UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #225 – 070502

Förord

Hej! Här har ni utskick #225, en dag försenat. Helger, ni vet. Vi fortsätter att titta på THE DARK TOWER COMIC – de kommer ju påpassligt en gång i månaden… De riktigt tunga nyheterna lyser med sin frånvaro, men när vi går in i juni blir det nog desto roligare eftersom vi i alla fall har BLAZE att se fram emot.

Nog om det.

Trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 942


Nyheter

* The Mystery Writers of America’s 61st annual Edgar Awards hölls i april på Grand Hyatt Hotel i New York. I samband med detta blev King inkallad som Grand Master. King möttes av stående ovationer och kommenterade alla benämningar han fått under åren (”skräckmästare” etc) med ett torrt och anspråkslöst: "I never called myself anything except somebody who wanted to be a writer."

* King kommer att hyllas med ett ”lifetime achievement award” under BookExpo Canada-mässan den 8/6. Det blir en helkväll under namnet ”A Gala Tribute To Stephen King” där ”hemliga kändisar” hyllar mästaren och ett samtal med King hålls inför publik. Det är Kings första publika framträdande i Kanada.

* 10 bilder och trailern till 1408, någon? Gå till denna adress:
http://www.slashfilm.com/2007/04/30/1408-photos-and-movie-trailer/

* Kings rockband The Rock Bottom Remainders ska uppträda för första gången på fem år under BookExpo America-mässan i New York första juni.

* I efterskvalpet av Virginia Tech-massakern skrev King en text om kopplingen mellan den kreativa processen och våld:
http://www.ew.com/ew/article/0,,20036014,00.html

* Här är en intervju med Frank Darabont gjord efter att inspelningen av THE MIST avslutats. Han nämner bland annat sina planer för THE MONKEY och THE LONG WALK.
http://shorl.com/dridyprestymaki

Apropå THE MIST så finns det en ny webisode att titta på, denna gång med eld som fokus:
http://www.aintitcool.com/images2007/MistWebisode2.mov

Och här är Quints sista rapport från inspelningen:
http://www.aintitcool.com/node/32103

* Omslagen till BLAZE (släpps 12/6) finns nu att se:
http://www.liljas-library.com/img/other/blaze_us.jpg
http://www.liljas-library.com/img/other/blaze_uk.jpg

Och här är det tjusiga författarfotot…!
http://www.liljas-library.com/img/other/authorphoto_rb.jpg

Ljudboken kommer att läsas in av Ron McLarty som tidigare bland annat läst in novellen ”Stationary bike” för vilken vi hyllade hans insats:
http://foljeslagarna.com/recension.php?id=97

* Förra gången rapporterade vi att Michael Marshall ska adaptera en novell av King för TV. Nu är det klart att det handlar om ”Mrs Todd’s Shortcut” (från ”Skeleton Crew”). I vilket sammanhang adaptionen ska ingå är i nuläget okänt.

* En remake av CHRISTINE kan vara på gång. Projektet har fladdrat fram och tillbaka ett tag nu. Eventuellt kan ”Disturbia”-aktuella manusförfattaren Christophen Landon vara involverad. Så här säger han :

”CHRISTINE har varit överallt. Om det blir något eller inte får vi se, men när jag kom med så ville jag verkligen gå tillbaka till boken, till källan. Jag är ett fan av Carpenters film, den är kul. Men boken handlade så mycket mer om besatthet än en mördarbil. Det var det som gjorde boken så skrämmande, att den inte enbart handlade om ett objekt som åkte omkring och mördade folk, utan om en pojke som på sätt och vis blev övertagen av den före detta ägaren till bilen – och det var något mer skrämmande med det. Jag gillar också karaktärernas dynamik och så vidare. Just nu är det alldeles för tidigt att säga något mer om det. Vi är så djupt inne i förhandlingarna, så jag vill inte säga något mer!”

* Lilja’s Library hade under april en THE DARK TOWER COMIC-vecka där alla involverade i serien (utom Jae Lee som avböjde på grund av tidsbrist) intervjuades. Intressant läsning som ger en fin inblick i hur den här produktionen går till:
http://www.liljas-library.com/article.php?id=865

Och här är en video från när första numret av THE DARK TOWER COMIC släpptes. Jae Lee och Peter David är med i filmen. Synd att man inte hör vad Jae Lee säger på grund av det bristfälliga ljudet.
http://shorl.com/grygretrakavini


Recension av THE DARK TOWER COMIC: THE GUNSLINGER BORN #3

Jaha, då har man avslutat nummer tre av THE GUNSLINGER BORN… Och det är bara att konstatera att den är lika bra som de tidigare. Återigen har Marvelgänget lyckats producera ett fantastiskt nummer. Nummer tre tar vid där nummer två slutade och handlar till största del om när Roland, Cuthbert och Alain träffar borgmästare Thorin för första gången. Vi får även bevittna deras första möte med The Big Coffin Hunters.

När det sedan gäller illustrationerna tycker jag Jae har lyckats över förväntningarna även denna gång. Speciellt gillar jag Reynolds. Han ser hur bra ut som helst.

En annan person vi får se för första gången är Farson. Han ser och agerar precis så grymt som man kunde förvänta sig. Det ska bli kul att se mer av honom.

När det sen gäller textdelen av tidningen handlar det denna gång om hur Arthur Eld fick sina revolvrar och hur han nästan förlorade de samma i striden med Saita, en enormt stor orm. Även den här gången är den skriven av Robin Furth och som vanligt gör hon ett utmärkt jobb.

En annan kul sak som vi får i nummer tre är lite ratat material. Sidor som Jae, efter att ha ritat dem, ratat för att sen göra om dem. Väldigt kul att se hur hans idéer utvecklas. Vi får även första delen av en avskrift från paneldiskussionerna som King hade under Comic Con.

THE GUNSLINGER BORN blir bara bättre och bättre så betyget ligger fortfarande fast i topp. Fem Följeslagare av fem möjliga. [Lilja]

Precis som Lilja skriver så hålls stilen uppe på samma höga nivå som tidigare. Vid det här laget så känner man att när serien blir komplett efter sju nummer så kommer vi att ha en riktigt fin historia att läsa om i sin helhet. Och sedan ytterligare fem att se fram emot…

Nu börjar man också längta efter de så att säga ”nya” bitarna av historien som ligger i framtiden. Än så länge är det mest ordagrant efter Kings förlaga, men här och där stoppas det in nytt material som lägger en extra krydda på det hela. Jag tänker i detta fall speciellt på introduktionen av Farson som knappt fanns med i böckerna. En synnerligen rå figur som ser hur cool ut som helst. Jämför man Jae Lees ratade skiss med den slutgiltiga versionen så kan man bara bejubla att han tänkte om. Och jämför man skissen med Richard Isanoves färglagda bild så ska man jubla ännu mer åt den sistnämnde. Han sätter bokstavligen färg på historien.

Ska jag säga något negativt så är jag fortfarande lite förvirrad över varför alla karaktärer måste se så sammanbitna ut. Kan de åtminstone inte öppna munnen när de talar? Och – en grej till – omslaget tycker jag är lite trist. Här skulle det suttit fint med en stor bild på Farson i stil med omslaget till #2.

Men det är småsaker, så klart. Fem av Fem Följeslagare igen. [Anders]


Frågor och svar

Fråga från Cissi

Hejsan! Jag så nyfiken om det blev någonting av remaken på PET SEMATERY? Under 2005 skulle den dra igång, någon som vet?

- Det är ett av dessa rykten som poppar upp då och då. Så vitt jag vet finns det ingen riktig substans i ryktet, men vi får väl se. Men är den inte på gång nu så dröjer det minst till 2009 innan det blir något, tror jag. [Anders]


Efterord

Då var det tack och adjö för denna gång. Kom ihåg att besöka hemsidan och forumet mellan utskicken! Ha det fint!

http://www.foljeslagarna.com
http://www.liljas-library.com
http://www.stephenking.com
http://www.dvdkritik.se

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025