UTSKICK UR ARKIVET
FÖLJESLAGARNA #208 – 051201
Förord
Dags för årets sista månadsutskick (det kan komma extrautskick innan vi skriver 2006… vem vet?) och det är ett fullmatat utskick där vi bjuder på en överraskande intervju med en viktig person inom svensk King-utgivning, samt ger er en detaljerad överblick över King-året 2006 som verkar bli det starkaste året på väldigt länge. Här gäller det att planera ekonomin om man ska hänga med i allt.
Som vanligt är det ingen mening på att dra ut på förordet mer – här har ni utskick #208!
Vintriga hälsningar - Anders & Lilja
Medlemsantal: 853
Nyheter
* I januari kommer Kings nya bok CELL och nu har omslaget släpps:
http://www.liljas-library.com/images/cell_us_cover.jpg
I och med att det är en spegelbild i omslaget har vi vänt på bilden åt er:
http://i29.photobucket.com/albums/c297/foljeslagarna/cell_us_cover_inv.jpg
Om ni av någon anledning föredrar att köpa de engelska böckerna framför de amerikanska måste vi tyvärr berätta ett det engelska släppet av CELL skjutits fram till den 27/2 medan den amerikanska kommer 24/1.
Scribner har publicerat följande beskrivning av boken:
Civilization doesn´t end with a bang or a whimper. It ends with a call on your cell phone.
What happens on the afternoon of October 1 came to be known as the Pulse, a signal sent though every operating cell phone that turns its user into something...well, something less than human. Savage, murderous, unthinking-and on a wanton rampage. Terrorist act? Cyber prank gone haywire? It really doesn´t matter, not to the people who avoided the technological attack. What matters to them is surviving the aftermath. Before long a band of them - "normies" is how they think of themselves - have gathered on the grounds of Gaiten Academy, where the headmaster and one remaining student have something awesome and terrifying to show them on the school´s moonlit soccer field. Clearly there can be no escape. The only option is to take them on.
CELL is classic Stephen King, a story of gory horror and white-knuckling suspense that makes the unimaginable entirely plausible and totally fascinating.
* Trots att vi har 2006 precis framför oss med dess enorma utbud (se artikel i detta utskick) så kan vi glädja oss att King inte tryckt på bromsen för det. Moderatorn i Kings forum har bekräftat att han ska börja skriva på nästa bok nu i januari.
Dessutom kommer något som heter THE SECRETARY OF DREAMS, troligen redan 2006. Enligt den officiella hemsidan (http://secretaryofdreams.com) och förlaget Cemetary Dance är detta "a new project unlike anything you´ve seen before from the master of horror".
Riktigt vad det handlar om är det ingen som vet ännu, men det hela kommer att bli officiellt snart och när det blir det kommer man att via Lilja´s Library få rabatt vid förhandsbeställningar. Läs mer på http://liljas-library.com.
* Peter Straub har återigen bekräftat att både han och King vill göra en tredje bok om Jack Sawyer (THE TALISMAN 3 för enkelhetens skull), och att det kan hända om 4-5 år.
* King kan eventuellt vara på väg till England för en bokturné nästa år. Vi får se hur det blir. Ryan Air kan få väldigt många bokningar från Följeslagarna under 2006...
* George Romero bekräftar i en intervju att manusen till THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON och FROM A BUICK 8 är klara men det att inte finns några kontrakt på filmerna. Vilken som filmas först beror på vilken som blir köpt först.
* De som gillar att vara med i tävlingar ska ta sig till http://www.skfakes.co.uk/ och delta i deras tävling som drar igång idag. Man måste vara medlem för att delta, men det är lätt att registrera sig. Priserna kan man dock se nu och det är inga dåliga grejer direkt:
http://www.skfakes.co.uk/Members/prizea.htm
* ARC-kopiorna på boken "Stephen King: Uncollected, Unpublished" är nu tryckta och den riktiga boken ska förhoppningsvis komma under december. Som ni minns hade vi ett erbjudande om denna bok tidigare i år där ett flertal av er köpte den direkt från Cemetary Dance eller Uppsala English Bookstore. Vi hoppas att den dyker upp i brevlådorna inom en väldigt kort framtid.
Ett par utdrag ur boken finns här:
http://www.cemeterydance.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=FREEREADRockyWood
* Snart kommer 25 årsjubileumupplagan av "Dark Forces" där King-novellen "The Mist" ingår, denna gång med illustrationer:
http://www.liljas-library.com/images/mist_ltd1.jpg
http://www.liljas-library.com/images/mist_ltd2.jpg
* Fler nyheter går att läsa i Följeslagarnas webforum.
Nya samarbetspartners
Vi har det stora nöjet att meddela att vi håller på att utforma ett nytt samarbete med en välkänd webshop angående främst Stephen King-böcker på svenska, men i större perspektiv även filmer och böcker på engelska. Vi har under åren försökt få Uppsala English Bookshop att sälja svenska böcker till Följeslagarna men det har av olika anledningar inte fungerat.
Nu har vi alltså en ny samarbetspartner på gång inför REVOLVERMANNEN. Mer info kommer så snart alla detaljer är färdiga.
Vi söker också efter ytterligare en samarbetspartner inför 2006:s serieutgåvor av THE DARK TOWER från Marvel. Vi behöver er hjälp med att hitta en seriebokhandel eller webshop som kan hjälpa oss att beställa hem en större mängd exemplar av dessa. Om det är någon serieintresserad Följeslagare som har någon som helst idé kring detta får ni gärna höra av er så fort det går.
Intervju med Olle Frankzén
Om du är uppväxt med Kings svenska utgivning på 80-talet ska du veta vem Olle Frankzén är. Om inte så kan vi kortfattat beskriva honom som Kings huvudsaklige svenska formgivare under främst 80-talets andra hälft. Det var Olle som målade clownen Snåljåp betydligt råare än Kings färgglada beskrivning, det var Olle som förbannade oss varje gång vi tittade på FÖRBANNELSE, det var Olle som satte en blodig tumme mitt i en gräddtårta på LIDA:s omslag. Ja, nu vet ni vem han är - mannen som satte bilder till Kings svenska böcker.
Att intervjua Olle Frankzén har varit ett mål för oss en längre tid och dessutom något som efterfrågats i undersökningar etc, så nu är vi väldigt glada att vi fick störa Olle i hans hetsiga höst. Här följer alltså en intervju med Olle.
Följeslagarna: Hej Olle! Vi intervjuar dig i egenskap av illustratör till Stephen Kings svenska böcker under främst 80-talets andra hälft, men det är ju knappast det enda du hållit på med. Kan du börja med att berätta lite om dig själv och vad du egentligen sysslar med?
- Jag gick på Beckmans reklamlinje på 60-talet, men var egentligen inte så intresserad av reklam – att teckna och måla har alltid roat mig mer. Jag fick dock glädje av den grundliga typografiutbildningen vilket är ett måste när det gäller bokproduktion.
- På 70-talet började jag jobba tillsammans med en biografarkitekt (Lennart Clemens) och en teaterscenograf (Nisse Skoog). Vi hade ett ”heltäckande” formgivningsföretag för filmbranschen och gjorde gjorde bl.a. de första ”Filmstäderna”. Jag jobbade mest med kampanjer dvs. annonser och affischer för filmer – allt från importerade utlänska filmer till filmer av Bo Widerberg, Mats Arehn, Vilgot Sjöman, Ingmar Bergman m.fl., men bidrog också med utsmyckningar i biograferna.
- I den vevan plankade Bonniers Förlag en av mina filmaffischer utan mitt tillstånd. De kompenserade mig genom att ge mig formgivningsuppdrag, och på det viset hamnade jag i förlagsbranschen.
Följeslagarna: Resten av intervjun kommer att kretsa kring dina Kingomslag. Hur många blev det sammanlagt? Vilket var det första och det sista du gjorde?
- Jag vill minnas att den första var STADEN SOM FÖRSVANN, men inte hur många det blev totalt.
Följeslagarna: Mellan STARK (1990) och den oavkortade versionen av PESTENS TID (1995) valde Legenda att använda de brittiska och amerikanska omslagen - hur kom det sig?
- Ingen aning.
Följeslagarna: Hur mycket var du inblandad i den övriga formgivningen av omslagen, typografi etc?
- Jag gjorde all typografi och alla illustrationer (utom de amerikanska originalillustrationerna) och kom med idéerna till de fotografiska omslagen så länge King gavs ut av Legenda/Natur och Kultur.
Följeslagarna: Om man tittar på omslagen så kan man se att du använde olika sorters tekniker - vissa omslag är rena teckningar/målningar (t.ex. STADEN SOM FÖRSVANN), medan andra är fotografier (t.ex. LIDA) och det finns även kombinationer av de båda som FÖRBANNELSE som är en målning på en träbit. Vad var det som avgjorde vilken teknik du skulle använda?
- De flesta illustrationerna är akvareller (ibland med gouache) eller akrylmålningar. FÖRBANNELSE blev en oljemålning på en gammal träbit. Jag har gjort en mängd sådana målningar för utställningar etc. Dessa är inspirerade av måltavlor som tyska skyttegillen använde under 1700-1800-talen. Fotografier gjorde jag för att få omslagen mer realistiska än de skulle ha blivit med en illustration. Dessa fotograferades utsökt av min kompis Jan-Erik Andersson.
Följeslagarna: Hur stora är originalteckningarna?
- Från c:a 15 x 15 cm upp till 35 x 50 cm.
Följeslagarna: Hur gick själva skapelseprocessen till? Hur mycket inspiration plockade du från själva boken? Läste du den eller fick du förslag eller idéer från översättare eller förlag och hur ofta gjorde du helt enkelt det som kändes rätt för dig?
- Jag läste böckerna. Ibland hade jag en kort deadline och hyrde filmen (det gällde t.ex. VARSEL). Förlaget hade sällan eller aldrig förslag på hur omslagen skulle se ut – jag hade helt fria händer.
Följeslagarna: DET-clownen beskrivs ganska tydligt i boken som en blandning av Ronald McDonald och klassiska Ringling Bros-clowner, färgglad och grann, men din tolkning är betydligt mer skräckinjagande (och absolut bättre än den utseendetrogna clown som dök upp i filmatiseringen). Hur tänkte du när du skapade denna bild?
- När det gäller DET så gjorde jag en pastisch på James Montgomery Flagg’s klassiska rekryteringsaffisch från första världskriget. Se http://i29.photobucket.com/albums/c297/foljeslagarna/olle_army.jpg
Följeslagarna: Några omslag skapar dock vissa frågetecken och skulle lite elakt sagt ses som "grodor". Jag har tre exempel: Omslaget till MARATONMARSCHEN visar huvudpersonen Ray Garretys nummerlapp (45) med tre blodiga skotthål, men Ray sköts aldrig i boken. Vidare gjorde du till en pocketutgåva av VARSEL en teckning av en yxa, men det finns ingen yxa i boken (däremot i filmen). och slutligen så illustrerade du Kings legendariska figur Randall Flagg som afroamerikan på omslaget till PESTENS TID 1988, något som fick vissa recensenter att se King som en rasist. I originalboken beskrivs Randall Flagg som "a dark man", i översättning "den svarta mannen", men hans hudfärg beskrevs aldrig. Hur tänkte du i dessa fall?
- Jag minns inte hur det blev så beträffande MARATONMARSCHEN. Beträffande VARSEL, se tidigare svar. Vad gäller Randall Flagg i PESTENS TID så vill jag minas att jag uppfattade honom som ”svart”.
Följeslagarna: Under den delen av 80-talet då gjorde King-omslagen var Stephen King förmodligen som störst i Sverige. Var detta något som påverkade dig på något sätt, eller såg du uppdraget som vilket annat omslag som helst?
- Inte på annat sätt än att det var kul att jobba med just King-omslagen (en belöning i sig), och att jag kunde lägga ner lite extra krut på just dessa omslag. Att göra bokomslag är inte det mest ekonomiskt lönsamma man kan ägna sig åt, så det gäller att jobba snabbt och effektivt.
Följeslagarna: Vad tycker du om dina omslag när du ser tillbaka på dem idag? Vilka är du mest nöjda eller missnöjda med?
- Svårt att säga. Jag gillar TALISMANEN och DEN FÖRSKRÄCKLIGA APAN. Ett omslag som kunde ha blivit mycket bättre är KNACKARNA – jag gjorde en skiss på ett omslag som skulle fotograferas där ett dockhuvud hade batterier fasttejpade i bakhuvudet och en kontakt instucken i pannan. Det kunde ha blivit det bästa, men förlaget tyckte att det var för makabert. Hmmm… !
Följeslagarna: Till sist - om man vill uppdatera sig i vad du sysslat med på sistone, vilka böcker etc ska man då leta upp i butikerna?
- Då blir det lite svårare. Stephen King har flyttat till Bra Böcker och med den digitala tekniken har de tecknade omslagen blivit färre. De senaste åren har jag mest jobbat med formgivning. Det har varit flera inlagor till fackböcker (dvs. typografering av texten mellan bokens pärmar) och tidningsformgivning. Ett par utställningar, och en hel del jobb tillsammans med min kompis Lasse Åberg. Nu senast en backdrop – 18x10 meter – till Electric Banana Bands Globenkonsert i december.
- Tack för intervjun!
Tack själv Olle, och tack för alla fina bilder under åren. Mer info om Olle finns på http://www.franzen.nu
[Anders]
Tävling – vinn ett Olle Frankzén-original
Olle var så vänlig att han donerar originalet till lågprisutgåvan av SOMMARDÅD som han målade. Bilden kan ni se här:
http://i29.photobucket.com/albums/c297/foljeslagarna/olle_vinst.jpg
Tävlingen är väldigt enkel: Maila namn och adress till info@foljeslagarna.com och svara på frågan: Vilket är ditt favoritomslag av Olle Frankzén? Om du är osäker på om ditt favoritomslag verkligen är gjort av Olle kan du titta på copyrightsidan i boken.
Märk gärna mailet ”Olle-tävling”. Svaret vill vi ha senast torsdagen den 15/12 och i nästa utskick redovisar vi en liten topplista.
Vad händer 2006?
OK, så var det dags att kolla vad som händer under kommande 2006. Jag har denna gång valt att lista det som dyker upp i kronologisk ordning så ni kan planera in det i er kalender.
Januari är en av de starkaste månaderna på ett EXTREMT starkt King-år. För att illustrera hur starkt ska jag börja med att ge er några siffror. Under 2006 kommer det minst…
- Sex seriemagasin
- Fyra svenska böcker
- Fyra DVD-boxar
- Två engelska böcker
- Två TV-serier
- En TV-film
Och det är endast det vi vet idag. Det kan komma ännu mer…
* Januari 2006
Under januari drar Bra Böcker igång DET MÖRKA TORNET-sviten. Del ett REVOLVERMANENN kommer den 11:e. Samma dag kommer även första säsongen av TV-serien THE DEAD ZONE i DVD-box med svensk text.
I januari kommer också årets första engelska bok. Det är boken CELL som släpps den 24:e (den amerikanska utgåvan, den engelska är framflyttad till den 27/2).
* Februari 2006
I dagsläget är februari den enda månaden då det inte kommer något King-relaterat (förutom ovan nämnda engelska utgåva av CELL) men vi hoppas det ska ändra sig.
* Mars 2006
I mars kommer säsong två av THE DEAD ZONE på DVD med svensk text. Den 22:a kommer den så det gäller att ni ligger i med säsong ett om ni ska vara i fas.
* April 2006
Sen i april är det dags för något riktigt fränt. King kommer tillsammans med Marvel att släppa en svit om sex nummer av en serietidning baserad på THE DARK TOWER. Det första numret kommer i april. Exakt datum har inte satts än.
* Maj 2006
Sista maj kommer den svenska översättningen av EVERYTHINGS EVENTUAL med titeln ALLT KAN HÄNDA. Den här boken har vi fått väntat ett tag på men nu är den äntligen här.
Den andra serietidningen från Marvel kommer också under maj och om allt går som planerat kommer också ABC att visa Mick Garris TV-film baserad på DESPERATION. Tyvärr kommer vi inte att kunna se den här i Sverige då men den kommer senare under året på DVD så håll ut.
* Juni 2006
Juni är årets starkaste månad när det gäller King. I Sverige kommer dels del två av DET MÖRKA TORNET: DE TRE BLIR DRAGNA. Tyvärr betyder det att FÖLJESLAGARNA försvinner som ”officiell” svensk titel, men tur då att vi tagit över det namnet!
Sen kommer även den tredje serietidningen baserad på THE DARK TOWER och den femte säsongen av THE DEAD ZONE får premiär på TV i USA.
Dessutom kommer en mycket intressant TV-serie att få premiär i USA, nämligen NIGHTMARES AND DREAMSCAPES. Den kommer att gå i åtta avsnitt och varje avsnitt kommer att vara baserat på en korthistoria av King. De åtta är: “You Know They Have a Hell of a Band”, “Umney´s Last Case”, “End of the Whole Mess”, “Fifth Quarter”, “The Road Virus Heads North”, “Battleground”, “Crouch End” och “Autopsy Room Four”.
Rykten säger att den ska få premiär den 15/6 och det är bara att hoppas det stämmer. Jag tror detta kan bli mycket bra!
* Juli 2006
I juli fortsätter Marvel att ge ut serietidningar. Del fyra släpps någon gång under månaden. Sen kommer troligen DESPERATION att släppas på region 1-DVD under juli. Detta har dock inte blivit bekräftat än.
* Augusti 2006
I augusti kommer den femte serietidningen baserad på THE DARK TOWER.
* September 2006
I september kommer den sista serietidningen, nummer sex. Det är även dags för säsong tre av THE DEAD ZONE att komma i svensk DVD-box.
* Oktober 2006
Oktober är en av de mest spännande månaderna. Dels kommer del tre av DET MÖRKA TORNET den 11:e men sen kommer även LISEY’S STORY, årets stora engelska King-bok den 24:e. CELL som kom i januari får nog anses vara en bonusbok.
* November 2006
I november kommer säsong fyra av THE DEAD ZONE i svensk DVD-box.
* December 2006
I december kommer en inbunden utgåva med alla de sex serietidningarna Marvel givit ut. Den perfekta julklappen!
Som ni ser kommer 2006 att bli ett kanonår och vi kommer att lotsa er genom allt som kommer under året. Antingen i utskicken eller i forumet. 2006 kommer att gå till historien som ett mycket bra King-år, var så säkra!
[Lilja]
Vad kommer att hända med Följeslagarna under 2006? Ja, vi kommer att fortsätta med vår månadsutgivning eftersom vi tycker att det har fungerat bra under 2005, men i och med att det händer så galet mycket under 2006 kan det i vissa månader bli aktuellt med två ordinarie utskick om vi tycker att det behövs.
Vi kommer även att satsa ännu mer på hemsidan, putsa lite på innehållet, kanske göra en redesign och så vidare. Det finns alltid utrymme för förbättringar, eller hur?
Så förhoppningsvis blir även 2006 ett starkt Följeslagar-år!
[Anders]
Efterord
Nästa utskick kommer på självaste nyårsdagen och tittar vi bakåt på allt som hänt 2005 i vår traditionella nyårskrönika. Vad för slags trender kunde man se under 2005? Det tar vi reda på då. Och så kommer vi att recensera den första delen av DET MÖRKA TORNET: REVOLVERMANNEN! Äntligen drar denna serie igång på allvar i Sverige! Det ser vi fram emot! Till dess får ni ha en bra månad med allt det där som händer mot slutet av december… Ja, ni vet! Ha det fint!
http://www.foljeslagarna.com
http://www.liljas-library.com
http://www.stephenking.com