UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #228 – 070801

Förord

Hejsan! Dags för ett nytt utskick. Denna gång skriver vi om den sjätte delen av THE GUNSLINGER BORN samt ger en kommentar till LISEYS BERÄTTELSE som släpps idag. Utöver det lite nyheter trots att det är ganska tunt på den fronten just nu.

Trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 980


Nyheter

* Under Comic-Con i San Diego härom veckan var det en panel för THE MIST där två klipp och en teaseraffisch, målad av duktiga Drew Struzan (http://www.drewstruzan.com), visades upp. Struzan är i King-sammanhang känd för affischerna till THE SHAWSHANK REDEMPTION och THE GREEN MILE. Så här ser THE MIST-affischen ut:
http://www.liljas-library.com/img/other/mistposter2.jpg

Filmen går upp på bio i USA 21/11.

* Den första "story arc:en" av THE DARK TOWER COMIC - THE GUNSLINGER BORN avslutas nu i augusti. Nästa "story arc" får titeln THE LONG ROAD HOME och drar igång i februari nästa år. Innan dess ska THE GUNSLINGER BORN ges ut i en inbunden volym. Den släpps sjunde november enligt Amazon.

* Här är en beskrivning av DUMA KEY, nästa King-bok som släpps 22/1 2008:

DUMA KEY is the engaging, fascinating story of a man who discovers an incredible talent for painting after a freak accident in which he loses an arm. He moves to a 'new life' in Duma Key, off Florida's West Coast; a deserted strip, part beach, part weed-tangled, owned by a patroness of the arts whose twin sisters went missing in the 1920s.

Duma Key is where out-of-season hurricanes tears lives apart and a powerful undertow lures lost and tormented souls. Here Freemantle is inspired to paint the amazing sunsets. But soon the paintings become predictive, even dangerous. Freemantle knows the only way forward is to discover what happened to the twin sisters -- and what is the secret of the strange old lady who holds the key?

The story is about friendship, about the bond between a father and his daughter. And about memory, truth and art. It is also is a metaphor for the life and inspiration of a writer, and an exploration of the nature, power and influence of fiction.

* DVD-släpp: Den 2/10 släpps 1408, omslag och detaljer är inte kända idagsläget. Samma dag släpps en ny utgåva av MISERY. Den innehåller två kommentarspår med Rob Reiner och William Goldman, sju featuretter: Misery Loves Company, Marc Shaiman's Musical Misery Tour, Diagnosing Annie Wilkes, Advice for the Stalked, Profile of a Stalker, Celebrity Stalkers, Anti-Stalking Laws och lite trailers. Känns spontant lite lustigt att de fokuserat så mycket på "stalker"-temat när det kanske inte är det första ord man skulle ta till för att beskriva Annie Wilkes...

Omslaget ser ut så här:
http://www.liljas-library.com/img/other/misery_new_dvd.jpg

Några veckor senare - 23/10 - släpps en ny 2-DVD av THE SHINING. Denna special edition ingår i en serie som heter Warner Home Video Director's Series: Stanley Kubrick Collection. Detaljerna för innehållet är inte kända ännu, men klart är att Kubrickfilmerna nu får en lite mer värdig behandling.

Omslaget ser ut så här:
http://www.liljas-library.com/img/other/shining-twodisk.jpg

Och omslaget till 25-årsjubileumsutgåvan av CUJO som vi skrev om i förra utskicket ser ut så här:
http://www.liljas-library.com/img/other/cujo25_dvd.jpg

* NIGHTMARES & DREAMSCAPES: FROM THE STORIES OF STEPHEN KING som under sommaren visats på SVT har nominerats till tre Emmys:

- Makeup for a Miniseries, Movie or a Special (Non-Prosthetic)
- Music Composition for a Miniseries, Movie or a Special (Original Dramatic Score)
- Lead Actor in a Miniseries or a Movie for William H Macy in 'Umney's Last Case'


Kommentar till LISEYS BERÄTTELSE

Nu kommer Kings uppmärksammade bok LISEY'S STORY på svenska under namnet LISEYS BERÄTTELSE. Vi har redan recenserat boken (Följeslagarna #219, 1/11 -06 - läs recensionen här: http://foljeslagarna.com/recension.php?id=102) så det gör vi inte igen, men i enkla drag kan man sammanfatta historien så här:

Lisa "Lisey" Landon, änka till den stora författaren Scott Landon, ska efter två års sorgearbete ta hand om Scotts papper, manusskript och allt annat han lagrat i sitt arbetsrum. När hon väl sätter igång upptäcker hon att Scott lämnat en skattjakt åt henne som hon får leta i gamla minnen och rota i Scotts förflutna för att komma vidare i. I samband med allt detta skakas hennes familj av en tragedi samtidigt som en litteraturprofessor på sätt och vis anlitat en mycket otrevlig typ för att komma över Scotts papper.

Anders Bellis står för översättningen. Det verkar vara han som får ta King nu när John-Henri Holmberg är upptagen med DET MÖRKA TORNET, och han har gjort ett godkänt jobb som dock lämnar en del att önska. Historiens hitta-på-ord har försvenskats ("bool" = "bol", "smucking" = "smittigt", "Boo'ya Moon" = "Booyamånen" osv), men det som irriterar mig något enormt är hur amerikanska uttryck översatts bokstavligt och inte till svenska uttryck.

Ett utmärkt exempel på detta är följande mening:

"Hon vände sig mot honom och sade: 'Tror du att jag ger ett råttarsle för vem som sjunger i radio efter det att jag arbetat åtta timmar och väntat på dig i fem timmar till?'"

Okej att vissa raka översättningar av amerikanska uttryck tagit sig in i det svenska språket, men snälla Anders Bellis, visa mig en enda människa i Sverige som säger "ger ett råttarsle för" istället för "bryr mig ett skit om" i en situation som i ovanstående citat. En redaktör borde gått in med rödpennan och justerat både där och på en del andra ställen i boken. Jag ska i och för sig reservera mig för eventuella justeringar i och med att jag inte läste den tryckta boken utan ett digitalt korrektur.

Hur som helst ska jag inte påstå att eventuella skavanker i översättningen stör läsupplevelsen i någon större utsträckning. LISEYS BERÄTTELSE är en bra bok av King, som dock så här vid en andra läsning hyfsat tätt inpå den första ter sig lite långsam, men så är det alltid när man vet precis vad som väntar runt hörnet. [Anders]


Recension av THE DARK TOWER COMIC: THE GUNSLINGER BORN #6

I sjätte numret av THE GUNSLINGER BORN kommer vi närmare det oundvikliga slutet av den första serieomgången. Endast ett nummer återstår och alla som läst WIZARD AND GLASS vet vad som kommer att hända.

Nu ska vi dock inte gå händelserna i förväg utan koncentrera oss på nummer sex. Här försöker Jonas sätta dit Roland för mordet på borgmästare Thorin. Genom att göra det sätter han också igång en serie händelser som kommer att få katastrofala följder för Roland och Susan.

Illustrationerna är som vanligt utmärkt gjorda av Jae Lee och sen färglagda av Richard Isanove. Speciellt förtjust är jag i Jonas, Roy Depape och Rhea som alla utmärkt illustrerar Kings ord. Speciellt elak ser Depape ut, han påminner lite om en ondskefull rektor eller liknande.

Även historiedelen är som vanligt bra och jag hoppas verkligen att man kommer att sammanställa dessa till en separat bok eller tidning. Jag tror att de skulle vara kul att läsa i ett svep.

Kort sagt, serien fortsätter i samma goda anda som de tidigare numren och jag kan inte säga så mycket mer än att jag är extremt nöjd. Betyget blir 5 Följeslagare av 5 möjliga. [Lilja]

Liksom förra tidningen känns #6 också som en transsportsträcka till finalen i nästa nummer. Visserligen trappas spänningen upp när Susan tar några ödesdigra beslut för att hjälpa våra tre revolvermän. Det och den nyväcka aggressionen hos Jonas är tidningens höjdpunkter.

Något jag saknar i den här tidningen är någon form av kontakt med den övernaturliga ondskan - Flagg, Farson eller The Crimson King - men man kan inte få allt. Jag hoppas att de dyker upp på något sätt i finalen eftersom det är viktigt att hålla liv i hela mytologin.

Finalen är ju för övrigt - som alla som läst boken vet - ingen trevlig historia, så det är med blandade känslor jag ser fram emot den. Betyget blir som sist - 4 Följeslagare av 5 möjliga. [Anders]


Frågor och svar

Fråga från Veronica

Hej! Jag undrar om filmen IT har en uppföljare. Jag såg den för väldigt länge sedan och nu har nyss jag sett den igen, men jag har för mig att jag har sett mer än det som jag såg denna gång. Jag såg på er sida att det fanns en miniserie. Kanske var det den jag såg förra gången och nu bara filmen del 1. Denna film slutatde med att han tog självmord i badkaret som vuxen innan de ens hann återförenas. Det stämmer inte med mina minnen. Vad ska jag söka på för att hitta resten? Blir tacksam för svar.

- Det du beskriver är slutet på första avsnittet (av två). Skaffa rätt på DVD:n och se resten! [Anders]


Efterord

I nästa utskick recenserar vi den sista delen av THE GUNSLINGER BORN samt ger en kommentar till MAGIKER OCH GLAS. Till dess får ni ha det så bra.

http://www.foljeslagarna.com
http://www.liljas-library.com
http://www.stephenking.com
http://www.dvdkritik.se

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker
You Like It Darker officiellt annonserad
Kan två annonseringar vara på gång?
Recension: Jurtjyrkogården: Blodslinjer

SENASTE RECENSIONERNA

Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släppts i september 2023. Läs vår recension.
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Kommande:
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
You Like It Darker
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025