LOT är sant?

a) Stephen King gör en helt okrediterad och liten roll i miniserien.
b) Filmbolaget bakom vampyrklassikern "Nosferatu" försökte stämma Warner för allt för stora likheter mellan vampyrerna.
c) När serien klipptes ned till en biofilm blev den plötsligt blodigare.

RÄTT SVAR: c) När serien klipptes ned till en biofilm blev den plötsligt blodigare.

2: Vilket av följande påstående om boken SALEM’S LOT är sant?

a) King försökte först ge ut boken under pseudonym, men hans agent övertalade honom att använda sitt riktiga namn.
b) Originaltiteln på boken var "Second Coming".
c) Berättelsen skrev först som ett filmmanus men halvägs bytte King spår och gjorde en roman istället.

RÄTT SVAR: b) Originaltiteln på boken var "Second Coming".

3: Rob Lowe som spelar huvudrollen i SALEM’S LOT har tidigare gjort en huvudroll i en annan King-miniserie - vilken serie?

RÄTT SVAR: THE STAND

4: Vilken roll var det?

RÄTT SVAR: Nick Andros

5: Utslagsfråga: Staden "Jerusalem´s Lot" nämns i förbifarten andra Kingromaner (DARK TOWER-böckerna inte inräknade!) - nämn någon!

RÄTT SVAR: När vi skrev denna fråga var den ställd som att det enbart var en roman Jerusalem’s Lot nämndes i, och då var det PET SEMATARY vi syftade på. Nu finns det bevisligen – med CD-ROM:en ”The Complete Guide to the Works of Stephen King” som facit - några fler, som till exempel THE DEAD ZONE och DREAMCATCHER

Däremot har vi inte godkänt NIGHT SHIFT som svar i och med att det inte är en roman.

Vi har varit benhårda och faktiskt underkänt de som listat två alternativ där endast ett varit rätt. Det felaktiga svaret nollställde det rätta så att säga.

37 deltog i tävlingen, och 14 fick alla rätt och av dessa har vi dragit följande tre vinnare:

Agnes Viktorsson, Karlstad.
Niklas Andersson, Smedjebacken.
Jan Windahl, Odakra.

Grattis, vinsterna kommer på posten!


Frågor och annat

Frågor från Tommy

1. Hejsan, var inne på Tradera och letade King-filmer. Då såg jag en film jag inte sett i innehållsförteckningen över King-filmer på Följeslagarnas hemsida. Filmens titel är "Evil Dead". Jag bifogar ett foto på fodralet och man ser att det står Stephen King på. Är detta månne något lurt, att detta i själva verket Inte är en King-film?

- Nej, "Evil Dead" är ingen King-film. Den är gjort av Sam Raimi ("Spider-man") och det finns ytterligare två "Evil Dead"-filmer, som är lite mer humoristiska än den första. Bilden du bifogat är ett videoomslag med ett citat om filmen av King, men jag håller med om att det kan vara lite lurigt att tyda omslaget eftersom Kings namn i princip står större än "Evil Dead"! Ganska billigt knep, men faktum kvarstår: filmen är inte gjord av King. Är man osäker kan man alltid ta till min personliga favoritsajt Internet Movie Database (imdb.com) och söka där. Då blir det glasklart! [Anders]

2. Jag är på jakt efter boken som ligger till grund för filmen NYCKELN TILL FRIHET (THE SHAWSHANK REDEMPTION), trodde boken hette så men jag hittar den inte bland recensionerna. Eftersom filmen är en av mina absoluta favoriter måste jag bara läsa boken också. Har boken utgivits på svenska?

- THE SHAWSHANK REDEMPTION är inte baserad på en bok utan på en längre novell (så kallad novellette) i boken DIFFERENT SEASONS. Novelletten heter i original "Rita Hayward and The Shawshank Redemption". På svenska delades DIFFERENT SEASONS upp i två volymer med två novelletter i varje. Böckerna hette SOMMARDÅD och VINTERVERK och kom 1983 och 1984. Novelletten du är efter heter "Vårbedrift" på svenska och finns i VINTERVERK. Dessa böcker är dock sedan länge utgångna i Sverige och finns möjligtvis begagnat. På engelska finns DIFFERENT SEASONS alltid i tryck. Du kan läsa mer om DIFFERENT SEASONS i vår genomgång av boken. [Anders]

3. Eftersom jag är en stor Stephen King-beundrare skulle jag gärna vilja skriva några rader till honom och berätta vilket intryck denna film gav mej. Finns det någon adress man kan skriva till?

- I vår King-ABC på hemsidan finns Kings adress, men här kommer den i alla fall:

Mr. Stephen King
49 Florida Ave
Bangor, ME 04401
USA

Du ska kanske komma ihåg att en film inte nödvändigtvis är samma historia som den baserats på, även om Frank Darabont är känd för att göra väldigt noggranna adaptioner. Kanske ska du vänta tills du läst den också? [Anders]

Idé från Jonas

4. Jag är en Följeslagare från Dalarna som har en idé/ett önskemål. Jag tycker det skulle var väldigt intressant och informativt om ni kunde lista allt King har gjort (dvs allt som har hamnat i tryck i någon form) i en kronologiskt baserad lista utifrån NÄR han verkligen skrev romanen/novellen i fråga. Högst upp skulle någon av hans tidigaste noveller, skapad någon gång på 60-talet hamna. Sen skulle ni kunna fortsätta ner i listan och försöka ange vilket eller i mellan vilka år som alla följande verk har skapats. Detta skulle skapa en verklig inblick i hans utveckling som författare och man skulle kunna titta på eventuella svackor i hans skapande eller t.ex speciella drag för specifika perioder.

Jag vet att ni redan betar er igenom en sorts kronologisk lista i och med era genomgångar men det jag är ute efter är en enkel lista utan några fördjupningar där det anges titel och årtal för skapandet uppradade i kronologisk ordning. Den ordning som hans verk har blivit publicerade är ju inte alltid den ordning som King skrev dem i. Då tänker jag ju framför allt på alla hans noveller. Det skulle vara väldig intressant att se alla hans novellsamlingar bli uppstyckade och att varje enskild novell placerades ut bland hans längre verk i kronologisk ordning. Vad säger ni? Är detta möjligt?

- Spontant säger jag att det du är ute efter nästan är material för en bok! Det kanske till och med finns en sådan? Att sortera romanerna i ordning utifrån när de skrevs är ingen svår match eftersom King har för vana att skriva när och var han skriver sina böcker. Däremot tror jag det blir i princip omöjligt att sortera alla noveller. Vissa hintar han om när han skrivit i diverse förord och efter ord ("Den här skrev jag mellan den och den boken."), men det är långt i från alla. I och för sig tror jag att de allra tidigare novellerna, som återfinns i t.ex NIGHT SHIFT skrevs ganska tätt inpå publiceringen som finns listad i boken. Det kanske skiljer ett halvår eller så. Så det kan bli svårt, men om någon entusiast är sugen på att inleda arbetet så är det bara att sätta igång. Vi tar emot all hjälp vi kan få! [Anders]

- Personligen tror jag inte att detta är möjligt. Det är inte ens säkert att King vet själv när han skrev vad. Jag ser framför mig hur han skriver något och sedan lägger det åt sidan, en tid senare hittar han det och fixar lite med det och ger ut det. En komplett lista över när King skrev allt är nog endast en önskedröm. Däremot skulle man kunna göra en lista över när saker publicerades... [Lilja]

Fråga från Ola

5. Jag undrar om ni skulle kunna hjälpa mej med att säga var man kan köpa boken ”Night Flier” (”Nattflygaren)” Jag vet inte om boken heter så, men vad heter den då på svenska nu och var kan man köpa den?

- ”The Night Flier” är en novell och ingen bok, och den finns med i samling som heter NIGHTMARES & DREAMSCAPES, på svenska NATTMAROR & DRÖMLANDSKAP. Den boken är i två volymer på svenska och novellen ”Nattflygaren” finns i den första volymen. Den kan vara lite knepig att hitta numera, men prova på antikvariat eller på auktionssajter. En tidigare översättning av ”The Night Flier” finns i antologin ”Ondskans väsen” men den är förmodligen ÄNNU svårare att få tag på. [Anders]


Förfrågan

Nu tänkte vi be er, medlemmar om lite hjälp. Vi håller på att sätta ihop en komplett lista över alla Stephen Kings filmer som finns på DVD i Sverige. Listan kommer att ha sin bas när det gäller svenska DVD:er men vi kommer, i de fall det finns, även att lista alternativa DVD:er som inte är utgivna i Sverige men som innehåller mer extramaterial eller på annat sätt är bättre än den svenska utgåvan.

Som ni förstår är detta ett ganska komplicerat uppdrag men om vi får till det kommer den säkert att vara till stor nytta för alla som gillar Kings filmer. Men, vi behöver er hjälp…

Då vi inte har alla DVDer själva (vi vet förmodligen inte ens om att vissa finns) så vore det bra om alla ni som har King filmer på DVD kunde ta och kolla igenom er samling och sedan maila oss. De uppgifter vi skulle vilja ha är följande:

- Titel
- Region
- En lista över eventuellt extramaterial
- Ja eller Nej på om ni kan tänka er att låna ut DVDn (vi står naturligtvis för portot)

Om det sedan visar sig att det är en DVD som vi inte listat kommer vi att be om lite mer info och eventuellt att få låna DVDn av er (om ni vill, det är inte ett måste) för att kontrollera den ordentligt inför listningen (vi står naturligtvis för portot fram och tillbaka).

Vi inser att detta kan innebära en del jobb för er men vi vore mycket tacksam och tror att alla kan ha nytta av en sådan här lista, eller hur?

Maila uppgifterna till: lilja@foljeslagarna.com


Efterord

Då var det slut för denna gång, men om exakt en månad är vi tillbaka igen med något läsvärt. Till dess får ni ha det så bra och titta gärna i forumet på hemsidan och prata om allt från sommarläsning till ”War of the Worlds”!

Anders - http://www.secretwindows.tk (offline just nu)
Lilja – http://www.liljas-library.com
Följeslagarna – http://www.foljeslagarna.com
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker
You Like It Darker officiellt annonserad
Kan två annonseringar vara på gång?
Recension: Jurtjyrkogården: Blodslinjer

SENASTE RECENSIONERNA

Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släppts i september 2023. Läs vår recension.
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Kommande:
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
You Like It Darker
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025