UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #232 – 071203

Förord

Hej och välkomna till årets sista vanliga utskick från Följeslagarna! Detta är ett mycket recensionstätt utskick med två nya noveller och en ny bok under luppen. Helst skulle vi vilja ha slängt med en recension av THE MIST också, men den får vänta ett par månader…

Vi vill passa på att tacka för det gångna året och speciellt för de generösa donationer vi fick efter önskemålet i förra utskicket. Stort, stort tack för dem. Om du känner att du vill vara med och donera en liten slant för att bevara Följeslagarnas framtid så skicka ett mail till anders@foljeslagarna.com för detaljer. Se även erbjudandet lite längre ned i utskicket.

Även om det är lite tidigt så får vi väl alla fall säga…

…god jul och gott nytt år! - Anders & Lilja
Medlemsantal: 1032


Nyheter

* THE MIST hade världspremiär den 21/11 och har snabbt etablerat som en av de bästa Kingfilmerna någonsin. Vi kan kanske gemensamt säga att det ÄR den bästa, med ett ofattbart bra slut.

Noble Entertainment hälsar att de köpt rättigheterna till filmen och att svensk premiär är att vänta fram emot mars-april 2008. Det är långt dit men väntan kommer att vara värd det.

Här är några bilder från röda mattan i New York:
http://stephenking.com/the_mist/

Här finns en lång presskonferens som sändes via nätet att lyssna på:
http://www.shocktillyoudrop.com/news/topnews.php?id=3546

(OBS! I presskonferensen finns en rejäl spoiler när en klantig journalist ställer en klumpig fråga...)

Här är lite rörliga bilder från presskonferensen:
http://tinyurl.com/2gw3q6

* DUMA KEY kommer att bli ungefär 611 sidor lång, med en kort "Eftertanke" av King. Ljudboken kommer att läsas av John Slattery. Den tyska översättningen har fått namnet "Wahn", som betyder "Illusion".

Tyska omslaget:
http://www.liljas-library.com/img/other/german_duma.jpg

Ljudboksomslaget:
http://www.liljas-library.com/img/other/duma_audio.jpg

Engelska omslaget:
http://www.liljas-library.com/img/other/dumakey_uk.jpg

Här finns en mycket kort video med King där han berättar väldigt flyktigt om ursprungsidén till romanen:
http://tinyurl.com/29z9kr

* Kings röst kommer att finnas med i George A Romeros nya "Diary of the dead". King spelar en nyhetsuppläsare.

* THE COLORADO KID kan bli en tv-serie. I alla fall ska den kommande serien "Sanctuary" på ABC vara löst baserad på Kings kortroman.

En annan serie att hålla ögonen öppna efter är "Night Shapes" som kommer att innehålla en adaption av Kings "Mrs Todd's Shortcut". Preliminärt sänds serien 2009.

* Här är en färsk intervju med King som är intressant och bra. Den fokuserar en hel del kring politik men det kommer även fram massvis av information om Kings musikalprojekt GHOST BROTHERS OF DARKLAND COUNTY tillsammans med John Mellencamp, som nu ser ut att få premiär nästa sommar:
http://www.time.com/time/arts/article/0,8599,1687229,00.html

Och här är en annan, mycket lång intervju, som i själva verket är en avskrift av tv-programmet "Nightline" där King medverkade nyss. Mycket bra läsning!
http://abcnews.go.com/Nightline/Story?id=3872705&page=1

Och om du är ännu mer lässugen har en 24 år gammal opublicerad intervju dykt upp på nätet:
http://www.denofgeek.com/comics/5950/exclusive_the_lost_stephen_king_interview_part_1.html

* I mars nästa år fortsätter THE DARK TOWER i tecknat format med "story arc:en" THE LONG ROAD HOME. Så här ser första omslaget ut:
http://www.liljas-library.com/img/other/longroad1.jpg


Erbjudande: THE STAND-DVD:n till specialpris!

En tidig jultomte kom med ett paket från Paramount innehållande fem stycken inplastade THE STAND DVD:er. Dessa skriker efter nya ägare och därför erbjuder vi dem till Följeslagarnas medlemmar till vrakpriset 100 kr + frakt. Pengarna går direkt in ”donationsfonden”.
Är du intresserad av detta erbjudande så hör av dig snabbt som attan till anders@foljeslagarna.com för vidare detaljer. Kom ihåg att det bara är fem stycken vi har så det är först till kvarn som gäller!


Recension av ”Mute”

”Mute” är Kings senaste novell som debuterat i herrtidningen Playboy. Den handlar om två bikter från en och samma man. Två historier berättas parallellt - som ramhistoria mannens bikt hos en präst och inuti mannens bikt till en dövstum liftare han plockat upp. Upprörd av en nylig incident i sitt privatliv väljer mannen att plocka upp liftaren. Genom att kommunicera via block och papper frågar han hur långt liftaren ska men han ger bara ett flyktigt svar tillbaka och verkar sedan dåsa till mot passagerarplatsens fönsterruta.
Av någon anledning väljer mannen att lätta sitt hjärta trots att liftaren inte kan höra vad han säger. Han berättar om hur hans fru lämnat honom efter 26 år för en annan man hon haft ett förhållande med i två år. Han berättar hur hon försnillat pengar från sin arbetsplats och han berättar hur arg och besviken på henne han blev, nästan så han skulle kunna döda henne.

När ramhistorien når sitt slut får vi veta att något fruktansvärt har hänt och det är därför mannen vänt sig till en präst för att berätta sin historia och bikta sig.

Det här är en novell på Kings specialområde: folk som berättar historier. Han är, som jag konstaterat många gånger tidigare, otroligt skicklig på att skriva om folk som berättar saker. "Mute" framstår av olika skäl som en blandning mellan "Riding the bullet" och "LT's theory of pets". Novellen är väldigt lätt att sugas in i, men dessvärre tycker jag att historiens final är lite tam, möjligen lite oklar. Ett vanligt problem med Kings senare noveller. Men trots det är den värd tre ganska starka Följeslagare av fem möjliga. [Anders]

”Mute” handlar om Monette som i en bikt berättar om en liftare han plockat upp. Liftaren visar sig vara den perfekta lyssnaren då han är dövstum och då alltså inte kan avbryta Monette i hans redogörelse över hur hans fru bedragit honom, förskingrat pengar och nu också lämnat honom. Monette bryr sig heller inte om att liftaren inte hör vad han säger, han tycker bara att det är skönt att få lätta sitt hjärta. Tyvärr är inte liftaren den Monette tror, i själva verket är han någon helt annan.

”Mute” är lite ovanlig då man, enligt mig, måste se de illustrationer som finns med för att till 100% förstå historien. Naturligtvis är det en tolkningsfråga men väger man in illustrationerna tycker jag att det bara finns en förklaring som är rimlig...
Jag gillar ”Mute” och tycker att den är väldigt välskriven. Man fastnar i den direkt och då den är så pass kort att man kan läsa den i en enda sittning är detta perfekt. Betyget blir bra. Jag ger den 4 Följeslagare av 5 möjliga. [Lilja]


Recension av ”Ayana”

”Ayana” är en mjuk och lågmäld historia om ett mirakel som hände för rätt länge sedan. Historiens berättare är nu gammal och även om han fått rådet att inte berätta om vad han varit med om är det just det han nu gör.

Novellen handlar om berättarens fader som just när han är på väg att gå bort i cancer helas på ett mirakulöst sätt av en ung flicka vid namn Ayana. Ayana rör även vid vår berättare som i och med det dras in i det mirakel han nu berättar om.
Det här är en historia om att ge och ta och när jag läste den fick jag en liknande känsla som när jag läste ”The Woman in the Room” och även vissa delar av THE GREEN MILE. Det är ju ingen hemlighet att Kings mor dog av cancer och det har naturligtvis påverkat honom. Det är dock skönt att se att han kan använda den känslan till något gott.

”Ayana” är inte mer än 15 sidor lång så den går fort att läsa och det är bara att konstatera att det är en känslomässig historia med mycket hjärta. Jag gillar den och ger den därför 4 Följeslagare av 5 möjliga. [Lilja]

Precis som aktuella ”Mute” så är även ”Ayana” en historia som berättas av någon i historien, något som allt mer och mer blir Kings vanligaste sätt att skriva på. Och det är även, precis som i miniboken THE COLORADO KID häromåret, en äldre person som berättar historien (precis som även i THE GREEN MILE som Lilja nämnde). Det gör att tonen blir väldigt speciell, och Kings förmåga att sätta sig in i olika personers sätt att utrycka sig – oavsett kön, nationalitet eller generation – och formulera det med vackert språk gör sig påmind under historiens gång. Bland annat kan man hitta följande, poetiskt otrevliga mening som snabbt blivit en av mina favoriter från King: ”His breath was black with the perfume of decomposition.” Vackert och läskigt på samma gång.

Det är väl ungefär det positiva jag kan säga om novellen. På senare tid har jag haft allt svårare att uppskatta Kings kortare verk. De har antingen känts för korta eller som en upprepning av ett tidigare använt tema, och den här är väl närmare den andra kategorin. Möjligen förändras min åsikt vid upprepade läsningar, men det första intrycket får ”Ayana” att landa på betyget godkänt. 3 Följeslagare av 5 möjliga. [Anders]


Recension av THE DARK TOWER: THE GUNSLINGER BORN

För ungefär ett år och en månad sedan fick jag se sidor ur de första 2-3 numren av vad som skulle bli succéserien THE DARK TOWER: THE GUNSLINGER BORN, det lyckade samarbetet mellan Marvel och Stephen King. Jag och Lilja var i London för att följa Stephen King under hans lilla turné för LISEY’S STORY och på en förlagsfest träffade vi Robin Furth som är den drivande motorn i det här projektet.

I ett par hemliga DHL-kuvert hade hon både färdiga sidor och skisser som jag slukade med stor iver. Det var en otrolig mäktig känsla att titta på bilderna, som då inte hade någon text, och se hur bra projektet skulle bli.

Det dröjde ända fram till i våras någon gång innan det första numret kom ut och succén var ett faktum. Den första ”story arc:en” spred sig över sju nummer och återberättade, i komprimerad form, WIZARD AND GLASS + historien om hur den unge Roland blev en revolverman i THE GUNSLINGER. Nu finns de sju tidningarna samlade i en inbunden volym.

Det är ju så här man ska läsa serien. Serietidningarna kändes en smula snuttifierade, men här kan man – om man så önskar – läsa hela historien i ett svep. Personligen ser jag serietidningarna mer som samlarobjekt och de gånger jag kommer att återvända till historien för att läsa den kommer det vara boken jag plockar fram. Den känns lite mer rejäl och är mycket tjusig till sitt utförande med fin papperskvalitet.

Vi har skrivit väldigt mycket om den här serien under året och det finns väl ingen anledning att egentligen upprepa så mycket. Det är en fin adaption både till text och bild, med det lilla undantaget att Jae Lee tecknar sina figurer så himla sammanbitna. Skulle inte skada om de öppnade munnen när de har repliker…

Att läsa om serien i sin helhet är en större upplevelse än vad jag hade förväntat mig. Jag upptäcker eller återupptäcker passager och förbluffas av den goda kvaliteten. Robin har gjort ett hästjobb när hon stympat upp WIZARD AND GLASS, Peter Davids text är väldigt ”King-ig”, Jae Lees teckningar nästan perfekta och Richard Isanoves färgläggning mästerlig. Jag kan då och då tycka att bilderna är lite väl ”svävande”, att det inte skulle skada med lite mer detaljer i bakgrunderna.

Boken innehåller som bonus ett nytt förord av Marvelbossen Ralph Machcio och alla omslagsvarianter som kom ut. Den innehåller dock inte det essä- och artikelmaterial som fanns i tidningarna, så vill man ha serien helt komplett får man köpa både tidningarna och den inbundna volymen.

Jag är mycket spänd inför framtiden nu när serien ger sig in på områden vi inte läst om i Kings böcker. Det ska bli otroligt kul att ta del av helt nya historier i den här rika världen. Betyget blir självklart det högsta tänkbara: 5 Följeslagare av 5 möjliga. [Anders]

Precis som Anders säger finns det inte mycket att tillägga när det gäller THE GUNSLINGER BORN. Själva historien har vi recenserat under året och den är densamma här i den inbundna. Personligen gillar jag dock de enskilda numren bättre. Dels för att det var lite så de var tänkta att läsas. De cliffhangers som nu finns med faller rätt platt när man bara kan vända på sidan och fortsätta läsa.

Dessutom saknar jag hela historiebiten. Jag hoppas dock på att dessa kommer i en separat utgåva. Det vore toppen.

Betyget blir dock bra. 4 Följeslagare av 5 möjliga. [Lilja]


Efterord

I nästa utskick har vi kommit in i 2008 och då är det dags för den traditionsenliga sammanfattningen av året som gått. Vad minns ni av 2007 egentligen, och hur stod det Kingåret sig mot tidigare? Det får vi veta om en månad. Ha det fint till dess!

http://www.foljeslagarna.com
http://www.liljas-library.com
http://www.stephenking.com
http://www.dvdkritik.se

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker
You Like It Darker officiellt annonserad
Kan två annonseringar vara på gång?
Recension: Jurtjyrkogården: Blodslinjer

SENASTE RECENSIONERNA

Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släppts i september 2023. Läs vår recension.
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Kommande:
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
You Like It Darker
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025