UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #207 – 051101

Förord

Hej och välkomna till novemberutskicket! Halloween är i faggorna och vad passar bättre än en läskig vampyrhistoria? ’SALEM’S LOT är ju just det och denna gång tittar vi närmare på den illustrerade upplagan som släpps just idag.

Vi ger er också en herrans massa nyheter – en hel del spännande saker har hänt just i dagarna, inte bara i Kingvärlden utan även i Följeslagarnas forum.

Ingen idé att ödsla mer tid – här har ni utskick 207!

Läskig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 847


foljeslagarna.com

Nu gör vi ytterligare en satsning på vårt webforum. Från och med nu finns det ett nytt forum under kategorin ”Stephen King” som heter ”Bilder”. Inte så knepigt att lista ut vad det går ut på, men här finns möjligheten att ”önska” bilder på något Kingrelaterat. Hur ser författarfotot ut på CARRIE? Hur presenterades IT i Aftonbladet för första gången? Hur ser modellbilen ”Christine” ut egentligen? Sådana frågor kan få svar, bara ni frågar.

Vi kommer också i denna kategori släppa in Följeslagarnas Kingsamlingar, något som vi diskuterade för ett tag sedan. Vi rivstartar med Anders samling (minus pocket, referensböcker och filmer) i sin helhet. Nu är det fritt fram att bidra med era egna samlingar.

Vi har öppnat ett konto på photobucket.com i Följeslagarnas namn som alla kan använda för att ladda upp foton till forumet (för privat användande – starta ett eget konto!). Mer information om detta finns i forumet. Ta en titt nu!

Vi kommer även att inom kort rensa upp lite i hela forumet, bland annat har vi redan nu slagit ihop film och tv till ett forum.


Nyheter

* THE DARK TOWER-sviten är inte komplett med de sju volymer som finns utgivna - nu fortsätter King att berätta historien om Roland - i tecknad form. Tillsammans med tecknaren Jae Lee kommer King för Marvels räkning berätta fler episoder om Rolands liv på väg mot tornet. Sex delar kommer att ges ut under 2006 med start i april, och lagom till jul kommer alla delas samlas i en inbunden volym.

Delarna kommer att ges ut i april, maj, juni, juli, augusti och september och utgåvorna kommer att ha lite tjockare pärmar och glansigt papper.

Detta är den första av ett okänt antal "miniserier" Marvel kommer att ge ut baserade på THE DARK TOWER. Denna första serie utspelar sig när Roland, Alain och Cuthbert är unga, delvis historier som är kända från WIZARD AND GLASS. Denna period är viktig för Rolands utveckling som revolverman.
Kings kommentar till allt detta är:

"As a lifelong fan of Marvel comic books, and as an adult reader who´s seen comics "come of age" and take their rightful place in the world of fantasy and science fiction, I´m excited to be a part of Roland´s new incarnation. I love Jae Lee´s work, and I think this is going to be a dynamite partnership. Frankly, I can´t wait."

Här är två intressanta intervjuer med tecknaren Jae Lee och Marvelbossen Joe Quesada:
http://www.newsarama.com/marvelnew/King/JaeLee_DarkTower.htm
http://www.newsarama.com/JoeFridays/JoeFridays23.html

* Bra Böckers stora satsning på DET MÖRKA TORNET-sviten startar i januari, närmare bestämt den 13:e då REVOLVERMANNEN kommer ut. Ursprungligen var releasedatumet den 25/11 så vad som händer med den ursprungliga releaseplanen (en bok 2005, två böcker 2006, 2007 och 2008) är inte känt just nu och ej heller om Kings övriga böcker får vänta på att bli översatta i Sverige eller om DET MÖRKA TORNET-sviten kommer att leva sitt eget liv.

* 1408 ska nu filmas med svenske Mikael Håfström ("Ondskan") som regissör. Historien publicerades först i Kings ljudbok BLOOD AND SMOKE och senare i EVERYTHING´S EVENTUAL. Denna nyhet uppmärksammades av svensk media, så kanske blir det lite hype här på hemmaplan när filmen väl kommer.

* Kings folk bekräftar genom forumet att han håller på och slutför CELL och LISEY´S STORY, men att han har en idé till en ny bok som han kommer att börja skriva snart.

Det har också bekräftats att böckerna tidigarelagts och kommer att komma ut i januari respektive oktober istället för februari och november. Tänk om det kunde hända i Sverige!

Apropå LISEY´S STORY så kan man läsa bokens första sida i Följeslagarnas forum.

* THE COLORADO KID släpptes under månaden och när en tidning påpekade i en recension att det inte fanns något Starbucks 1980 kommenterade King recensionen offentligt:

"Don´t assume that´s a mistake on my part. The constant readers of the DARK TOWER series may realize that that is not necessarily a continuity error, but a clue."

Tyvärr känns det mer som om King försöker svepa bort sitt misstag snarare än att det faktiskt är en ledtråd. Men som alltid vet man inte vad som pågår i hans skalle.

* John Mellencamp och King kommer att ägna merparten av november att jobba med musikalen THE GHOST BROTHERS OF DARKLAND COUNTY i New York.

* För ett 20-tal år sedan kom boken "Stephen King is Richard Bachman" av Kingexperten Michael Collins. Nu kommer en uppdaterad och bearbetat upplaga av boken genom Overlook Connection Press i januari 2006. Originalboken stannade vid THINNER och den nya upplagan täcker upp THE REGULATORS och delvis annan ny information som dykt upp under de senaste 20 åren.

Kapitlen i boken är:
- A History for Richard Bachman
- Genre, Theme, and Image in Richard Bachman
- Rage
- The Long Walk
- Roadwork
- The Running Man
- Thinner
- Regulators… and Desperation
- Pipe-Dreams and Possibilities

* George Romero har uttalat sig om filmatiseringen av THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON ett par gånger under månaden:

Ur en intervju med Bloody Disgusting:
"Steve and I go way back and he´s a great guy and I wanted to do THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON, which is a wonderful story. I´ve actually already written the adaptation and wanted Dakota Fanning for the lead role. But Hollywood thought the story was "too soft", especially with my name attached to it so it´s on hold for now. But we came VERY close to doing it! Perhaps one day soon."

Ur en intervju med Ain´t it cool news:
"THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON is still in the works. It´s very hard to get it financed because it´s not hard horror. It´s not what people want from Steve (King) or from me and we´ve had a hard time financing it, but it is still definitely in the pipeline."

* Doubledays bokklubb kommer att ge ut en skrivbordskalender med Kingtema för 2006. Kalendern omfattar 128 sidor spiralbundna, ungefär i A4-storlek och kommer att innehålla en del godsaker så som essäer och småhistorier, samt novellerna "Leefpeepers" och "My Pretty Pony" och mycket mer. Bilder på kalendern finns här:
http://www.liljas-library.com/images/desk06_1.jpg
http://www.liljas-library.com/images/desk06_2.jpg
http://www.liljas-library.com/images/desk06_3.jpg
http://www.liljas-library.com/images/desk06_4.jpg

Tyvärr kommer denna kalender att vara i princip omöjlig att få tag på utanför USA.

* Efter att King medverkade i iTunes Music Stores kändisavdelning och valt ut ett par favoritlåtar har stephenking.com utökats med avdelningen "Stephen´s picks" där King listar vad han läser, lyssnar på och tittar på veckomässigt.
http://www.stephenking.com/stephens_picks.php

* 1992 gav King bort en halv historia ("Skybar") som folk fick avsluta bäst de ville. Nu gör han det igen då skolbarn fått de två första paragraferna av "The Furnace" att slutföra.

Läs paragraferna här:
http://www.liljas-library.com/images/king_furnace.gif

* Nu är hälften av de åtta filmerna i tv-serien NIGHTMARES AND DREAMSCAPES kända: "Home delivery", "Umney´s Last Case", "Battleground" och "You Know They Got A Hell Of A Band" som enligt vissa rykten kommer att inleda serien i juni 2006.

* En ny lustig dollarbaby har dykt upp, och det är HOME DELIVERY som skiljer sig från de flesta eftersom den är animerad i en stil som påminner om "The Incredibles".

På hemsidan finns det en del att se:
http://www.partocasero.com/

Bland annat denna tecknade bild av King som figurerar som president i filmen:
http://www.partocasero.com/home/galeria/images/frames/presidente.jpg

* En tredje CREEPSHOW har vi hört talas om men nu verkar det som om Warner vill göra en remake på den första filmen, och en sak de ska lägga till är att knyta ihop de olika historierna med varandra. Bakom remaken finns produktionsbolaget Vertigo som stått för de amerikanska versionerna av "The Ring", "The Grudge" och "Dark Water". Ska man gissa att ett litet blekt barn med långt svart hår dyker upp i nya CREEPSHOW?

* Två intervjuer med King finns att läsa på nätet, båda från Weekly Reader där den ena koncentrerar sig på författarfrågor och den andra består av barns frågor till King, också om författandet:
http://www.weeklyreader.com/teens/read/king_interview.asp
http://www.weeklyreader.com/wys/stephenKingInterview.asp

Varning för att den första intervjun innehåller en hel del faktafel när det gäller titlar och karaktärsnamn.


Recension av ’SALEM’S LOT – THE ILLUSTRATED EDITION

Till skillnad från i Sverige kommer det i USA ständiga nytryckningar av Kings böcker, och då pratar jag om hela katalogen (utom RAGE som dragits in). Ibland blir det ett nytt omslag, på senare år har pocketupplagorna kryddats med ett nytt förord, men ingen bok har varit i närheten av att ha haft så mycket mervärde som ´SALEM´S LOT - THE ILLUSTRATED EDITION.

Boken kom ursprungligen ut tidigare i år i en överdimensionerad och kraftigt begränsad upplaga, och denna utgåva - utgiven av Doubleday - kan ses som "trade"-upplagan till den begränsade utgåvan även om det inte riktigt är så heller. Denna utgåva kommer sannolikt ha en betydligt större upplaga än en vanlig trade edition som brukar vara ett par 10 000-tals böcker osignerade men nästan lika exklusiva som de signerade böckerna.

Därmed inte sagt att Doubledays bok är någon skräputgåva. Det handlar snarare om precis motsatsen. Den här boken har nästan allt man kan önska. Illustrationerna, en rad stämningsfyllda foton, ska egentligen ses som en bisak i sammanhanget då de inte är exklusivt tagna för boken utan foton som "råkade" passa. Hur som helst är de snygga och ger en viss stämning till läsningen.

Den stora grejen är de 50 sidor med bortstrukna scener från Kings originalmanus. Snacka om DVD i bokformat! Här får vi lite mer kött till den redan mastiga vampyrhistorien med hänvisningar till vart scenerna skulle varit. Det är en ganska lustig känsla att plötsligt få mer av en historia man redan kan väldigt väl. Det enda som saknas är kommentarer till strykningarna direkt från King.

King är dock lite delaktig i boken då han förärat denna utgåva med ett exklusivt förord där han berättar lite om hur ´SALEM´S LOT kom till (bland annat förkortningen av namnet "Jerusalem"). Vi som varit med ett tag känner mycket väl till historien om hur King skulle följa upp CARRIE och valde mellan SECOND COMING (originaltiteln på ´SALEM´S LOT) och en annan bok. I detta förord menar King att den andra boken var ROADWORK när det tidigare sagts att boken i fråga var den än idag osläppta BLAZE. Kanske var sanningen att alla tre var alternativ?

Den sista bonusen i boken är de två ´SALEM´S LOT-relaterade novellerna "Jerusalem´s Lot" och "One for the road", båda plockade från NIGHT SHIFT. Kul idé att klämma med dem också.

Man önskar att ´SALEM´S LOT - THE ILLUSTRATED EDITION var del ett i en serie med liknande återutgivningar av Kings äldre böcker. Det skulle ju vara hur kul som helst att få lite mer scener från vissa böcker, men tyvärr verkar detta vara en engångsföreteelse.

Och tyvärr är boken inte helt perfekt. Den stora romantexten saknar hänvisningar till de borttagna scenerna så man kan inte per automatik läsa boken så som den ursprungligen var skriven, om man inte har någon fusklapp bredvid sig så man vet när man ska bläddra fram till de borttagna scenerna. Det är lite tråkigt att man inte kunde ha bakat in den lilla informationen eller kanske ännu hellre återinsatt scenerna, men det finns förmodligen en logisk förklaring till det hela.

På grund av den lilla, lilla detaljen blir det inte mer än 4 Följeslagare av 5 möjliga. Äger man inte ´SALEM´S LOT tidigare är detta ett absolut måste. [Anders]

Ja, detta är sannerligen en mycket ovanlig bok. Den enda tidigare bok som givits ut med borttagna delar är THE STAND. Där valde man att lägga in texten där den skulle vara, här väljer man att lägga de borttagna delarna sist. Förmodligen beror detta på att när det gäller THE STAND var King personligen inblandad, här är det bara förlaget. Skulle man lägga in de borttagna delarna skulle det förmodligen krävas en del om arbete och finputsning av King själv.

Det ultimata hade ju varit om de lagt in delarna i boken och sen markerat dessa stycken med röd text eller liknande. Hade varit hur bra som helst.

Nu slumpade det sig inte bättre än att jag fick ett färdigt ex från förlaget idag med posten ni kommer inte att bli besvikna. Boken ser mycket trevlig ut.

Betyget blir 4 Följeslagare av 5 möjliga. [Lilja]


Efterord

I nästa utskick kommer vi med största sannolikhet att presentera en intervju med en ganska betydelsefull person i Kingvärlden… Vem kan det vara? Ja, fundera en månad till! Eftersom det är årets sista utskick kommer vi även att ta en titt framåt mot vad som väntar 2006, vilket visar sig vara en hel del faktiskt. Mycket spännande år! Till dess – kika in i forumet, skicka frågor eller vad som helst!

http://www.foljeslagarna.com
http://www.liljas-library.com
http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok
Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2024 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025