UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #224 – 070401

Förord

Hallå där! Nog är det skönt att våren kommit (om man inte drabbas av pollenattackerna förstås). Ljus och värme och många månader kvar till mörkret och kylan. Förhoppningar inför sommaren, semester och uppladdning av batterierna. Nya King-böcker och filmer…

Och nya nummer av THE DARK TOWER COMIC… I detta nummer – som vi även firar 9 år med, hurra för Följeslagarna! – tittar vi närmare på det andra numret i serien.

För att fira 9-årsjubileumet ska vi dock be er att surfa in på http://foljeslagarna.com för efter många månaders arbete är nämligen den nya hemsidan klar. Nej, det är inget torrt första april-skämt, det är faktiskt sant. Sidan har blivit rejält uppdaterad och från och med nu ska vi bli bättre på att hålla sidan à jour med nyheter och annat.

En annan hemsidenyhet är att vi i och med detta nummer drar igång en läsecirkel på novellen ”The Mist” (”Dimman”) med tanke på den stundande filmatiseringen. Mer information om detta finns i forumet på hemsidan.

Härlig vårläsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 938


Nyheter

* Ain’t It Cool fortsätter med att servera THE MIST-godis. Här är en ”webisode” direkt från Frank Darabonts händer:
http://www.aintitcool.com/node/31980

Sen har Quint gjort ett återbesök på inspelningsplatsen och skrivit tre nya rapporter med massor av bilder. Notera att dessa rapporter är väldigt detaljerade och ingenting för de som vill ha ett helt ofärgat intryck när de ser filmen i november. En varning går härmed ut!
http://www.aintitcool.com/node/32057
http://www.aintitcool.com/node/32070
http://www.aintitcool.com/node/32103

Även Bev Vincent har varit på inspelningsplatsen och skrivit en rapport:
http://bev-vincent.livejournal.com/97897.html

Här är en tidning från inspelningsplatsen. Hur många King-referenser hittar du?
http://www.liljas-library.com/img/other/mist_paper_1.jpg

* Två beskrivningar av BLAZE har dykt upp. Från Amazon:

"At 6'7"and just under 300 lbs, Clay Blaisdell is one big mother, but his capers were just small-time until he met George Rackley. George introduced him to a hundred cons and one big idea: kidnapping the child of rich parents. The Gerards are filthy rich, and the last twig on the family tree could be worth millions. There's only one problem: by the time the deal goes down, the brains of the partnership is dead. Or is he? Now Blaze is running into the teeth of a howling storm and the cops are closing in. He's got a baby as a hostage, and the crime of the century just turned into a race against time in the white hell of the Maine woods."

Och från Cemetery Dance:

"BLAZE is the story of a giant, mentally challenged man who decides to kidnap a baby and hold it for a $1 million ransom. The novel flips back and forth between the current story of Blaze's kidnapping and flight from the law to stories of his abusive past. There's another character named George, who is Blaze's best friend; it's George who actually convinces Blaze to kidnap the baby. The only problem is, George may or may not be dead, and thus be a psychological manifestation ... or perhaps a ghost."

* Enligt Amazon kommer DUMA KEY att bli 592 sidor lång.

* Eli Roth berättade nyligen lite om CELL för SCI FI Wire:

- Min första fråga [till King] var ’Kan jag avvika från boken?’. Jag menar, det är en Stephen King-bok. Ska jag göra King förbannad på mig. Han var förbannad på Kubrick, jag vill inte att han ska bli förbannad på mig. Men King sa ’Gör vad du vill’.

- Jag älskar öppningsscenen i boken, och jag vill behålla känslan – kanske inte exakt samma kaotiska ton – av de första 40 sidorna genom hela filmen och introducera andra element. Jag tycker att boken tappar lite spänning efter ett tag och man känner inte att telefongalningarna försöker döda dem. Jag ska försöka hitta nya sätt så att man hela tiden känner att vilken sekund som helst kan de döda huvudpersonerna, och bibehålla den känslan filmen igenom.

Roth hoppas filma i Boston och om King vill göra en cameo så är det helt okej:

- Om han vill så visst. Det finns alltid plats.

* Två nya intervjuer med King:
http://www.cnn.com/2007/SHOWBIZ/books/03/12/books.stephenking.ap/index.html
http://www.nypost.com/seven/03082007/entertainment/king_spills_guts_entertainment_reed_tucker.htm

* 1408 har inget slut än. Producenten Lorenzo di Bonaventura säger i en intervju att de inte spelat in slutet än då de ville se helheten först:

- Det var en riktigt intressant idé för filmen skildrar en man i ett hotellrum i realtid under 80 minuter. Vi visste inte riktigt hur man skulle ta sig ur det. Behöver man något större eller mindre? Vad behöver man? Eller känner man att han måste dö eller att han måste leva. Vad känner man? Så vi skrev typ 15 olika slut då Kings novell inte har något riktigt slut. Den bara tar slut och det funkar inte på film. Så det är den sista biten av pusslet.

* En ny King-produktion för TV är på gång, men vad är i dagsläget okänt. Det är Michael Marshall som i en intervju sagt att han precis ska börja med ”en TV-adaption av novell av Stephen King”. Fortsättning följer…

* Det har varit tal om en remake av CHILDREN OF THE CORN ett tag nu, och nyligen fick nyheten nytt blod då det avslöjades att Darren Lynn Bousman (“Saw III”) ska regissera filmen för Dimension. Dock vill varken Dimension eller Bousmans representanter bekräfta ryktet än.

* Den eventuella THE DARK TOWER-filmens eventuella regissör/producent JJ Abrams fick av Wired News frågan om vad som attraherade honom till projektet:

- Det här är något vi bara håller på och diskuterar med Stephen King så det är alldeles för tidigt för mig att säga att vi kommer att göra det. Jag älskar vad THE DARK TOWER är. Damon Lindelof är besatt av det. Vi träffade Stephen, som är en skön kille, och klickade direkt. Vad som är spännande för mig är att det är ett episkt äventyr med udd. Man kan säga att det är hans ”Sagan om ringen”, men jag tycker att den har potential att vara något mer. Jag tycker att känslan av den där stora hjälten, den där ikoniska Western-, nästan spagettiwesternhjälten i den här omgivningen är helt fantastisk.

* Oroväckande nyheter kring THE TALISMAN – det ser ut som det kan bli en TV-serie av historien EFTER den planerade miniserien. Riktigt hur det ska gå till är okänt i dagsläget, men spontant känns det inte som någon bra idé.

* Marvels ”The Gunslinger’s Guidbook” har flyttats fram till augusti då författarna vill få med lite information om de nya karaktärer som kommer att dyka upp i den tecknade serien under våren och sommaren.


Recension av THE DARK TOWER COMIC: THE GUNSLINGER BORN #2

Tidning två av THE GUNSLINGER BORN tar vid direkt där första numret slutar. Som alla ni som läst första numret vet slutar det med att Roland väcks av sin far efter att han klarat provet och blivit en revolverman. Fokus för nummer två ligger dock på Susans möte med Rhea och på att introducera nya karaktärer. De vi får träffa är dels Susan och Rhea men även The Big Coffin Hunters och The Crimson King… Alla är naturligt vis perfekt illustrerade.

Handlingsmässigt kommer vi inte så långt i nummer två men det gör inte så mycket. Det är fem nummer kvar innan just denna del är slut och mycket hinner hända än. Vad man dock märker direkt är hur otroligt bra alla illustrationer är. Jae och Richard är båda otroligt begåvade. Ni som, precis som jag, knappt läst en serie sedan 80-talet när ”91:an” var populär kommer att bli mäkta förvånade.

När det sen gäller det material som inte är illustrerat får vi denna gång lära oss mer om Maerlyn’s Rainbow och The Prim. Vi får även veta mer om Roland och The Crimson Kings ursprung.

Sist finns även ett öppet brev från King där han funderar på om FIRESTARTER skulle funka som serietidning och även om han kanske skulle göra något nytt åt Marvel. Det är med andra ord bara att hålla tummarna.

Betyget blir lika bra som för förra numret. 5 Följeslagare av 5 möjliga. [Lilja]

Andra numret av THE DARK TOWER COMIC fortsätter i samma goda stil. Nu tar vi oss från händelserna i THE GUNLSINGER till WIZARD AND GLASS och där lär vi vara kvar ett tag till. Men vi får också en tidig introduktion till The Crimson King som seriens allra ondaste figur, detta genom trollkarlen Marten som samtalar med kungen via magi.

Som jag nämnde sist så visade Robin Furth upp skisser till nummer två och tre i november förra året och nämnde att Jae Lee skulle rita om sidorna och det har han gjort. Jag minns sekvensen med The Crimson King som väldigt läcker och i mitt minne var den lite bättre än vad som nu kommit med i tidningen, men i och med att jag inte har något fotografiskt minne så är det kanske mest själva känslan av den som finns kvar.

En kul detalj är att The Crimson King föder sig själv med Taheen, människor med djurhuvuden, en lite udda diet. Det är också kul att se hur Martens utseende förändras från när han kommunicerar med The Crimson King och när han pratar med folket runt omkring sig. Denna kameleont… Man får gissa att bilden som The Crimson King ser är hans rätta jag.

Återigen vältecknat och fint på alla sätt och vis. Tidningens novell handlar om ursprunget till kulorna i Maerlyn’s Rainbow och det är en riktigt lång och komplicerad novell.

Det höga betyget fortsätter – 5 av 5 igen. [Anders]


Frågor och svar

Fråga från AA:

1. Jag har efter många år av frånvaro börjat läsa King igen. Detta i samband med att THE GUNSLINGER kom ut i den nya översättningen. Har tidigare ignorerat DT-böckerna helt och hållet men är nu helt fast, läste ut DE ÖDE LANDEN igår kväll. Jag är lite nyfiken på CD/ljudböckerna. Tycker ni som Kingexperter att de håller bra kvalitet? Då menar jag inte ljudmässigt utan om de är bra "upplästa"?

- Här hänvisar vi direkt till vår recension av REVOLVERMANNEN på CD: http://foljeslagarna.com/recension.php?id=71 [Anders]

Tips och fråga från Cecilia:

2. Jag vill tipsa om en bra och trevlig hemsida. Här kan man katalogisera sina böcker, läsa recensioner på böcker, hitta bokgalleri, betyg på böcker m.m. Har roat mig hela helgen att lägga ut Kingböckerna jag äger (har runt 1200 andra böcker också). Jag har lite problem med att hitta bokomslag. Jag vet att jag sett en del på er hemsida, var får ni tag i dem? Har ni några att dela med er?

Här är hemsidan: http://se.librarything.com/

Här är min boksida (låååångt ifrån klar): http://se.librarything.com/catalog/Cicci
- Nu för tiden är det ganska knepigt att hitta bokomslag, speciellt till äldre böcker. Bokhandlarna på nätet har oftast ganska små bilder, undantaget är CDON som har större. Våra bilder kommer från våra egna samlingar, och du får använda det du vill ha från sidan. [Anders]


Efterord

Då var det slut för denna gång, men vi ses som vanligt om en månad igen. Om ni har åsikter om nya hemsidan så tveka inte att skicka in dem till oss!

http://www.foljeslagarna.com
http://www.liljas-library.com
http://www.stephenking.com
http://www.dvdkritik.se

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

You Like it Darker ute i dag på engelska
Gwendy-trilogin ute i dag
Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025