UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #236 – 080401

Förord

Hej och varmt välkomna till ännu ett utskick från Följeslagarna. Under månaden som gått råkade vi ut för en elak hackattack där stora delar av hemsidan raderades. Det tog ungefär en vecka att återskapa det som försvunnit men nu är foljeslagarna.com hel och fin igen. Några sidor har ändrat utseende, i de flesta fall till det bättre, så man får se lite positivt på det hela även om det var rätt jobbigt där ett tag.

Nog om det – i detta utskick tittar vi närmare på det första numret i den nya ”storyarc:en” av THE DARK TOWER – THE LONG ROAD HOME, och nu har vi alltså kommit fram till helt nya historier i Kings DARK TOWER-saga. Vad vi tycker om det kan ni läsa lite längre ned.

Idag släpptes även volymen med den första ”story-arc:en” på svenska – DET MÖRKA TORNET: REVOLVERMANNENS BERÄTTELSE heter den och du har chans att vinna den genom Följeslagarna.

Våriga hälsningar - Anders & Lilja
Medlemsantal: 1050


Nyheter

* Nu är det klart att THE MIST får svensk biopremiär den 30 maj.

* Kings kommande novellsamling har bytt namn igen! Nu ska den heta JUST AFTER SUNSET (tidigare JUST PAST SUNSET). Boken släpps 11/11.

* King och hans son Joe Hill ska samarbeta med en novell till boken "He is Legend", en hyllning till Richard Matheson (som även medverkar i den). King och Hills novell heter "Throttle", en sorts variant på Mathesons "Duel". Hill säger i ett uttalande att en separat utgåva av novellen är planerad till framtiden då "He is Legend" är en mycket begränsad bok på sammanlagt 852 ex. "I'm /.../ sensitive to and sympathetic with folks who just want to read the story without going broke", säger Hill sympatiskt.

* King och John Mellencamps musikal GHOST BROTHERS OF DARKLAND COUNTY kommer att visas på Alliance Theatre, Atlanta 15/4-10/5 2009. Följande beskrivning har släppts:

"In 1957, in the tiny town of Lake Belle Reve, Mississippi, a terrible tragedy took the lives of two brothers and a beautiful young girl. During the next forty years, the events of that night became a local legend. But legend is often just another word for lie. Joe McCandless knows what really happened; he saw it all. The question is whether or not he can bring himself to tell the truth in order to save his own troubled sons, and whether the ghosts left behind by an act of violence will help him...or tear the McCandless family apart forever. Stephen King's script brings the power of suspense and Rock and Roll Hall of Famer John Mellencamp brings a gritty rock and zydeco score to this World Premiere musical that's certain to send chills up your spine.

GHOST BROTHERS OF DARKLAND COUNTY is a sultry Southern gothic mystery, with a blues-tinged guitar-driven score. It's a great story of family tension and secrets, a gripping mystery and a traditional ghost story. Since Aida, our Alliance has participated in the development of some of the most exciting and heartfelt new American musicals. Our audience has a reputation for an adventurous spirit and support for new work, embracing the excitement of developing theatre, a reputation that drew the remarkable creative team of this new musical to Atlanta."

* King kommenterade nyligen faktumet att Edgar Freemantle (DUMA KEY) har samma efternamn som Abagail Freemantle (THE STAND):

"Several astute readers have commented on Edgar's last name. The answer is yes, of course he is related to Abagail Freemantle. He is in fact her great-great-grandson. (One has to remember, however, that the Abagail Freemantle readers know existed in an alternate Stephen King universe....call in the STAND-verse.) He has no idea of his Afro-American heritage."

* King hade nyligen en läsning tillsammans med debutanten Lauren Groff i Florida. Här finns en artikel om detta:
http://www.heraldtribune.com/article/20080328/NEWS/803280336

* Aktör och vänner i Göteborg hade på långfredagen premiär av ”Ingen kärlekshistora”, en teateruppsättning fritt efter CARRIE. Uppsättningen kommer att gå fram till den 18/4. På hemsidan finns mer information, bilder och presskommentarer från premiären:
http://www.aktor.se/

Om någon Följeslagare i Göteborgstrakten går på föreställningen får ni gärna skriva en liten rapport till oss.


Recension av THE DARK TOWER: THE LONG ROAD HOME #1

Det här är oerhört spännande. Serieadaptionen av THE DARK TOWER fortsätter och med flashbacken från WIZARD AND GLASS avklarad går vi nu in på helt nya stigar. Och det är inte King som håller i pennan utan Robin Furth och Peter David. Betyder det att Kingkänslan försvinner eller håller duon fanan högt?

Frågar ni mig så säger jag att de faktiskt gör det. Efter att ha läst det första numret i ”storyarc:en” THE LONG ROAD HOME så har jag fullt förtroende för hur Furth och David kommer att utveckla THE DARK TOWER-serien i framtiden. Det känns helt rätt och vansinnigt spännande att helt plötsligt ha något nytt inom denna älskade saga att se fram emot.

Historien tar fullt naturligt vid där den förra slutade. Susan brändes på bål och i numrets andra uppslag håller Roland hennes uppbrända lik i armarna. En väldigt stark bild. Roland vänder all sin ilska mot Maerlyn’s Grapefruit – den magiska, rosaskimrande orben de kommit över – och skjuter rätt in i den. Orben går dessvärre inte i tusen bitar utan förvandlas till ett gigantiskt öga som suger sig fast i Rolands ansikte och innan den förvandlas tillbaka till sitt originalutförande plockar den med sin en del av Roland in i sig. Roland kropp och själ har separerats och inte nog med det – hans ka-tet jagas efter kalabaliken i Hambry och Alain och Cuthbert måste nu fly hals över huvud med en medvetslös Roland.

Resten av tidningen handlar om vad som händer med Sheemie. Han har gått vilse och hittar till en ”Dogan” (ett begrepp som dyker upp först i den femte boken) där han stöter på en varelse som förmodligen inte är helt fredlig… Spännande fortsättning i nästa nummer.

Jag gillar detta nummer väldigt mycket. Det blir en rejäl rivstart på den nya ”storyarc:en” och jag gillar speciellt att den ansluter till den magiska mytologin om den ”gamla” teknologin som inte har någon direkt plats i det ”nu” som skildras i historien. Den stilkrocken har alltid varit något jag gillat i THE DARK TOWER och det känns som de kommer att spinna vidare på den framöver vilket jag verkligen ser fram emot.

Jag kan inte stå emot, utan fyrar av högsta betyg igen – 5 Följeslagare av 5 möjliga. Mycket, mycket bra! [Anders]

Jag kan bara hålla med Anders. Gänget bakom THE DARK TOWER-serien har verkligen lyckats även om de nu alltså inte har en förlaga av King att falla tillbaka på.

De fortsätter som om inget hänt och ger oss här den fortsättning som King aldrig skrev. Personligen är jag mycket nöjd med att vi nu äntligen ska få veta vad som hände mellan tillbakablickarna i THE DARK TOWER 4 och THE DARK TOWER 1.

Betyget på första numret av THE LONG ROAD HOME blir mycket bra. 5 Följeslagare av 5 möjliga. [Lilja]


Kommentar till DET MÖRKA TORNET: REVOLVERMANNENS BERÄTTELSE

Det är också mycket glädjande att vi nu också fått en svensk utgåva av den inbundna versionen av GUNSLINGER BORN. På svenska heter den REVOLVERMANNENS BERÄTTELSE men är för övrigt identisk med den amerikanska utgåvan. Översättningen står Henrik Brandendorff för och jag tycker att han lyckats bra. Språket känns naturligt även om jag inte direkt är van att läsa DARK TOWER-böckerna på svenska. [Lilja]


Tävling

Nu kan du tävla om fem ex av Egmonts utgåva av DET MÖRKA TORNET: REVOLVERMANNENS BERÄTTELSE. Logga in på hemsidan och svara på en enkel fråga så har du stor chans att vinna boken.

Tävlingen pågår till och med den 10/4.


Frågor och svar

Fråga från Joakim

Hej, är det någon här som vet när fortsättningen av sviten DET MÖRKA TORNET är beräknade att släppas på svenska eller vad de sista delarna heter på engelska? Har del ett till fyra och tycker det är lite jobbigt att läsa en serie av böcker när man inte har alla tillgängliga.

- Den svenska utgivningen är planerad enligt följande:

Del 5: VARGARNA I CALLA (originaltitel: WOLVES OF THE CALLA), september 2008
Del 6: SUSANNAHS SÅNG (originaltitel: SONG OF SUSANNAH), september 2009
Del 7: DET MÖRKA TORNET (originaltitel: THE DARK TOWER), september 2010. [Anders]


Efterord

Då ses vi inte igen förrän om en månad då det kommit ytterligare ett nummer av THE DARK TOWER: THE LONG ROAD HOME. Vi tittar närmare på det då. Till dess får ni ha det så bra.

http://www.foljeslagarna.com
http://www.liljas-library.com
http://www.stephenking.com
http://www.dvdkritik.se

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025