UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #216 – 060801

Förord

Hallå igen! Det är dags för ett nytt utskick från Följeslagarna. Denna gång lite halvkort i och med att det inte händer så där enormt mycket just nu och eftersom det är semestertider. I detta utskick recenserar vi Kings senast publicerade alster, novellen ”Memory” och så har vi fortsatt med vår satsning med recensioner på sådant som inte har något med King att göra men som ändå kan intressera er, och just denna gång har vi tittat på filmen ”MirrorMask” som i och för sig – med lite god vilja – har vissa King-kopplingar…

God fortsättning på sommaren - Anders & Lilja
Medlemsantal: 912


Nyheter

* I juli har det stora i Kingvärlden varit tv-serien NIGHTMARES & DREAMSCAPES där sex av de åtta avsnitten visats. I nästa utskick recenserar vi serien, men de som är sugna kan se lite klipp från de olika avsnitten här:
http://alt.tnt.tv/nightmares/video_promos.html

Är man intresserad av att se hur det gick till när plastsoldaterna från "Battleground" blev levande så finns det en lång artikel här:
http://www.liljas-library.com/article.php?id=541

Om ni inte sett avsnitten på något sätt redan (...) så kommer allihop i 3xDVD-box (Region 1) lagom till Halloween, 24/10. Där finns bonusmaterial i form av en förlängd version av "Umney's Last Case", dokumentärer och kommentatorspår.

* Tidningen Parade hade i början av juli en inte allt för spännande King-intervju i ett nummer. Lite märkligt att göra en intervju där det enda som står är citat man redan läst hundra gånger... Intervjun finns på nätet här:
http://www.parade.com/articles/editions/2006/edition_07-02-2006/Brady_Stephen_King

* Stephen Kings rockradiostation WKIT går nu att lyssna på via nätet igen:
http://www.warpradio.com/Tuner.asp?id=4417

* DESPERATION Emmynominerades i två tekniska kategorier: "Art Direction for a Miniseries, or Movie" och "Sound Editing for a Miniseries, Movie or a Special".

* Som ni minns från förra utskicket är en engelsk limited edition av THE COLORADO KID på gång till nästa år, den som skulle komma i 12 olika utföranden. Nu blir det ett trettonde utförande också... Den tredje illustratören blev Glenn Chadbourne (THE SECRETARY OF DREAMS) och i samband med att det blev känt godkände King ytterligare 48 exemplar av den eftertraktade traycaseupplagan, vilket innebär att det blir 33 ex av varje illustratör. Det 100:de exemplaret kommer att bli helt unikt och auktioneras ut på PS Publishings hemsida. Vad som kommer att skilja detta ex från de andra 99 är just nu inte bestämt, men den lyckliga ägaren får alltså en helt unik Kingbok!

* Mare Winningham ("Grey's Anatomy", "Six Feet Under" och "Cityakuten") kommer att läsa in LISEY'S STORY till ljudboksupplagan.

* King kommer att åka på bokturné i samband med LISEY’S STORY. De nu klara platserna är New York 24/10, San Francisco 30/10 och Seattle 1/11. Det har pratats om en turné i England också, om det blir av återstår fortfarande att se. Mer info:
http://stephenking.com/pages/news/liseys_story_book_tour/

* Nu under augusti ska andra delen av DET MÖRKA TORNET komma ut. Erbjudande från CDON kommer separat inom kort.


Recension av “Memory”

Kings senaste alster är så långt ifrån monster man kan komma men ändå en riktig skräckhistoria…

I ”Memory” får vi möta Edgar Freemantle som återhämtar sig efter en allvarlig olycka i vilken han bland annat miste delar av ena armen. På grund av olyckan måste han även lära sig vad saker heter igen. En mardrömssits där han måste börja från början med andra ord. Och som om detta inte vore nog tar hans fru ut skilsmässa mitt i alltihopa…

Edgar är alltså i en jäkla sits och man kan inte låta bli att undra om en del av de känslor han upplever är hämtade från Kings egna efter hans olycka… eller så är det bara jag som försöker hitta kopplingar… Kings fru Tabitha är ju fortfarande där och så vitt jag vet var det aldrig tal om skilsmässa men samtidigt vore det inte konstigt om King upplevde några av de känslor Edgar har…

Hur som helst är det en sorglig men väldigt bra historia som King berättar på ett utmärkt sätt. Jag vet att den inte är så lätt att få tag på här i Sverige men försök, den är verkligen värd att läsa. Betyget blir bra. 4 Följeslagare av 5 möjliga. [Lilja]

Det känns lite som ”Memory” är en typisk New Yorker-novell, men i stället publiceras den först i lilla magasinboken Tinhouse. Novellen är ganska kort och faktum är att jag upplevde det som att vi gått miste om en fullt tänkbar roman under de få sidor King låter oss bli bekanta med Edgar Freemantle och hans öde. Detta var innan jag kom fram till slutet där King faktiskt avslutar vår inblick i Edgars liv på ett helt okej sätt, men innan dess kände jag att jag ville bli mer bekant med han, veta mer och så.

”Memory” handlar om värdet av minnen och i Edgars fall handlar det att han måste minnas ett par saker för att komma underfund med sitt nya liv efter olyckan, och vissa minnen sitter längre in än de flesta även om de är nya.

Jag tyckte att ”Memory” var helt okej och tror att den kan växa efter fler läsningar. Än så länge får den 3 Följeslagare av 5 möjliga. [Anders]


Recension av ”MirrorMask”

Från baksidestexten på mitt exemplar av ”MirrorMask”:

”’MirrorMask’ is the story of Helena, who works for the family circus, and wishes – quite ironically – that she could run away and join real life. But such is not to be the case, as she finds herself on a strange journey into the Dark Lands, a fantastic landscape filled with giants, Monkeybirds and dangerous sphinxes. Helena searches for the MirrorMask, an object of enormous power that is her only hope of escaping the Dark Lands, waking the Queen of Light and returning home.”

Låter rätt likt upplägget i THE TALISMAN, eller hur? Inte minst som The Dark Lands är en spegelvärld av vår och Queen of Light givetvis är en tvilling till Helenas svårt sjuka mor. Men när man väl ser filmen är det inte speciellt likt THE TALISMAN, även om man med lite god vilja kan få det att bli det.

Den stora behållningen med filmen – och den huvudsakliga anledningen till att jag skaffade den – är att den är designad och regisserad av Dave McKean, och kan du din fantasy vet du vem McKean är. Om du mot förmodan inte vet det så är han en illustratör kanske mest känd för ”Sandman” och otaliga skivomslag. För oss Kingvänner är han mannen som illustrerade THE DARK TOWER IV: WIZARD AND GLASS.

Jag föll pladask för McKeans still när jag fick se hans konst och typografi på några skivomslag under 90-talet och ju mer jag fick se av hans verk desto mer förälskad blev jag i hans mycket personliga stil där fotografier, collage, målningar, skulpturer och rejäla doser Photoshop bidrar till det ena fantasifyllda verket efter det andra. Är det någon som kan skapa de där scenerna man bara ser i sina drömmar så är det Dave McKean.

Och nu finns hans stil förevigad på film, och övergången från papper till film är mycket lyckad. Redan innan Helena kommer över till The Dark Lands känner man igen McKeans världar. Att förlägga handlingen till en cirkus var genialiskt då både färgerna och personerna stämmer överens med McKeans redan etablerade stil, och väl i Dark Lands får han utlopp för allt han kan. Det blir magiskt och drömskt så det står härliga till.

I en Q&A-sektion bland bonusmaterialet avslöjar McKean att idén till filmen kom – inte helt oväntat – från en mycket stark dröm han hade och tillsammans med parhästen och författaren Neil Gaiman utvecklade de storyn och Gaiman skrev slutligen manuset.

Filmen har producerats av Jim Henson Company (”Mupparna”) som tidigare släppt liknande fantasyfilmer som ”Labyrinth” och ”Dark Crystal”. ”MirrorMask” glider in i samma barn- och ungdomsinriktade äventyrsgenre, men även vi som är aningens äldre kan njuta av en fantasiladdad film. Trots både begränsad inspelningstid och budget har de lyckats mycket väl. Några effekter kunde kanske varit lite bättre, men i det stora hela passar vissa ”plattare” effekter bra in i sammanhanget.

Min favoritscen är den där två jättar svävar i luften. Tänk att ha den sekvensen som skärmsläckare…

Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: 1.85 Anamorphic Widescreen

Extramaterial (*): Director and writer commentary, Interview with writer Neil Gaiman, Interview with director Dave McKean, Beginnings – the genesis of MirrorMask, Cast & crew interviews, Day 16 – time lapse video of one entire day of production, Flight of the monkeybirds, Giants development, Questions & answers, Poster and cover art gallery.

(*) Utgåvan jag har är region 3.

Slutsats: Mycket fräsch fantasyfilm bildmässigt och kanske det närmaste en variant av THE TALISMAN vi kommer att komma, även om det inte är menat som det. De som gillar Dave McKeans bilder kommer inte att bli besvikna! [Anders]


Frågor & svar

Fråga från Kenneth Törnqvist

1. Jag har hört att författaren Joe Hill, som med ”20th Century Ghosts” nyligen vann Bram Stoker Award för bästa novellsamling, och som släpper sin första roman, ”Heart-Shaped Box”, nästa år är son till Stephen King. Stämmer det?

- Japp, det är Kings son Joe Hillstrom King. [Anders]


Efterord

I nästa utskick tar vi en titt på tv-serien NIGHTMARES & DREAMSCAPES som visat sig vara en av de mest lyckade King-produktionerna på tv någonsin. Mer om det om en månad! Ha det bra till dess!

http://www.foljeslagarna.com
http://www.liljas-library.com
http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker
You Like It Darker officiellt annonserad
Kan två annonseringar vara på gång?
Recension: Jurtjyrkogården: Blodslinjer

SENASTE RECENSIONERNA

Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släppts i september 2023. Läs vår recension.
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Kommande:
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
You Like It Darker
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025