UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #230 – 071002

Förord

Hej och välkommen till ett speciellt utskick. Efter åtta år och 230 utskick har vi äntligen passerat den "magiska gränsen" 1000 medlemmar! Mycket skojigt. Dessvärre har vi inte något speciellt att bjuda på för att fira detta. Det har varit lite nyhetstorka på sistone, men vi bjuder på det vi har hittat samt ger er en liten överblick om vad som är att vänta från King de närmaste månaderna och lite in i nästa år.

Tack till ni nya medlemmar som har hittat till Följeslagarna, och varmt välkomna!

Tusentals hälsningar - Anders & Lilja
Medlemsantal: 1013


Nyheter

* Den 21/9 fyllde King 60 år. Några dagar senare kommenterade han födelsedagen på sin hemsida:

To Everyone,

Although I am trying to make the best of it, turning 60 is a bit of a bummer. Nevertheless, so many people who visit the web site have cheered me up with their greetings and good wishes. Not to mention all the people who contributed checks to The Haven Foundation to mark my passage into the golden city of Geezerdom! Thank you all! And now, please, can't we just forget the whole thing? From now on, I am going backwards. Next year I will be 59 and by 2017, I will be 50 again.

Love and best wishes to all you Constant Readers out there,

Steve King

* En fräsch dubbeldiscutgåva av CREEPSHOW släpps i England den 22/10. Utgåvan har en ny widescreentransfer och helt nytt 5.1-ljud. Bland extramaterialet finns ett kommentarspår med George Romero (regi) och Tom Savini (specialeffekter) modererat av producenten Michael Felsher, "Just Desserts: The Making of Creepshow" - 90 minuter lång dokumentär i sju delar som går igenom allting i filmen med både tittar bakom kulisserna och bloopers, 12-15 minuter bortklippta scener, "Tom Savini's behind the scenes footage" - ca 30 minuter tittar bakom kulisserna, biotrailer och bilder.

* 7/11 släpps den inbundna utgåvan av THE DARK TOWER: THE GUNSLINGER BORN. Boken blir på 240 sidor och bland extramaterialet finns ett omslagsgalleri, kartor och skisser.

* Robin Furth berättar i en intervju en hel del om nästa stora kapitel i THE DARK TOWER: THE LONG ROAD HOME:
http://forum.newsarama.com/showthread.php?t=128765

Här finns de två första officiella skisserna ur den:
http://www.liljas-library.com/img/other/dtcomic_v2_1.jpg
http://www.liljas-library.com/img/other/dtcomic_v2_2.jpg

* En tidig recension av THE MIST har kommit upp på nätet. Den är ganska avslöjande så de som inte har läst novellen eller spontant känner att de inte vill veta något om filmen ska inte läsa den. Den är dock en positiv recension:
http://www.aintitcool.com/node/34092

Affischen till filmen ser ut enligt följande:
http://www.liljas-library.com/img/other/mist_poster.jpg

* King har skrivit en essä om noveller för New York Times. Essän "What Ails the Short Story" kan läsas på New York Times hemsida:
http://www.nytimes.com/2007/09/30/books/review/King2-t.html?_r=2&oref=slogin&oref=slogin

* Filmatiseringen av THE TALISMAN, som under många år hattat fram och tillbaka, har återigen kört in i en återvändsgränd och skjutits upp. Det det handlade om sist var en sextimmarsminiserie för TNT som var tänkt att visas sommaren 2008. Nu blir det inte så då den bedömts bli för dyr att göra. Huruvida detta är spiken i kistan för gott för THE TALISMAN återstår att se, men det ser inte ljust ut...


Kommande från Stephen King

Trots att det varit lite tunt med nyheter från King den senaste tiden är det faktiskt en hel del på gång. Vi tänkte därför att det var dags att sätta ihop en liten lista på vad ni har att se fram emot under den närmsta tiden. Skriv ut och spara!

CREEPSHOW

Vad? Engelsk 2xDVD
Engelskt släppdatum: 22/10

- Fräsch dubbeldiscutgåva med ny widescreentransfer och 5.1-ljud, samt rejält med extramaterial där en 90-minuter lång dokumentär dominerar. Även bortklippta scener och bakom kulisserna-material.

1408

Vad? Biofilm
Svensk premiär: 26/10

- Mikael Håfströms filmatisering av Kings novell med samma namn. Fick goda recensioner vid USA-premiär tidigare i år. Region 1-DVD:n släpptes i början av oktober, en 2xDVD med en directors cut och allt möjligt extramaterial.

STEPHEN KING IS RICHARD BACHMAN

Vad? Referensbok
Internationellt släppdatum: 31/10

- Michael Collings bok om de böcker King släppt under namnet Richard Bachman. Denna bok har funnits tidigare men nu uppdaterats. Tyvärr släpptes BLAZE för sent för att hinna komma med.

THE DARK TOWER: THE GUNSLINGER BORN

Vad? Inbunden bok, serier
Internationellt släppdatum: 7/11

- Den samlade volymen av de sju numren av Marvels serieadaption "The Gunslinger Born". 240 sidor tjock. Huruvida boken innehåller allt extramaterial från de enskilda tidningarna (essäer, skisser etc) är idag okänt, men visst unikt material, som ett omslagsgalleri har annonserats.

THE MIST

Vad? Biofilm
Internationell premiär: 21/11
Svensk premiär: Okänd

- Frank Darabonts efterläntade filmatisering av en av Kings mest klassiska noveller. Stor hype på förhand, och i november är det upp till bevis. Svensk premiär är okänd just nu.

CREEPSHOW 3

Vad? DVD
Svenskt släppdatum: 21/11

- Den tredje CREEPSHOW-filmen. Har dock ingenting med King att göra förutom namnet. Släpps i Sverige av Njutafilms.

DUMA KEY

Vad? Inbunden bok, roman
Amerikanskt släppdatum: 22/1 -08

- Kings första "Florida-roman", om en man som upptäcker en oerhörd talang för att måla tavlor i samband med en olycksalig olycka där han förlorar en arm. Han startar sitt liv på nytt i Duma Key, Florida, men snart blir motiven på hans tavlor farliga då han hamnar i ett gammalt mysterium om två försvunna tvillingflickor.

THE DARK TOWER: THE LONG ROAD HOME #1

Vad? Serietidning
Internationellt släppdatum: Februari -08

- Första numret (av fem) i nästa kapitel i den tecknade adaptionen av THE DARK TOWER, nu med hittills oberättade historier.

THE GINGERBREAD GIRL

Vad? Ljudbok
Internationellt släppdatum: 6/5-08

- En ljudboksvariant av Kings kortnovell som tidigare endast publicerats i tidningen Esquire. Novellen recenserades i #227: http://foljeslagarna.com/recension.php?id=112

BLAZE

Vad? Inbunden bok, roman
Svenskt släppdatum: 11/6 -08

- Gammal 70-talsbok av King som hamnade i byrålådan, men som nu fräschats till och släpps under pseudonymen Richard Bachman. Handlar om en efterbliven småtjuv som kidnappar ett barn och blir förtjust i det. Släpptes internationellt tidigare i år, och recenserades i #227: http://foljeslagarna.com/recension.php?id=111

[Anders & Lilja]


Frågor och svar

Information från Billy:

1. Jag tänkte berätta att den nya CREEPSHOW-filmen inte är en remake utan en tredje uppföljare, den fjärde filmen i ordningen. Jag lade märke till det då jag letade upp CREEPSHOW på imdb.com och fick upp att det hade gjorts en tredje film i serien som kom ut redan föra året och att den hade samma producent som den nya CREEPSHOW-filmen har.

- Ingen av dem har dock någonting med King att göra när det gäller innehållet, utan det är bara konceptet som mjölkats vidare. Den tredje CREEPSHOW-filmen kommer för övrigt ut på DVD i Sverige via Njutafilms den 21/11. [Anders]

Fråga från Lena:

2. Sitter och funderar över en korthistoria av King som jag läste för en massa år sedan. Den ingick i en samling och handlade om sex ungdomar (tre par) som åkte till en sjö, där de simmade ut till någon sorts flotte. Då dök det upp en läskig "oljefläck" på vattenytan som plockade dem, en efter en. Vet ni vad denna novell heter och i vilken samling den ingick? Historien gjorde stort intryck på mig då jag läste den. Tyckte den var jätteläskig och tänker än idag på "fläcken" när jag simmar i någon sjö :-)

- Den heter just "Flotten" och är med i DEN FÖRSKRÄCKLIGA APAN. Finns för övrigt även filmad i del två i serien CREEPSHOW som nämndes här ovan. [Anders]

3. Fråga från Marcus:

Såg någonstans att THE DARK TOWER ska bli film. Stämmer det?

- Vad som stämmer är att King inte är helt negativ till idén och har givit producenterna till "Lost" en möjlighet att komma med något sorts förslag eller utkast. Men en filmad variant ligger långt, långt fram i tiden om det någonsin blir av. [Anders]


Efterord

Slut för denna gång. Nästa gång blir det en titt på biofilmen 1408 bland annat. Vi ses då!

http://www.foljeslagarna.com
http://www.liljas-library.com
http://www.stephenking.com
http://www.dvdkritik.se

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Recension: The Boogeyman
Nya filmer från ingenstans
Holly behåller originalomslaget i Sverige
Holly släpps i Sverige 5/9
Filmåret 2023 - flipp eller flopp?

SENASTE RECENSIONERNA

The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider
Mr. Mercedes - Säsong 3
Doctor Sleep

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Mr. Harrigan's Phone
Film. Med Donald Sutherland och Jaeden Martell. Finns på Netflix. Läs vår recension
Fairy Tale/En saga
Bok. Hösten 2022:s Stephen King-roman. Ute nu! Läs vår recension
Eldfödd
Film. Biofilm, premiär 13/5. Läs vår recension
Billy Summers
Bok. 2021-romanen. Läs vår recension
Kommande:
Holly
- Roman, släpps på engelska och i svensk översättning i september 2023
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
Okänd titel (Talisman 3)
- Tredje och sista delen i The Talisman-trilogin, skrivs tillsammans med Peter Straub.
• Format: Bok
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt
Rose Madder
• Format: Film
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt