UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #215 – 060701

Förord

Hej och välkommen till sommarens andra utskick. Extra varmt välkomna säger vi till de 26 nya medlemmar som anslutit sig sen sist, förmodligen tack vare det lilla inslaget i ”Bokbussen”. Några av er har redan gjort väsen av er i forumet, vilket vi förstås tycker är kul.

I detta utskick bjuder vi på en ganska rejäl dos nyheter. Även fast det är sommar tar inte King-nyheterna semester. Vi har också lyssnat på den nya ljudboken till novellen ”Stationary Bike” och tittat på sex av de 13 avsnitten i ”Masters of Horror” (som ni också kan vinna i en tävling) vilka ges ut på DVD i Sverige av Njutafilms. Det här är första gången vi recenserar något som inte är King-relaterat och det kommer att bli lite mer sådant framöver, men fokus ligger förstås alltid på King i första hand. På vår hemsida kan ni förutom recensionen av ”Masters of Horror” även hitta första säsongen av ”CSI: Miami”.

Trevlig sommarläsning (och missa inte John Ajvide Lindqvists Sommarprat 2/7 kl 13!) - Anders & Lilja
Medlemsantal: 909


Nyheter

* DESPERATION släpps på DVD i USA den 29/8 och bland bonusmaterialet är följande känt än så länge:
- On-camera interview with horror author legend Stephen King
- Commentary with director Mick Garris
- "Making of" Featurette

Omslaget ser ni här:
http://www.liljas-library.com/img/other/desperation_dvd.jpg

* För ett par år sedan pratades det om en remake på IT ur Beverly March synvinkel och nu kommer det mer nyheter om detta.

Peter Filardi (remaken av 'SALEM'S LOT och "The Road Virus Heads North" i NIGHTMARES & DREAMSCAPES) satt nyligen med i en panel på Fangorias "Weekend of Horrors" och då pratade han lite om olika projekt han har på gång. Bland annat bekräftade han att han fortfarande håller på och bearbetar IT inför en remake. Från början var det tänkt att bli en 2-timmarsfilm för TNT, men nu har Sci Fi Channel visat intresse och vill utöka den till en 4-timmarsfilm.

* Apropå NIGHTMARES & DREAMSCAPES - inför premiären den 12/7 har nu två hemsidor lanserats. Den ena är den officiella sidan hos TNT och den andra en specialsida hos StephenKing.com.
http://alt.tnt.tv/nightmares/home.html
http://www.stephenking.com/nmd/

* Nu blir King redaktör. King avslöjade i en av sina Entertainment Weekly-krönikor att han just nu sitter och sammanställer nästa års upplaga av "Best American Short Stories".

Ni vet väl förresten att alla Kings EW-krönikor finns att läsa i PDF-format i medlemsavdelningen på hemsidan?

* Kings fru, Tabitha, har nyligen släppt sin första bok på många år. Den heter "Candles Burning" och är ett sorts samarbete med författaren Michael McDowell som inte längre finns bland oss.

King har gjort följande uttalande om boken: "'Candles Burning', a unique collaboration between Tabitha King (my wife) and the late Michael McDowell (creator of 'Beetlejuice' and screenwriter of THINNER, not to mention the frightening 'Blackwater' series), is available in bookstores now. This one will put the ice in your summer drink--and I'd be telling you that even if the lady in question WASN'T my wife!"

Mer info om boken och Tabitha finns på hennes nyligen lanserade hemsida:
http://www.tabithaking.net/

* Cemetary Dance har skickat ut en liten uppdatering om vad som händer med THE SECRETARY OF DREAMS - novellsamlingen som berättar några av Kings historier - i sin helhet - med bilder av Glenn Chadbourne.

Medan King korrekturläst boken har Chadbourne passat på att förbättra några av teckningarna och göra dem ännu mer detaljerade. För att bilderna ska komma till sin rätt har de beslutat att de beskurna sidorna ska vara i måttet 9x12 tum, det vill säga ca 23x30 cm (lite större än ett A4), vilket är ganska stort för att vara en bok.

Boken blir 281 sidor lång och ska enligt Cemetery Dance gå till produktion nu på en gång (vilket man tyvärr får ta en nypa salt) och att de återkommer med publiceringsdatum inom kort.

* Scott Smith, som skrev den fantastiska "En enkel plan" kommer nu med en ny bok - "The Ruins". King rekommenderar denna bok i en av sina krönikor, samt gästrecenserar boken på Amazon.com
http://www.amazon.com/gp/product/1400043875/ref=pd_nfy_nr_b_6/002-8770270-8199263?n=49&s=books&v=glance

* Två nya limited editions är på ingång. Inför tioårsjubileumet av THE GREEN MILE kommer Subreranean Press med en limited edition i tre olika utföranden. Boken kommer att bestå av sex stycken inbundna volymer som samlas i ett slipcase (fodral) eller traycase (låda).

Mark Geyer som gjorde omslagen till originalutgåvorna 1996 kommer att bidra med över 60 nya illustrationer till böckerna.

De tre olika utförandena är:

- Gift: 2000 osignerade set, bundna i tyg, i slipcase.
- Limited: 148 signerade och numrerade set, bundna i läder och tyg, i slipcase.
- Lettered: 52 signerade set, med en av originalteckningarna inmonterad i traycaset.

De två riktigt begränsade utförandena är redan slutsålda med gift-versionen finns fortfarande för 150 dollar.

Mer info hos:
http://www.subterraneanpress.com/

Den andra boken som kommer i limited edition är THE COLORADO KID, och den kommer i inte mindre än 12 olika utföranden!

Det är engelska PS Publishing som kommer med denna bok i mars nästa år och anledningen till att det blivit så många utföranden är att de anlitat tre olika illustratörer att göra omslag och teckningar till böckerna.

Upplägget är enligt följande:

- Inbunden bok, osignerad: 3 333 ex illustrerade av Edward Miller, 3 333 ex illustrerade av J.K. Potter och 3 334 ex illustrerade av en ännu icke namngiven illustratör.
- Inbunden bok, signerad av illustratören: 333 Edward Miller, 333 J.K. Potter och 334 av den tredje.
- Inbunden bok i slipcase, signerad av illustratören och Stephen King: 150 Edward Miller, 150 J.K. Potter och 150 den tredje.
- Läderbunden bok med förgylda kanter i traycase, signerad av King och alla tre illustratörerna. 17 Edward Miller, 17 J.K. Potter och 18 den tredje.

Böckerna är prissatta till 50, 100, 250 och 750 dollar styck, vilket allså betyder att för att ha alla 12 utgåvorna måste man hosta upp med 3 450 dollar, alltså 25 000 kr. Som hittat.

Mer info finns här:
http://www.pspublishing.co.uk/cat/tck.asp

* I september kommer nya utgåvor av THE DEAD ZONE, PET SEMATARY, GRAVEYARD SHIFT och SILVERBULLET på DVD i USA. Alla fyra filmerna kommer också att samlas ihop i en box under namnet "The Stephen King Collection".

Det är Paramount som ger ut dessa och THE DEAD ZONE och PET SEMATERY blir "special editions" med ny anamorfisk widescreenöverföring och 5.1- och 2.0-ljud.

Det nya bonusmaterialet är följande:

THE DEAD ZONE:
- Memories from THE DEAD ZONE Featurette: The history of King’s novel, how David Cronenberg took on the film version, and its casting
- The Look of THE DEAD ZONE Featurette: A Look at the locations, photography and costumes of the film
- Visions from THE DEAD ZONE Featurette: How Cronenberg created Johnny Smith’s flashes of the future
- The Politics of THE DEAD ZONE Featurette

Alla featurettes har helt nya intervjuer med David Cronenberg, skådespelaren Brooke Adams, fotografen Mark Irwin, klipparen Ronald Sanders och författaren och Kingexperten Douglas E. Winter.

PET SEMATARY:

- Feature-Length Audio Commentary with Director Mary Lambert
- Stephen King Territory Featurette: The novel’s origins and a King-guided tour of the locations
- The Characters Featurette: The movie’s cast and the roles they play
- The Making of the Film Featurette

Alla featurettes nya intervjuer med Mary Lambert, skådespelarna Dale Midkiff och Brad Greenquist, fotografen Peter Stein och Douglas E. Winter.

Lite mer info och bilder på omslagen finns här:
http://www.dvdactive.com/news/releases/stephen-king-collection.html


Recension av STATIONARY BIKE

Ja, vad kan man säga, Ron McLarty är förmodligen en av de bästa ljudboksuppläsarna som finns. Visst Frank Muller var bra och King själv är ju alltid speciell att lyssna på men Ron kan verkligen konsten att läsa en bok. Dessutom är hans röst perfekt.

Tidigare har han läst in både ’SALEM’S LOT och FAITHFUL med lysande resultat och nu kommer alltså ”Stationary Bike”. Har ni inte hört någon av de andra böckerna han läst har ni här chansen. ”Stationary Bike” är rätt kort och kostar inte så fasligt mycket så den är väl värd att chansa på.

”Stationary Bike” handlar om Richard Sifkitz som av sin läkare får veta att hans kolesterolvärde är på tok för högt. Vill han fortsätta att vara med oss här på jorden måste han till sin fasa börja motionera. För att Sifkitz ska förstå hur illa det verkligen är illustrerar hans doktor det med ett arbetslag som har till uppgift att ta hand om allt han äter och nu har de stackarna nått toppen av hur mycket de orkar…

Sifkitz lyder doktorns råd men hans stora problem är hans fantasi. Eftersom han är en illustratör gör han en målning av arbetslaget, han hittar på namn på alla medlemmarna och ger dem till och med en bakgrund. De blir med andra ord väldigt levande för honom…

Frågan är bara vad som händer när arbetslaget upptäcker att de kommer att bli utan arbete i och med att Sifkitz börjar leva ett nyttigare och hälsosammare liv. Inget mer arbete betyder ingen mer betalning, ingen betalning betyder inga pengar, inga pengar betyder obetalda räkningar. Vad händer om de till slut tar saken i egna händer? Just detta är vad som händer i ”Stationary Bike”.

Det är även värt att nämna att detta är första gången historien släpps i en bok under Kings namn. Tidigare har den bara funnits som del i en samling med en massa andra författare.

”Stationary Bike” är en liten kul historia där man inte riktigt vet vad som händer och vad som inte händer…vad som är sant och vad som inte är det. Betyget blir bra. 4 Följeslagare av 5 möjliga. [Lilja]
För en lite mer detaljerad genomgång av ”Stationary Bike” och vad jag tycker om historien hänvisar jag till utskick #179 (1/12 2003) där jag recenserade novellen. Den här recensionen handlar tillstörre delen om ljudboken i sig.

Jag måste verkligen hålla med Lilja: Ron McLarty är en suverän uppläsare. Jag har inte hört det han gjort tidigare men fattar tycke för hans varma stämma efter bara ett par meningar. Hans röst påminner lite om Kings faktiskt, i kombination med den bortgångna Phil Hartman (”Troy McClure” i ”The Simpsons”). McLartys normalläge är mycket njutbart att lyssna på, och när han går in i olika karaktärer låter det fullständigt naturligt och mycket bra.

Historien i sig gillar jag ganska mycket. Som jag skrev i recensionen av novellen är det lite som en blandning av Kings tidigaste historier och några av de senaste. Korsa ”Ballad of the Flexible Bullet” med ”The Road Virus Heads North”. Typ.

Dessvärre tycker jag fortfarande att historien tappar lite mot slutet även om ”Twilight Zone”-känslan sitter där den ska, och jag kan faktiskt rekommendera ljudboken till de som inte lyssnat på sådana tidigare. Ron McLartys röst är värt pengarna bara det.

Betyget kvarstår: 3 Följeslagare av 5 möjliga. [Anders]

Fotnot: Det går att höra ett litet klipp från boken här:
http://www.simonsays.com/content/book.cfm?tab=1&pid=518510&agid=5


Recension av ”Masters of Horror”, säsong 1, avsnitt 1-6

”Masters of Horror” är just vad namnet säger. Det är en samling där 13 mästare i skräckgenren slagit sig samman (eller rättare sagt fösts ihop av Mick Garris). Alla 13 har sen fått gjort varsin entimmesfilm och tillsammans har dessa 13 avsnitt bildat säsong 1 av ”Masters of Horror”. Vem som sen är en mästare eller inte låter jag var och en av er bestämma. I de sex första avsnitten (som jag tittat närmare på) stämmer det dock in rätt bra på de flesta.

Serien känns väldigt fräsch och som något av en modern version av ”Twilight Zone” eller ”Tales from the Darkside”. Det som är extra roligt är att man i Sverige är bland de första att ge ut alla 13 avsnitten. I USA har man dragit ut på utgivningen.

Men, åter till de sex första.

* “Incident On and Off A Mountain Road “av Don Coscarelli

Personligen kände jag inte igen Don till namnet sedan tidigare men i hans avsnitt möter vi Ellen som råkar ut för en olycka på en enslig väg. Efter att ha kört in i en stillastående bil kravlar hon ur bilen hyfsat oskadad. En bit bort får hon se en man som hon hoppas ska bli hennes räddning. Tyvärr är han det motsatta.

Som tur är var Ellens man besatt av tanken att hon skulle kunna försvara sig. Han lärde upp henne till en riktig Rambo och detta får hon nytta av nu.

Avsnittet är rätt intensivt och jag gillar det. Framför allt är slutet ganska oväntat…

* ”Sick Girl” av Lucky McKee

”Sick Girl” är historien om forskaren Ida som specialiserat sig på insekter. Förutom att hon är väldigt dedikerad i sitt jobb så har hon även insekter som sin hobby. Hennes hem är fyllt med insekter och hon behandlar dem som om de vore hennes husdjur… som vilken hund eller katt som helst. Något hennes hyresvärd inte är speciellt förtjust i…

I huset där Ida jobbar sitter det en illustratör vid namn Misty och ritar dagarna i ända och förutom att Ida gillar hennes illustrationer finner hon sig snart i ett kärleksförhållande med Misty (det visare sig nämligen att hon i hemlighet dras till det egna könet). I samma veva som allt detta får hon även ett paket levererat till sin dörr. I paketet finns en insekt som hon inte känner igen. Förvånad låter hon den flytta in bland hennes övriga ”husdjur” men snart händer det mycket konstiga saker…

Detta är ett typiskt ”Twilight Zone”-inspirerat avsnitt.

* ”H.P. Lovecraft’s Dream in the Witch-house” av Stuart Gordon

Här möter vi studenten Walter som genom sitt skolarbete lyckas öppna dörren till en annan dimension. Där möter han en häxa som är mycket lik hans granne… Allt eftersom tiden går försöker häxan (grannen?) att övertala honom att offra ett barn…och Walter finner snart att det blir svårare och svårare att motstå.

Till slut kan han inte avgöra om det som händer verkligen händer eller om han håller på att bli galen…

* ”Jenifer” av Dario Argento

”Jenifer” är det avsnittet som jag tycker är helt klart bäst av de sex avsnitten jag sett hittills. Här får vi möta polisen Frank som räddar Jenifer, en kvinna med ett mycket deformerat ansikte, från att bli hackad i småbitar. Vad han inte vet är att rädda Jenifer förmodligen är det sämsta han kan göra…

I huvudrollen ser vi Steven Weber och som vanligt gör han mycket bra ifrån sig och även om avsnittet är lite förutsägbart tycker jag det är mycket bra.

* ”Homecoming” av Joe Dante

Om ”Jenifer” är det bästa avsnittet är ”Homecoming” det segaste av de sex recenserade här. Det är ett typiskt ”Twilight Zone”-äventyr där en man önskar att en död soldat ska komma tillbaka… vilket han naturligtvis gör.

Det enda problemet är att han inte kommer själv… Alla soldater som dött i krig kommer nu tillbaka och kräver, inte som väntat hjärna, utan att kriget ska ta slut. Ett lite lagom patriotiskt avsnitt.

* ”Cigarette Burns” av John Carpenter

Tidigare har vi korat de bästa och segaste avsnitten. Här kommer det äckligaste. ”Cigarette Burns” är väldigt bra men också väldigt obehagligt. Vi får här se hur Kirby anlitas av diverse folk för att hitta saker som ingen annan kan hitta. En dag vill den rike Udo att han ska hitta filmen ”Le fin absolue de Monde” åt honom…

Vad varken Kirby eller Udo vet är att när du väl börjat sett filmen finns det ingen återvändo. Har man öppnat grindarna till Helvetet så har man…

Antal skivor: En skiva per avsnitt.
Ljud: Dolby Digital Stereo
Bild: Anamorphic Widescreen

Extramaterial:
- “Incident On and Off A Mountain Road”: Creating Moonface, creating the set, the making of a scene, intervjuer, trailers, biografier
- “Sick Girl”: Att arbeta med Lucky McKee (20 min). Intervjuer med skådespelerskor Angela Bettis och Erin Brown (13 min). Intervjuer med regissören Lucky McKee och effektskaparen Brad MacDonald (10 min). Bakom kulisserna (5 min). Blood, bugs and romance (15 min). Trailers. Biografier.
- ”H.P. Lovecraft’s Dream in the Witch-house”: Behind a scene, special effects, intervjuer, trailers, biografier
- “Jenifer”: Dokumentär: The Making of Jenifer, trailers, intervjuer, biografier
- “Homecoming”: Dokumentär: The Making of Homecoming, trailers, intervjuer, biografier
- “Cigarette Burns”: Dokumentär: The Making of Cigarette Burns, trailers, intervjuer, biografier

Slutsats: Trots att alla avsnitt är fristående känns det verkligen att de är delar av samma serie. Jag föreslår naturligtvis att ni ser alla avsnitten men om ni bara ska välja ut några rekommenderar jag ”Jenifer” och ”Cigarette Burns”. Du kommer inte att bli besviken. [Lilja]


Tävling – vinn ”Masters of Horror” DVD:er!

Surfa in på medlemsavdelning på hemsidan och delta i en tävling där de sex utgivna delarna i ”Masters of Horror” står på spel. Sex vinnare får varsin DVD om de svarar rätt på tre frågor! Lycka till!


Efterord

Därmed var detta utskick slut. Nästa gång vi ses är om en månad igen och då kommer vi med något nytt och spännande. Vi ses då!

http://www.foljeslagarna.com
http://www.liljas-library.com
http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025