UTSKICK UR ARKIVET

Följeslagarna #23 - 981109

Förord

Välkomna till ett nytt nummer av Följeslagarna. Det passar ju utmärkt att sitta inne och läsa e-mails istället för att vara ute i den vinterkyla som härjar utomhus, eller varför inte besöka biograferna? SOMMARDÅD visas nu på de flesta...

I detta nummer gör Visste ni att... comeback, och denna gång handlar det enbart om arbetstitlar på Kingböcker. Ganska intressant information faktiskt. Och i Oumbärliga ting tar Lilja upp de yrken som King faktiskt har förutom att författa fantastiska böcker.

Mycket nöje - Lilja & Anders
Medlemsantal: 60


Nyheter från Territorierna


Nästa måndag, den 16 november alltså, får ni inte missa Vänner på Kanal 5 klockan 19.30. Då är det nämligen dags för det berömda THE SHINING avsnittet! Har ni sett det förrut så vet ni vad vi talar om, har ni inte gjort det är det verkligen på tiden att ni ser det! Missa det inte!

Det DARK TOWER-set vi skrev om i förra utskicket kommer att tryckas i 11,000 exemplar. Missa inte detta gyllene tillfälle att köpa de tre första DARK TOWER-böckerna till ett överkomligt pris! Mer info på: http://www.grantbooks.com/stephen_king_gift_coll.html

Om det skulle vara så att någon av er befinner sig i Miami framemot slutet av denna månad så har ni chansen att få se THE ROCK BOTTOM REMAINDERS uppträda. Söndagen den 21/11 kl 18:00 närmare bestämt. Dagen efter, den 22:a, kommer King att göra ytterligare ett framträdande på sin promotion turné för BAG OF BONES och signera böcker.

VÄKTARNA. Som ni vet så skulle denna bok ha kommit redan i oktober och att den blev försenad. Nu, efter att ha pratat med Bra Böcker, får vi nog tyvärr acceptera att den troligen inte kommer förens till våren.


Visste ni att...

...många av Stephen Kings böcker har haft andra titlar innan den det verkligen blev? Här kommer en liten lista med de titlar vi känner till:

* SALEM’S LOT - SECOND COMING / SO GOES MAINE, SO GOES THE WORLD
* THE SHINING - THE SHINE / DARKSHINE
* RAGE - GETTING IT ON
* EYES OF THE DRAGON - THE NAPKIN
* THINNER - GYPSY PIE
* SKELETON CREW - NIGHT MOVES
* IT - DERRY
och så den kommande
* HEARTS IN ATLANTIS - WHY WE'RE IN VIETNAM


Oumbärliga ting - King som annat än författare

King är ju som alla vet mest känd som författare av diverse böcker, men faktum är att han gör mycket mer än att skriva böcker. Han har bl.a. skrivit poesi och manus, han har varit/är skådespelare, regissör och musiker. King har som man brukar säga, många strängar på sin lyra. Jag tänkte att jag skulle försöka att redogöra för lite av vad King gjort, förutom skrivit böcker.

- King som poet:
Förutom böcker har King, som sagt, även skrivit en del poesi, även om många av hans dikter inte är kända för den stora allmänheten. De som är kända är "Paranoia: A Chant" och "For Owen", de har publicerats i kortnovellsamlingen SKELETON CREW. Utöver dessa publicerade King fem dikter i tidskrifterna UBRIS, ONAN och MOTH mellan 1968 och 1971. Dessa var "Harrison State Park `68" (Ubris 1968), "The Dark Man" (Ubris 1969), "Donovan’s Brain" (Moth 1970), "Silence" (Moth 1969) och "In A Key Chord Of Dawn" (Onan 1971). Tyvärr kommer nog dessa aldrig att publiceras igen och kanske är det bäst... Kings dikter lämnar mycket att önska...

- King som manusförfattare:
Kings första manus som blev film var CREEPSHOW (1982). Denna film blev inte någon större succé men skam den som ger sig. 1985 kom CAT’S EYE och SILVER BULLET, båda med manus av King. Efter dessa flöt det på…MAXIMUM OVERDRIVE (1986) och PET SEMATARY (1989), är båda biofilmer som är gjorda efter manus av King. Ingen av dessa har dock gått speciellt bra. Den som lyckades bäst var PET SEMATARY. Detta har dock inte avskräckt King - han har t.ex skrivit manuset till kommande DESPERATION, den kommer antagligen på bio nästa år, och han planerar att skriva manuset till GERALD’S GAME.

Inte har det gått bättre för King när han skrivit manus som inte bygger på tidigare böcker heller, vare sig dom visats på bio eller TV. Både GOLDEN YEARS (1991) och SLEEPWALKERS (1992) floppade stort och SORRY, RIGHT NUMBER (1987) passerade obemärkt förbi på TV.

Nej, det som lyckats bäst för King är hans miniserier. Både THE STAND (1994) och THE SHINING (1997) blev lyckade, och bra mycket bättre än de andra miniserierna som är baserade på Kings böcker. THE SHINING vann faktiskt två Emmys (TV:s Oscar). En för bästa makeup och en för bästa ljud. Den blev även nominerad till bästa miniserie, vilket även THE STAND blev. I februari nästa år är det dags för nästa miniserie, STORM OF THE CENTURY som inte heller bygger på någon tidigare bok. Vi får hoppas att den blir lika lyckad som de andra miniserierna och inte en flopp som tidigare filmer/serier som inte haft en publicerad förlaga blivit, manuset kommer ju trots allt att publiceras i bokform under januari.

- King som skådespelare:
Kings skådespelarkarriär började redan 1981 när han var statist i George A. Romeros film KNIGHTRIDERS. En ganska rolig roll faktiskt. Om man tittar på de filmer som King medverkat i så märker man att han medverkar nästan uteslutande i filmer där han själv medverkar i produktionen på något vis, förutom just KNIGHTRIDERS. Han spelade t.ex. Jordy Verill i kortfilmen "The Lonesome Death Of Jordy Verill" i filmen CREEPSHOW. Detta är den enda film som King haft en större roll i. De andra rollerna har varit mer i stil med Hitchcocks små framträdanden.

I MAXIMUM OVERDRIVE spelar han en man som tar ut pengar i en automat, I CREEPSHOW 2 (1987) spelar han en lastbilchaufför, i PET SEMATARY en präst, i GOLDEN YEARS en busschaufför, i SLEEPWALKERS en kyrkogårdsvaktmästare, i THE LANGOLIERS (1995) en direktör, i THINNER (1996) en apotekare, i THE SHINING en orkesterledare och i kommande STORM OF THE CENTURY kommer han att spela en advokat.

Faktum är att förutom i CREEPSHOW så har King endast haft en annan roll där hans rollfigur dyker upp mer än en gång i filmen. Detta är i THE STAND där han spelar Teddy Weizak, en av personerna som ansluter sig till den goda sidan.

Förutom dessa roller har King även agerat berättarröst en gång. Det var i en serie om baseballens historia. Serien, som heter just BASEBALL, visades på amerikansk TV 1994.

- King som regissör/producent:
King har regisserat en film själv, detta är MAXIMUM OVERDRIVE. I reklamen för filmen säger King att om man vill få något gjort rätt så är det bästa att göra det själv. Tyvärr lyckades inte King denna gång, filmen blev en stor flopp. I och med att GERALD’S GAME nu blir film gör King ett nytt försök. Man kan bara hoppas att det går bättre denna gång.

När det gäller kommande DESPERATION (1999) så är det meningen att det är King som ska producera, något han lyckats bättre med. På sin meritlista har han miniserierna THE STAND, THE SHINING och även kommande STORM OF THE CENTURY.

- King som musiker:
Att King även spelar gitarr och sjunger vet ni ju redan. Han är ju medlem i gruppen THE ROCK BOTTOM REMAINDERS och har med som givit ut en video. Den är inspelad under deras första framträdande 1992. Vill ni läsa mer om detta rekommenderar jag er att läsa min Oumbärliga ting i nummer 4.

I oktober kom även en CD där King sjunger tre låter, mer om denna kunde ni läsa i nummer 21. Efter att jag har hört dessa låtar kan jag bara kort konstatera att det är tur att King valde ordbehandlaren istället för mikrofonen.

[Lilja]


Forum - resultat

Någon direkt trängsel i Följeslagarnas inbox har det inte varit när det gäller åsikter om filmatiseringen av SOMMARDÅD. Ett ynka bidrag kom och det från vår man i USA - Daniel Åsenlund:

Lördagen för två veckor sedan, dagen efter USA-premiären, satt jag i "värdsyrrans" (dotter i familjen som jag bor hos) bil, på väg mot Star Southfiled Theatre, ett magnifikt, futuristiskt nybyggt byggnadsverk - ett biopalats, alltså. Väl där traskade värdsyrran, värdbrorsan och värdsyrrans pojkvän in i salong nummer 6 för att se Kurt Russells nya blockbuster "Soldier". Själv hade jag dock andra planer, då jag med blandade tankar i huvudet satte mig ned i den fjärde raden nerifrån i salong 7, för att se DEN (ja just det ja, jag pratar förstås om APT PUPIL).

Dagen innan hade jag läst en recension om den i en tidning, som skrev att "tycka vad man vill om författaren King, men fantastisk-historia-kreatören King är definitivt en väldigt intressant person" (de flesta kritikerna har en viss tendens att såga King som författare, trots att de aldrig i sitt liv har läst en roman av honom; de gör sina bedömningar i och med filmerna.). Hur som helst, mina förväntningar var mycket blandade då jag slog mig ner i den ryggstödsmobila fåtöljen, och fokuserade mina ögon på den vaxande bioduken. Jag hade inte läst boken, men jag hade hört av P.J. (värdsyrrans pojkvän) att historien i sig var mycket fascinerande (han har läst i stort sett alla av Kings böcker), men att han var väldigt skeptisk till en filmatisering (ovan nämnda tidningsartikel skrev på flera ställen att filmen var lite "tam" - den fick liksom aldrig riktigt liv), därför skulle han vänta med att se den tills den kommer på hyrvideo, sade han. Det hindrade absolut inte mig från att se den, men det gjorde mig aningen orolig. Jag önskar innerligt att King skall få den status han förtjänar - inte statusen som "Skräckkungen" eller "Terrormannen" eller någonting i den stilen, utan statusen som en av de mer accepterade författarna inom ALLA kretsar. Jag önskar att alla dessa ohyggligt många fördomar om honom skall försvinna, och att han långt efter sin tid skall bli ihågkommen som "Mannen som gav liv i den vardagliga människan", eller någonting i den stilen. Han har ju förändrat en hel genre helt på egen hand.

Hur som helst, där satt jag med liten förhoppning men stor önskan att det som snart skulle visas för mig faktiskt skulle vara riktigt bra - jag hade ju trots allt inte läst boken - medan förtexterna rullade fram. Detta var en mycket imponerande scen, tycker jag, och som vanligt hoppades jag på att Kings namn skulle komma fram där med stora, upplysta bokstäver så att alla skeptiker skulle komma ihåg det om det nu visade sig att filmen var riktigt bra.

En timme och femtio minuter senare satt jag fortfarande där i min biofåtölj.Bra, tänkte jag, bra, men inte perfekt. Historien som berättades var ju mycket intressant, skådespelarprestationerna skickliga och regin professionell. Men det var någonting som saknades, tänkte jag, men jag kunde inte riktigt säga vad. Kanske var det lite tunt, det som visades, men det kan ju å andra sidan bero på att det var precis det jag tänkte på innan den började - "måtte det nu inte vara för tunt". Men så himla tunt var det nog inte, trots allt. Ändå var det någonting som inte klaffade. Som när ett flygplan gör en dålig och snedlutande landning, men ändå lyckas ta sig ned med alla hjulen i marken och bromsa in lugnt för en säker intaxning. Så jag skulle nog ge filmen en fyra minus i betyg av fem möjliga. Men, som sagt tidigare, jag skulle kanske ha haft en annan uppfattning om jag hade läst boken.


Frågor och svar

5 frågor från Niklas Fridh

1. Jag undrar om det finns något värde i de svenska första upplagorna? (Varsel, Carrie?)

- Nja, egentligen handlar det mer om personligt värde än något rent ekonomiskt värde när det gäller svenska Kingböcker. Det är ju naturligtvis bra mycket coolare att ha en inbunden förstautgåva av t.ex VARSEL än en skruttig pocket på KNACKARNA, men några stora pengar är de förmodligen inte värda. Det går säkert att kolla på något antikvariat eller liknande om man verkligen vill veta. [Anders]


2. Vilka svenska Kingvarianter är sällsyntast? (Askil-Kärnekulls Sommardåd & Vinterverk?)

- Allra sällsyntast borde den absoluta första utgåvan av CARRIE vara – den lilla gula pocketen som vi pratat om tidigare. Vad jag vet så äger tre Följeslagare den (dock inte undertecknad) och det är ju rätt häftigt. De tidiga böckerna med Askil-Kärnekull som förlag är nog rätt sällsynta. Annars är ju Wahlströms VARULVENS ÅR ett hett objekt, det har vi ju sett i annonserna i Butiken - den boken verkade komma och försvinna på en vecka! [Anders]

3. Vilka Kingböcker är helt slut på förlagen? (Varulvens År)

- De flesta av de tidiga inbundna böckerna är ju inte så vanliga i affärerna längre, men de flesta finns kvar i pocket. Wahlströms två Kingböcker (VARULVENS ÅR och DÖDSBÄDDEN) verkar ha försvunnit från marknaden. För en mer nogrann lista så får du nog vända dig till din lokala bokhandlare. [Anders]

4. Vilka Kingfilmer kan man få tag i med svensk text? (Maximum Overdrive?)

- Om du nöjer dig med att hyra dom borde alla som getts ut i Sverige gå att få tag på (med undantag för CREEPSHOW som dragits in), i en välsorterad videobutik. De äldre kan dock vara lite svåra att lokalisera. Om du vill köpa dom blir det svårare. Alla finns nog inte att köpa. Mitt råd är att du kollar Melody Lines hemsida, tyvärr så har jag inte deras senaste katalog kvar men jag tror adressen är (http://www.melodyline.se) eventuellt .com eller liknande. Om nån kan hjälpa dig få tag på filmerna så är det dom. Vilka filmer som finns i Sverige kan du se på Följeslagarnas hemsida (klicka på "böcker/filmer). [Lilja]

- Jag har sett köpvideovarianter av de flesta Kingfilmerna, så om du kollar med din videobutik så bör de kunna ta hem det som finns. Warner släppte ju nu till Halloween alla deras Kingfilmer på nytt på video, till ganska bra priser dessutom. Warner står bakom TV-serierna DET, KNACKARNA, PESTENS TID och THE SHINING, samt filmatiseringarna av ’SALEM’S LOT, CARRIE och THE SHINING. [Anders]

5. Finns serievarianten av Golden Years till försäljning? (i USA?)

- Om du med serievarianten menar den med ett alternativt slut så finns den inte. Den visades endas på TV. När serien sedan skulle gå på export (både som videofilm och TV serie) var det med det "nya" slut som de gjort. Den varianten med det "nya" slutet har visats av SVT två gånger. Själv lyckades jag efter mycket letande få tag på det sista avsnittet (det är endast det sista avsnittet som är annorlunda) genom en som spelat in det från när det gick på TV i USA. Tänk dock på att i USA har dom ett annat TV system (NTSC) än vi (PAL) har och om du inte har en video som klarar att spela upp band från USA måste dessa konverteras (vilket kostar runt 300 kronor). [Lilja]


Butiken

Annonsera i Butiken! Det kostar inget, men det måste handla om King! Din annons publiceras vid tre tillfällen, och blir den inaktuell under tiden så måste ni höra av er.

Säljes

- Magnus Lange
1. Följande böcker för 100 kr/st:
* Ondskans väsen (Prime Evil), Kartonnage, ISBN 91-582-1714-2, Kinghistoria: Nattflygaren (The Night Flier)
* Svarta Syner (Night Visions 5), Inbunden, ISBN 91-32-31591-0, Kinghistorier: Dubbelgångarna (The Reploids), Dojan (Sneakers), Hängiven Tillägnan (Dedication)
* I Nöd och Lust (I shudder at your touch), Inbunden, ISBN 91-32-31671-2, Kinghistoria: Becka Paulsons Uppenbarelser (The Revelations of Becka Paulson)
2. My Pretty Pony, Den röda varianten. Finnes endast i 15000 ex. Kan beskådas på Anders sida - http://come.to/gallery, minst 600 riksdaler.
3. Rose Madder på kassett, 400 kr eller byte mot annan kassettbok.

Köpes

- Dan Linder
* Dödsbädden, inbunden. Nämn ett lämpligt pris.


Efterord

Då var det åter igen dags att tacka för oss. Nästa vecka skulle ni få en recension av den andra King boken på svenska för i år, NATTMARROR OCH DRÖMLANDSKAP... men även denna bok verkar ha blivit försenad. I stället kommer ni att få höra berättelsen om en liten småstad i norra USA, en stad som inte många har besökt i verkligheten men desto fler har läst om, nämligen Derry. Givetvis kommer vi att ta upp några av de böcker som utspelar sig i Derry, samt de figurer som lurat där... Till dess, läs mycket!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna - http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Never Flinch: Omslag och utdrag
Cujo nysläpps i pocket 2025
Nästa bok: Never Flinch
Salem's Lot är här!
Chuck kommer först nästa sommar - kanske

SENASTE RECENSIONERNA

Salem's Lot
Shine On: The Forgotten Shining Location
Så du vill ha det mörkare
Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Salem's Lot
Film. Långfilm som hade premiär på MAX 3/10 2024. Läs vår recension
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
Bok. Samling med 12 noveller, släpptes 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning. Läs vår recension
Gwendytrilogin
Bok. Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpptes enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
Kommande:
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins. Amerikansk premiär 21/2 2025.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025-02-21
Never Fllnch
- Kommande roman. Släpps 27 maj 2025 i USA
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan. Visades på Toronto International Film Festival 6/9 2024 kommer att ha sin breda premiär i USA sommaren 2025.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Long Walk
- Långfilm i regi av Francis Lawrence. Spelas in just nu för eventuell premiär 2025.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Institute
- Tv-serie. Under inspelning just nu med eventuell premiär 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt