UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #212 – 060401

Förord

Hej och varmt välkomna till ett nytt utskick. Ja, det är första april igen men denna gång har vi inte tagit med något aprilskämt. Ni minns kanske vårt aprilskämt förra året? Om inte finns det att läsa här:
http://foljeslagarna.com/Pressrelease.pdf

Och i och med att det är april är detta vårt födelsedagsnummer. Vi fyller åtta år lite längre fram i april, men det är väl inget att göra något större väsen av, eller hur? Vi ser fram emot 10-årsdagen istället!

I detta utskick tittar vi närmare på boken ”Stephen King: Uncollected, Unpublished” där Kings mest obskyra och svåråtkomliga verk tas upp. Vi har även tittat på andra säsongen av THE DEAD ZONE som kommer i dvd-box nu under månaden.

Trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 888


Nyheter

* King har kommenterat manuset till FROM A BUICK 8-adaptionen med "I love it!" enligt en intervju med manusförfattarna Richard Chizmar och Johnathon Schaech från tidningen/förlaget Cemetery Dance. Samma team ska även förvandla BLACK HOUSE till film. Läs mer här:
http://www.baltimoremag.com/default.asp?sid=department1

* THE DEAD ZONE:s framtid är oviss. Den femte säsongen har spelades in samtidigt som säsong fyra förra året och nu kommer säsongens 11 avsnitt visas med start 11 juni. Efter det kommer USA Network ta ställning till om de vill ha en sjätte säsong.

Säsong fyra släpps på DVD i USA den 13 juni.

* Inte helt oväntat har filmrättigheterna till CELL sålts till pigga bolaget Dimension Films (1408) och för manus och regi har Eli Roth ("Hostel") valts. King är själv ett fan av Roths och Dimensions "Hostel" och valde att låta dem få chansen bland alla filmbolag och producenter som var intresserade.

Roth ska först göra "Hostel 2" och sedan sätta igång med CELL, troligen tidigast i mitten av 2007. Han säger att King är hans favoritförfattare och accepterade direkt efter att han läst klart boken: "Jag kunde inte lägga ifrån mig boken. Det var en så fräck skräckhistoria och en smart variant på zombietemat."

I en videointervju säger Roth att han inte kommer att följa boken till punkt och pricka utan anpassa den till filmformatet eftersom han ser en skillnad mellan böcker och filmer. Videointervjun finns här:
http://movies.about.com/library/weekly/bleliroth030906.htm

* Och apropå film och Dimension och 1408 så är det nu klart att John Cusack kommer att göra huvudrollen i spökhotellshistorien som kommer att regisseras av svensken Mikael Håfström.

* Tidningen Boston Globe har pratat med King om varför han skrev in den lilla förorten Malden i CELL och dessutom varit på plats i Malden och frågat dess invånare om de sett några zombies...
http://www.boston.com/news/local/articles/2006/03/19/king_visits_malden_zombies_in_tow/

* En rejäl laddning bilder ur kommande TV-serien NIGHTMARES AND DREAMSCAPES finns här:
http://www.liljas-library.com/section.php?id=7

Serien kommer att visas med två avsnitt i veckan under juli. Någon information om DVD-släpp finns inte i dagsläget.

* LISEY’S STORY blir 528 sidor lång enligt Simon & Schuster.


Recension av Stephen King: Uncollected, Unpublished

”Stephen King: Uncollected, Unpublished” av Rocky Wood är förmodligen varje King-fans våta dröm. Förutom en massa information angående en massa suspekta mer eller mindre okända verk av King får vi faktiskt avnjuta en helt ny (gammal) historia.

Ja, i själva verket är det ett kapitel ut Kings opublicerade roman SWORD IN THE DARKNESS, men kapitlet är helt fristående och går alldeles utmärkt att läsa separat. Rocky själv sa vid något tillfälle att King mycket väl kunde ta med det i nästa samling utan att skämmas och jag skulle till och med vilja gå så långt att säga att han ska skämmas om han inte tar med det.

Det är för övrigt kapitel 71 som publiceras här men för att man ska få en uppfattning om hela boken finns även en genomgång (kapitel för kapitel) av hela boken med.

Dessutom finns det en tidigare opublicerad dikt med. Eller rättare sagt den har faktiskt publicerats en gång i en liten skoltidning (Salt Hill Journal) som sen försvann för att sen dyka upp förra året. Personligen är jag inget fan av poesi, faktiskt inte ens Kings poesi så jag har lite svårt att bedöma hur bra ”Dino”, som den heter, är. Jag lämnar det därför upp till var och en av er att själva avgöra det.

Resten av boken går igenom inte mindre än 97 av Kings mindre kända verk. 51 av dessa är opublicerade och 46 har publicerats men inte samlats under något med Kings namn på. Här finns allt från noveller och korthistorier till manus (24 stycken) och dikter (9 stycken), allt lika väldokumenterat. Rocky har nämligen själv läst det mesta (en del har han haft hjälp med) och tagit anteckningar. Jo, jag vet, man blir otäckt avundssjuk.

Det enda trista med ”Stephen King: Uncollected, Unpublished” är väl att man förmodligen inte kommer att få läsa allt som tas up i boken. En del går att få tag på om man vet var man ska leta men långt ifrån allt. Men, men, detta är dock det bästa alternativet.

Just ja, en sak till som jag inte gillar. Man har samlat alla fotnoter längst bak i boken vilket gör att man måste flippa fram och tillbaka hela tiden. Otroligt jobbigt och det hade varit mycket bättre att ha dem längst ner på respektive sida. Kanske något att tänka på om det blir en ny utgåva.

Boken finns för övrigt utgiven i två versioner. Dels en limited edition från Cemetery Dance (som i dagsläget inte kommit ut än då den blivit kraftigt försenat) och i en storpocketutgåva från det australiensiska förlaget Landmark Press.

Vill man bara ha en billig bok att läsa ska man definitivt köpa den australiensiska utgåvan som är betydligt billigare än Cemetery Dances men förmodligen (jag har ju inte sett Cemetery Dances version än) är Cemetery Dances betydligt snyggare och även mer hållbar.

Betyget blir 3 Följeslagare av 5 möjliga. [Lilja]

Nog blir man lite ställd när man slår upp den australiensiska utgåvan och möts av texten ”This is the second edition of ’Stephen King: Uncollected, Unpublished’. Cemetery Dance Publications published the first edition in the United States in December 2005. This edition has been revised to include King’s latest publications and further research material that has come to light since the manuscript for the first edition was submitted” när den första upplagan inte ens kommit ut än!

Att det finns en australiensisk utgåva över huvud taget är att huvudförfattaren Rocky Wood bor där, men det har inte hindrat han från att åka till Maine och bland annat ägna tre veckor av sitt liv och plöja igenom allt som finns offentligt och bakom lås och bom i biblioteket på University of Maine. Galen eller hängiven kan man undra. Jag skulle nästan sätt en peng på det första.

Rocky och hans medförfattare David Rawsthorne och Norma Blackburn är nästan sjukligt besatta av att få med varenda liten detalj angående allt från förekomsten av påhittade orter till versionsskillnander mellan olika publiceringar av ett verk. Visst, någon måste vara det också, men det borgar inte för någon speciellt avslappnad läsning.

”Stephen King: Uncollected, Unpublished” är i det närmaste en renodlad faktabok. Den är uppbyggd så att man ska kunna slå upp vilket kapitel som helst och läsa det och få all relevant information på en gång, inte att man ska läsa kapitel för kapitel och bygga upp informationen på det viset. Å ena sidan kan man tycka att det är ett bra och logiskt upplägg, men i själv verket blir det ett gytter av upprepningar och onödig fakta.

Till exempel: skriver de om en novell eller någonting där orten Castle Rock nämns måste de alltid redogöra för vilka Castle Rock-böckerna/novellerna är. När man efter en stund stött på ett par ”Castle Rock”-kapitel blir denna ständiga upprepning bedövande tjatig. Jag skulle till och med våga påstå att man säkert skulle kunna minska ned bokens längd med minst 1/5 om upprepningarna hade tagits bort.

För att späda på eländet är boken formgiven på ett mycket tråkigt och inte alls inbjudande sätt. Det är text sida upp och ned, med undantag för några faktarutor som inte alls har någon relevans i sammanhanget. Layouten gör mig bara trött, men jag ska väl poängtera att just denna kritik främst gäller den australiensiska utgåvan eftersom det är den enda jag sett.

Innehållsmässigt kan man inte direkt klaga. Verken som tas upp är i många fall intressanta, speciellt om man som jag har läst eller kan läsa större delen av dem. Om man inte har det tror jag boken känns smått meningslös. Som att titta i en kokbok över smaskiga rätter vars ingredienser inte finns att köpa. Å andra sidan är Rocky Woods genomgångar av respektive historia, speciellt Kings längre opublicerade verk, så detaljerade att man får veta precis allt som händer. Ungefär som när någon återger en film scen för scen. Jag personligen är inte så förtjust i det.

Boken inleds med bland annat ett par snabbgenomgångar av de olika typerna av historier som ingår i bokens större genomgång: försvunna eller gömda verk, versionsskillnader, och det opublicerade eller icke-samlade. Det finns också en essäliknande förklaring till varför de gjort boken över huvud taget och en genomgång av de olika klasser som de sorterar in Kings historier i: The Dark Tower, Maine Street Horror, The Stand, America Under Seige och New Worlds. Sen har de även – av någon totalt oförklarlig anledning – tagit med dikten ”Childe Roland to the Dark Tower Came”, som delvis inspirerade King till sitt magnum opus. Jag trodde detta var en bok om Kings verk?!

Bokens brister vägs upp av innehållet som finns bakom upprepningarna och den överdrivna detaljrikedomen. Det är ju ändå en ”komplett” och detaljerad genomgång av verk av King som väldigt få har läst. Jag vet att lite av ambitionen med boken har varit att uppdatera de böcker som redan finns på marknaden i ämnet, senast Stephen Spignesis ”The lost works of Stephen King” (2000), och det gör den ju givetvis sett till antalet verk den går igenom, men personligen gillar jag Spignesis bok mycket bättre, främst för att den känns mer personlig och inte så brutalt manisk i sin faktaambition. Och så är den mycket mer tilltalande att bläddra i och sen läsa.

Lägger jag ihop mina åsikter landar det på 3 Följeslagare av 5 möjliga. Viktig bok men lite för intern och tråkig. [Anders]

Fotnot: Cemetery Dance har meddelad i sitt senaste nyhetsbrev att de håller på och skickar ut böckerna nu, så ni som beställt boken via Följeslagarna ska inte behöva vänta så länge till.


Recension av THE DEAD ZONE – säsong 2

Första säsongen av THE DEAD ZONE var på sätt och vis som en utdragen version av boken/filmen där säsongens två första avsnitt hanterade Johnnys olycka, hans paranormala förmåga och Frank Dodd-historien. Resten av säsongen etablerade de olika karaktärerna och i slutet dök Greg Stillson upp och hela den biten av THE DEAD ZONE-historien.

Alltså startar säsong två med helt andra förutsättningar. Johnny är fortfarande en paranormal högra hand till polisen Bannerman, men han håller även på med sin kampanj mot Stillson i det tysta. Johnny kan ju inte dela med sig av visionen han fått genom Stillson där hela världen står i lågor. Detta tär förstås på Johnny som blivit i det närmsta besatt av Stillson och klistrat upp tidningsklipp på en vägg i källaren som ett tvättäkta psyko.

Den här huvudhistorien ligger i bakgrunden och skvalpar under hela säsongen men tar inte upp någon större plats. Man kan fortfarande hoppa in och se ett avsnitt när som helst i säsongen utan att känna sig helt förvirrad av den övergripande historien, och det är ju förstås bra.

Ett återkommande tema under säsong två är att Johnny har flera visioner där hans nära och kära figurerar, och detta ställer givetvis till en del besvärligheter. Det finns bland annat ett avsnitt där en av Johnnys gamla kärlekar dyker upp tillsammans med sin dödligt sjuka bror, som givetvis var Johnnys bästa vän förr i tiden. I visionen ser Johnny att vännen kommer att överleva, men på bekostnad av den gamla kärlekens liv, så han hamnar som åsnan mellan två hötappar - vem ska han rädda eller hur ska han rädda båda?

I några andra avsnitt figurerar Johnnys son, som fortfarande inte vet att han är just Johnnys son, i visionerna och då blir det extra känsligt att reda ut allt.

Återigen måste jag berömma manusförfattarna för att de är oväntat påhittiga när de gäller innehållet i avsnitten. Man kan tro att det inte borde gå att variera sig så överdrivet mycket, men man förbluffas gång på gång av hur originella historier - inom seriens ramar förstås - som de skriver. Kanske är man lite färgad av detta är en King-historia i grund och botten, men i alla fall.

Två favoriter jag minns extra väl är till att börja med ett avsnitt då Johnny får en vision av att en person ska dö vid ett litet torg, men problemet är att det finns 8-10 möjliga offer, för när Johnny letat rätt på en får han vision om en annan. Många intressanta vändningar och mycket spännande fram till slutet.

Den andra favoriten har Johnnys kompis Bruce huvudrollen i. Det börjar med att de åkt på Bruces pappas begravning och via Johnny får Bruce en vision och hur det hade blivit om han gått i sin pappas fotspår och blivit pastor, och inte alls blivit vårdare och träffat Johnny. Problemet är att Bruce i visionen mentalt är samma Bruce som alltid och måste leta rätt på Johnny för att komma ur visionen och när han väl hittar Johnny är han en helt annan person, bitter och totalt besatt av Stillson-grejen. Ett sorts "Sliding doors"-avsnitt i serien.

Även slutet på denna säsong byggs upp mot fortsättningen och nu handlar det om en mystisk figur som kommer in i serien på ett väldigt smart sätt. Det börjar med att Johnny då och då ser en man i kåpa i de mest besynnerliga sammanhang tills mannen slutligen dyker upp och presenterar sig. Detta byggs upp redan tidigt i säsongen. Mycket smart och fiffigt gjort.

THE DEAD ZONE håller stilen även under säsong två. Karaktärerna känns nu inarbetade och eftersom manuset håller mer än väl är det fortfarande en fröjd att titta på avsnitten. Betyget blir fyra starka Följeslagare av fem möjliga. [Anders]

Personligen är jag är väldigt glad över att Greg Stillson är med så mycket som han är i den här säsongen. Jag är verkligen ett fan av Sean Patrick Flanery och han gör rollen som Stillson mästerligt. Sen är ju förstås det spåret extra spännande!

Det känns även skönt att se att skådisarna växer in mer och mer i sina roller. Och även om de King-relaterade historierna är mindre närvarande här än i säsong 1 tycker jag ändå att man visar en styrka när man trots detta behåller den höga kvalitén på avsnitten.

Lite kuriosa finns det faktiskt också att förmedla:

- Från början stoppades avsnittet ”The hunt” (då hette det ”The hund for Osama”) då det var ett alldeles för känsligt ämne i USA vid den här tiden.
- Lite senare körde man en säsong 2½ (på 7 avsnitt) där nu även detta avsnitt ingick (dessa 7 avsnitt ingår i säsong 2).
- Boxarrocken som Danny Avila (Greg Serano), har på sig i avsnittet ”The combination” hänger nu hemma hos mig…

Betyget blir 4 Följeslagare av 5 möjliga. [Lilja]


Köp THE DEAD ZONE – säsong 2 till specialpris…

Återigen bjuder CDON alla Följeslagare på frakten om de beställer nya DEAD ZONE-boxen via bannern/länken som finns i forumet eller på medlemssidorna på foljeslagarna.com. Glöm inte rabattkoden och kom också ihåg att allt annat ni beställer också blir fraktfritt så länge THE DEAD ZONE – säsong 2 finns i kundvagnen! Sista beställningsdag 14/4.

Ta er till forumet eller medlemsavdelningen nu!


…eller vinn ett ex i vår tävling!

På hemsidan finns just nu en tävling där man har chans att vinna ett ex av boxen om man svarar rätt på tre frågor, en lätt, en mellansvår och en supersvår. Tre boxar står på spel och sista dag för svar är 10/4. Vinnarna redovisas i forumet omedelbart efter avslutad tävling så ni som inte vinner har möjlighet att löpa boxen från CDON.

Ta er till medlemsavdelningen och svara nu!


Frågor och annat

Fråga från Marko

1. Varför har de bytt namn från DET SVARTA TORNET till DET MÖRKA? Är det samma böcker eller?

- Om ”de” syftar på förlaget så handlar det om olika förlag så det kan dels bero på att det är just två olika förlag som släppt de två ”SVARTA” böckerna på 80/90-talet och som släpper de ”MÖRKA” nu. I och med att det är nya översättningar så är det inte ”samma” böcker, även om det i original är samma böcker som översätts. Eller, det är det inte riktigt heller – den nya REVOLVERMANNEN är en översättning av Kings bearbetning av boken, medan den gamla från 1989 är en översättning av originalet. Sen ska man kanske lägga lite vikt vid att ”dark” betyder mörk och inte svart… [Anders]

Tips och kritik från Billy

2. Jag tänkte att jag skulle tipsa om två bra sajter för köp av Stephen King-böcker och -filmer. Den ena är http://www.sfbok.se och den andra är en sida där man kan specialbeställa utländska filmer i region 1 om de inte finns i deras lager, en sajt som varken kräver kreditkort eller checker. Antingen kan man ta på faktura eller så tar man och beställer mot postförskott. Sidan heter http://www.disclord.se.

Jag tänkte att jag också skulle ge er lite kritik för ert samarbete med CDON, en sajt som jag inte kan beställa från för att jag har betalningsanmärkningar, och att de bara skickar ut mot faktura och ingenting annat.

- Tack för tipsen. Kritiken tycker jag är totalt missvisande. Varför ska VI ha kritik för ett samarbete med ett företag som DU inte kan handla ifrån då DU har betalningsanmärkningar? Det var knappast vi eller CDON som gav dig betalningsanmärkningar. [Anders]

Fråga från Johanna

3. Jag undrar var man kan få tag i /titta på popup-boken? Finns den i Sverige?

- Popupversionen av THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON finns att köpa från både adlibris.se och bokus.se. Den finns även på akademibokhandeln.se vilket betyder att du förmodligen kan beställa hem ett ex till din lokala Akademibokhandel (om du har någon). [Anders]

Fråga från Erik

4. Har ni någon gång gjort en omröstning om vilken Stephen-King-bok som är den mest skrämmande? Vilken av dem som folk blivit mest skrämda av? Om inte, det kanske vore en bra idé att göra det.

- Just den frågan har vi inte ställt någon gång, men det kan vi göra i framtiden. Som erfarna Följeslagare kanske märkt har vi inte haft någon omröstning detta år. Vi tycker att det kan vara på sin plats att pausa lite eftersom resultatet alltid blir likartat. Istället kommer vi att göra något annat, på så sätt och vis liknande, inom kort. Mer info kommer. [Anders]


Efterord

Utskicket är slut för denna gång, garanterat fritt från aprilskämt (eller…?). Nästa gång vi ses heter månaden maj och då hoppas vi att det är vår överallt… Vi ses då!

http://www.foljeslagarna.com
http://www.liljas-library.com
http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Never Flinch: Omslag och utdrag
Cujo nysläpps i pocket 2025
Nästa bok: Never Flinch
Salem's Lot är här!
Chuck kommer först nästa sommar - kanske

SENASTE RECENSIONERNA

Salem's Lot
Shine On: The Forgotten Shining Location
Så du vill ha det mörkare
Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Salem's Lot
Film. Långfilm som hade premiär på MAX 3/10 2024. Läs vår recension
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
Bok. Samling med 12 noveller, släpptes 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning. Läs vår recension
Gwendytrilogin
Bok. Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpptes enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
Kommande:
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins. Amerikansk premiär 21/2 2025.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025-02-21
Never Fllnch
- Kommande roman. Släpps 27 maj 2025 i USA
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan. Visades på Toronto International Film Festival 6/9 2024 kommer att ha sin breda premiär i USA sommaren 2025.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Long Walk
- Långfilm i regi av Francis Lawrence. Spelas in just nu för eventuell premiär 2025.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Institute
- Tv-serie. Under inspelning just nu med eventuell premiär 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt