UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #206 – 051001

Förord

Hej igen! Dags för ett nytt utskick och denna gång tittar vi närmare på THE COLORADO KID – Stephen Kings nya bok och den första efter att THE DARK TOWER-sviten avslutades med tre böcker på rad. Det känns ju oerhört skönt att veta att den där pensioneringen King pratat om vid upprepade tillfällen skjutits rejält på framtiden i och med att vi redan om 4-5 månader kan läsa nästa nya Kingbok – CELL – och ytterligare nio månader senare begrava oss i LISEY’S STORY. Tre nya böcker på drygt ett år alltså, inte så illa det!

Men vi ska inte hoppa händelserna i förväg – nu är det THE COLORADO KID som gäller. Som vanligt utfärdar vi en liten varning för recensionen. Vill man absolut inte veta någonting ska man alltid hoppa över recensionerna, för det är svårt att veta hur mycket man ska berätta eller inte. Så, en varning är utfärdad!

Vi hoppas också att de beställda böckerna ska komma i utsatt tid, men man kan aldrig helt gardera sig för förseningar, så håll tummarna!

Trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 833


Nyheter

* DET MÖRKA TORNET I: REVOLVERMANNEN ska enligt uppgift från Bra Böcker komma i butik 25/11.

* MISERY har återigen dykt upp på teaterscenerna, denna gång i England och Finland där PIINA hade premiär 10/9 på stadsteatern i Vasa. Vi har fått ta del av en recension ur lokaltidningen, och även om recensionen var skriven på svenska vet vi inte om pjäsen spelades på svenska eller finska.

Recensenten Tom Wilhelms skriver bland annat : "Marja Myllyläs Annie är fruktansvärt obehaglig. Det är som om Annie bokstavligen kröp in under skinnet på en, som om man som publik får värja sig av all kraft för att inte också bli ett av hennes offer. Samtidigt är hon också känslig och sårbar i sitt vansinne. En mycket stark rollprestation. Också Sakari Tuominen (Paul, Följeslagarnas anm.) gör en ypperlig tolkning fastän man kanske tidvis skulle önska sig lite mindre ´fladdrighet´ i agerandet. Denna nervighet blir dock emellanåt också en kvalitet som ytterligare förstärker rollkaraktärens desperation och totala utsatthet."

* THE COLORADO KID kommer ut nu på tisdag. Om man är sugen på att provlyssna lite på ljudboken finns det ett antal klipp att lyssna på på denna adress:
http://www.simonsays.com/content/book.cfm?sid=45&pid=511430&agid=5

* THE MANGLER 3 som vi rapporterat om tidigare kan man nu se lite snuttar ur om man klickar igång trailern på:
http://www.horrorchannel.com/dread/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=2609

* Filmatiseringen av DOLAN´S CADILLAC som varit på gång så länge är nu helt nedlagd då King dragit tillbaka rättigheterna. Detta skedde redan i våras då King hastigt och lustigt drog tillbaka filmrättigheterna från Stacy Title, manusförfattare och regissör, trots att han gillat hennes manus.

- King väntade länge på att filmen skulle bli av. Det var inte hans fel. Jag tackade honom för rättigheterna när jag hade dem. Jag försökte åtminstone få den gjord, säger Stacy till Fangoria.

Under åren har det spekulerats i vilka som skulle spela huvudrollerna och enligt Stacy har alla från Sylvester Stallone, Cuba Gooding Jr, Val Kilmer, Freddie Prinze Jr och Gabriel Byrne varit intresserade.
Nu återstår det att se om någon annan får köpa rättigheterna till ett nytt försök. Stacy Title hade dem i fyra år utan att lyckas.

* Den kommande miniserien NIGHTMARES & DREAMSCAPES kommer inte enbart innehålla storys från boken med samma namn. "Battleground" från NIGHT SHIFT kommer att vara med i serien, tydligen i en version som helt saknar dialog om man får tro förhandssnacket.

Det har också pratas om en filmatisering av "Umney´s Last Case" med William H Macy och Sharon Stone i huvudrollerna, men den senares medverkan har sedan dementerats av en talesman för serien.

* Under september kunde man på eBay bjuda på möjligheten att få sitt namn satt på en karaktär i Kings kommande bok CELL. Vinnaren blev systern till Ray Huizenga som alltså gav bort möjligheten till sin bror. Notan slutade på $25 100...

Det har också blivit officiellt att CELL släpps redan i februari nästa år, och att LISEY´S STORY kommer i november 2006.

* Filmatiseringen av THE TALISMAN är kantad av problem. Nu planeras en filmatisering av uppföljaren BLACK HOUSE (med THE TALISMANs otur kan man nästan räkna med att uppföljaren kommer först). Johnathon Schaech och Richard Chizmar heter männen som ska skriva manus.

* Den nya utgåvan av ´SALEM´S LOT som kommer i november - en ”trade”-version av den limited edition som släpptes i början av året har ett nyskrivet förord av King. Boken kommer att kunna beställas via Följeslagarna under oktober.

* Stephen King gästade Conan O´Brien nyligen som inhoppare för en annan gäst. Enligt våra beräkningar kommer avsnittet att visas på TV4+ den 5/10 kl 23:25 med repris 6/10 16:45 men för de som inte orkar vänta finns den 8 minuter långa intervjun att se här:
http://www.stephenkingshortmovies.com/movies/LateNightwithConanOBrian2005.asf

Vill man av någon anledning hellre läsa den finns den avskriven nästan längst ned på denna sida:
http://thedarktower.net/forums/index.php?showtopic=21548


Recension av THE COLORADO KID

Historien som berättas i THE COLORADO KID är egentligen inte någon historia. En historia ska ha en början, en mitt och ett slut. Historien som berättas i THE COLORADO KID har inget slut… och det är faktiskt det som är hela poängen med boken. Jag ska inte gå in på hur det kommer sig att det är så men så är det. Personligen tror jag att man antingen kommer att gilla boken eller så gillar man den inte. THE COLORADO KID är inte direkt någon bok man tycker är sådär mittemellan.

I THE COLORADO KID berättar Vince Teague och David Bowie (nej det är inte sångaren) historien om The Colorado Kid för, Stephanie McCann, en praktikant på tidningen de driver. Både Vince och David är en bra bit till åren och de har inte långt kvar innan det är dags att lämna över tidningen till en yngre förmåga. Att de berättar historien om The Colorado Kid för Stephanie blir på något vis hennes inträdesbiljett till en fast tjänst på tidningen. De ”ger” historien och tidningen till henne… om hon vill ha den.

Personligen tycker jag att THE COLORADO KID är något av det bästa King skrivit på länge. Tonen på boken är otroligt fräsch och även om det inte är en typisk Kingbok är det otroligt mycket Kingkänsla i den. Ni kommer att förstå när ni läser den. Det skulle inte förvåna mig om Frank Darabont eller Rob Reiner snart gör film av den.

THE COLORADO KID är även en av Kings kortaste. Den är endast 184 sidor lång och faktiskt, denna gång är längden perfekt anpassad till historien.

Som ni förstår blir betyget för THE COLORADO KID väldigt bra. Jag ger den 5 Följeslagare av 5 möjliga, toppbetyg! [Lilja]

Trots den korta längden hade jag enorma problem att ta mig igenom boken. Jag tror det mest hade att göra med att jag egentligen inte hade läsro när jag var tvungen att läsa den, men den är stundtals lite seg. Det tar till exempel 50 sidor innan gubbarna börjar berätta storyn, och just konceptet med två gubbar som berättar någon från en liten ö utan för Maines fastland känns på något sätt gjort tidigare.

Å andra sidan är ju detta något av Kings speciallitet. Även om han själv är en historieberättare så är han nästan bättre på att hitta på karaktärer som berättar historier än att berätta dem direkt själv. Man undrar om han placerat mikrofoner på alla bänkar där gamla gubbar sitter och berättar storys i Bangor… det känns ju nästan så!

THE COLORADO KID är en riktig deckarhistoria om en död man som hittas på Moose-Lookit Island, men ingen vet vem han är och var han kommer ifrån, tills man lyckas komma underfund med att mannen är från Colorado. Man har till och med en tidpunkt när han senast sågs där och man har en tidpunkt när han dog, men hur han tog sig från A till B är det ingen som vet, och när det tidsmässigt är snudd på omöjligt blir mysteriet ännu större. I alla fall för gubbarna Vince och Dave som ägnat de 25 senaste åren av sina liv att försöka lösa mysteriet. Nu när de berättar historien för Stephanie tror man hela tiden att de sagt allt, men det finns alltid mer att berätta.

Till slut gillar jag boken, men jag är inte överväldigad. Det kunde lika gärna ha varit en novell med lite trimning, men om man tar den för vad den är – en liten kort deckare i en serie med korta deckare – så ska man väl inte gnälla. Då kan man också acceptera det lätt gubbsjuka omslaget som verkligen hör till genren men egentligen är så fel.

Jag har svårt att se THE COLORADO KID som en film, men det är inte en omöjlighet. Däremot skulle jag gärna se att den tog över efter MISERY som nästa Kinghistoria på teaterscenerna. Den pratiga dialogen skulle passa perfekt i en liten pjäs eftersom man egentligen inte behöver visa något annat än de tre människorna som pratar.

Efter den första läsningen sättar jag endast 3 Följeslagare av 5 möjliga, men jag är övertygad om att den växer vid nästa läsning. [Anders]


Frågor och annat

Fråga från Roland

1. Här kommer en kanske lite knasig fråga, men alla har vi våra små egenheter. Jag skulle vilja ha alla DT-böckerna på display i min bokhylla men i samma stil. Med det menar jag som de såg ut när 1-4 gavs ut av Viking; vrålsnygga och värdiga deras mäktiga innehåll. Omslagen till 5-7 har ju varit asfula och inget att visa upp precis.

Nu till min fråga: tror ni man kan våga hoppas på att även 5-7 kan komma att återpubliceras med "riktiga", "snygga" omslag? Det ska erkännas att jag inte har någon riktig koll på vem som ritat vad. Jag har letat på nätet utan att hitta något vettigt, visserligen såg omslagen från England lite bättre ut, men inte ens nära de maffiga från Viking.

- Det här är ett riktigt gissel för alla DT-diggare. Det finns nämligen ingen möjlighet att skaffa alla sju böckerna med ett enhetligt utseende. Möjligtvis om man köper en komplett svit i pocket. För varje ny bok som kommit ut har det kommit nya lågprisupplagor i ett nytt utseende och de tidigare utseendena har aldrig fortsatt på de nyare böckerna. Det är tyvärr bara att svälja ”egenheten” och köpa det som finns. Jag kan hålla med om del 5-7 inte ser snygga ut efter 1-4 i hyllan. Jag är personligen mycket missnöjd över omslagslayouten och typografin på speciellt 5-6, men det är inte mycket man kan göra åt det om man inte lyckas mickla ihop egna omslag på något sätt… [Anders]

Fråga från Josefine

2. Har en fråga om "Stephen King: Uncollected, Unpublished". Det står signerad av författarna i beskrivningen av boken. Vilka är författarna, förutom King själv?

- Det här är en bok OM King, inte AV honom, så han har alltså inte författat den. Författarna heter Rocky Wood, David Rawsthorne och Norma Blackburn. Rocky är huvudförfattaren. [Anders]


Efterord

Slut i rutan för denna gång, men vi ses som alltid om en månad igen. Innan dess kommer vi att ta in beställningar på nyutgåvan av ’SALEM’S LOT – en bok som verkligen är värd att investera lite pengar i – men mer om det i ett kommande extra utskick. Ha det fint tills vi ses igen!

http://www.foljeslagarna.com
http://www.liljas-library.com
http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Recension av fin referensbok
Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker
You Like It Darker officiellt annonserad
Kan två annonseringar vara på gång?

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släppts i september 2023. Läs vår recension.
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Kommande:
You Like It Darker
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2024 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025