UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #226 – 070601

Förord

Hallå där, och välkommen till ett nytt utskick! Inte helt oväntat fortsätter vi att titta på THE DARK TOWER COMIC, där vi nu passerat halvägs i den första ”story arc:en”.

Härom veckan skickade vi ett extrautskick genom vårt egenproducerade mailsystem. Två (av nästan 1000) hörde av sig och hade problem med svenska tecken i mailet. Detta ska nu vara åtgärdat, men om det är något som ser konstigt ut så hör av er så får vi titta på det. Utskicken finns ju alltid att läsa på hemsidan.

Innan vi slutar så vill vi ge er chansen att lägga beslag på läckert promomaterial från Bra Böcker. De har nämligen donerat en rejäl mängd med vepor från deras REVOLVERMANNEN-kampanj. En vepa är en sorts tygaffisch i 60x90 cm med en plastlist upptill och nertill. Bilder på vepan i sitt sammanhang finns i den här tråden i forumet:
http://www.foljeslagarna.com/forum/viewtopic.php?t=602

Vill du ha en vepa så skickar du ett mail till anders@foljeslagarna.com för vidare detaljer. Det finns många kvar så tveka inte om du är sugen.

Solig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 951


Nyheter

* Nu dyker BLAZE snart upp i bokhandeln. Här är några intressanta bilder att titta på medan ni väntar:

http://liljas-library.com/img/other/blaze_uk_folder_1.jpg
http://liljas-library.com/img/other/blaze_uk_folder_2.jpg

- Två bilder ur en promofolder från Hodder & Stoughton, med Kings introduktion och de två första kapitlen med handskrivna korrigeringar.

http://liljas-library.com/img/other/blaze-arc.jpg

- Scribners ARC till boken, som också inkluderar kapitlet “Memory” från nästa års DUMA KEY.

Här kan ni förresten läsa Kings förord till BLAZE:
http://tinyurl.com/27yees

* En ny affisch till 1408 dök upp nyligen:
http://liljas-library.com/img/other/1408p2.jpg

Filmen har amerikansk premiär 22/7, men något svenskt datum är ännu inte känt, men i och med att filmen regisserats av Mikael Håfström så hoppas vi att den kommer hit inom kort.

* Den långa novellen “The Gingerbread Girl” som King nämnde att han skrev på i Liljas intervju tidigare i år kommer att publiceras i Esquires julinummer. Kings officiella hemsida beskriver den enligt följande:

”In the emotional aftermath of her baby’s sudden death, Em starts running. Soon she runs from her husband, to the airport, down to the Florida Gulf and out to the loneliest stretch of Vermillion Key, where her father has offered the use of a conch shack he has kept there for years. Em keeps up her running—barefoot on the beach, sneakers on the road—and sees virtually no one. This is doing her all kinds of good, until one day she makes the mistake of looking into the driveway of a man named Pickering. Pickering also enjoys the privacy of Vermillion Key, but the young women he brings there suffer the consequences… “

* Nya böcker: En intervjubok med King kommer att släppas 28/9 under namnet “Stephen King Spills the Beans”. Boken innehåller intervjuer från 1973 och framåt. Några dagar senare - 2/10 – släpps ett särtryck av ”The Mist” i egen pocketutgåva. Den långa novellen finns vanligtvis i ”Skeleton Crew”. Ytterligare en dryg vecka senare – 10/10 – kommer antologin ”The Best American Short Stories 2007” som King varit redaktör för.

* King har skrivit en artikel för Entertainment Weekly där han listar de 24 bästa rocklåtarna någonsin.
http://www.ew.com/ew/gallery/0,,20039107,00.html

* Status på andra volymen av THE SECRETARY OF DREAMS är att Glenn Chadbourne snart gjort klart alla illustrationer. Som tidigare rapporterat kommer volymen att innehålla adaptioner av “The Monkey”, ”Gray Matter”, ”Nona”, ”Strawberry Spring”, ”One for the Road” och ”In the Deathroom”.

* DESPERATION släpps preliminärt på DVD i Sverige den 4/7. (Tack till Jörgen Åberg)

* Släppdatumen för de tre sista delarna i THE DARK TOWER: THE GUNSLINGER BORN är följade:

#5: 6/6
#6: 4/7
#7: 1/8

Den samlade inbundna volymen ska enligt Amazon.com komma 7/11 och enligt den bild de har ska den heta THE DARK TOWER: THE GUNSLINGER REBORN, så är dock inte fallet, säger Marvel.
http://g-ec2.images-amazon.com/images/I/51ZiqUBxR8L._SS500_.jpg

* Man kan tydligen sälja vad som helst på eBay. Här ett litet annorlunda objekt:
http://tinyurl.com/2qozk8
(Tack till Niklas Fridh)

* Manusförfattarna till CELL, Scott Alexander och Larry Karaszewski, säger i en intervju i Fangoria att de inte bara kommer att göra sin variant av zombiegenren utan också poängtera hur teknologin tagit över det amerikanska samhället:

“People think they have to be connected at all moments of their lives, so we’re trying to make the movie a big indictment of that. We’re using the novel as a jumping-off point. The book is very sarcastic about this world of people and what they have brought upon themselves with all their friggin’ cell phones and e-mails and pagers and Bluetooths and all this stuff, but after a certain point, the novel sort of moves on to new ideas. We’re trying to keep the movie focused on that original theme, because it’s very timely and provides a really good shape to the material.”

* I raden av böcker av King som ska filmas står en mycket oväntad titel på tur: FAITHFUL, baseballboken han skrev tillsammans med Stewart O’Nan härom året.

Det blir en dramatisering i sex timslånga avsnitt för HBO om hur Red Sox efter 86 år vann World Series 2004. Varför man nödvändigtvis måste basera det på Kings bok är oklart när miniserien enligt Variety ska “dramatize the build-up to the playoffs with storylines told from the eyes of fans, players and the front office, led by baby-faced general manager Theo Epstein, which assembled the championship team.”

Mer info:
http://www.variety.com/article/VR1117964174.html?categoryid=14&cs=1

* Mer nyheter och annat i forumet på hemsidan.


Recension av THE DARK TOWER COMIC: THE GUNSLINGER BORN #4

Då var vi framme vid nummer fyra i THE GUNSLINGER BORN-serien. Som vanligt är det ett bra nummer, bra ritat, bra färglagt och bra manus. Som vi vant oss vid följer nummer fyra precis där nummer tre slutade.

Med andra ord börjar det med att vi får se Roland och Susans första möte efter det hemma hos borgmästare Thorin. Som ni säkert minns var Roland allt annat än trevlig där och nu får han chansen att be om ursäkt.

I nummer fyra får vi också för första gången se vad en ”thinny” är och hur Roland och hans gäng reagerar när de ser den. Vi bjuds även på mer av Walter O’Dim som är en elak jäkel och Roy Depapes försök att ta reda på mer om Roland.

Historiedelen den här gången heter ”The Laughing Mirror Part 1” och beskriver hur en man är indelad i tre delar. Vi får även höra historien om hur Maerlyn blev till och hur han är anledningen till att Tornets väktare fallit.

Dessutom får vi se hur en sida går från manus till färdig sida och del två av paneldiskussionen från Comic Con.

Ett fullmatat nummer med andra ord och betyget sitter som gjutet. 5 Följeslagare av 5 möjliga. [Lilja]

Jag sitter nästan och hoppas på att det ska komma ett dåligt nummer så man kan undvika det allra högsta betyget varje gång, men – nej – kvaliteten på den här serien är verkligen hög och jämn. Och det är alltid något som lyfter varje nummer lite extra. I detta nummer är det introduceringen av Walter O’Dim. Ni som läste THE DARK TOWER-böckerna vet att det är en viss förvirring kring Marten, Walter och Flagg. De är en och samma person, men ändå inte. Här får vi se hur Marten fysiskt skiftar gestalt till Walter och på en gång blir det mycket klarare. Att Walter ser otäck och spöklik ut är knappast något negativt.

Jag har faktiskt valt att hoppa över Robin Furths essäer om mytologin kring THE DARK TOWER i de senaste numren. De känns inte helt intressanta i dagsläget och på sätt och vis tycker jag att de är lite fel i sammanhanget. WIZARD AND GLASS, som de första sju numren bygger på är i hela THE DARK TOWER-sviten en ganska rak historia som inte rör sig i den filosofiska sfär som resten av historien fokuserar på. Därför tycker jag att det är lite märkligt att börja babbla om ”Gan” och allt de där i det här sammanhanget. De som upptäcker THE DARK TOWER genom THE GUNSLINGER BORN måste bli rätt förvirrade.

En intressant sak; illustrationerna till detta nummers essä är helt gjorda av Richard Isanove, från scratch. En viss skillnad i stil ser man, men nog sjutton är Isanove en duktig tecknare han med.

Som vanligt: 5 av 5. [Anders]


Frågor & svar

Fråga från Annelie

1. Ni har tidigare skrivit om "Masters of Horror", men på vilket sätt är det som Stephen King har varit delaktig? Det stod med all sannolikhet, men jag kommer inte ihåg hur det låg till. Har han skrivit ett av avsnitten?

- Nej, tyvärr - King är inte inblandad alls i "Masters of Horror" - än, jag har frågat Mick Garris och han hoppas att King kommer att skriva något avsnitt i framtiden. [Lilja]

Fråga från Kerstin

2. Jag har en bok som heter "Svarta syner", men jag hittar den inte i förteckningen över översatta böcker!?

- Det beror på att den, liksom "Ondskans väsen" och "I nöd och lust" är antologier med fler författare än King. Förteckningen gäller Kings egna böcker. [Anders]


Efterord

Då var det slut för denna gång. I nästa utskick fortsätter vi att titta på THE DARK TOWER COMIC och bjuder även på en recension av BLAZE. Kan ni inte hålla er till dess kommer recensionen av den sistnämnda att dyka upp på hemsidan lagom till releasedagen 12/6. Kom ihåg att spana in i forumet! Ha det fint till nästa gång.

http://www.foljeslagarna.com
http://www.liljas-library.com
http://www.stephenking.com
http://www.dvdkritik.se

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

You Like it Darker ute i dag på engelska
Gwendy-trilogin ute i dag
Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025