UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #229 – 070903

Förord

Hej och välkommen till septemberutskicket från Följeslagarna! De som har noll intresse i THE DARK TOWER-världen får hålla andan ytterligare ett utskick för den här gången har vi inte mindre än tre recensioner kopplade – på ett eller annat sätt – till THE DARK TOWER. Men från och med nästa utskick så blir det fokus på annat (om inget oväntat händer…).

En del intressanta nyheter bjuder vi på, som trailern till THE MIST och omslaget till DUMA KEY.

Trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 993


Nyheter

* Den efterlängtade trailern till THE MIST finns nu på nätet. Den svenska biopremiären för filmen är fortfarande okänd, men i USA går den upp den 21/11.
http://movies.yahoo.com/movie/1809834165/video/3906309/

* Medlemmen Jonas Flising tipsar om att REVOLVERMANNEN ingår helt komplett och gratis som ljudbok i det aktuella numret av PC Gamer.

* Omslaget till DUMA KEY (släpps 22/1 -08) är nu tillgängligy, och dessutom mycket snyggt:
http://www.liljas-library.com/img/other/duma_whole.jpg

Dock kommer King inte att läsa in ljudboken själv som tidigare sagt, beroende på tidsbrist.

* Anledningen till att filmatiseringen av CELL skjuts upp verkar vara att manuset inte är klart än, i alla fall sa Eli Roth det under Comic Con. Själv ska han göra en film fylld av fejktrailers - "Trailer trash" härnäst.

* Långa novellen "Gingerbread Girl" släpps som ljudbok i maj nästa år. Här är en smygtitt på omslaget:
http://www.liljas-library.com/img/other/gingeraudio.jpg

* Här finns lite information om boken "The Science of Stephen King" som släpps nu i september:
http://eu.wiley.com/WileyCDA/WileyTitle/productCd-0471782475.html

* King skrev lite om slutet på "Harry Potter"-sagan. Bör inte läsas av de som har för avsikt att läsa sista boken inom kort.
http://www.ew.com/ew/article/0,,20050689,00.html

* Mick Garris ska producera och regissera en filmadaption av BAG OF BONES. Matt Venne skriver manus och Mark Sennet (DESPERATION) kommer att producera filmen tillsammans med Garris. Garris ska också producera FROM A BUICK 8 som numera Tobe Hooper ska regissera. Om något av detta är bra eller dåliga nyheter får ni själva avgöra...

* Den 2/10 släpps 1408 på DVD i USA och förutom en vanlig singeldiscutgåva kommer även en dubbeldisc, vars innehåll i dagsläget är okänt. Så här ser omslaget ut:
http://www.liljas-library.com/img/other/1408_dvdart.jpg

Svensk biopremiär är precis en månad senare: 2/11.

* När King var i Australien nyligen passade han på att helt oannonserat gå in i en bokhandel och signera några böcker. De anställda trodde att han var en vandal innan de pinsamt nog insåg vem de hade i butiken. Storyn uppmärksammades i svensk media, men här är BBC:s rapport:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/6949300.stm


Recension av DET MÖRKA TORNET 4: MAGIKER OCH GLAS

Jag trodde det skulle bli en smula jobbigt att sätta tänderna i MAGIKER OCH GLAS efter att på sätt och vis ha läst den under det senaste halvåret som THE GUNSLINGER BORN-äventyret i tecknad form, men så blev det inte. Precis som när man ser en filmadaption av en roman och sedan återgår till boken så blir man snabbt medveten om att boken rymmer så mycket mer, och så är det i det här fallet.

Visserligen har teamet bakom den tecknade adaptionen gjort ett bra jobb när de komprimerat de viktigaste bitarna ur boken till sin serie, men källan är alltid källan.

MAGIKER OCH GLAS är väl den delen i den stora DET MÖRKA TORNET-sviten som utan problem kunde ha brutits ut och varit en helt separat bok. DET MÖRKA TORNET innehåller många historier, men ingen är lika rik som den om när Roland och hans två Revolvermänslärlingar Cuthbert och Alain rider till staden Hambry i Mejis för att räkna hästar och saker med det annalkande kriget med Alliansen och John Farson – Den Gode Mannen bakom ryggen.

DET MÖRKA TORNET i stort är ju ett rent collage av en massa olika genrer och om det första avstampet i Rolands värld – segmentet när Roland blir en Revolverman – är någon sorts riddarromantik blandat med western, är MAGIKER OCH GLAS nästan en renodlad westernhistoria. Och en både välskriven och välbeskriven sådan. Kings ord skapar direkt levande bilder i mitt huvud när jag läser om alla personer och miljöer, i detta fall filtrerat genom John-Henri Holmbergs fina översättning.

MAGIKER OCH GLAS är en både spännande och tragisk historia som nog får räknas som en av de bättre i sviten. Bokens ramhistoria – Rolands nuvarande resa med Jake, Eddie, Susannah och Oy – står ju lite stilla men ger ändå en lite kuslig föraning om var vägarna kommer att leda i de tre sista delarna. En mycket fin bok precis mitt i en mycket fin boksvit.

Betyget blir fyra starka Följeslagare av fem möjliga. [Anders]


Recension av THE DARK TOWER COMIC: THE GUNSLINGER BORN #7

Den sista delen av det första kapitlet av THE DARK TOWER COMIC – THE GUNSLINGER BORN – är otroligt spännande och rafflande. Det är nu den stora upplösningen kommer, Roland, Cuthbert och Alains slutgiltiga strid mot först The Great Coffinhunters och sedan delar av John Farsons armé. Dessvärre är de omedvetna om att häxan Rhea of Cöos, bestulen på sin kära Maerlyn’s Grapefruit, smider otroligt onda planer där Rolands älskade Susan är offret.

Den blodiga uppgörelsen med The Great Coffinhunters är bland de bästa återgivna partierna i hela serien. Mycket tjusigt genomfört. Men mitt i all spänning slutar allt på ett mycket dystert och tragiskt sätt när Roland får se Susans öde i den djävulska glasorben. Äventyrets absolut sista ruta är riktigt deprimerande och lite av ett antiklimax till cliffhanger. Bra men konstigt.

Man ska kanske vänta med helhetsomdömet tills den inbundna volymen kommer i höst, men som en liten sammanfattning av intrycken så har THE GUNSLINGER BORN varit ett väldigt lyckat projekt. Det enda som inte faller mig i smaken är att karaktärerna ser så förbannat sammanbitna ut. Knappt en enda öppen mun i hela serien, vilket irriterar mig mycket när det är pratbubblor riktade mot dem.

Hur som helst – i februari fortsätter storyn med hittills osedda äventyr i kapitlet THE LONG JOURNEY HOME. Mycket spännande! Betyget på detta sjunde nummer blir självklart fem Följeslagare av fem möjliga – en stark final! [Anders]

Slutet är här… Eller rättare sagt, slutet på det första kapitlet i historien om Roland. Det ska ju dock bli minst fyra till. Då de flesta av er redan vet hur historien slutar är det inte mycket att orda om men vad som är värt att nämna är att det överförts väldigt bra till serieversionen. Susans död är väldigt hemsk att se i tryck.

Historiesektionen i detta nummer är del två om ”Charyou Tree” och heter ”Come Reap!”. Där berättas historien om när kungen Arthur Eld försökte förbjuda skördetidsbränningarna (Charyou Tree) men istället fick se sin älskade Emmanuelle brinna och sin fru drottning Rowena föda en röd spindel med åtta ben?!?!

Vi får också två sidor av Jaes skisser och som vanligt är det mycket kul att se skillnaden mellan skisserna och de slutgiltiga sidorna.

Nummer 7 är det hittills bästa numret i THE GUNSLINGER BORN-serien om ni frågar mig. Alla bitar faller på plats och jag kan bara buga mig och säga tack för resan. Nu ser jag fram emot nästa kapitel.

Betyget blir fem Följeslagare av fem möjliga. [Lilja]


Recension av ”The Gunslinger’s Guidebook”

”The Gunslinger’s Guidebook” har varit på gång ganska länge men nu finns den ute och såhär i efterhand är jag glad att den inte kom tidigare. Den innehåller nämligen en hel del spoilers om vad som händer i de sista numren, och för de som inte vet hur storyn slutade hade det varit mycket olyckligt att läsa guideboken tidigare.

Guideboken är i stort en illustrerad version av Robin Furths ”The Dark Tower: A Concordance”. Alla viktiga karaktärer har sin egen sektion i vilken vi får veta grundfakta om han eller henne. Vi får veta alias, smeknamn, födelseplats, yrke, kända släktingar, utbildning, historia, specialkunskaper, utrustning och allt annat som kan vara av intresse.

Så är detta något man ska köpa även om man har konkordansen? Jag tycker absolut det. Guideboken är ett bra komplement till konkordansen, en sorts lightversion som enbart täcker upp THE GUNSLINGER BORN-sagan.

Jag gillade ”The Gunslinger’s Guidebook” väldigt mycket och det var bra att få information och bilder till nästan allt och alla i serien. Betyget blir bra. Fyra starka Följeslagare av fem möjliga. [Lilja]

Det första intrycket är lite trevande. Man sitter där med något som heter ”bok” och det är en tidning, i precis samma omfång som det i seriesviten. Men sedan börjar man bläddra i den och inser att de lyckats fylla tidningen med väldigt mycket textinformation.

Guideboken innehåller ett 40-tal poster enligt det gamla fina ”people-places-things”-upplägget, och det är intressant läsning. Dock är boken lite dumt redigerad att det blir aningens svårläst. Texten borde varit satt i två-spalt istället för lättare läsning. En bisak i sammanhanget, men ändå något som påverkar mitt helhetsintryck.

Jag vet inte om den här kommer att ingå i den inbundna volymen senare i höst. Annars skulle jag nog enbart rekommendera riktiga superfans att jaga rätt på boken. Den är inte oumbärlig, men ett ganska trevligt komplement, inte bara till THE GUNSLINGER BORN, utan till hela THE DARK TOWER-samlingen.

Betyget blir tre Följeslagare av fem möjliga. [Anders]


Frågor och svar

Fråga från Jonas

Jag undrar om jag måste skapa ett konto för att skriva i forumet eller om jag har ett som gammal prenumerant på Följeslagarna?

- Du måste skapa ett konto själv, forumet har ingen koppling till prenumerationen på nyhetsbrevet. [Anders]


Efterord

Så, slut för denna gång, och slut på den stora bevakningen av THE DARK TOWER COMIC. Vad det blir nästa gång återstår att se. Väl mött om en månad igen.

http://www.foljeslagarna.com
http://www.liljas-library.com
http://www.stephenking.com
http://www.dvdkritik.se

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025