UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #211 – 060302

Förord

Hej och välkomna till ett försenat utskick! Antingen blev vi förvirrade i snöyran eller som alla andra ställda av att februari är en så fruktansvärt kort månad. Vi ber om ursäkt hur som helst. Men – visade det sig – vår försening bar med sig något bra – fina svenska nyheter här nedan…

I övrigt i detta utskick har vi lämnat hyllningshatten på hatthyllan (säg det snabbt 10 gånger!) när vi tittat närmare på ljudboken REVOLVERMANNEN och den fantastiska filmen THE MANGLER REBORN.

Försenade hälsningar - Anders & Lilja
Medlemsantal: 884


Nyheter

* Redan i september kommer den svenska översättningen av CELL. Boken har fått namnet SIGNAL och det exakta datumet är 13/9. Detta är den snabbast översatta svenska King-boken hittills vilket är lovande inför framtiden.

Dessvärre har några datum på kommande King-böcker justerats, se nedanstående schema över King i Sverige 2006-2009.

2006
- DET MÖRKA TORNET 1: REVOLVERMANNEN [redan ute]
- ALLT KAN HÄNDA [31 maj] (flyttad från den 17 april)
- DET MÖRKA TORNET 2: DE TRE BLIR DRAGNA [28 juni] (flyttad från den 26 juni)
- SIGNAL [13 september]

2007
- DET MÖRKA TORNET 3: DE ÖDE LANDEN [17 januari] (flyttad från 11 oktober, 2006)
- DET MÖRKA TORNET 4: MAGIKER OCH GLAS [september]

2008
- DET MÖRKA TORNET 5: VARGARNA I CALLA [september]

2009
- DET MÖRKA TORNET 6: SÅNGEN OM SUSANNAH [april]
- DET MÖRKA TORNET 7: DET MÖRKA TORNET [september]

Reservation för förändringar…

* Detaljerna kring den tecknade versionen av THE DARK TOWER har börjat utkristallisera sig. Robin Firth – författarinna till ”Stephen King’s The Dark Tower: A Concordance” – som ansvarar för historierna i serietidningarna, berättar i en intervju på Liljas-Library.com att tanken är att det ska bli 30 tidningar sammanlagt, grupperade i fem kapitel.

Det första kapitlet består av sju tidningar och återberättar WIZARD & GLASS i något nedskuren version. Resten av kapitlen kommer att ta upp vad som händer när Roland lämnar Hambry fram till Gileads fall, alltså sådant som inte berättats i böckerna. Ett kapitel kommer att bestå av fem tidningar och de övriga av sex. Varje tidning kommer att vara ca 25 sidor lång.

Läs hela intervjun med Robin på http://Liljas-Library.com

* King medverkade i radioprogrammet Talk to America under februari där folk från hela världen – faktiskt – ringde in och pratade med honom. I programmet säger han bland annat att han tror att det någon gång blir en film av THE DARK TOWER, men kanske inte medan han lever, att det sannolikt inte blir en avslutning på THE PLANT och bekräftar att det blir en tredje del i TALISMAN-sagan.

Programmet går att höra på:
http://www.voanews.com/english/NewsAnalysis/February-2006-Archives.cfm (17/2)

* Under månaden medverkade King även på ”Seven Days of Opening Nights arts festival” vid Florida State University som reserv för Pulitzerprisvinnaren Richard Russo.

King passade på att läsa en helt ny novell som heter ”Memory”. Novellen är ännu en historia inspirerad av hans bilolycka:

"I had seven minutes permanently burned out of my memory (when the van hit). I did get one back of the guy coming over the hill heading toward me. It´s like a coral islet in the sea. ... I have no idea if (the story) is any good, but what the hell, I like it."

Historien berättas i första person och handlar om en rik byggherre som nästan mosas till döds när han blir påkörd av en kran på en byggplats. Mannen kämpar med att få tillbaka talförmågan, med självmordstankar, med ett djupt hat för en Reba McEntire-låt och vad han kan ha utsatt sin fru för medan han kom tillbaka från koman.

När King läst klart novellen efter ca 40-45 minuter möttes han av stående ovationer. Just nu finns det inga kända planer om var och hur ”Memory” ska publiceras.

Några bloggar med rapporter:
http://everhart.blogspot.com/2006/02/stephen-king-read-short-story-to-me.html
http://michaeltlh.livejournal.com/58978.html
http://quirkykitschgirl.blogspot.com/2006/02/stephen-king-comes-to-tally.html

* Produktionen av de åtta episoderna i NIGHTMARES & DREAMSCAPES är över och går nu över i postproduktion de närmaste tre månaderna. ”Battleground” och ”Umney’s Last Case” kommer att vara reklamfria. Episoderna sänds på amerikanska TNT senare i år.

* Steven Spielbergs co-producent Frank Marshall bekräftar att inget speciellt händer med filmatiseringen av THE TALISMAN just nu, men att de har rätt att göra den om de vill göra den.

* Två nya, icke-amerikanska, dollarbabies har dykt upp: ”Le Croque Mitaine” (fransk version av ”The Boogeyman”) – trailer: http://www.stephenkingshortmovies.com/goto.php?movies/boogeyman2.php och ”Tijger” (holländsk version av ”Here there be tygers”).

* Prenumeranter av Scribners King-mailinglista har fått meddelanden om olika ”activities” på http://cellthebook.com. Från början kunde man nå dessa genoma att bara ”hacka” lite i URLerna men nu går det inte längre. Den intressantaste saken var dock en podcast där King berättade om bakgrunden till CELL. Den filen finns nu i vårt filarkiv på hemsidan.


Recension av THE MANGLER REBORN

Citat ur öppet brev till regissörerna Matt Cunningham och Erik Gardner:

- - -

Kära Matt och Erik,

Jag vill ha mina 90 minuter tillbaka! Ni kan eposta dem till anders@foljeslagarna.com.

Inte speciellt vänliga hälsningar,

Anders Jakobson, Örebro, Sweden

- - -

Det är lite lustigt det här med dåliga filmer. Om en film är ”sådär” säger man till en vän att han eller hon kan strunta i att se den, det är inte värt det. Men om en film är katastrofalt dålig säger man ”du måste se den!”. Och trots att jag, enligt ovan, anser mig vara berövad på 90 minuter av mitt liv så anser jag att ni måste se THE MANGLER REBORN om ni får chansen. Det är en av de mest bedrövliga filmer jag sett!

Redan från början känns allt fel. När filmen går igång känns det som man missat en halvtimme. Man hamnar mitt i en konversation mellan filmens huvudperson Hadley och hans fru. Frun gnäller över den gamla mangeln som Hadley släpat upp på vinden (?) och sen dröjer det inte många minuter innan frun hackas till köttfärs i mangeln.

Sen är det dags för förtexterna och då har Matt och Erik gjort en klassisk vägg med tidningsurklipp om mangelns tidigare äventyr som kameran sveper förbi så man ska påbygga Hadleys besatthet. Problemet är att man gjort alldeles för få fejkade tidningsurklipp så det är samma 3-4 man ser hela tiden! Så. Jävla. B!

Sen sätter filmen igång på allvar och då är Hadley en apatisk tvättmaskinsreparatör som rövar med sig sina kunder hem och matar mangeln med dem. Just varför mangeln måste käka främst unga snygga kvinnor hela tiden är okänt. Bara sugen på något kanske?

Till filmens försvar måste jag flika in att skådisen Weston Blakesley spelar Hadley rätt bra när han är som mest apatisk och mordbenägen. Men det är väl det.

Givetvis ska det finnas en kvinnlig hjältinna i filmen. Aimee Brooks spelar Jamie och för att introducera henne riktigt för publiken zoomar Matt och Erik in hennes nakna bröst extra länge i den obligatoriska duschscenen.

Jag säger inget mer, men filmen är bedrövlig och att det just är en mangel inblandad känns enbart som ett halmstrå för regissörerna att gripa tag i för att få en långsökt koppling till Stephen King (som endast nämns sist i tacklistan i eftertexterna). Det kunde lika gärna varit vad som helst – en vävstol, en mikro eller en cementblandare.

På dvd:n finns det en bakomfilm och när man ser den inser man att Matt och Erik bara är två fåntrattar som lyckats ta sig in i filmbranschen och det finns även ett kommentatorspår som jag är mycket spänd på att lyssna på vid tillfälle – vad är det för intelligenta saker de kan kläcka ur sig till sin fantastiska film? I bakomfilmen cementerar Amiee Brooks sin status som bimbo genom att berätta hur WONDERFUL det var att jobba med Matt och Erik, precis som RIKTIGA skådisar säger i bakomfilmer till RIKTIGA filmer. Suck.

För att parafrasera Ulf Lundell: En urusel film är också en film, och får ni chansen så titta på THE MANGLER REBORN. Jag vet att ni kommer att vilja stänga av efter 20 minuter men stå ut! Betyget blir 1 Följeslagare av 5 möjliga. [Anders]

Så har det kommit en andra uppföljare till THE MANGLER. Jag snackade lite med Erik Gardner och Matt Cunningham (männen bakom filmen) innan den kom ut och de hävdade bestämt att skulle göra en film som var en återgång till Kings originalstory. Jag kan bara säga en sak, ni lyckades INTE! THE MANGLER REBORN är nog den sämsta film jag sett på mycket länge. Manuset är så dåligt att det är ett under att de över huvudtaget fått någon att läsa mer än framsidan.

När filmen börjar tar det ungefär 2 minuter innan huvudpersonen är besatt. Man fattar inte varför han har en mangel på övervåningen eller varför han helt plötsligt börjar mörda folk. Helt otroligt slarvigt gjort och det verkar som om Erik och Matt haft massor av idéer men glömt att se till att alla kom med i filmen. Som det är nu får man gissa sig till varför saker är som de är.

När det sen gäller karaktärerna är det som väntat mest halvnakna tjejer som blir jagade och mördade. Inte mycket att förvånas över där… MEN, sen har vi far och son rånare! Sämre skrivna karaktärer har jag nog aldrig sett. De är så dåliga att de blir karikatyrer på sina egna karikatyrer om ni förstår vad jag menar. De pratar och agerar på ett så löjligt sätt att man inte tror det är sant. Vansinne!

Om man nu inte fått nog efter filmen kan man ju se den otroligt amatörmässiga ”Behind the Scenes”-specialen som ligger med på dvd:n. Här får vi höra vad Beavis och Butthead… förlåt, Erik och Matt själva tänkte när de gjorde filmen. Barnsligare och larviga regissörer har jag i alla fall aldrig sett… och de verkar dessutom stolta över sitt uppträdande.

Betyget blir 1 Följeslagare av 5 möjliga och det är enbart för att vi inte har lägre…

Just ja, en sak till. Personen som gjorde ljudet för filmen borde släpas ut bakom huset och hängas upp i tårna och sen tvingas lyssna på en gammal bonde som spelar såg tills han gnager av sig båda benen för att komma därifrån… så dåligt är det. Det är mest en massa iiiiii-ljud som skär i öronen. [Lilja]

Fotnot: Varken THE MANGLER REBORN eller föregångaren THE MANGLER 2 har kommit till Sverige ännu och det är väl tveksamt om de gör det. Är ni riktigt sugna på att se dem får ni försöka få tag på dem på något annat sätt.


Recension av REVOLVERMANNEN – ljudbok

Så har då den första svenska Stephen King-ljudboken släppts. Tidigare har det endast två kortare noveller funnits på kassett i Sverige, om man inte räknar med de ljudböcker biblioteken lånar ut till synskadade förstås.

Med andra ord var det på tiden att även King släpptes som ljudbok. Tyvärr har Bra Böcker misslyckats kapitalt när man valt Torsten Wahlund som uppläsare. Der är inget fel på Torstens röst men den är tyvärr helt fel för REVOLVERMANNEN.

Rösten alldeles för mycket ”barnbok” över sig och Torsten klarar helt enkelt inte av att göra de olika rösterna. Det låter bara krystat. Ibland är det till och med så illa att jag kommer på mig själv med att önska att han istället bara läste rakt upp och ner och inte ens försökte.

En snabb sökning på nätet visar att Torsten läst in enormt mycket böcker så det kan ju vara så att jag har fel men återigen: tyvärr, Bra Böcker, inget bra val. Roland låter faktiskt mest som en medelålders sagofarbror…

När det sedan gäller själva ljudboken så är den på 7 cd och har en speltid på 8,5 timmar. Ganska så väntat, den amerikanska är på 6 cd. Skivorna ligger i en ask som inte är så värst märkvärdig men som fyller sitt syfte. Kanske inte lika snygg som den amerikanska men definitivt mer hållbar.

Vad gäller handlingen har vi redan gått igenom den i ett tidigare utskick men jag måste påpeka att jag personligen (och detta är nog bara för att jag är så van med de amerikanska uttrycken) tycker jag att det låter lite fånigt med alla namn och uttryck på svenska och detta blir mer påtagligt när man hör någon annan läsa högt istället för när man läser själv. Som ni säkert vet är ju språket i DET MÖRKA TORNET väldigt speciellt, men som sagt detta är förmodligen en vanesak som kommer att bli bättre för varje ord.

Nu till betyget. Tyvärr blir det bara 2 svaga Följeslagare av 5 möjliga. Som jag sagt tidigare gillar jag inte Torstens uppläsningsstil och dels är det lite dyrt med 200:- + för den.

Nä, mitt råd till Bra Böcker måste faktiskt bli att antingen hitta en ny uppläsare eller helt enkelt strunta i att ge ut de kommande delarna på CD och istället satsa på att get ut en ”normal” King-bok på CD. Risken som jag ser det nu är att dessa inte kommer att sälja så bra och att man därför lägger ner allt vad King heter när det gäller ljudböcker, och det vore trist. [Lilja]


Efterord

Det var allt för denna gång. Om en månad är vi tillbaka igen och då tar vi en närmare titt på andra säsongen av THE DEAD ZONE som släpps på dvd en bit in i april, och så den maffiga boken ”Stephen King: Uncollected, Unpublished” som kommer ut när som helst. Väl mött då!

http://www.foljeslagarna.com
http://www.liljas-library.com
http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025