UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #223 – 070305

Förord

Hej igen! Dags för ett nytt utskick, och denna gång har vi tittat närmare på det första numret i THE DARK TOWER COMIC. De som har beställt tidningen via Följeslagarnas erbjudande hos Seriebörsen ska ha fått sina exemplar i brevlådan ungefär nu.

Det händer mycket i filmvärlden just nu så många av månadens nyheter handlar om just film.

Njut av månadens King-dos - Anders & Lilja
Medlemsantal: 930


Nyheter

* Efter år av väntan har nu inspelningen av THE MIST dragits igång. Quint från Ain’t It Cool har varit på plats och rapporterat direkt från inspelningsplatsen i fyra långa texter:

http://www.aintitcool.com/node/31728
http://www.aintitcool.com/node/31742
http://www.aintitcool.com/node/31754 (innehåller även bilder)
http://www.aintitcool.com/node/31771 (innehåller också bilder)

Utifrån dessa rapporter ska det mycket till för THE MIST att bli misslyckad.

Här är ytterligare en bild av en lite annan karaktär:
http://www.liljas-library.com/img/other/hellofromthemist.jpg

* Månadens stora snackis har tveklöst varit den eventuellt framtida filmatiseringen av THE DARK TOWER av "Lost"-bekanta J.J. Abrams och Damon Lindelof.

Det hela började med en artikel på IGN.com den 13/2 där de berättade om ryktena som florerade och förutspådde ett officiellt uttalande inom kort. Då var det inte klart vilket format det skulle handla om - film eller mini-serie.

Man kan misstänka att planerna drogs upp "off the record" när King träffade Abrams, Lindelof och Carlton Cuse från "Lost"-temet när allihop träffades i augusti förra året, något som dokumenterades för Entertainment Weekly:
http://www.ew.com/ew/article/0,,1562722,00.html

Under Comic-Con bekräftade King under THE DARK TOWER COMIC-panelen att ett samarbete är aktuellt. Han har sålt en option till Abrams och Lindelof för $19 (vad annars?), och i en intervju med Quint från Ain't It Cool, också gjord under Comic-Con, sa King att det som diskuteras är något för filmduken, inget annat.

Quints intervju:
http://www.aintitcool.com/node/31707

Eftersom detta är ett hett ämne för många har Kings messageboard översvämmats med frågor så moderatorn Marsha gick ut med en klargörande uttalande: "Jag har bett Steve att reda ut detta och vad han säger är att det finns ingen överenskommelse än. Om och när en sådan finns blir det en option över tre år som han kommer att sälja för $19. Jag kan säga av erfarenhet att det har funnits många tillfällen då en option löpt ut innan en film blivit gjord, så en option betyder inte automatiskt att det blir något."

Det är status på THE DARK TOWER i filmad variant just nu.

* DOLAN'S CADILLAC är nu återigen aktuell för att bli film. King-novellen har upplevt många turer i filmvärlden redan men nu ser det ut som produktionen äntligen ska dra igång i april. Vem som ska spela huvudpersonen Robinson är inte känt just nu, men i rollen som gangstern Dolan ska vi enligt rapporter hitta Dennis Hopper. Vissa skillnader från Kings originalhistoria är att vänta, bland annat är Dolan nu involverad i så kallad trafficking. Manuset ska dock vara skrivet med Kings godkännande.

* BLAZE har fått ett släppdatum - den 12/6 kan vi köpa den 256 sidor långa boken som är skriven av Richard Bachman men med ett förord av Stephen King. Som ni kanske minns kan man läsa de första två kapitlen på nätet, nämligen här:
http://www.stephenking.com/assets/blaze_chapters_1_and_2.pdf

* I augusti kommer en svensk översättning av LISEY'S STORY under namnet LISEYS BERÄTTELSE. Det är som vanligt Bra Böcker som släpper boken. Bra Böcker meddelar samtidigt att de inte köpt in THE COLORADO KID för översättning. (Tack till Kjell som fick fram denna uppgift)

* NIGHTMARES AND DREAMSCAPES kommer att visas på svensk TV senare under året. Mer information kommer.


Recension av THE DARK TOWER COMIC: THE GUNSLINGER BORN #1

Jag tror att det är helt i sin ordning att berätta en liten hemlighet för er nu. I november när jag och Lilja var i London och på party med Stephen King så träffade vi Robin Furth, och vad vi inte berättade i rapporten då var att hon visade upp de tre första numrena av THE DARK TOWER COMIC för oss. Det första var färglagt, det andra delvis färglagt och resten var Jae Lees skisser.

Det här var lika oväntat som fantastiskt. Jag bläddrade igenom sidorna ett par gånger och försökte skapa en mental kopieringsapparat i skallen för att pränta in dem för gott. Nu minns jag inte så otroligt mycket men i nummer två eller tre kommer en sekvens med The Crimson King som är otroligt cool. Nu sa Robin att Jae skulle rita om några bilder så det är kanske oklart om sekvensen är kvar så som jag minns den. Det återstår att se.

Nu är det #1 som gäller och det är givetvis så bra som man kunde föreställa sig. Otroligt tjusig i sitt bildspråk - många fullbreddsteckningar som ger en sorts filmisk widescreenkänsla - och ett välkonstruerat manus. I detta nummer återges historien från THE GUNSLINGER när Roland utmanar sin lärare Cort och blir en revolverman. Redan i nästa nummer kommer vi att komma in i WIZARD AND GLASS-historien.

Min enda egentliga invändning är att det blir aningens plågsamt att bara få läsa 31 sidor i stöten. Även om jag kommer att sluka de individuella tidningarna så kan jag inte vänta tills man får hela historien i en tjock volym och kan läsa den i ett svep.

Betyget gäller visserligen enbart detta nummer, men får redan nu ses som ett totalbetyg på hela projektet - 5 Följeslagare av 5 möjliga. [Anders]

Det första man slås av när man läser första numret är hur bra illustrationerna är. Nu är jag visserligen inte någon stor serieläsare men jag kan ärligt säga att jag inte har sett något snyggare! Speciellt gillar jag Cort. Scenen när han anfaller Roland är hur bra som helst.

Något som också imponerade på mig är Peter Davids text. Han har verkligen lyckats fånga Kings känsla och språk från böckerna. Mycket imponerande.

Förutom själva seriesidorna finns även lite bakgrundshistorik med i numret. Det är mycket underhållande skrivet av Robin Furth men samtidigt blir jag lite orolig över att det är skrivet som en berättelse. Jag skulle föredra att det var gjort som om det hämtats ur en historiebok. Kanske inte så mycket för att jag inte gillar själva formatet utan mer för att jag tror att man kanske missar lite i och med att man måste få in själva storyn. Men, vi får se hur det utvecklas.

Första numret, eller rättare sagt de första sju numren kommer ju att bygga på historien från WIZARD AND GLASS så det är förmodligen ett säkert kort. Vad som däremot kommer att bli väldigt intressant att se är vad som händer efter det. Att illustrationerna håller är bevisat bortom allt tvivel men kommer även själva historien att hålla när man inte har Kings bok att bygga på? Ja, det återstår att se.

Betyget blir så bra det kan bli. 5 Följeslagare av 5 möjliga. Och till er som väntar med att köpa serien tills samlingen kommer vill jag bara säga en sak; Tänk om och köp NU! [Lilja]


Frågor och svar

Fråga från Dage

1. Jag har en liten undran: hur stor skillnad är det på FÖLJESLAGARNA kontra DE TRE BLIR DRAGNA? Har just lånat DE ÖDE LANDEN, har just köpt och läst den nya versionen av REVOLVERMANNEN, har sedan gammalt den gamla versionen av FÖLJESLAGARNA. Nu står jag inför ett dilemma - alternativ 1: läser om den gamla versionen av FÖLJESLAGARNA och läser sedan del 3, alternativ 2: söker upp den nya versionen DE TRE BLIR DRAGNA och läser den först innan jag läser del 3. Men: alternativ 2 medför att jag måste VÄNTA med att läsa det är inte kul! Tacksam för svar.

- Det är ju fortfarande samma bok som översatts i grunden så det är ingen skillnad i historien som sådan. Det du kan ”förlora” på att läsa den gamla översättningen är möjligen att specifika uttryck och liknande kan vara översatt olika och möjligen att språket känns lite annorlunda eftersom det är en annan översättare. Så beslutet är till syvende och sist ditt eget, men jag skulle för konsekvensens skull välja att leta rätt på den nya versionen. [Anders]

Fråga från Johanna

2. Jag skulle vilja veta när nästa tillfälle att beställa fraktfritt från Cd:on är?

- Troligen aldrig. Samarbetet fungerade inte på ett tillfredsställande sätt för oss, så tyvärr kommer vi inte att kunna erbjuda fler erbjudanden på svenska böcker. I alla fall inte för tillfället. Vi har förgäves försökt hitta andra samarbetspartners utan lyckat resultat. [Anders]


Efterord

Nästa gång firar vi nio år och tittar närmare på nästa nummer i THE DARK TOWER COMIC och har kanske en och annan överraskning på lager också. Vi får väl se… Ha det fint till dess.

http://www.foljeslagarna.com
http://www.liljas-library.com
http://www.stephenking.com
http://www.dvdkritik.se

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

You Like it Darker ute i dag på engelska
Gwendy-trilogin ute i dag
Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025