UTSKICK UR ARKIVET

Följeslagarna #21 - 981026

Förord

Välkomna till nummer 21. Denna gång har vi ett späckat nummer, mycket nyheter och en recension av DESPERATION, som vi antar att ni alla läser just nu, eller? Om det är så att ni läser för fullt och inte vill läsa några avslöjande detaljer om boken, så råder vi er att hoppa över recensionen och läsa den när ni läst klart boken istället!

Vill man veta mer om DESPERATION och tvillingromanen THE REGULATORS (som kommer på svenska under namnet VÄKTARNA troligen nästa vår) så repriserar vi artikeln vi publicerade i Följeslagarna #2 på nätet, på adress: http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna/artiklar.html

Innan vi ger oss in på detta utskick så vill jag (Anders) bara be om ursäkt i fall det blev lite knasigt med förra veckans utskick. Jag hade precis satt ihop en ny dator och i samband med det hände det en del missöden, bokstaven Å funkade inte till exempel och min gamla adressbok försvann spårlöst. Så är det någon som är missnöjd med det utskicket så finns det att ladda ned från vårt utskicksarkiv på hemsidan. Adressen skickas ut till de som är intresserade.

Ha det så bra till nästa gång! - Lilja & Anders
Medlemsantal: 55


Nyheter från Territorierna

Bokförlaget Replik har fått upp en hemsida nu, där det finns både information om King samt om boken NATTMAROR OCH DRÖMLANDSKAP, FÖRSTA BOKEN som bör vara ute i handeln när ni läser detta. Adressen är http://www.replik.se.

Först ut i Norden med en översättning av BAG OF BONES blir Norge. Titeln blir SKINN OG BEIN vilket borde ge en indikation om vad den svenska titeln blir hösten 1999. Den norska boken publiceras av Aschehoug och boken ska komma nu i oktober.

Följeslagaren Hans Persson meddelar att man på kultursidan i tidningen Computer Sweden (nr 87, 981021) kan man läsa en artikel om King, primärt om BAG OF BONES.

...och tyvärr måste vi meddela att Kings pensionering kommer allt närmare och närmare. I en intervju via amazon.com -- http://www.amazon.com/exec/obidos...ing-interview/022-3093890-2508838 -- säger King följande:

"När det gäller DARK TOWER böckerna så är mitt schema så här: Jag har gjort BAG OF BONES, som jag tycker är en och en halv roman, eftersom den är gotisk och har en omfattande intrig. Sen kommer en bok med fyra nya berättelser nästa år kallad HEARTS IN ATLANTIS, och sen kommer en bok som heter ON WRITING, vilken är en självbiografi om mina tidiga år och nästan en instruktionsbok om hur man skriver, eller åtminstone hur jag gör det. Utöver det ska jag skriva tre DARK TOWER-böcker som jag kommer att skriva som en bok.
Sen har jag faktiskt inga planer att publicera någonting mer. Jag kommer alltid att skriva, men jag har kommit till en punkt då jag anser att jag nått smärtgränsen på min förmåga att tryggt publicera böcker och känna att jag fortfarande skriver originella och fräscha historier. Jag började se luft i vattenrören och det betyder att det antingen är dags att lägga av eller drastiskt beskära det jag håller på med. Jag måste få vila, jag har arbetat hårt."

Om detta betyder att King gör en sorti med att avsluta DARK TOWER serien så är ju det en värdig avslutning på hans karriär, för DARK TOWER serien är ju tveklöst hans livsverk. Det låter nästan som om de tre avslutande delarna skulle bantas ihop till en bok, men det är INTE fallet.

Nu finns Kings musikaliska kunskaper utgivet på CD. Det är skivbolaget med det passande namnet "Don’t Quit Your Day Job" Records som get ut en CD-skiva med titeln STRANGER THAN FICTION. På denna dubbel CD, som innehåller låtar framförda av bl.a. Stephen King, Amy Tan, Kathi Kamen Goldmark, Dave Barry, Ridley Pearson, Leonard Maltin och Ken Follett, har en massa litteratur- och radiopersoner spelat in sammanlagt 32 låtar. Alla intäkter går till "PEN writers fund" (som stödjer författare i hela världen under deras svårare stunder) och andra välgörande ändamål som medlemmarna själva bestämmer. King sjunger tre låtar, BO DIDLEY, STAND BY ME och YOU CAN’T JUDGE A BOOK BY THE COVER. CD:n kostar $25 samt $5 i porto. Ni kan läsa mer och göra eventuella beställningar på http://www.dqydj.com.

Kings nästa bok, STORM OF THE CENTURY, kommer att släppas den 22:a januari nästa år. Detta datum gäller åtminstone på Internet bokhandlarna och i USA, vi får hoppas att våra svenska bokhandlare också tar hem denna bok. Annars kan man ju alltid beställa…

Kings gamla korthistoria "Crouch End", från NIGHTMARES & DREAMSCAPES (kommer i den andra delen av boken på svenska) ska publiceras i en antologi med namnet: ETERNAL LOVECRAFT: The Persistance of H.P. Lovecraft in Popular Culture. Boken i övrigt innehåller berättelser till H.P. Lovecrafts ära av författare som Nancy Collins, T.E.D. Klein, Harlan Ellison och många andra. Lustigt nog så publicerades "Crouch End" för första gången i en liknande samling – NEW TALES OF THE CTHULHU MYTHOS... Fantasilöst?


Oumbärliga ting - recension av Desperation

Om man ser tillbaka på Stephen Kings 90-tals produktion så har den bestått av många olika experiment med olika sorters böcker, och ur den synvinkeln är DESPERATION också ett experiment i och med att den har en tvillingroman i VÄKTARNA, men framför allt är DESPERATION Kings enda renodlade skräckroman under 90-talet.

Boken börjar abrupt med att paret Jackson rusar fram längs med Highway 50 på väg mot staden Desperation, Nevada. När fru Jackson – Mary får syn på en uppspikad död katt på en vägskylt börjar paret undra vad som försegår i trakterna. Lite senare blir de stoppade av en gigantisk poliskonstapel vid namn Collie Entragian. Det går så illa att de blir anhållna av polisen på grund av knarkinnehav, knark som tillhör bilens ägarinna – Peter Jacksons syster. Polisen föser in paret i sin polisbil och sätter fart mot Desperation – paret ska in i finkan, inget snack om saken.

Väl framme i den ödelagda stadens lag-och-ordningshus finner de en död flicka nedanför en trappa, och strax därpå mördar polisen Peter och placerar Mary bakom lås och bom. Hon är inte ensam. Där finns bland annat familjen Carver, vars dotter var den flicka som blivit nedknuffad för trappan. Familjen Carver, mamma Ellie, pappa Ralph och sonen David hade tidigare stött på Collie Entragian och i samband med det berättade polisen att han haft ihjäl nästa alla invånare i staden, närmare 200 personer.

En central person i boken är författaren Johnny Marinville som kommer in i handlingen lite senare. Han är en kritikerrosad författare i övre medelåldern som efter år av missbruk och osunt leverne försöker få en nystart i sin karriär genom att resa landet runt på sin MC för att samla in material till en essäsamling – "Resor med Harley".

Men när Marinville börjar närma sig Desperation träffar han polisen Entragian som först verkar vara ett stort fan av Marinvilles verk, men sen visar han sitt rätta ansikte – ondskans ansikte – och anhåller Marinville för knarkinnehav, det knark som Entragian tog från Jacksons och själv placerade bland Marinvilles saker.

Under en helvetisk färd in till Desperation får Marinville bevittna hur polisen med glädje kör över en av stadens sista medborgare och hur han med hjälp av ett för författaren okänt språk beordrar en gam att anfalla honom. Marinville inser att han hamnat i en ordentlig knipa...

Den andra centrala personen är unge David Carver. David är trots sin ålder en stark människa, och blir – efter hand – gruppens otippade ledare, för David har vägledning från en högre makt. Gud. Tidigare i Davids liv råkade hans bäste vän Brian ut för en hemsk bilolycka varvid Brian hamnade i koma och svävade mellan liv och död. I samband med detta hörde David guds röst och blev troende, och det är guds röst som kommer att leda David igenom de faror som väntar hans "grupp".

Aldrig tidigare har King blandat in gud som karaktär i en strid mellan det onda och det goda. Det är ett djärvt grepp, men det funkar i och med att det är mer trovärdigt att David Carver hör guds röst än att han skulle vara synsk (som Danny Torrence i VARSEL). Det funkar även om man är troende eller inte, det blir aldrig påfrestande jobbigt. Gud kritiseras även i boken, något som kanske retar upp de kristna läsarna, men gud ÄR grym, och det visar boken. Dessutom finns det en poäng med den här gudgrejen som avslöjas först bland de sista sidorna, en slags oväntad "peak" i ett slut som kunde ha varit en nedtrappning som i så många andra av Kings böcker.

Det onda karaktäriseras av en uråldrig kraft med det ur svensk synvinkel misslyckade namnet Tak. Tak är ett oformat väsen som använder människor och djur som "kärl" för att uträtta sina dåd. Problemet är att "kärlen" inte är särskilt hållbara, speciellt inte om människan eller djuret bär på en sjukdom.

Desperation är ett gruvsamhälle och under mitten av 1800-talet gjordes en riskabel utgrävning som ledde till att en okänd grotta fylld med stenstatyetter föreställande djur uppenbarades. Dessa statyetter hade en otrolig kraft för de drev gruvarbetarna galna, mordiska och våldsamma. Lyckligtvis rasade utgrävningen ihop så ondskan släpptes inte lös vid det tillfället, men i nutiden har samma grotta påträffats igen och det är därför som staden Desperation förvandlats till helvetet på jorden.

Det blir nu den kvarvarande gruppens uppgift att ställa allt till rätta igen...

DESPERATION är en av Kings bästa renodlade skräckhistorier. Det är en tät och intensiv historia som verkligen är en sådan där bok som man sträckläser från pärm till pärm. Gillar man böcker som DET och PESTENS TID så kommer man absolut att gilla DESPERATION, för det är som en blandning av de båda. Och tycker man att King ska hålla sig till skräck och inget annat – ja, då ska man DEFINITIVT läsa boken!

DESPERATION ska bli film, med manus av King och regi av Mick Garris, och filmandet skulle ha inletts i somras, men hittills har inga uppgifter om filmen kommit fram. Faktum är att jag, trots kombinationen King/Garris, är en smula tveksam till en filmatisering av DESPERATION. Det kan bli en riktig flopp, för det här är en väldigt svår bok att filma. Men det får man väl se om det kommer en film eller inte.

DESPERATION är en bok som jag gillar väldigt mycket. Det kan ha att göra med att jag läste den i gassande sol sommaren 1997 som den första Kingbok jag läste på engelska, men det kan även bero på att den är förbannat bra! Därför delar jag ut fyra starka Följeslagare av fem möjliga!

[Anders]

DESPERATION är, som Anders säger, en av Kings bästa böcker. Att King efter några svagare böcker återkommer med en så stark skräckhistoria är underbart. Personligen gillar jag när King överraskar mig som läsare, i DESPERATION gör han det. Jag tänker i första hand på att Peter Jackson, den person som man från början tror är bokens huvudperson, blir skjuten redan efter c:a 40sidor. DESPERATION är kort sagt en mycket bra bok, som jag rekomenderar varmt. Kunde nu bara tvillingromanen VÄKTARNA komma vore lyckan total…

Mitt betyg blir även det fyra Följeslagare av fem möjliga.

[Lilja]


Frågor och svar

1. Läste någonstans att man har spelat in ROSE MADDER som mini TV-serie. Vet någon vilka skådisarna är? Förut cirkulerade det rykten om att gamle psyko-ässet Gary Oldman var påtänkt som Norman Daniels. [Dan Linder]

- Tyvärr så stämmer inte detta. TV-kanalen HBO har köpt rättigheterna men sedan inte gjort så mycket mer. Detta p.g.a. att man inte hittat de rätta skådespelarna, enligt HBO. Jag har sett på vissa Internetsidor att denna film ska visas under -98 men detta är inte heller sant. Den kommer tidigas att kunna visas i slutet av -99, men som det ser ut nu så kommer det att dröja längre. [Lilja]


Butiken

Annonsera i Butiken! Det kostar inget, men det måste handla om King! Din annons publiceras vid tre tillfällen, och blir den inaktuell under tiden så måste ni höra av er.

Säljes

- Hans-Åke Lilja
Svenska inbundna utgåvor 100-150+porto/st: Den Förskräckliga Apan, Jurtjyrkogården, Död Zon, Köplust, Mardrömmar, Christine, Staden Som Försvann, Knackarna, Pestens Tid (den korta). Engelska pocketutgåvor 50-70+porto/st: Maila för titelinfo.

- Anders Jakobson
The Walden Book Report, nov 97 och dec 97: Amerikansk bokhandelstidning med en två delad intervju med King i samband med publiceringen av THE DARK TOWER 4. 50 kr inkl porto.

- Magnus Lange
1. Följande böcker för 100 kr/st:
* Ondskans väsen (Prime Evil), Kartonnage, ISBN 91-582-1714-2, Kinghistoria: Nattflygaren (The Night Flier)
* Svarta Syner (Night Visions 5), Inbunden, ISBN 91-32-31591-0, Kinghistorier: Dubbelgångarna (The Reploids), Dojan (Sneakers), Hängiven Tillägnan (Dedication)
* I Nöd och Lust (I shudder at your touch), Inbunden, ISBN 91-32-31671-2, Kinghistoria: Becka Paulsons Uppenbarelser (The Revelations of Becka Paulson)
2. My Pretty Pony, Den röda varianten. Finnes endast i 15000 ex. Kan beskådas på Anders sida http://come.to/gallery, minst 600 riksdaler.
3. Rose Madder på kassett, 400 kr eller byte mot annan kassettbok.


Efterord

Jaha, det var allt för denna gång. Glöm dock inte att filmen SOMMARDÅD har Sverige premiär på fredag. I samband med detta kan ni räkna med att det kommer att finnas recensioner i diverse TV-program. Här är några: Rapport morgon (TV2 onsdag 28/10 6:30-9:30), Nyhetsmorgon (TV4 torsdag 29/10 6:00-9:20), Biocheck (Z-TV torsdag 29/10 18:30-19:00), Hej Fredag! (Femman 30/10 20:00-21:00), missa inte dessa. Skulle ni av någon anledning ändå missa dessa så var lugna, ni kommer att kunna läsa en recension av SOMMARDÅD i nästa nummer. Nu kan ni stänga av datorn och återvända till staden DESPERATION.

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna - http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Trailer: Pet Sematary: Bloodlines
Recension: Holly
Summering av sommarens nyheter
Recension: The Boogeyman
Nya filmer från ingenstans

SENASTE RECENSIONERNA

Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider
Mr. Mercedes - Säsong 3

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Kommande:
Holly
- Roman, släpps på engelska och i svensk översättning i september 2023
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Pet Sematary: Bloodlines
- Prequel till Pet Sematary. Premiär på Paramount+/SkyShowtime 6/10. Ingen svensk distribution bekräftad.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
You Like It Darker
- Ännu ej officiellt utannonserad samling som ska komma 2024.
• Format: Bok
• Status: Rykte
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt