UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #213 – 060501

Förord

Hej hej, och välkomna till välfyllt utskick där vi bjuder både på en intervju, en artikel och två recensioner. Intervjun är med Mikael Håfström som som första svensk ska regissera en King-film. Artikeln är en liten informationsartikel om Dollar Babies som blir allt vanligare i King-världen och som grädde på moset har vi tittat närmare på två av de senaste filmerna som kommit.

Lite smått och gott alltså.

Trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 885


Nyheter

* Även om det är ett par månader kvar till LISEY'S STORY - nästa nya King-titel - så börjar det så sakteliga dra ihop sig.

En svartvit bild på omslaget till den amerikanska ljudboken kom härom veckan och det verkar som Scribner satsar på en annan sorts design denna gång:
http://www.liljas-library.com/img/other/lisey_cd.jpg

Det verkar också som King fortsätter att referera till THE DARK TOWER-världen även efter seriens slut. Kings moderator fick frågan om hon läst boken och svarade då: "I’m only about 1/2 way through so far. It will be horror with mystery, ghosts, monsters, and Dark Tower related. :-)"

Lite senare beskrev hon boken så här: "'LISEY'S STORYis about the wellsprings of creativity, the temptations of madness, and the secret language of love.' Translated, that means a woman is regaining memories of the dark side of her husband triggered when she is going through his belongings after his death".

Författaren Michael Chabon gav följande beskrivning på Amazon.com: "In LISEY'S STORY, Stephen King makes bold, brilliant use of his satanic storytelling gift, his angelic ear for language, and above all his incomparable ability to find the epic in the ordinary, to present us with the bloody and fabulous tale of an ordinary marriage. In his hands the long, passionate union of Scott and Lisey Landon--of any long-lived marriage, by implication--becomes a fantastic kingdom, with its own geography and language, its dark and stirring chronicle of heroes and monsters, its tragedies, griefs and glories. King has been getting me to look at the world with terror and wonder since I was fifteen years old, and I have never been more persuaded than by this book of his greatness."

Boken är runt 509 sidor lång och kommer 24/10.

* DESPERATION har skjutits fram från den 18/5 till 23/5 beroende på bra kritik och den 23:e är tydligen ett bättre datum. När och hur och var tv-filmen visas i Sverige är okänt, men den kommer att släppas på amerikansk DVD redan den 29/8. I dagsläget finns det ingen information om eventuellt bonusmaterial eller om filmen klipps om för att bli ännu mer våldsam till DVD:n.

ABC har gjort en enkel sajt till filmen:
http://abc.go.com/movies/desperation.html

* Eli Roth som ska göra CELL-filmen blev intervjuad av TVGuide.com nyligen. Här är de intressantaste bitarna:

Eli Roth talks about Cell with TVGuide.com:

TVGuide.com: You recently signed on to direct the movie version of Stephen King's cell. What appeals to you about that story?

Roth: I love zombie movies and I love horror movies that have some level of social commentary in them. When you read that book, you feel that Stephen King has been driven crazy by people on cell phones. I think it's such a smart contemporary idea to have everyone on cell phones turn into psychotic serial killers. I've always wanted to do an apocalypse movie, a zombie movie and a Stephen King movie.

TVGuide.com: So you're a fan of his work?

Roth: Oh, yeah. Stephen King is my favorite writer. So many great directors, be it [Stanley] Kubrick or [Brian] De Palma or George Romero, have adapted his work. To have the opportunity to do it was so unexpected. I'm really psyched.

TVGuide.com: You mentioned Stanley Kubrick. He and Stephen King had a famous falling out over THE SHINING because his film was vastly different than the novel. Would you feel comfortable making alterations to the source material if necessary?

Roth: That was 25 years ago. I think Stephen King is probably in a different place now. I think he really likes me and trusts me. Everybody has told me to just go make the best movie and that if I have to change things, Stephen will be cool with it. Otherwise, I wouldn't have done it. I don't want to upset Stephen King — I want to make him proud — but I've got to have the freedom to change things if I'm going to make the movie.

* Cemetery Dance håller på för fullt med att skicka ut sina ex av "Stephen King: Uncollected, Unpublished". Det som har dröjt lite extra är att varje bok handnumreras och packas i ett slipcase innan de skickas ut och det är över 1000 beställningar som ska göras i ordning.

Förlaget har fått THE SECRETARY OF DREAMS godkänd av King och nu ska hela boken korrekturläsas en gång till innan den går i tryck. Förhoppningsvis kommer den ut innan årets slut. Cemetery Dances utgåvor har ju en tendens att ta tid på sig.

* Peter David kommer att skriva manusen till de sju första numren av THE DARK TOWER-serietidningen med King som ett vakande öga. "The comics will work in conjunction with the novels, further supplementing and defining the saga’s mythology under the direction of the acclaimed author himself." säger Marvel.

* Nu finns det en trailer till TNT:s NIGHTMARES & DREAMSCAPES-serie. Trailern blandar och ger ur alla åtta episoder:
http://208.199.187.94/tnt/Nightmares_and_Dreamscapes.mpg


Intervju med Mikael Håfström

Ingen har väl kunnat undgå att Mikael Håfström (”Ondskan”, ”Strandvaskaren”, ”Derailed”) är näste man att göra en Stephen King-film. Håfström har fått förtroende att överföra Kings spökhotellsnovell 1408 till den stora duken via Dimension. Eftersom Håfström är den första svenska regissören som samarbetar med King är vi förstås extra spända på resultatet.

Här nedan följer en kort liten intervju för att pejla läget med Håfström inför filmstarten i sommar. Just denna intervju publicerades först på engelska på Liljas-Library.com.

Vi hoppas kunna återkomma med fler intervjuer med Håfström under tiden fram till filmen har premiär nästa år.

Följeslagarna: Hur blev det så att du fick göra 1408? Var det du som ville göra den eller fick du en förfrågan?

- Jag läste en tidig version av manuset för ungefär ett år sedan och gillade det verkligen. Jag frågade Scott Alexander och Larry Karaskewski ("Ed Wood") om de ville samarbeta med mig och de sa ja. Lorenzo Di Bonaventura producerar filmen för Dimension.

Följeslagarna: Du är den första svensken som gör en Stephen King-film, hur känns det? Är det något som du tänkt på över huvud taget?

- Nej. Jag har inte träffat Stephen King men jag har pratat med honom över telefonen. Han är väldigt entusiastisk angående projektet och gillar manuset. Det är så många filmer som gjorts baserade på hans böcker och bara några har varit bra och de flesta dåliga. Jag hoppas att vi lyckas hamna rätt med vår film.

Följeslagarna: Den första skådespelaren som kom med var John Cusack - varför han?

- Jag tycker att han är helt perfekt för rollen som Mike Enslin. Han har attityden och humorn som jag letar efter. Och så är han en skön kille och en skådespelare jag alltid gillat.

Följeslagarna: Samma fråga gällande nästa skådespelare: Samuel L. Jackson - varför han?

- Det är för att kliva ur konventionerna en smula. I Kings novell får de flesta en bild av Olin som en vit kille med någon sorts Europeisk bakgrund. Sam Jackson kan ta den här rollen ett steg vidare.

Följeslagarna: När kan vi förvänta oss att filmen går upp på biograferna?

- Under senare delen av 2007 är en bra gissning.

Följeslagarna: Något mer du kan berätta om 1408?

- Vi kommer att börja filma i London nu i sommar och sen åka till New York för exteriörer. Just nu jobbar jag med att få ihop det bästa filmteamet. Det är minst lika viktigt som att hitta de bästa skådespelarna. [Lilja & Anders]


Om Dollar Babies

Dollar Babies är ett begrepp som rätt många vet vad det betyder men tyvärr är det inte alla som sett de Dollar Babies som existerar… alla har nog endast King själv sett.

En Dollar Baby är en kortfilm baserad på en King-historia, inget konstigt så långt. Det som är lite udda med just dessa är att den som gör filmen endast behöver betala en dollar (där av namnet) och en kopia av den färdiga filmen för rättigheterna.

Tyvärr får dessa inte visas hur som helst om inte King själv ger sin tillåtelse, vilket inte hänt så ofta. En Dollar Baby får endast visas utan vinstsyfte och kan alltså inte ges ut som hyr- eller köp-DVD… om inte King givit sin tillåtelse förstås.

Exakt hur många Dollar Babies som finns är inte känt men den mest kända är THE WOMAN IN THE ROOM av Frank Darabont från 1983. Den (tillsammans med BOOGEYMAN) är en av dem som faktiskt finns utgivna på en officiell video som numera är ganska så svår att hitta i videobutikerna.

Något som är rätt intressant är att det för övrigt finns en hel del Dollar Babies som givits ut på andra språk än engelska. Faktum är att det var en svensk på gång. Tyvärr blev det inget med den. För tillfället finns det Dollar Babies gjorda i Frankrike, Holland, Ryssland, Argentina och förstås USA.

Några som kan vara värda att nämnas är:

SRAJENIE som är en rysk animerad version av ”Battleground”. Den är riktigt bra gjord och mycket sevärd om man hittar den.

STEPHEN KING’S GOTHAM CAFE i vilken King har en röst-roll. Den fick även äran att använda Kings namn i titeln eftersom King tyckte att den var så bra.

THE SUN DOG som ska vara gjord med lergubbar.

ALL THAT YOU LOVE WILL BE CARRIED AWAY är den som filmats flest gånger. En fjärde version är under inspelning.

Min personliga favorit (och jag har sett 24 av de 32 jag känner till och som är färdiga) är HOME DELIVERY som recenseras nedan.

En hyfsat fullständig (de som är kända) lista över alla Dollar Babies finns här: http://www.liljas-library.com/dollarbabies.php och skulle ni snubbla över några så se då till att se dom (en del finns att ladda ner här: http://www.stephenkingshortmovies.com) eller varför inte göra en själv? [Lilja]


Recension av HOME DELIVERY

HOME DELIVERY är en av de häftigaste Dollar Babies man kan se. Den är animerad i samma stil som Pixars ”Superhjältarna” och ser mycket proffsig ut.

Faktum är att redan när jag såg bilderna från den här Dollar Babyn så ville jag väldigt gärna se den och som man brukar säga, den som väntar på något gott… Den var verkligen värd väntan.

Berättelsen berättas av en berättarröst medan det ser ut som om vi läser en stor bok. Kameravinklarna är stora och vida och skulle passa väldigt bra in i en film som ”Sagan om ringen” t.ex. Väldigt storslaget.

De flesta av er känner säkert redan till själva storyn men för er som inte gör det är HOME DELIVERY alltså historien om den gravida Maddy som är historiens huvudperson. Hon lever i en värld där alla helt plötsligt förvandlas till zombies. Som tur är för Maddy bor hon på en ö och tydligen kan inte zombies simma.

Men som i alla andra fiskesamhällen råkar en del fiskare ut för havets hemskheter. En dag kommer hennes så drunknade man hem. Maddy är dock beredd och reder ut situationen. Tyvärr finns det ingen möjlighet för henne att komma till ett sjukhus när det blir dags för henne att föda sitt barn, där av titeln…

En rolig sak med denna film är att King spelar USA:s president som just förvandlats till en zombie. Allt är förstås animerat och inte filmats på riktigt men det är väldigt bra gjort. Som jag sagt tidigare är denna min favorit när det gäller Dollar Babies så jag ska gå hela vägen när det gäller betyget och ge den en 5:a. [Lilja]

Jag håller med om att HOME DELIVERY är oerhört välgjord. Animeringen är bra och kameraåkningarna smått fantastiska och klurigt gjorda. En sådan här film ställer tidigare Dollar Babies som RAINY SEASON verkligen i skymundan.

Jag har dock aldrig fastnat för novellen ”Home delivery”, tycker till och med att det är ganska tråkig historia och i denna animerade tappning berättas den lite som en saga, om än något morbid sådan. Men tack vare den sköna och välgjorda animeringen kommer den upp i 4:a till slut. [Anders]


Recension av UMNEY’S LAST CASE

Ungefär samtidigt som jag fick höra att UMNEY’S LAST CASE skulle ingå som ett avsnitt i NIGHTMARES & DREAMSCAPES fick jag Dollar Babyn skickad till mig.

När man ser UMNEY’S LAST CASE inser man att Dollar Babies egentligen är lågbudgetfilmer, trots filmer som HOME DELIVERY. Denna Dollar Baby är lågbudget men jag tycker ändå att Rodney Altman lyckats rätt bra. Känslan finns där, handlingen finns där. Tyvärr känns den lite kort och påjagad trots att den är 18 minuter lång.

Rollbesättaren har gjort ett bra jobb och de flesta skådisarna gör det man kan förvänta sig av dom. Joel Nagel gör ett rätt bra jobb i att porträttera Clyde Umney. Han ser verkligen ut som en lite stel 50-talsdetektiv ska göra. Det är lite synd att han inte får spela sin skapare, Samuel Landry också…

UMNEY’S LAST CASE är bra men långt ifrån lika bra som HOME DELIVERY så betyget blir en 3. [Lilja]

Den här historien gillar jag mycket bättre. Det är en rent av klurig story om hur en författare byter plats med den karaktär han skapat då han inser att karaktärens liv är mycket bättre. Riktigt snurrigt och en klar ”Twilight zone”-känsla.

Det intressanta är ju att jämföra denna Dollar Baby med den version som kommer i NIGHTMARES & DREAMSCAPES-serien senare i år (där William H Macy gör båda huvudrollerna). Just den versionen kommer att ha en hel del att leva upp till för jag gillar verkligen Dollar Babyn.

Jag tycker att filmskaparna lyckats väldigt bra med så små medel och förmodligen en liten budget att skapa känslan av 50-tal och alla de skådespelare som figurerar under filmens gång gör bra ifrån sig. Tillsammans med PARANOID är detta den bästa Dollar Baby jag sett. En solklar 4:a och det ska som sagt bli mycket spännande att jämföra versionerna inom kort. [Anders]


Frågor och svar

Fråga från Stefan

1. Hej! Ser att det kommit ut ett par intressanta King-böcker nu på sistone: ”Dissecting Stephen King - From the Gothic to Literary Naturalism” och ”The Science of Stephen King”. Kanske vore nått att berätta närmare om i nästa utskick? Böckerna listas på Akademibokhandeln men utan närmare info.

- Visst kan vi berätta lite mer om dessa böcker. ”Dissecting Stephen King - From the Gothic to Literary Naturalism” är skriven av Heidi Strengell från Finland och är (efter vad jag förstått) en avhandling. Här är lite info som jag hittade på Amazon.com:

In a thoughtful, well-informed study exploring fiction from throughout Stephen King's immense oeuvre, Heidi Strengell shows how this popular writer enriches his unique brand of horror by building on the traditions of his literary heritage. Tapping into the wellsprings of the gothic to reveal contemporary phobias, King invokes the abnormal and repressed sexuality of the vampire, the hubris of Frankenstein, the split identity of the werewolf, the domestic melodrama of the ghost tale. Drawing on myths and fairy tales, he creates characters who, like the heroic Roland the Gunslinger and the villainous Randall Flagg, may either reinforce or subvert the reader's childlike faith in society. And in the manner of the naturalist tradition, he reinforces a tension between the free will of the individual and the daunting hand of fate.

Ultimately, Strengell shows how King shatters our illusions of safety and control: "King places his decent and basically good characters at the mercy of indifferent forces, survival depending on their moral strength and the responsibility they may take for their fellow men."

När det gäller ”The Science of Stephen King” har jag dock ingen info men det är kanske inte så konstigt. Enligt Akademibokhandeln kommer den inte förrän 4 juli 2007, alltså först om över ett år… [Lilja]

Fråga från Micke

2. Hejsan! En enkel fråga från en Följeslagare: Kommer den tecknade versionen av THE DARK TOWER på svenska? Och i så fall, när?

- Jag skulle nästan kunna garantera att Marvels tecknade utveckling av THE DARK TOWER inte kommer att komma ut på svenska. Det är för smalt och udda helt enkelt, men man ska kanske aldrig säga aldrig. I och med att de första numren inte kommer förrän om ungefär ett år är det svårt idag att veta vad som kommer att hända. Man kan ju alltid hoppas, men inte räkna med det. [Anders]

Fråga från Bergerion

3. Hej, Anders och Lilja! Jag har en liten fråga till er som jag inte hittar svar på någonstans, och det är om ni vet namnet på uppläsaren till ljudboken jag har på bok nr 2 i serien om DET MÖRKA TORNET - FÖLJESLAGARNA? Vet ni det, det skulle jag uppskatta att få veta! Ljudboken är på svenska.

- Den bok jag gissar att du lyssnar på är en talbok (inte att förväxla med en ljudbok) och den är inläst av Gert Lundstedt. Skillnaden mellan en talbok och en ljudbok är att talboken är inläst för bibliotek och lånas ut till personer som ser dåligt, har problem att läsa osv. Ljudböcker där emot är de som säljs i bokhandlar.

Nu är väl inte skillnaden så stor förutom att utbudet av talböcker är mycket större än utbudet av ljudböcker då talböckerna är gjorda i ett annat syfte. [Lilja]

Fråga från Madelene

4. Hejsan, jag har börjat irritera mig på att jag inte vet vad Mockies är. Det nämns i DT2 angående de "tribes that drives taxis" där de talar om Spix and Mockies. Spix har jag fått reda på är slang för mexikaner, men Mockies vet ingen vad det är. Om ni vet vad det är skulle jag vara tacksam, annars kanske frågan kan vara med i nästa utskick så kanske någon annan följeslagare vet vad det är?

- Det verkar som ordet har en rad betydelser men i sammanhanget skulle jag bedöma det som att det är ett inte så smickrande smeknamn på judar. [Anders]


Efterord

Nästa gång blir det stort DESPERATION-special med både recensioner och intervjuer. Mycket att se fram emot alltså. Till dess får ni skicka in frågor och sådant, samt hänga med oss i forumet. Där händer det alltid spännande saker. Ha det bra till nästa gång!

http://www.foljeslagarna.com
http://www.liljas-library.com
http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Trailer: Pet Sematary: Bloodlines
Recension: Holly
Summering av sommarens nyheter
Recension: The Boogeyman
Nya filmer från ingenstans

SENASTE RECENSIONERNA

Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider
Mr. Mercedes - Säsong 3

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Kommande:
Holly
- Roman, släpps på engelska och i svensk översättning i september 2023
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Pet Sematary: Bloodlines
- Prequel till Pet Sematary. Premiär på Paramount+/SkyShowtime 6/10. Ingen svensk distribution bekräftad.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
You Like It Darker
- Ännu ej officiellt utannonserad samling som ska komma 2024.
• Format: Bok
• Status: Rykte
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt