UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #214 – 060601

Förord

Hallå och varmt välkomna till sommarens första utskick och vårt 214:e totalt! Denna gång har vi läst den nya svenska King-boken ALLT KAN HÄNDA. Då vi redan recenserat boken när den kom på engelska 2002 (EVERYTHING’S EVENTUAL) har vi till stor del utgått från den recension vi skrev då och som publicerades i #138.

Vi har också tittat på TV-filmen DESPERATION som visades i USA under maj. I den moderna tid vi lever i nu tror vi att tillräckligt många av er lyckats se filmen på ett eller annat sätt, vilket berättigar en recension. Även om våra recensioner inte avslöjar allt för mycket av filmen så kan det vara på sin plats med en liten varning ifall ni inte sett filmen och vill vänta tills den antingen kommer hit eller släpps på DVD.

Mycket att läsa i detta utskick så det är bara att sätta igång med en brännande het nyhet…

Somrig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 883


Nyheter

* Följeslagarna i TV! Den 13/6 medverkar Anders och Lilja i SVT:s ”Bokbussen” i ett kort inslag om King, DET MÖRKA TORNET och Följeslagarna. Ett litet filmteam besökte Örebro en mycket solig dag i mitten av maj och filmade under ett par timmar. Missa inte!

* Ny bok? Kings moderator har tidigare sagt att King jobbat med något som troligen blir nästa bok (efter LISEY'S STORY) men när frågan kom i forumet nyligen svarade hon att han mest jobbat med noveller på sistone.

* Apropå LISEY'S STORY (kommer i oktober) har omslagen dykt upp på nätet:

Amerikanska: http://www.liljas-library.com/img/other/lisey_big.jpg
Engelska: http://www.liljas-library.com/img/other/liseyuk.jpg

Alltid lika pigga tyska förlaget Heyne har också kommit med sitt omslag. I Tyskland får boken namnet LOVE:
http://www.liljas-library.com/img/other/lisey_german.jpg

Kings moderator har givit följande personliga beskrivning av handlingen i boken: "In my words: a writer’s widow (Lisey Landon) is going through his papers two years after his death and is contacted by a rather nasty character who wants all of Scott Landon’s unpublished work. While dealing with this character and a sister who has become catatonic, Lisey begins to remember things about a dark side of her husband which she had suppressed."

* 1-2 augusti kommer King att medverka i en välgörenhetstillställning till förmån för Läkare utan gränser och The Haven Foundation. Tillställningen heter "An evening with Harry, Carrie & Garp" och medverkar gör även J.K. Rowling ("Harry Potter") och John Irving ("Garp och hans värld") och samtliga författare läser ur sina böcker. Tillställningen äger rum i Radio City Music Hall i New York.

Även om "Carrie" ingår i titeln är det enligt Kings moderator troligt att King kommer att läsa ur THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON.

* Diverse filmnyheter...

- Eli Roth har kommenterat CELL-filmatiseringen ytterligare: "Det kommer att bli en fullskalig apokalyptisk zombiefilm med stor budget. Ungefär i samma anda som 'Dawn of the dead' remaken. /.../ Det kommer att bli våld och blod, jag vill göra den riktigt, riktigt sjuk. Men jag vill utöka historien till en världsomtäckande händelse. Jag vill inte bara se vad som händer i en liten stad utan jag vill se folk bli galna i hela världen och helt enkelt se slutet på civilisationen. /.../ Grejen med Stephen King är många av mina favoritregissörer har filmat hans historier, och gjort varierade filmer. Vi har THE SHINING och CARRIE och George Romero. De blir en mix av Stephen King och vad som nu är regissörens personliga smak, och det är så jag kommer att göra CELL."

- FROM A BUICK 8 kan bli miniserie, det är i alla fall i det formatet Johnathon Schaech och Richard Chizmar skrivit sitt manus. "[Historien] är mystisk och får ingen förklaring. Det är en metafor och vi har försökt förklara det i manuset. Det finns en djupare mening och den är lite svårare för folk att ta in. Det är ett mästerverk och de flesta har inte fattat det", säger de till Fangoria.

- Samma team har skrivit klart manuset till BLACK HOUSE för producenten Akiva Goldsman. "Det intressanta är att vi inte vet vad som händer med THE TALISMAN-filmen just nu. Det har figurerat så många manusförfattare och regissörer och alla möjliga rykten, så vårt manus måste stå på egna ben samtidigt som den ska vara en uppföljare till THE TALISMAN. Vår adaption är väldigt trogen förlagan och Akiva älskade den." säger de. Filmen hänger lite på hur det blir med THE TALISMAN men om den görs kommer den inledas med en visuell förklaring av vad som tidigare hänt.

- Mikael Håfströms 1408 har redan fått ett premiärdatum: 18/5 2007.

* DESPERATION visades i USA 23/5 och fick ett blandat mottagande. Dessvärre sändes filmen samtidigt som finalen i "American Idol" vilket retade King så att han var tvungen att posta ett meddelande på sin hemsida:

"Dear Web Site Visitors,

Those of you who are familiar with the wonderful world of television may have noticed that Desperation — probably the best TV movie to be made from my work — has been scheduled by ABC to run, not just against American Idol, but against the American Idol finals! When I see this kind of scheduling, my heart is warmed by how well I have been treated by all my friends at ABC. One can truly say that with friends like this, one doesn’t need enemas. Little joke there. But am I bitter? HELL, YES, I AM BITTER! Oh, well, good work always finds a place in time, and ours may be in the DVD racks eventually. For now, please remember that Desperation airs on ABC May 23rd. Those of you who watch will get a gold star. Those of you who don’t, and watch American Idol instead…well, just remember: I have strange powers. I have been watching you all for some time through your computers. (This is actually a power conferred upon me by the Bush Administration.) I watch you when you eat, I watch you when you sleep, and I watch you when you undress. In regard to this last comment, some of you need more stylish underwear, but never mind; the point is, I will know if you watch American Idol and if something bad happens to you, it will be your own fault.

Cordially,

Steve"

DESPERATION sågs av 7,5 miljoner tittare medan "American Idol"-finalen sågs av 30 miljoner.

Det ryktades om att filmen skulle komma i en "directors cut" på DVD men så är inte fallet. Filmen kommer dock att presenteras i 16:9 med 5.1-ljud och det kommer att finnas en del extramaterial. Utöver en intervju med King är det inte känt vad det blir än.

Det har även varit DESPERATION-vecka hos LiljasLibrary.com med bland annat ett par intervjuer med några nyckelpersoner i produktionen:

Mick Garris – regissör:
http://www.liljas-library.com/showinterview.php?id=28

Steven Weber – skådespelare:
http://www.liljas-library.com/showinterview.php?id=29

Brandon Kihl – tillverkare av Can Tah-statyerna:
http://www.liljas-library.com/showinterview.php?id=32


Recension av ALLT KAN HÄNDA

Kings fjärde samling (om man inte räknar med SIX STORIES och BLOOD AND SMOKE) innehåller endast redan publicerade noveller. Vad säger man om det? Personligen kan jag inte neka till att jag skulle ha velat se någon eller några opublicerade i samlingen, men saken är den att de flesta noveller i ALLT KAN HÄNDA är så bra att de dels förtjänar att samlas i en bok och dels tål att läsas flera gånger. De har med andra ord gjort sig förtjänta av en plats i samlingen och det är inte många jag skulle vilja byta ut… För övrigt så är det första gången dessa nu finns på svenska vilket ju inte är helt fel.

Den överlägset bästa novellen i samlingen är ”Obduktionsrum fyra”. Denna novell är förmodligen en av Kings bästa hittills och handlar om Howard Cottrell som efter en golfrunda vaknar upp i en liksäck på väg till sin egen obduktion. Till saken hör att stackars Howard inte kan röra en fena… ”Obduktionsrum fyra” är förutom samlingens bästa historia även den hemskaste.

”Obduktionsrum fyra” publicerades första gången 1997 i den mycket begränsade samlingen SIX STORIES. ALLT KAN HÄNDA innehåller även fyra av de andra fem novellerna (”Blind Willie” finns med, i en något omarbetad form, i HJÄRTAN I ATLANTIS). De är ”Mannen i den svarta kostymen” som handlar om en liten kille som träffar självaste djävulen, "L.T.:s husdjursteori" om L.T. som berättar sin historia om hur han och hans fru köpte husdjur till varandra, ”Lunch på Café Gotham” som handlar om en galen kypare och ”Lyckeslanten” där ett mynt spelar en avgörande roll.

Man skulle kunna se ALLT KAN HÄNDA som en uppsamling av Kings tidigare redan publicerade noveller, i en King-bok. Här finns, förutom novellerna från tidigare nämnda SIX STORIES, även de från BLOOD AND SMOKE. Dels ”Lunch på Café Gotham” och också ”I dödsrummet” där vi får bevittna ett förhör samt ”1408” som handlar om ett hemsökt hotellrum. Det är ”1408” som Mikael Håfström ska göra film av för övrigt.

Förutom dessa samlingar finns även en hel del noveller som publicerats på andra ställen med. Här finns bland annat ”Jack Hamiltons död” som publicerats i The New Yorker och ger en alternativ beskrivning till hur det gick till när gangstern Jack Hamilton dog.

Här finns också ”Elurias små systrar” som är en DET MÖRKA TORNET-novell. Den utspelar sig innan REVOLVERMANNEN (DMT1) men efter det som händer i MAGIKER OCH GLAS (DMT4). Den går att läsa utan att man läst någon av DET MÖRKA TORNET-böckerna men det klart, det skadar inte om man gjort det…

Ytterligare en novell av totalt fyra som först publicerades i The New Yorker är ”Den där känslan som man bara kan säga vad den heter på franska” som handlar om ett par som är ute på en resa. Frun tvingas att återuppleva dagen gång på gång på gång, vilken inte är så kul som det kanske låter… Novellen är dock väldigt bra.

Dessa noveller är de som lyfter ALLT KAN HÄNDA, även om ”L.T.:s husdjursteori” är bättre när man hör King läsa den än när man läser den själv. Tyvärr finns det även ett par noveller som inte riktigt håller måttet. En av dessa, även den en The New Yorker-novell är ”Allt du älskar kommer att försvinna”. När jag första gången läste den blev jag mycket besviken på att man inte fick något klart besked om vad som hände Alfie, berättelsens huvudperson. Jag tyckte att King tog den lätta vägen när han skrev slutet på historien. När jag nu läste den igen kändes det annorlunda. Jag tyckte att King faktiskt har en poäng i att avsluta historien som han gör, även om jag inte gillar det helt och fullt. Jag tror att detta är en novell som kommer att växa ju fler gånger man läser den och kanske är det orättvist att klassa den som en av de svagare historierna i samlingen men jag kommer att gå på min första känsla ett tag till.

De två kvarvarande novellerna lider lite av samma problem som ”Allt du älskar kommer att försvinna”. Båda har relativt svaga slut. När det gäller ”Vägviruset drar norrut” känns det som om King tröttnat på historien och bara kastar ihop slutet. Han börjar med att bygga upp historien mycket noggrant och försiktigt, här tar han den tid som behövs. När vi sedan kommer till slutet och det är dags för uppgörelsens stund tar det vara slut. Detta känns mycket tråkigt, speciellt som resten av historien är bra.

Den sista novellen är ”En åktur i Kulan”. Personligen tycker jag att den har ett lite för tamt slut. Här är det inte så att King stressat fram slutet utan mer att jag trodde att det skulle bli mer spektakulärt. Det känns nu som om det inte händer så värst mycket.

Ingen av dessa "svagare" noveller är dock så dåliga att de inte förtjänar att läsas. De lever bara inte riktigt upp till de övrigas standard .

Förutom novellerna i ALLT KAN HÄNDA finns det också en kort kommentar där King berättar hur novellerna fick sin plats i boken, en rätt intressant historia… Personligen skulle jag ha velat höra lite om varför just dessa historier var de som hamnade i boken. Det är ju ställt utom allt tvivel att King har fler noveller som inte finns i någon samling…

Boken innehåller även en introduktion, ”Inledning: Den (nästan) glömda konsten” där King berättar vad han tycker om noveller och hur han tror att det är en utdöende berättarform.

Före eller efter varje novell (beroende på hur det påverkar historien) finns en kort kommentar av King. Dessa är en av bokens höjdpunkter. Det är alltid lika roligt att höra hur King fick till just den novellen man läst och var idén kom ifrån.

För att sammanfatta ALLT KAN HÄNDA skulle jag vilja säga att även om du redan läst alla novellerna i boken så tycker jag att du ska köpa den. Dels för att alla är värda att läsa igen och dels för känslan av att ha dem samlade i bokform med kommentarer av King men kanske allra mest för att ALLT KAN HÄNDA faktiskt innehåller rätt många av de bästa novellerna King skrivit. Speciellt tänker jag naturligtvis på ”Obduktionsrum fyra”.

Har du å andra sidan inte läst alla novellerna i samlingen är det inte ens något att fundera över. Stick ut och köp boken nu!

Lite trist är det att de flesta titlarna blir rätt mesiga på svenska, men det är inte mycket att göra åt.

Som ni förstår gillar jag ALLT KAN HÄNDA och betyget blir därför bra. Av fem möjliga Följeslagare får ALLT KAN HÄNDA fyra starka. [Lilja]

När jag skrev om EVERYTHING’S EVENTUAL i #138 tyckte jag att den i jämförelse med Kings övriga samlingar var hans sämsta. Jag kan inte påstå att jag tycker att någon av de 14 novellerna hör till hans sämsta eller att de ens är usla, men den övergripande känslan är att samlingen är lite svagare. Dock tycker jag väldigt mycket om några av berättelserna så känslan är lite splittrad. Vad tycker jag egentligen?

Två av de bättre novellerna är också de två längsta och lustigt nog DET MÖRKA TORNET-relaterade, även om det bara var solklart att en av dem var det från början. ”Elurias små systrar”, ursprungligen publicerad i samlingen Legends, är ett litet fristående äventyr med revolvermannen Roland som egentligen inte tillför något till den stora DET MÖRKA TORNET-historien men som ger den där kittlande känslan av att det finns så många oberättade historier från Rolands liv som vi inte fått höra än. Har man precis börjat läsa DET MÖRKA TORNET passar det bra att läsa den här novellen.

Den andra novellen är originalets titelnovell vars tudelade betydelse ynglat av sig i en samlingstitel och en novelltitel. Novellen heter ”Allting är slutgiltigt” och samlingen ALLT KAN HÄNDA och i mitt tycke är detta är smart drag av översättaren John-Henri Holmberg eftersom ”Allt kan hända” verkligen sammanfattar alla 14 noveller och ”Allting är slutgiltigt” passar perfekt in på novellen som är en av mina King-favoriter. Man sugs direkt in i Dinky Earnshaws berättelse om hur han anlitas för att skicka speciella brev till folk. Dinky dyker upp i DET MÖRKA TORNET men att just den här novellen faktiskt är relaterad är inte alls tydligt. Bra som 17 är den i alla fall och en av många ”historieberättar”-noveller i samlingen.

King är duktig på att berätta historier, men han är ännu bättre på att berätta historier om folk som berättar historier! I ”Jack Hamiltons död” berättar kollegan Homer Van Meter historien om hur John Dillinger fick sitt ärr och hur man fångar flugor med en lasso. Mycket bra. I ”L.T.:s husdjursteori” berättar en icke namngiven person om sin kompis L.T.:s historia om hur han och hans fru separerade och hans teori om ifall ens hund och katt kommer bättre överens med varandra än vad man själv gör med sin nästa kan man räkna med att förr eller senare kommer någon att sticka och bara lämna en lapp efter sig.

(För att verkligen betona Kings förälskelse för historieberättande så går den ner i tre lager i denna novell: kompisen berättar om L.T., som berättar sin historia och som återger sin frus lapp…)

King säger själv att det är hans favorit i samlingen och den han helst läser högt när han har sådana uppdrag, och jag rekommenderar den liveuppläsning som finns utgiven, då ”L.T.:s husdjursteori” är en mycket rolig historia, dock med ett mycket svart slut.

Vid upprepade läsningar kan det bli så att vissa noveller förändras. Den av mig tidigare älskade ”Obduktionsrum 4” upplever jag nu som lite halvtrist, vilket kan bero på att jag helt enkelt tröttnat på den, medan den prisbelönta ”Mannen i den svarta kostymen” som jag tidigare inte alls tyckt något speciellt om absolut växt (också en av Kings historieberättande noveller) samt samlingens sista text, den gulliga ”Lyckeslanten” känns mycket starkare nu.

Ett annat starkt inslag i ALLT KAN HÄNDA är trion som ursprungligen publicerades i ljudboken BLOOD AND SMOKE. ”I dödsrummet” är en hårdkokt skildring från ett förhör i ett sydamerikanskt land där en amerikan använder en cigarett för att bli fri. Jag har tidigare tyckt att den här novellen lämpat sig för att bli pjäs och det tycker jag fortfarande, mycket bra. ”Lunch på Café Gotham” är en kaosartad historia om ett restaurangbesök som går åt skogen. Högt tempo och mycket våld och galenskap, klart underhållande. Slutligen ”1408”, vilken är extra intressant att läsa nu när den ska bli film, som är en av Kings bättre spökhistorier och i Kings kommentar till novellen skriver han att det från början inte alls var meningen han skulle skriva klart novellen utan bara använda inledningen som exempel på hur man reviderar en text i ATT SKRIVA, men lyckligtvis förälskade King sig i novellen och den blev komplett. Tur det!

Av de kvarvarande fyra historierna är det bara ”Allt du älskar kommer att försvinna” som jag vill belysa. Denna vemodiga historia är verkligen annorlunda i samlingen och sticker ut. Det öppna slutet gör bara historien bättre.

Även fast jag gillar mycket av det som finns innanför ALLT KAN HÄNDAs pärmar så anser jag fortfarande att den är lite svag och ger bara 3 Följeslagare av 5 möjliga. [Anders]


Recension av DESPERATION

Mick Garris måste sluta göra King-filmatiseringar! Ja, det är den slutsats jag kommit fram till nu efter att ha sett hans tolkning av DESPERATION. Mick Garris är en förlagstrogen regissör, det kan man inte ta ifrån honom, men handen på hjärtat: är han en bra regissör?

Nej, han är inte det. Garris är ansvarig för två av de sämsta King-filmerna som inte är uppföljare - SLEEPWALKERS och RIDING THE BULLET. Hans större verk STEPHEN KING'S THE STAND och STEPHEN KING'S THE SHINING har en liten fördel i att de är så pass långa att de kan breda ut sig, men igen - är de så bra egentligen?

Garris största svaghet är att han inte lyckas få ut någonting ur sina skådespelare. Det finns ingen magi, ingen kemi mellan skådespelarna som lyfter manuset till den kvalitet det har. Hur många kända namn han än får med sig blir det bara en grådaskig B-film på TV i slutändan, och då spelar det inte så stor roll hur noggrant han följer Kings förlaga.

Givetvis finns det undantag. I just DESPERATION gillar jag kemin mellan Steven Weber och Kelly Overton i rollerna som Steve Ames och Cynthia Smith. De känns naturliga i sina roller, men tyvärr är inte de som är filmens huvudrollspar. Tom Skerritt är rutinerad och är bra som John Marinville innan han buntas ihop med de andra skådespelarna och kemin mellan han och unge Shane Haboucha som David Carver funkar inte alls. Det finns ingenting.

Den utstickande rollen har Ron Perlman så klart som polisen Collie Entragian. Han spelar över å det grövsta, men det funkar till karaktären. Resten av ensemblen gör inget speciellt för att sticka ut.

Utöver de fattiga skådespelarinsatserna finns det en del annat att kommentera. Miljömässigt är filmen rätt bra gjord. Jag gillar när vi åker förbi gruvschaktet i början av filmen - det ser väldigt mäktigt och stort ut. Bra effekter på just den biten.

Det dumma i sammanhanget är att jag verkligen gillade DESPERATION som bok. Den betyder något speciellt för mig eftersom det var den första King-boken jag läste på engelska och jag har sett fram emot den här filmatiseringen sedan jag läste boken, men nu när jag sett den så tycker jag att de nästan skulle ha låtit bli att filma den för historien funkar inte så här. Kings romaner är vanligtvis rika och samtidigt komplicerade och när filmen kommer till sitt klimax blir det bara ett antiklimax och jag får den klassiska slutscenen från STEPHEN KING'S IT i huvudet - några vuxna människor som står och matar knytnäveslag på en stor spindel...

Det blir per automatik en sådan där B-film som ger King dåligt rykte, inte minst som Garris inte kan låta bli att ta till B-trick som att ge Ellie Carver värsta spökrösten när Tak tagit över hennes kropp, vilket är lite lustigt eftersom Collie Entragian pratar precis som vanligt när han har Tak i sig. B!!!

Det allra värsta är att King själv är så förtjust i den här filmatiseringen. Det skulle inte jag vara om jag hade skrivit boken och manuset till filmatiseringen. Resultatet är inte bra, tyvärr.

Kollar man amerikanska tidningars recension och åsikter på forum är de flesta besvikna och det är även jag. Nu får det vara slut på samarbetet Garris-King!

Betyget blir 2 besvikna Följeslagare av 5 möjliga. [Anders]

Så har då äntligen DESPERATION visats på amerikansk TV, 2 timmar och 10 minuter utan reklam. Rätt saftigt för en film… Efter att ha läst de recensioner som finns på nätet av DESPERATION känns det som man kan dela upp recensenterna i två grupper (grovt sätt). En som gillar Mick Garris och en som inte gör det. De som inte gillar hans stil har heller inte gillat DESPERATION och tvärt om.

Själv tycker jag att Garris är en av det regissörer som bäst klarar av att föra Kings ord till filmduken. DESPERATION är inget undantag och otroligt trogen boken. Visst det är lite som saknas och en del som ändrats men den är ändå en av de filmer som bäst stämmer överens med boken.

När det sen gäller skådisarna tycker jag att de alla levererar vad man förväntar sig av dem. Ron Perlman är verkligen perfekt som Collie Entragian, sheriffen i Desperation. Han är kanske lite magrare än jag föreställde mig honom men annars är han förkroppsligandet av Kings skapelse. Han spelar hela tiden precis på gränsen till att spela över men lyckas hålla sig på rätt sida.

Sen har vi en annan skådis som faktiskt blivit något av en favorit för mig, nämligen Steven Weber. Jag har just sett honom i DESPERATION, i ett avsnitt av den kommande NIGHTMARES & DREAMSCAPES-serien och i ett ”Masters of Horror”-avsnitt och jag blir mer och mer imponerad av honom.

Andra namn som syns i rollistan är bl.a. Annabeth Gish (”Arkiv X”) och Matt Frewer (THE STAND och RIDING THE BULLET).

Något som förvånade mig lite var att filmen var så grafisk. När det gäller TV i USA brukar det vara hårda regler som gäller och från början var det tal om att det var en klippt version som skulle visas på TV och en oklippt som skulle släppas på DVD men, hör och häpna, ABC tog sitt förnuft till fånga och sände den i sin helhet. Mycket bra.

När vi får se DESPERATION i Norden är inte klart än men den kommer på DVD i USA den 29 augusti så man kan ju hoppas att den kommer hit ungefär samtidigt.
Betyget blir som väntat högt. Jag ger den 4 Följeslagare av 5. [Lilja]


Frågor och svar

Förslag från Anna

1. Hej! Tack för ett som vanligt bra och intressant utskick. Har funderat på en idé som kanske hade varit intressant att ha med på hemsidan. Som bekant är det ju nämligen så att många olika personer och platser återkommer igen i vissa Stephen King-böcker. Hade det inte varit intressant att försöka lista dessa personer och platser, var de är med och i vilka böcker de återkommer? Att personer "går igen" bidrar till känslan av att många av böckerna ingår i en enda stor historia. Det hade varit intressant att försöka sammanställa den historien...

- Det här är ett roligt förslag, men i realiteten enormt omfattande. Det har funnits websidor tidigare som haft ”cross-references” mellan olika King-historier. Faktum är att det egentligen är så stort att det är ämne för en bok och i CD-ROM-boken ”The complete guide to the works of Stephen King” ingår just den här informationen, och den boken är på 3000 sidor… Så jag tror att det blir lite jobbigt att sätta ihop en sådan avdelning till hemsidan, tyvärr. [Anders]


Efterord

Det var det utskicket det. Om en månad är vi tillbaka med nästa och vad vi tar upp då återstår att se. Ha det fint till dess och titta in i forumet om ni har trist.

http://www.foljeslagarna.com
http://www.liljas-library.com
http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025