UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #234 – 080203

Förord

Hejsan och mycket välkomna till årets andra utskick där vi har det stora nöjet att titta närmare på Stephen Kings nya roman DUMA KEY. En tjock bok satt i Floridamiljö där ett gammalt mysterium på udden Duma Key gör sig påmint genom tavlor av en enarmad konstnär… Vad vi tycker om boken kan ni läsa i detta utskick.

I övrigt är det dags att börja ladda inför nästa del i serieadaptionen av THE DARK TOWER. Ni finner mer information om hur ni kan köpa tidningarna och dessutom ett litet smakprov lite längre ned i utskicket.

Och ni kommer inte undan ny information om kommande King-böcker i Sverige, ännu en ny roman och spännande innehåll på den amerikanska THE MIST-DVD:n. Fullmatat alltså!

Trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 1034


Nyheter

* Bra Böcker har meddelat att de köpt in DUMA KEY, och har dessutom fastställt titlarna på de tre sista DET MÖRKA TORNET-böckerna. Det betyder att de närmaste två åren preliminärt ser ut så här med svenska ögon:

BLAZE - juni 2008
DET MÖRKA TORNET 5: VARGARNA I CALLA - september 2008
DUMA KEY - sommaren 2009
DET MÖRKA TORNET 6: SUSANNAHS SÅNG - september 2009
DET MÖRKA TORNET 7: DET MÖRKA TORNET - september 2010

Så här ser det svenska omslaget till BLAZE ut:
http://shop2.kulturbutik.se/bookimgbr/normal/9789170027055.jpg

* King har medverkat en del i media på sistone i samband med släppet av DUMA KEY och han har redan börjat prata lite lätt om nästa roman. En kommentar på hans egen hemsida avslutades med "Stay tuned, and keep checking this site for new material. It's coming...".

I en intervju med USA Today bekräftade han att han jobbar med en ny bok men inte ville prata om den av vidskepliga skäl. Dock avslöjade han för Bangor Daily News att boken utspelar sig i västra Maine - "So tell folks they can enjoy a short vacation in warm weather [DUMA KEY], then I’m coming back home", och i Time Magazine förklarade han att boken blir mycket lång - "I'll be killing a lot of trees if it gets done."

* Nästa bok blir dock novellsamlingen som tidigare haft arbetsnamnet POCKET ROCKETS men som i Time-intervjun nu kallades för smått märkliga UNNATURAL ACTS OF INTERCOURSE, senare i USA Today förlängt till UNNATURAL ACTS OF HUMAN INTERCOURSE. Kings moderator förklarar att titeln är en av många som diskuteras. I USA Today sa King att han och förläggaren inte kunde enas om titeln. Förläggaren menar att boken blir svårsåld om de väljer Kings förslag.

* Det har också bekräftats att King ska ha med en ny novell i bok-magasinet McSweeney’s nästa utgåva som ska komma under första hälften av 2008. Mer detaljer än så finns inte i dagsläget.

* Den 25/3 släpps THE MIST på DVD i USA, där man i dubbeldisken ”collector's edition” kan välja att se filmen i svartvitt så som Darabont först ville göra filmen. Darabonts introduktion till den svartvita versionen finns redan att se på nätet:
http://www.youtube.com/watch?v=-64pR2ARecY

Det övriga bonusmaterialet blir:
• Audio commentary by writer/director Frank Darabont
• Eight deleted scenes with optional commentary
• A Conversation With Stephen King and Frank Darabont featurette
• When Darkness Came: The Making of THE MIST featurette
• Taming the Beast: Shooting Scene 35 featurette
• Monsters Among Us: A Look at the Creature FX featurette
• The Horror of It All: The Visual FX of THE MIST featurette
• Drew Struzan: Appreciation of an Artist featurette

* King kommer tillsammans med sin fru Tabitha och yngsta sonen Owen att framträda under namnet “The three Kings” i Washington, D.C. den 4/4. De tre ska läsa ur sina verk och signera böcker.

* Nästa månad drar THE DARK TOWER: THE LONG ROAD HOME igång och Kings officiella sida bjuder på lite smakprov:
http://stephenking.com/assets/dt_lrh_art/

Lite längre ned i detta utskick finns information om hur ni kan köpa tidningarna.


Recension av DUMA KEY

DUMA KEY handlar om Edgar Freemantle, en byggmästare som sadlar om och blir hobbymålare efter en olycka som kostar honom ena armen och även påverkar hans minne. Frun tar ut skilsmässa, Edgar flyttar från Minnesota till Florida och där träffar han Jerome Wireman, Elizabeth Eastlake och Jack Cantori.

Tillsammans upplever de hur Edgars artistiska ådra utvecklas i en takt som ingen kunnat ana, eller? Duma Key visar sig nämligen vara en speciell plats för just målare, något som Elizabeth skulle kunna berätta mer om…

Edgar själv upptäcker snart att hans tavlor inte är vilka tavlor som helst. Det visar sig nämligen att han, genom att måla, kan förändra framtiden… både på gott och ont.

Jag får lite samma känslor av DUMA KEY som jag fick av BAG OF BONES. Vilket kanske inte är så konstigt då även DUMA KEY innehåller en hel del spöken. Jag upptäckte också att det var väldigt lätt att fastna i boken, både när man läste den och lyssnade på ljudboken (jo, jag gjorde faktiskt båda). Ljudboken läses av John Slattery som bland annat kan ses som Gabbys man Viktor Lang i ”Desperate Housewives”.

Förutom en stark historia och Kings utmärkta förmåga att berätta en historia tycker jag också att han här lyckats extremt bra när det gäller skapandet av karaktärerna i boken. Speciellt Edgar och Wireman som man genast fastnar för.

Betyget blir bra, fyra Följeslagare av fem möjliga. Omslaget får dock en stark femma då det faktiskt är ett av de snyggast som gjorts till en King-bok… [Lilja]

När King sommaren 2006 publicerade novellen ”Memory” så tyckte jag direkt att det kändes som en potentiell roman gått förlorad till en kort novell. Strax därpå kom det fram att ”Memory” i själva verket var en bearbetad version av inledningen av DUMA KEY. Alltså fick vi den där romanen i alla fall.

Kanske är det just därför som det är väldigt lätt att komma in i boken. Känns som det var väldigt länge sedan en King-roman grep ett sådant fast tag om mig på en gång som DUMA KEY gjorde. Huvudpersonen Edgar Freemantle är en sympatisk person som man direkt gillar, och han omringas av ännu fler sympatiska personer – doktor Kamen inledningsvis och Wireman en bit in i boken.

Och första hälften av boken är mycket bra. Freemantle startar upp sitt liv på nytt med allt vad det innebär av fysisk och psykisk rehabilitering, som sedermera får en extra skjuts av att hans kreativa ådra frodas och tämligen omgående blir en fantastisk konstnär.

Men under andra hälften vaggas vi in i ett mysterium som ska förklara varför Freemantle målar så bra och så speciellt som han gör. Jag ska inte säga att King direkt tappar tråden, men möjligen är det så att boken inte riktigt utvecklas så som jag hade tänkt mig det hela. Den massiva längden på drygt 600 sidor blir tydlig under några partier i boken och den kunde sannolikt ha redigerats lite hårdare. Sen är jag inte riktigt imponerad av det ”onda” i historien, men det är egentligen bara detaljer. Jag inser att min kritik framstår som hårdare än vad jag egentligen vill – det handlar alltså inte om att jag blir besviken, bara kanske inte helt nöjd.

Som vanligt är det en vansinnigt välskriven bok i samma anda som BAG OF BONES och LISEY’S STORY. En skillnad är förstås att det inte handlar om en författare men väl en konstnär. Den tydliga trenden med tecknare och konstnärer som tagit sig in i Kings storys de senaste åren (KINGDOM HOSPITAL, THE DARK TOWER, CELL, ”Stationary Bike”) får mig att undra om King nyligen fått ett eget intresse för det konstnärliga som han inte delat med sig av offentligt. Jag skulle nästan våga sätta en slant på det.

För övrigt är DUMA KEY den första romanen i jag-form sedan DOLORES CLAIBORNE. Det funkar fint, King är ju som bekant duktig på att berätta historier om folk som berättar historier, vilket det är tal om här. Även Florida-miljön fungerar, men jag har en känsla av att King får vara lite sparsmakad med Florida-historierna. Redan nu, efter blott ”The Gingerbread Girl” och DUMA KEY, känner jag mig lite mätt på miljön…

Ingen fullträff för mig, men en bra bok hur som helst. Betyget blir tre Följeslagare av fem möjliga. [Anders]


THE LONG ROAD HOME till specialpris

Vi har ett erbjudande från Seriebörsen för den nya omgången av THE DARK TOWER-serien som ni kan utnyttja. Den nya omgången heter ”The Long Road Home” och börjar i mars. Fem nummer blir det den här gången och som det ser ut kommer de återigen att släppas en gång per månad.

Som tidigare har ni flera alternativ att välja mellan beroende på hur mycket pengar ni vill lägga ut och hur snabbt ni vill ha era nummer.

Alt. 1)
Varje nummer skickas när det släpps och betalas var för sig.
58:-/nummer.
290:-/totalt

Alt. 2)
Alla 5 numren betalas i förskott men skickas var för sig när de kommer ut.
54:-/nummer
270:-/totalt

Alt. 3)
Alla 5 numren betalas i förskott och skickas tillsammans när sista delen
utkommit.
38:-/nummer
190:-/totalt

För att beställa skickar ni ett mail till Seriebörsen - kei@algonet.se - och anger vilket alternativ ni valt (nämn också att ni är Följeslagare). Ni måste dock skicka in er beställning senast den 20/2 för att vara garanterade att få era nummer i tid.


Efterord

Då lyfter vi på vintermössan och tackar för denna gång. Vi ses igen om en månad! Ha det fint och grotta ned er i DUMA KEY!

http://www.foljeslagarna.com
http://www.liljas-library.com
http://www.stephenking.com
http://www.dvdkritik.se

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok
Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2024 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025