UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #237 – 080420

Förord

Hej och välkomna till 10-årsjubileumsutskicket från Följeslagarna, lämpligt nog numrerat 237 som är ett viktigt tal i Kingvärlden, i alla fall i filmen THE SHINING…

Det här blir inget vanligt utskick, inga nyheter, inga recensioner, utan enbart en ren hyllning till de 10 år med Följeslagarna som gått. Vi har grävt i våra gamla utskick och plockat ut de väsentliga nyheterna från 1998 till 2008, med tonvikt på det som faktiskt kom ut de respektive åren. Och det är en hel del vilket artikeln ”Stephen King i sammanfattning, 1998-2008” visar här nedan.

Vi har även passat på att lista ned våra främsta minnen från dessa år samt bjudit in några av de allra tidigaste medlemmarna till en nostalgisk stund.

Det har varit 10 roliga år. När vi nu tittar tillbaka på de tidigaste utskicken så framstår de som lite naiva och småtaskigt skrivna, men poängen med Följeslagarna har alltid vara att hålla en sorts kompiston i utskicken. Ambitionen har alltid varit att förse medlemmarna med intressanta nyheter och det tycker vi att vi lyckats med.

Vi går inte in på historien om hur Följeslagarna kom till i detta jubileumsutskick. Det har vi berättat om flera gånger tidigare – kolla in utskick #200, vårt 5-årsjubileum, till exempel där historien berättas på ett detaljerat sätt.

Det finns inte så mycket mer att säga nu än tack för 10 fantastiska år! - Anders & Lilja
Medlemsantal: 1061


Stephen King i sammanfattning, 1998-2008

* 1998: Följeslagarna föds

Följeslagarnas födelseår föregicks av ett förlagsbyte för King. Det blev Simon & Schuster med etiketten Scribner som blev Kings nya hem. Den första boken att komma ut var BAG OF BONES, en bok som satte en ny ton i Kings författande. Här blev det även tydligt att bokbranschen börjat förlita sig mer på Internet som en marknadsföringskanal. Scribner satte snabbt ihop en egen Kingsida, startade en mailinglista med mera.

Sverige låg vid den här punkten ett par år efter USA och planerade att släppa tvillingromanerna DESPERATION och VÄKTARNA på den svenska marknaden, men det blev bara DESPERATION som hann komma ut. Däremot kom det hastigt och lustigt en översättning av den fem år gamla NIGHTMARES & DREAMSCAPES-samlingen från det lilla förlaget Replik. De valde att dela upp den tjocka boken i två volymer och NATTMAROR OCH DRÖMLANDSKAP – FÖRSTA BOKEN släpptes.

I filmens värld kunde man på bio se filmatiseringen av APT PUPIL och på video kom den första remaken i Kingvärlden, TRUCKS - en nyinspelning av MAXIMUM OVERDRIVE - och CHILDREN OF THE CORN V: FIELDS OF TERROR. Ingen av dessa filmer hörde till toppskiktet av Kingfilmatiseringar.

Följeslagarna inledde sin verksamhet den 20/4 med 15 medlemmar och ökade till 73 vid årets slut. Tempot var högt med ett nytt utskick varje måndag förutom under sommaren då det blev ett nytt utskick varannan vecka. När året gick mot sitt slut hade 30 utskick gått ut till medlemmarna. Ett par veckor efter starten lanserades en enkel hemsida för att informera och värva fler medlemmar. Efter fem utskick startades avdelningen ”Butiken” där medlemmarna fick sälja Kingsaker till varandra.

* 1999: Jubileum och olycka

1900-talets sista år skulle bli det stora jubileumsåret för King. Han firade 25 år som publicerad författare (räknat från CARRIE, 1974) den 6/4 genom att ha en stor fest för vänner, kändisar och branschfolk i New York. Trots att det var King som firade var det besökarna som fick en ovärderlig present. King hade tryckt upp en liten bok på sitt egna förlag Philtrum Press. Boken, som var handskriven, hette THE NEW LIEUTENANT’S RAP och var en version av novellen ”Why we’re in Vietnam” som kom ut senare i HEARTS IN ATLANTIS. Till boken kom ett fredsmärke i silver med tillhörande kedja.

Tanken var även att Kings nya roman THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON skulle komma ut samtidigt, men så blev det inte, utan den kom strax efter jubileumsdagen.

Trots jubileet skulle 1999 bara några månader senare svärtas av en händelse som förändrade King för alltid och som kom att påverka hans författande än idag.

Den 19/6 var King ute och vandrade längs en väg i närheten av hans sommarhem i Lowell, Maine. Över en kulle kom en bil som tydligt tappat kontrollen. I bilen satt Bryan Smith och fajtades med sin hund, och hann inte få kontroll på bilen innan han brakade in i King. Kings skador blev allvarliga: brutet högerben (på flera ställen), höger höftled skadad, skadat bäcken, brutna revben, en kollapsad lunga, skadade revben och lindriga skärsår i huvudet. Det krävdes omedelbara operationer de efterföljande dagarna varav operationen den 20/6 räddade Kings liv. Därefter stannade King kvar på sjukhuset till den 9/7 då han äntligen kunde åka hem.

Under rehabiliteringen såg sig King oförmögen att skriva (mestadels till följd av medicineringen som gjorde honom trött och energilös) och i ett svagt ögonblick undrade han om han någonsin skulle kunna skriva igen, men när den värsta depressionen lagt sig kom King tillbaka med nya friska krafter. Han passade på att köpa Bryan Smiths bil för att den inte skulle hamna på eBay, inte för att slå sönder den med en slägga som ett rykte sa.

Trots detta var 1999 ett bra år för King. Han släppte den mycket personliga romanen/novellsamlingen HEARTS IN ATLANTIS med fem sammanhörande historier i olika längder, en rik bok som innehöll en viktig beståndsdel i THE DARK TOWER-sagan (”Low men in yellow coats”) och en riktigt varmhjärtad historia om studenter under det rådande Vietnamkriget (”Hearts in Atlantis”). Vidare såg King till att hans kontroversiella Bachman-roman RAGE försvann från marknaden genom att splitta upp samlingsvolymen THE BACHMAN BOOKS och låta alla romaner utom RAGE bli separata pocketböcker. Mot slutet av året kom ljudbokssamlingen BLOOD & SMOKE där King själv hade läst in de tre novellerna i boken.

1999 var det ett stort tv-projekt som gällde. King hade skrivit ett originalmanus till en miniserie som visades i början av året. Manuset släpptes också som en separat bok i anslutning till att serien visades i USA.

På de amerikanska filmdukarna kunde man både se THE GREEN MILE och CARRIE-uppföljaren THE RAGE: CARRIE 2. I Sverige fick vi nöja oss med två videosläpp – STORM OF THE CENTURY och THE NIGHT FLIER, medan man i bokhandeln kunde hitta NATTMAROR OCH DRÖMLANDSKAP – ANDRA BOKEN, BENRANGEL samt den mycket försenade VÄKTARNA.

Följeslagarna gick från 73 till 310 medlemmar under året och lanserade i juli en ny och mer rejäl hemsida där köp-byt-sälj-avdelningen ”Butiken” fick sin slutgiltiga plats efter att ha gått i vartannat utskick tidigare. Ett ambitiöst projekt med ”genomgångar” av Kings samtliga böcker en för en inleddes med den obskyra PEOPLE, PLACES AND THINGS som King skrev som tonåring. Mot slutet av året hölls den första novelltävlingen där medlemmarna fick skriva egna noveller baserade på något Kingrelaterat.

* 2000: Det elektroniska året

Efter millennieskiftet och all den teknologiska stress det innebar skulle 2000 visa sig bli Kings elektroniska år då han experimenterade i ett nytt medium. Allting startade med en stor bomb den 8/3 då Scribner skickade ut ett pressmeddelande om att en helt ny Kingbok skulle släppas mindre än vecka senare. Boken hette RIDING THE BULLET och var egentligen en novell King hade skrivit strax efter bilolyckan 1999. Kruxet var att boken var elektronisk. King provade eBok-mediet och succén blev omedelbar. Amazon distribuerade eBoken gratis och drabbades vid släppet 14/3 av 400 000 nedladdningar vilket fick servern att krascha.

King blev inspirerad av det hela och började genast prata om att släppa fler texter i detta format, och i juni gjorde han sina planer offentliga i en dialog med sina läsare. King hade beslutat att gräva fram THE PLANT, en ofullständig roman han givit bort de tre första delarna av som julklappar under 80-talet. Tanken den här gången var att läsarna skulle få köpa varje del för $1. Om 75% faktiskt betalade (det gick att ladda ned den utan att betala) skulle King fortsätta att ge ut nya delar. Det här förslaget lade han fram till sina läsare som givetvis gick med på det hela. Den första delen kom 24/7 och sedan fortsatte han – trots att det var (ibland på grund av tekniska problem) lite sisådär med de där 75% - till den 18/12 då den sjätte och sista delen erbjöds gratis. I och med det så var första halvan av boken – av King döpt till ”Zenith Rising” – klar och King meddelade att han nu ämnade göra en paus i publiceringen för att ta itu med andra projekt och eventuellt ta upp tråden igen om några år.

Detta möttes inte av helt glada reaktioner från läsarna som tyckte att King bröt sin överenskommelse genom att inte slutföra boken. Det hade funnits planer på en pappersutgåva efter att den elektroniska publiceringen var över, men allt detta rann ut i sanden – inklusive fortsättningen av THE PLANT som nu kvarstår som den ofullbordade bok den alltid varit.

Det blev ett litet snopet slut på Kings äventyr i eBokvärlden, men allting uppmärksammades rejält i media och King fick stå till svars i intervjuer om han i och med sitt nya sätt att publicera böcker bidrog till den vanliga bokens död. King nominerades till The Alan Key Award, ett pris för utvecklingen av eBöcker, men det blev Microsoft som tog hem priset.

I tryckt format kom det ”bara” en ny bok från King under året. Det var ON WRITING, en blandning av en självbiografi och en lärobok om hur man kan förbättra sitt skrivande med hjälp av de verktyg King samlat på sig under åren. Den biografiska sidan av boken bjöd på en öppenhjärtig skildring av Kings år som missbrukare och om den fruktansvärda bilolyckan. Det här var första gången av tämligen många som olyckan letade sig in i Kings texter, men kanske aldrig mer gripande skrivet än här.

Det kom faktiskt ytterligare en Kingbok, om än lite speciell sådan. Book of the Month Club gav ut en samling med essäer och artiklar och ett par noveller av King kallas SECRET WINDOWS. Denna bok såldes ursprungligen till klubbens medlemmar och var både utseende- och strukturmässigt bedrövlig, men ändå intressant. Boken har lustigt nog än idag inte kommit ut i någon ”vettig” utgåva för allmänheten och är lite av en obskyr raritet utan att på något sätt vara en limited edition.

I Sverige blev det bara en ny bok när FLICKAN SOM ÄLSKADE TOM GORDON kom i juli. Däremot kom en sedan länge utgången titel ut på nytt, fast i två volymer. Det var samlingen DÖDSBÄDDEN som återsläpptes som JERUSALEM’S LOTT OCH ANDRA BERÄTTELSER och MAJSENS BARN OCH ANDRA BERÄTTELSER, detta eventuellt tack vare idogt tjat på Wahlströms från Följeslagaren Steffe Söderlindh under 1999.

Filmmässigt hände det ingenting i USA under året, men i Sverige kunde man se DEN GRÖNA MILEN först på bio och senare på DVD/video. Även CHILDREN OF THE CORN 666: ISAAC’S RETURN släpptes i videobutikerna.

2000 kan sammanfattas som ett år där King experimenterade en hel del och samtidigt satt och jobbade med saker för de kommande åren.

Följeslagarna gick från 310 till 584 medlemmar under året. Vid årets start togs ett beslut om att gå ned till ett nytt utskick varannan vecka då tid och till viss del inspiration inte fanns för att hålla det ursprungliga och ursinniga tempot.

* 2001: Den efterlängtade uppföljaren

Redan i samband med Kings comeback efter olyckan hade han berättat om en rad nya projekt, men det mest spännande var att han och Peter Straub skulle ta upp tråden och skriva en uppföljare till sin succéroman THE TALISMAN (1984). Boken hette BLACK HOUSE och följde tidens gång och skildrade en vuxen Jack Sawyer som helt saknade minnen från sitt äventyr i Territorierna som 12 –åring. Här var han en pensionerad polis som kastades in i en jakt på en sällsynt brutal mördare.

Vad som dock var smått chockerande med romanen var hur tätt sammankopplad den var med Kings THE DARK TOWER-saga, som vid den här tidpunkten verkligen hade etablerat sig som Kings stora mästerverk, navet allt hans skrivande kretsade kring. I en intervju berättade Straub att han var helt med på noterna: ”Att stoppa in delar av TOWER-mytologin var min idé och Steve höll genast med. Jag ville dels veta mer om den världen, men jag vet också att nästan allt som King skriver nu för tiden hänger ihop med TOWER-världen på något vis.”

Tyvärr blev det så olycksaligt att BLACK HOUSE släpptes den 11/9, och vi vet ju alla vad som hände den dagen… Promotionarbetet för boken blev lidande och den hamnade lite i skymundan.

Parallellt med detta berättade King att han nu börjat skriva på de tre sista delarna i THE DARK TOWER-sagan. I augusti duggade nyheterna om boken tätt och den 28/5 lade King upp prologen ”Calla Bryn Sturgis” på sin hemsida. Det 28 sidor långa, efterlängtade utdraget avslutades med att en gammal bekant ur Kingkatalogen dök upp, vilket gjorde väntan på fortsättningen allt mer spännande.

King hann även släppa en egen bok under året. DREAMCATCHER var ytterligare en bok med alienförtecken à la THE TOMMYKNOCKERS, där fyra barndomsvänner hamnade mitt i en annorlunda alieninvasion. Filmrättigheterna till boken såldes omedelbart. Det kom även en brittisk dramatisering av novellen ”Secret Window, Secret Garden” som kassettbok, och en gammal uppläsning av novellen ”L.T.’s Theory of Pets” släpptes som ljudbok. Uppläsningen gjordes i London i samband med att King promotade BAG OF BONES och hade tidigare släppts i England som ”Stephen King Live!” där även en intervju ingick.

Och i filmväg gick HEARTS IN ATLANTIS upp på amerikanska biografer. Filmen som kombinerade bokens första och sista historia (”Low men in yellow coats” och ”Heavenly shades of night are falling”, och alltså inte titelhistorien ”Hearts in Atlantis”) hade Anthony Hopkins i huvudrollen och mottog tämligen ljumna recensioner. Ingen av de bättre Kingfilmatiseringarna.

Boken i sin svenska översättning HJÄRTAN I ATLANTIS blev årets stora Kingbok i Sverige. Boken förde in King i svenska kultursammanhang på allvar då den emottog mycket fina recensioner. Några veckor innan den kom ut togs King upp i SVT:s bokprogram ”Röda rummet” där författaren Åke Edwardsson och översättaren John-Henri Holmberg medverkade. Även ATT SKRIVA (ON WRITING) kom ut under året.

I övrigt handlade det mycket om två teateruppsättningar av LIDA i Sverige. Riksteatern satte upp pjäsen i regi av Göran Stangertz med Per Moberg och Ia Langhammar i huvudrollerna, och i Årsta sattes den upp i regi av Thomas Olofsson med sig själv och Inger Nilsson i huvudrollerna. Båda uppsättningarna baserades på samma originalmanus i översättning av Thomas Olofsson.

Följeslagarna gick från 584 till 715 medlemmar under året.

* 2002: Hotet om pensionering

Det var ett ganska deprimerande år för King-fans. Gång på gång berättade King att han ansåg sig vara redo att pensionera sig. Han hade en rad projekt planerade med en final i de tre sista DARK TOWER-böckerna, men sedan skulle han ta sig en ordentlig funderare på om han hade någonting mer att säga.

Kings agent/advokat Arthur B. Greene lugnade läsarna: "Han har pratat om att dra sig tillbaka vid flera tillfällen tidigare. Enligt min uppfattning är det osannolikt att han kommer att sluta arbeta". Men ändå; det låg en obehaglig oro i luften.

2002 handlade i övrigt mycket om olika tv-produktioner. Året rivstartade med en originalminiserie på ABC kallad ROSE RED. Detta var också ett av de projekt King pratade om i sin comeback. Bakgrundshistorien till denna spökhusstory var ett gammalt projekt som King och Steven Spielberg hade jobbat på för länge sedan, men när de inte lyckades enas om inriktningen på projektet blev det inget av det. King plockade nu fram det på nytt och gjorde klart miniserien som visades i tre delar.

Det hela föregicks av en lurig marknadsföring där en hemlig bok av filmens huvudperson Dr Joyce Reardon kom ut i handeln redan i slutet av 2001. Hemlighetsmakeriet om vem som verkligen skrivit ”The Diary of Ellen Rimbauer: My life at Rose Red” var enormt och spekulationerna gick vilda. Till slut visade det sig att det var Kings kompis Ridley Pearson som skrivit boken. Dessvärre fick Pearson lite hybris av detta och lyckades få boken såld till att bli filmad som en ”prequel” lite helt i onödan. Marknadsföringen inkluderade även fejkhemsidor med mera.

Den andra stora tv-produktionen var en hel tv-serie baserad på THE DEAD ZONE. Pilotavsnittet visades i juni och följde boken ganska väl, men sedan tog serien med sig Johnny Smith (Anthony Michael Hall) på egna äventyr men lyckades ändå bibehålla Kingkänslan och framför allt kvalitén. THE DEAD ZONE etablerade sig snabbt som en av de mest lyckade Kingproduktionerna för tv.

Filmmässigt skulle det mest spännande under året vara en kortfilm baserad på Kings dikt ”Paranoid: A chant”. Dollarbabyn PARANOID blev smått banbrytande då den till att börja med gick att se offentligt på Internet (filmen låg uppe i ett drygt halvår och laddades ned 6 500 gånger och streamades 36 000 gånger), men den visade framför allt att dollarbabyfilmerna inte enbart vara glada amatörfilmer utan faktiskt kunde vara något riktigt ambitiöst. PARANOID satte absolut standarden för kommande dollarbabys.

I övrigt kunde man skruva på sig åt uppföljaren FIRESTARTER: REKINDLED som visades två kvällar på amerikansk tv. En inte helt lyckad film/miniserie som var planerad att generera en hel tv-serie, men de planerna gick snabbt i stöpet. Även en remake av CARRIE visades på amerikansk tv.

King släppte två böcker 2002. Den första var en novellsamling med 14 nyligen publicerade berättelser – EVERYTHING’S EVENTUAL. King bestämde ordningen på novellerna genom att ta 14 spelkort, tilldela dem varsin historia och sedan blanda den tunna leken och se vad resultatet blev. I och med att fyra av de samlade novellerna redan hade kommit ut i ljudböcker blev det inget heltäckande ljudbokssläpp av samlingen. ”Riding the Bullet” släpptes enligt tidigare planer separat, fem noveller hamnade i ljudboken EVERYTHING’S EVENTUAL medan de kvarvarande fyra släpptes lite senare under året som THE MAN IN THE BLACK SUIT.

Den andra boken var en roman, FROM A BUICK 8. Boken innehöll en bilolycka som liknande den som King hade råkat ut för, men det kusliga var att King lämnat in sitt första utkast till boken redan innan den där olycksaliga dagen i juni 1999… Lite på grund av den anledningen fick FROM A BUICK 8 ligga till sig. Det var egentligen menat att den skulle ha släppts på våren, men i stället kom EVERYTHING’S EVENTUAL då och FROM A BUICK 8 på hösten. Detta hindrade dock inte det tyska förlaget att släppa sin översättning redan i mars, så tyskarna kunde läsa en helt ny Kingroman ett halvår innan resten av världen. Boken kom även sedermera i en limited edition från Cemetary Dance med illustrationer av Bernie Wrightson.

I skrivarstugan satt King fortfarande med manusen till de tre sista THE DARK TOWER-böckerna. I en exklusiv intervju – med sig själv – berättade King en hel del om de sista böckerna och avslöjade deras slutgiltiga titlar: WOLVES OF THE CALLA, SONG OF SUSANNAH och THE DARK TOWER.

I Sverige kom översättningen av DREAMCATCHER – DRÖMFÅNGARE, och på bio kunde man se HJÄRTAN I ATLANTIS innan den sedermera kom ut i videobutikerna tillsammans med ROSE RED och FIRESTARTER: REKINDLED.

Följeslagarna gick från 715 till 874 medlemmar under året.

* 2003: Tornets år

Följeslagarnas femte år fokuserades av förklarliga skäl nästan uteslutande på THE DARK TOWER. King hade byggt upp ett nästan sanslöst intresse för seriens final i och med att de tre sista böckerna skulle släppas under 18 månader, en stor skillnad mot de tidigare titlarna som i regel hade haft fem år mellan sig. Men innan del fem kom ut passade King på att ge ut de fyra första titlarna i inbundet utförande för den stora massan. Poängen med THE DARK TOWER-böckerna hade tidigare varit att Donald M Grant gav ut begränsade inbundna upplagor medan en billigare storpocket sedan släpptes för allmänheten. Nu förändrades detta inför finalen och allting inleddes med nyutgåvorna.

Alla böcker hade fått nya undertitlar och THE GUNSLINGER hade till och med delvis skrivits om och utökats för att passa in i helheten bättre. I samband med detta släpptes ”Stephen King’s The Dark Tower: A Concordance, volume I” av Robin Furth. King hade anställt Robin några år tidigare för att hon skulle hjälpa honom att hålla reda på allt som hänt i de fyra första böckerna när han nu började skriva de sista. Robin gjorde ett så pass bra jobb att hon fick tillåtelse att släppa sina konkordanser för allmänheten. Den första volymen täckte upp de fyra första böckerna. Med historien som facit kan vi konstatera att Robin Furth vuxit till att bli en av de viktigaste personerna i Kings krets de senaste fem åren.

Den 4/11 kom då WOLVES OF THE CALLA och ett nytt kapitel i den långa THE DARK TOWER-historien skrevs. I och med denna bok utkristalliserade sig nya komplexa delar av historien där det blev allt mer tydligt att allt King skrivit mer eller mindre har någon koppling till Tornet. En mycket lyckad femte del som gav ett sug efter mer.

I övrigt hann King inte med några fler böcker utan publicerade ett antal noveller i olika sammanhang. Däremot såldes den förmodligen dyraste Kingboken någonsin på eBay. Det var ett perfekt ex av ASBESTOS FIRESTARTER (nr Z) som såldes för motsvarande 108 000 kr. Boken är en begränsad upplaga av FIRESTARTER med aluminiumomslag som enbart finns i 26 ex (A-Z), eventuellt bara 25 då det ryktas om att ett ex – faktiskt – brunnit upp…

Filmmässigt var 2003 ett ganska dött år. Vi fick visserligen ytterligare en film på bio – även i Sverige - när DREAMCATCHER dök upp. Tyvärr blev denna film tämligen misslyckad och det värsta av allt var filmens nya slut som skilde sig rejält från boken. När filmen senare släpptes på DVD fanns ett alternativt slut som följde boken bättre med bland extramaterialet.

Vidare visades Ridley Pearsons onödiga THE DIARY OF ELLEN RIMBAUER på tv och fick inte oväntat dåliga recensioner. Problemet med filmen var att den på sätt och vis redan hade berättats i ROSE RED. Hundra resor värre var THE MANGLER 2 som kom ut på DVD i USA. Hittills den enda film som fått en överkryssad (!) Följeslagare som betyg…

I Sverige började TV3 smått oväntat att visa THE DEAD ZONE (som i USA hade gått i sin andra säsong). Tyvärr var sändningstiden helt obegriplig och serien har aldrig fått någon vidare bra behandling i svensk tv.

Bokmässigt kunde svenskarna glädja sig åt några lågprisutgåvor samt OM EN BUICK 8 som gavs ut i mitten av juni.

Året slutade dock illa. King åkte till New York och emottog ett pris på National Book Awards, men strax därpå drog han på sig en rejäl lunginflammation, förmodligen relaterad till hans tidigare kollapsade lunga. Det var faktiskt så illa att King svävade mellan liv och död, och han fick ännu en smått traumatisk upplevelse som skulle spegla av sig i kommande böcker. Först efter jul efter flera veckor på sjukhuset skrevs King ut.

Följeslagarna minskade i medlemsantal från 873 till 789 under i året i samband med att ett nytt system för nyhetsbreven togs i bruk, ett system som sorterade bort felaktiga adresser. Under året lanserade Följeslagarna en ny, mer professionell hemsida på adressen foljeslagarna.com.

* 2004: Tornets år – igen

Inte helt oväntat fortsatte THE DARK TOWER-hypen under 2004. Det var nu allting skulle avslutas med de sista två böckerna. Glädjande nog för läsarna flyttades böckerna fram ett par månader, från augusti och november till 8/6 (SONG OF SUSANNAH) och 21/9 (THE DARK TOWER), som även var Kings 57:e födelsedag.

Då SONG OF SUSANNAH var mer av en transportsträcka inför finalen var THE DARK TOWER en oerhört lång och rik roman där de sista pusselbitarna föll på plats och Kings viktigaste slut kom i tryck. Som vanligt när det gäller upplösningen på ett extremt omfattande verk som THE DARK TOWER-sagan (3000+ sidor) så blev det delade meningar om hur allting slutade. En del blev besvikna, andra mycket nöjda. King hade inför publiceringen sagt att boken – och serien i sin helhet – inte kunde slutat på något annat sätt.

I anslutning till finalen kom två referensböcker – ”The Road to the Dark Tower” av Bev Vincent, och ”Towerpent: A fan’s guide to Stephen King’s The Dark Tower” av Tyler Hall. Robin Furths andra del av sin konkordans blev dessvärre försenad och släpptes inte under 2004.

King släppte ett par andra titlar under året också. BURNING BRIDGES var en kort liten ljudbok med ett tacktal från när han tilldelades ”lifetime achievement award” av National Book Foundation året innan och FAITHFUL var en bok där King och Stewart O’Nan följde baseballlaget Red Sox under World Series som de lämpligt nog vann 2004.

Scribners barnboksavdelning Little Simon såg potential i Kings fem år gamla THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON och gjorde en satsning för att sälja boken till yngre läsare genom att göra om den till en pop-up-bok, där en bearbetad version av texten ackompanjerades av avancerade, tredimensionella illustrationer som man kunde vika upp och greja med. En otroligt imponerande bok som troligen såldes till fler vanliga Kingläsare än den yngre generationen.

Det kom även ut en omdiskuterad limited edition av boken, men på den fronten var det Centipede Press utgåva av ’SALEM’S LOT som dominerade. En överdimensionerad version av boken med fotografier, borttagna sidor från originalet, relaterade noveller och ett förord var vad man fick för sina $425 eller $900 som boken kostade att köpa.

Kings hot om pensionering togs upp igen och nu tog han tillbaka allting och presenterade flera nya idéer. Han ursäktade sig genom att mena att han hamnade i en kreativ depression efter att manusen till THE DARK TOWER-böckerna var klara och inte riktigt kunde stå för vad han hade sagt då. Läsarna blev givetvis glada för att King tagit sitt förnuft till fånga.

I Sverige släppte Bra Böcker en nytryckning av TALISMANEN i samband med att översättningen av BLACK HOUSE – SVARTA HUSET kom ut på svenska.

2004 kan filmmässigt sammanfattas som en explosion av dollarbabys. Möjligheten för unga filmskapare att köpa loss rättigheterna till en story av King för $1 uppkom redan på 80-talet och i ett förord till Frank Darabonts ”The Green Mile: The screenplay” 2000 sa King att det fanns 20 dollarbabys. Den siffran ökade markant 2004 då ett flertal nya dollarbabys dök upp och många fler filmades.

På bio, både i Sverige och USA kunde man se SECRET WINDOW, en filmatisering av novellen ”Secret Window, Secret Garden” med Johnny Depp i huvudrollen. I USA kunde man även under en begränsad tid se Mick Garris filmatisering av RIDING THE BULLET, en tv-filmsdoftande förlängd version av Kings novell.

Annars var det mest spännade ett nytt ambitiöst tv-projekt. King hade köpt på sig rättigheterna till Lars von Triers ”Riket” (bland annat med rättigheterna till SECRET WINDOW som betalning) och förvandlade denna till 14 avsnitt långa KINGDOM HOSPITAL, som även den innehöll en version av Kings olycka från 1999. En andra säsong var skissad men lades ned då serien inte gick så bra som det var tänkt. King menade att KINGDOM HOSPITAL var som en roman på tv där man fick ha tålamod för att kunna ta in hela historien. Han grämde sig även att ha sålt den till ABC i stället för HBO eftersom de eviga reklamavbrotten förstörde känslan i historien. Serien föregicks av en marknadsföring liknande den för ROSE RED med fejkade hemsidor och hemliga boken ”The Journals of Eleanor Druse”. Serien hann släppas på DVD i England och börja visas på Canal+ i Sverige innan året var slut.

En annan tv-produktion var en remake av ’SALEM’S LOT med bland annat Rob Lowe, Rutger Hauer, Donald Sutherland och James Cromwell i några huvudrollerna. Trots en stabil rollista och en bra grundhistoria lyckades denna version av ’SALEM’S LOT inte riktigt lyfta.

Följeslagarna gick från 789 till 800 medlemmar under året. Mot slutet av året drabbades medlemmarna av en viss oregelbundenhet i utskicken, samt en kraschad hemsida, och ett beslut om att flytta hemsidan till ett riktigt webbhotell togs och en ny plan för utskicken togs: 1 nytt utskick den första varje månad. Det återställde stabiliteten i helheten.

* 2005: Ett mellanår

När man tittar tillbaka på 2005 så var det ett år då det kom väldigt mycket information om vad som skulle komma framöver, men rent utgivningsmässigt var det inte speciellt mycket som hände detta år. King hade dock ett trevligt ess i backfickan och annonserade en helt ny bok som kom ut i oktober. Boken, THE COLORADO KID är den hittills kortaste boken han skrivit och ingår i en serie med hårdkokta deckare som Hard Case Crime ger ut. Förlaget hade bett King att skriva en baksidetext till en roman, men han valde att skriva en egen bok i stället.

När Amazon fyllde 10 år i juli kom King med ytterligare en överraskning och publicerade det inledande kapitlet ”The Pulse” till en ny roman som kom att heta CELL. Kapitlet indikerade att King tillfälligt valt att lämna den mogna tonen och skriva renodlad skräck igen.

Lite som ’SALEM’S LOT, som återsläpptes under 2005. Det var en version av den limited edition som släpptes 2004 med samma innehåll, men i ett normalt format och till ett normalt pris. En riktigt fin ”vanlig” bok, som med sitt bonusmaterial fick lite DVD-känsla.

Robin Furths andra del av sin THE DARK TOWER-konkordans kom ut ganska så försenad och man kunde också glädja sig åt en ny ljudboksutgåva av CARRIE inläst av Sissy Spacek som spelade Carrie White i filmen nästan 30 år tidigare. Ljudboken innehöll även ett nytt förord inläst av King.

Även i Sverige var det lugnet före stormen som gällde då Bra Böcker annonserade att de äntligen skulle ge ut THE DARK TOWER-serien i sin helhet. Ambitionen var att inleda publiceringen redan till julen, men så blev det inte och det enda som kom ut i Sverige under 2005 var en lågprisupplaga av ATT SKRIVA i storpocketformat.

Tv- och filmmässigt var det också ett mellanår. I Sverige släpptes fyra DVD:er, CAT’S EYE, RIDING THE BULLET, remaken på ’SALEM’S LOT och ”Ellen Rimbauers dagbok” som visade sig vara bättre än vad man trodde på förhand. I USA kom en av tidernas sämsta uppföljare ut. Männen bakom THE MANGLER REBORN lovade en återgång till originalhistorien men misslyckades kapitalt och fick i stället till en riktig kalkon som just av den anledningen är värd att se.

Följeslagarna gick från 800 till 853 medlemmar. På hemsidan öppnades i början av året ett forum som i allra högsta grad fungerade som ett komplement till utskicken.

* 2006: Ett höjdarår

Efter det oproduktiva 2005 (om man utgår från vad som kom ut i handeln) blev 2006 rena julklappsorgien med start redan i januari. Då kom nämligen CELL ut. Boken var en tillbakagång till Kings mer renodlade skräckstil och skildrade hur mänskligheten förvandlades till blodtörstiga zombies genom en signal via mobiltelefonnätet. Boken nästan vibrerade av hetsig skräck direkt från första sidan, varpå ”Hostel”-bekanta Eli Roth lade beslag på filmrättigheterna tämligen omgående.

Som balans till CELL släppte King LISEY’S STORY på hösten. Detta var en mycket personlig bok för King som rankade de som en av sina bästa någonsin. Kritikerna höll med och King gjorde mer promotion för boken än på länge, vilket faktiskt även innebar att han begav sig till våra breddgrader för ungefär en vecka i England. Självklart kunde man som Följeslagare inte motstå detta och många av oss tog oss till framför allt London där King signerade böcker på Borders och sedan hade en uppläsning/liveintervju i Battersea Park. Detta var så klart en enorm upplevelse för de som väntat länge på att få se King på riktigt och verkligen pricken över i:et på ett fantastiskt Kingår…

…som absolut inte var slut än. Precis i årets sista skälvande sekunder släpptes THE SECRETARY OF DREAMS – Volume 1, en kombinerad serieadaption och rikligt illustrerad novellsamling med tidigare publicerade noveller. Cemetary Dance släppte boken både i ett vanligt och ett exklusivt utförande. Grejen var att trots att hälften av de sex historierna var serieadaptioner så var alla ord från Kings texter med. Illustratören var Glenn Chadbourne. Som titeln indikerar är fler volymer på gång i framtiden.

Det kom även fler limited editions, om man nu ska kalla dem det. Det var LISEY’S STORY som kom i två exklusiva utföranden. Den ena var egentligen ett förhandsex som skickades ut från Hodder & Stoughton till 100 recensenter, sobert svart i ett svart traycase. Den andra kom från Quality Paperback Books och var en lyxigare utgåva av den amerikanska boken med ett slipcase, ett fastsytt bokmärke och fyrfärgstryck på bokens insidor.

King meddelade att han hade skrivit en hel del noveller och två läste han högt vid olika framträdanden – ”Willa” (som hann publiceras i Playboy innan årets slut) och ”Memory”, som visade sig vara ett sorts utdrag ur en kommande bok – DUMA KEY. En annan novell – ”Stationary Bike” – som släppts redan 2003 kom ut som en egen ljudbok.

Även i Sverige var 2006 bokmässigt ett höjdarår. Som utlovat inledde Bra Böcker publiceringen av DET MÖRKA TORNET (som det nya namnet på bokserien blev), med REVOLVERMANNEN och DE TRE BLIR DRAGNA. Dessutom kom EVERYTHING’S EVENTUAL-översättningen ALLT KAN HÄNDA och SIGNAL, en blixtsnabb översättning av CELL. Det var första gången en Kingbok kom ut både på engelska och svenska under samma år, ett tydligt besked på att Bra Böcker verkligen satsade på King igen.

I filmväg var det igen två tv-produktioner som hamnade i fokus. Efter många års försening kom äntligen DESPERATION som en lång tv-film. Filmens visning flyttades runt i tablån och hamnade slutligen samtidigt som finalen av ”American Idol”. King och filmens regissör, Mick Garris som gjorde sin sjätte Stephen King-produktion, ledsnade rejält på ABC:s hantering av DESPERATION och beslutade att aldrig mer samarbeta med bolaget igen, efter en rad lyckade produktioner. Resultatet av den påkostade tv-filmen var både bra och dåligt.

Ungefär samma beskrivning av resultatet kan användas för NIGHTMARES & DREAMSCAPES: FROM THE STORIES OF STEPHEN KING, en ganska ojämn samling av åtta entimmesfilmer som visades på TNT. Vissa avsnitt var briljanta, andra mest jobbiga, men själva konceptet – att tolka Kingnoveller i tv-avsnittslängd – kändes fräscht och spännande. Dessvärre blev det inget mer än en säsong av serien.

Både DESPERATION och NIGHTMARES & DREAMSCAPES släpptes på DVD i USA, och i Sverige kunde man verkligen njuta av ett rejält uppfräschat återsläpp av THE GREEN MILE på dubbel-DVD, samt återsläpp av CUJO och ELDFÖDD och nya utgåvor av THINNER och KINGDOM HOSPITAL.

Följeslagarna gick från 853 till 922 medlemmar under 2006, detta mycket på grund av lite extra uppmärksamhet på SVT då ett filmteam kom till Örebro och filmade Lilja och mig inför ett inslag om DET MÖRKA TORNET, King och Följeslagarna för ”Bokbussen”. Inslaget sändes 13/6.

* 2007: Tornets år – återigen

Om man trodde att THE DARK TOWER-sagan tog slut med den sista boken 2004 så trodde man fel, för 2007 fortsatte den, på ett lite annorlunda sätt. Redan 2005 hade Marvel annonserat ett samarbete med King med att ge ut THE DARK TOWER i serieformat. Projektet var mycket ambitiöst och kommer att sträcka sig över minst fem år då 30 tidningar, fördelade på fem ”storyarc”:s ska ges ut. Den första ”arc”:en kom ut under 2007 som THE GUNSLINGER BORN i sju nummer. Den återgav delar av THE GUNSLINGER och hela flashbacken i WIZARD AND GLASS. Därefter är det tänkt att resterande 23 nummer ska skildra det som händer fram till att Roland sätter efter the Man in Black i öknen, alltså historier som King endast antytt i sina böcker men aldrig berättat i sin helhet.

Projektet fick stor uppmärksamhet och blev oerhört lyckat. King fanns med som en kreativ konsult medan Robin Furth och Peter David stod för story och manus, Jae Lee tecknade och Richard Isanove färglade sidorna. Utgivningen pågick under hela våren och sommaren och i oktober kom en inbunden samlad volym ut i handeln.

I samband med uppmärksamheten kom det fram att King fört inledande diskussioner med manusförfattarna/producenterna till ”Lost” om en eventuell filmatisering av hela bokserien. Även om allting är mycket löst just nu så var det en tanke som kittlade Kingfansen rejält.

Även Sverige fortsatte med sin utgivning av DET MÖRKA TORNET och kunde under året presentera två böcker som aldrig tidigare funnits på svenska, DE ÖDE LANDEN och MAGIKER OCH GLAS. Dessutom släppte Bra Böcker LISEY’S BERÄTTELSE ett år efter originalpubliceringen.

King själv släppte ingen ny bok i USA, däremot vaknade hans pseudonym Richard Bachman till liv och gav ut BLAZE, en roman som varit känd i Kingkretsar sedan länge. Den var aktuell att släppas redan på 70-talet efter CARRIE, men lades i arkivet för att plockas fram 30 år senare.

King fortsatte i stället med att ge ut nya noveller och meddelade att en ny novellsamling numera fanns med på utgivningsplanen för de kommande åren.

Amerikanerna kunde glädja sig åt att kunna se två lyckade Kingfilmatiseringar på bio; 1408 och THE MIST. 1408 kom även till Sverige och uppmärksammades lite extra då svenske Mikael Håfström stod för regin. Den efterlängtade och sedan länge planerade THE MIST hann aldrig komma hit men framstod som den kanske främsta Kingadaptionen någonsin.

I Sverige kunde man under åtta veckor se NIGHTMARES AND DREAMSCAPES på SVT och i videobutikerna släpptes DESPERATION, LANGOLJÄRERNA, THE STAND och THE SHINING. I England producerades en fin dubbeldiskutgåva av CREEPSHOW.

Följslagarna gick från 922 till 1032 medlemmar under året – den magiska 1000-vallen sprängdes alltså. Lagom till 9-årsjubileet lanserades en ny version av hemsidan, den som är aktuell just nu.

* 2008: Året som bara börjat…

Även om blott en tredjedel av 2008 gått än så länge så har en del hänt. King har givit ut sin första roman som utspelar sig i Florida, som sedan ett par år har varit hans andra hem. Boken hette DUMA KEY. King har även berättat för oss att han jobbar på en ny lång Maine-roman i samma längd som THE STAND och IT, men han har av vidskepliga skäl inte berättat någonting om handlingen. I höst har vi även nya novellsamlingen JUST AFTER SUNSET som kommer att innehålla 13 noveller.

Den andra ”storyarc”:en av THE DARK TOWER som tecknad serie – THE LONG ROAD HOME – har inletts och kommer i höst att samlas i en ny inbunden volym.

THE MIST har släppts på DVD i USA och kommer den 30/5 att gå upp på svenska biografer. I Sverige har vi inte mindre än tre böcker att se fram emot – BLAZE, DIMMAN och VARGARNA I CALLA, så 2008 verkar bli ytterligare ett fint Kingår.

Följeslagarna firade 10 år den 20/4 och skickade ut ett jubileumsutskick som ni just nu läser… och laddar batterierna för framtiden! [Anders]


Minnen från 10 år med Följeslagarna

1. I mars 1999 publicerade vi en intervju med THE GREEN MILE-skådespelaren Doug Hutchison. Hutchison var lite av en personlig favorit efter hans obehagliga roller i "The X-files" och "Millennium" och i samband med inspelningen av THE GREEN MILE skrev han en mycket läsvärd journal på nätet. Detta var långt innan inspelningsdagböcker blev legio för nästan alla stora filminspelningar. I och med att Hutchison publicerade journalen på sin egen hemsida antog jag att det skulle vara hyfsat enkelt att få tag på honom så jag skickade iväg en förfrågan och fick napp. Så här i efterhand är intervjun inte helt briljant, men det var vår första - av många - internationella intervjuer med folk som var närmare King än oss själva, och det var en skön känsla i sig. I samma veva kan jag nämna intervjun med illustratören Olle Frankzén som vi fick till i slutet av 2005. Något efterlängtat och något som kändes "stort" på ett personligt plan.

2. Sommaren 1999 tapetserade jag om min lägenhet och stängde av mig från verkligheten (= Internet) under en helg. En av kvällarna lyfte jag lätt på skyddsplatsen och fick igång datorn på golvet. Där låg jag och kollade min mail och möttes av fruktansvärda nyheter om Kings bilolycka. Hur fånigt - och "tonårsflicka dyrkar pojkbandsaktigt" - det än kan låta så var det obehagligt hur man påverkades av detta. Jag var egentligen för gammal för att ha idoler, men på något vis kom det fram hur mycket King egentligen betydde för mig. I efterhand är jag stolt över hur vi, och främst Lilja, hanterade situationen genom att skicka ut täta, men konkreta extrautskick om Kings hälsa. Idag kan jag känna mig lite störd över hur Kings lyckats baka in sin olycka i oändligt många texter, men jag förstår också - speciellt när jag minns mina egna känslor - hur traumatiskt detta måste varit för honom då.

3. November 2006 är så klart en månad att minnas för livet. Det var då Stephen King kom till London för att marknadsföra LISEY'S STORY. Jag och Lilja åkte dit och fick vårt livs resa, som vi dokumenterade i en lång reserapport. Denna text är bland det jag är mest nöjd med i Följeslagarnaväg under alla år och som jag kommer på mig själv att läsa flera gånger per år. Den hjälper mig att minnas de tre gånger på två dagar som jag stod öga mot öga med Stephen King. Ett stort ögonblick i mitt liv som jag aldrig kommer att glömma. [Anders]

Under 10 års tid tycker man ju att man borde ha upplevt en hel del eller hur? Det har man nog också men de tre största minnena under de senaste 10 åren (när det gäller Stephen King ska jag kanske poängtera) har faktiskt utspelat sig under en period på 15 månader som i sin tur utspelade sig under åren 2006-2008. De som varit medlemmar under den tiden kan säkert räkna ut vad det är men vi tar det ifrån början.

4. I november 2006 åkte Anders och jag till London för att närvara under Kings besök i den engelska huvudstaden. Det skulle bli signeringar, uppläsningar och framför allt ett besök på samma förlagsfest som King. Det hela resulterade i inte mindre än fyra signeringar, en presskonferens, en uppläsning och framför allt ett personligt möte på förlagsfesten. Efter ett kort samtal togs också det obligatoriska fotot med King. Jag tänkte inte gå in mer på detta här (förutom att konstatera det självklara: det blev en resa och ett möte jag kommer att minnas resten av livet) då det finns en fantastiskt bra (om jag får säga det själv) artikel om hela resan här: http://foljeslagarna.com/artikel.php?id=7

5. I juli 2006 fick jag efter fem års förfrågningar äntligen ett OK till att göra en telefonintervju med King. Jag skulle få 15 minuter med honom och nu gällde det att välja ut rätt frågor. Tiden gick och ingen tid när det passade King var i sikte. Då King ändå lovat att göra det fick jag hela tiden försäkringar om att det inte var frågan OM längre utan endast NÄR vilket gjorde väntan lite lättare. Sex månader senare fick jag ett datum i januari 2007 och nu meddelade även King att jag skulle få 45 minuter istället för 15. Av naturliga skäl var jag salig. 45 minuter av Kings odelade uppmärksamhet. Vilken chans att äntligen få fråga allt det där man undrat över. Så kom äntligen dagen D och efteråt kan jag bara konstatera att det blev lika bra som jag hoppats. En otrolig upplevelse.

6. I februari 2008 var det dags igen... Ja, det är naturligtvis min andra intervju med King jag pratar om. Den skedde i februari 2008 och skulle till en början inte bli längre än 10 minuter. När det sedan blev dags meddelade King återigen att jag skulle få mer tid än vad som var sagt. Denna gång blev det 30 minuter. Skillnaderna mellan denna och den tidigare intervjun var framför allt två. 1) Den här gången behövde jag inte vänta mer än tre månader på ett ja och 2) den här gången var jag faktiskt mindre nervös. Visst, jag skulle ljuga om jag sa att jag var helt lugn inför intervjun men faktum var att det nästan kändes lite som om vi var ytligt bekanta nu… Ytterligare ett tillfälle jag aldrig kommer att glömma. [Lilja]


Lite statistik

Den sammanlagda längden av textmassan i Följeslagarnas 236 ordinarie utskick är 4 336 376 tecken. Det betyder översatt till sidor 1240 tätskrivna Wordsidor eller 1735 boksidor (mätt efter en normal sida i SIGNAL).


Följeslagarna minns

Två av våra tidigaste medlemmar – Niklas Fridh och Carl-Johan Andersson – bjöds in för att minnas med oss.

1. Vad är ditt starkaste King-minne från starten av Följeslagarna 1998 till idag?

Carl-Johan: Två av mina starkaste King-minnen måste vara när jag först läste THE LONG WALK, vilket är den King-bok jag än idag håller för den bästa, samt när Anders och Lilja hade vänligheten att bjuda med mej på förhandsvisningen av DEN GRÖNA MILEN. Sedan minns man ju även med visst obehag när King pratade om att sluta publicera böcker, samt tiden efter hans olycka. Lyckligtvis trillar ju nya King-böcker fram med jämna mellanrum fortfarande!

Niklas: Mitt starkaste Kingminne är utan tvekan Londonresan 2006. Vid detta tillfälle fick jag träffa King och få ett par signerade böcker samt se och höra honom live då han blev intervjuad, läste ur LISEY'S STORY samt svarade på publikens frågor. Något av det häftigaste man upplevt. Jag fick till och med honom att le då jag passade på att prata lite med honom under signeringen. Det lät ungefär så här:

Niklas: When will you come to Sweden?
King: Ohh, I haven't done Europe yet...
Niklas: You have to come to pick up your Nobel Prize...
King: Laughing Out Loud.

Och förresten. I London sprang jag ju på ett par välkända Kingpersonligheter till... Anders och Lilja. Kul att träffa dessa herrar som man på ett sätt haft kontakt med varje månad nu i snart 10 år... tiden går.

2. Hur tycker du Följeslagarna har påverkat ditt King-intresse?

Carl-Johan: Följeslagarna har gett mej ett väldigt speciellt förhållande till Stephen King. Jag är en person som läser väldigt olika typer av böcker under olika perioder, och det kan ibland gå över ett år utan att jag tittar åt en King-bok. Men tack vare Följeslagarna håller jag mej ändå uppdaterad på King och om det händer något särskilt intressant, ett förhållande jag inte har till någon annan författare.

Niklas: Otroligt mycket. Troligen hade jag köpt Kingböckerna som kommit på svenska även om inte Följeslagarna funnits. Men all denna kunskap, dessa tips och rekommendationer hade jag missat. Jag hade missat mycket gällande King och faktiskt mycket annat också. Några exempel... Jag hade inte varit fast i THE DEAD ZONE-tv-serien, hade inte läst DARK TOWER COMIC, hade inte köpt ”King Uncollected, unpublished”, hade inte vetat att ”Christine” fanns som leksaksbil, hade inte vetat att det kommit en Kingbok på svenska som heter "Bengt Rangel", hade inte laddat ner massa kortfilmer av King från nätet, hade inte sett "Riget" av Lars von Trier, hade aldrig köpt en bok av någon som heter Joe Hill, hade inte suttit uppe halva nätterna och chattat med Lilja på Messenger, hade inte jagat en bok om King i åratal på nätet/via mail som inte verkar finnas alls och som heter ”Towerpent” och är skriven av Tyler Hall (någon som har den?), hade inte köpt något märkligt soundtrack till THE DARK TOWER-serien som heter ”Territories” (av Dennis Downing), hade inte retat upp mig på ett företag i USA som heter Cemetary Dance och som inte verkar kunna planlägga utgivningen av sina böcker alls och har produktionstider på vissa titlar mellan 2-5 år. Jag HADE förmodligen varit lite rikare och HADE förmodligen haft mer tid till annat, men jag har haft kul och nytta av Följeslagarna och hade inte velat ha det annorlunda.

3. Vad tror du om framtiden för King och Följeslagarna?

Carl-Johan: Jag väntar fortfarande på att Anders och Lilja ska fixa en resa för alla medlemmar med personligt besök hemma hos King, komplett med en specialskriven bok om vår lilla "sekt" ;)

Niklas: Jag tycker upplägget numera är perfekt, ett utskick i månaden som i princip alltid kommer i tid, med massor av intressant innehåll. Nyheter, recensioner, tävlingar, frågor och svar, men jag saknar en sak. Genomgången av Kingböcker har legat på is länge nog, hoppas denna del kommer att fortsätta igen...? Och varför inte köra en novelltävling igen...? Jag är nog inte så bra på att skriva - men det var kul att läsa andra Följeslagares Kingtolkningar. Hemsidan är också grym - tycker den i stort sett är komplett. Visst, ska man vara petig hade jag gärna sett avdelningar för noveller och kortfilmer/Dollar Babies under förteckningar och kanske att de uppdaterades lite oftare... jag är 99,9% nöjd med Följeslagarna och ser fram emot varje nytt utskick.

Gällande King själv är jag faktiskt lite förvånad. Trodde ett slag han menade allvar med att pensionera sig... men som det verkar kommer ha att köra på ett bra tag till. Mina önskemål framöver är att han ser till att det blir en grym filmatisering av THE DARK TOWER, att han under 10 år framöver fortsätter producera en bok om året och några novellsamlingar till, en och annan överraskning - kanske producera någon annans filmmanus?, att GHOST BROTHERS släpps på DVD så vi som bor på andra sidan Atlanten kan få en möjlighet att se den, ett ytterligare Europabesök, släppa några riktigt gamla romaner/noveller som ligger i byrålådan, skriv färdigt THE PLANT och sista delen av THE TALISMAN, filmatisera THE TALISMAN och THE LONG WALK. Det var nog det viktigaste :)


Efterord

Med det säger vi tack och adjö för detta jubileumsutskick. Nu dröjer det inte alls länge tills nästa ordinarie utskick, så vi ses då!

http://www.foljeslagarna.com
http://www.liljas-library.com
http://www.stephenking.com
http://www.dvdkritik.se

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Never Flinch: Omslag och utdrag
Cujo nysläpps i pocket 2025
Nästa bok: Never Flinch
Salem's Lot är här!
Chuck kommer först nästa sommar - kanske

SENASTE RECENSIONERNA

Salem's Lot
Shine On: The Forgotten Shining Location
Så du vill ha det mörkare
Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Salem's Lot
Film. Långfilm som hade premiär på MAX 3/10 2024. Läs vår recension
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
Bok. Samling med 12 noveller, släpptes 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning. Läs vår recension
Gwendytrilogin
Bok. Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpptes enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
Kommande:
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins. Amerikansk premiär 21/2 2025.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025-02-21
Never Fllnch
- Kommande roman. Släpps 27 maj 2025 i USA
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan. Visades på Toronto International Film Festival 6/9 2024 kommer att ha sin breda premiär i USA sommaren 2025.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Long Walk
- Långfilm i regi av Francis Lawrence. Spelas in just nu för eventuell premiär 2025.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Institute
- Tv-serie. Under inspelning just nu med eventuell premiär 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt