UTSKICK UR ARKIVET
FÖLJESLAGARNA #239 – 080602
Förord
Hejsan i sommarhettan! Om ni kippar efter luft under de värsta värmeböljorna kan det kanske vara en idé att bänka sig i en skönt luftkonditionerad biosalong och låta sig svalka sig av en iskall dimma som har med sig både monster och kalla kårar till ryggraden… Ja, vi syftar förstås på att THE MIST just nu går på svenska biografer. Vi har sett filmen och recenserar den nedan.
Eller så kan man sätta sig i skuggan och vifta till sig lite frisk luft med hjälp av nummer 3 ur den pågående THE DARK TOWER-serien. Den är nämligen också ute och vi har tittat även på den.
Den stora dominansen av serier kommer att bli ännu mer dominerande, vilket ni kan läsa mer om i nyheterna där ni också får veta vad Kings nästa roman kommer att heta.
Trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 1059
Nyheter
* Det är nu helt klart att det blir en serieadaption à la THE DARK TOWER för THE STAND. Historien kommer att baseras på 1990-utgåvan och delas upp i sex stycken omgångar om fem tidningar, sammanlagt alltså 30 tidningar. Första tidningen kommer redan i september och hela utgivningen kommer alltså att ske parallellt med THE DARK TOWER. Det är ett helt nytt team av författare och tecknare som kommer att jobba med serien men Marvel påpekar att ”each and every issue of THE STAND will be scrutinized, digested and blessed by the incredibly helpful and wise King Krew… and by King himself!”
Lite smakprov bildmässigt finns här:
http://www.marvel.com/news/comicstories.3768.WW_Philly_2008~colon~_The_Stand
En givande intervju (även om de konsekvent stavat fel på Chuck Verills namn) med redaktören Ralph Maccio finns här:
http://comics.ign.com/articles/878/878225p1.html?RSSwhen2008-06-01_011300&RSSid=878225
* DOLAN’S CADILLAC har börjat spelas in i Kanada. Christian Slater gör rollen som Dolan och Wes Bentley spelar läraren som ska hämnas sin frus (Emmanuelle Vaugier) död. Manus är skrivet av Richard Dooling som gjorde KINGDOM HOSPITAL ihop med King.
* Den kommande ”mycket långa” roman King jobbar på just nu kommer att heta UNDER THE DOME. Det är faktiskt en roman King skrivit på tidigare (under både det namnet och som THE CANNIBALS), men tidigare inte sett sig kapabel att slutföra. Det var under framträdandet ”Writing Discussion with Stephen, Tabitha, and Owen King” som ägde rum i början av april som King avslöjade detta. När framträdandet visades på CSPAN2 i början av maj blev det offentligt. Framträdande går att se på nätet, där King läser ett utdrag ur boken:
http://shorl.com/jisojyvolasu
* King halvt okända 70-tals novell, till lika Edgar Allen Poe-plagiat, ”The Old Dude’s Ticker” ska nu äntligen publiceras i antologin ”The Big Book of NECON” som Cemetary Dance ska ge ut. När novellen upptäcktes runt 2000 recenserade vi den:
http://foljeslagarna.com/recension.php?id=83
* Premiären av GHOST BROTHERS OF DARKLAND COUNTY har skjutits upp. ”Oväntade schemaproblem” satte stopp för premiären i april nästa år och något nytt datum har inte satts, men Alliance Theatre i Atlanta hoppas kunna sätta upp den under 2009/2010.
Recension av THE MIST
Som vi har väntat på den här filmen! Jag tror att THE MIST har legat och lurat i bakgrunden ända sedan jag började följa Stephen King-nyheter på Internet någon gång 1996-97. Och då och då under de senaste åren har vi fått små meddelanden från Frank Darabont där han sagt att ”min nästa film blir THE MIST /…/ jag har precis skrivit klart manuset /…/ snart börjar jag med THE MIST” och så vidare. Och nu är den äntligen här.
Det har varit värt all väntan för Darabont har återigen lyckats få till en mycket lyckad adaption av en King-historia. Efter ett kraftigt oväder åker David Drayton (Thomas Jane) in till samhället med sin son Billy (Nathan Gamble) och grannen Brent Norton (Andre Braugher) för att köpa livsmedel. Knappt har de kommit in i butiken förrän en tjock dimma drar in över staden och kapslar in affären. I samband med detta rusar en man (Jeffrey DeMunn) in i butiken och gormar att något i dimman tog hans kompis. Snart börjar det instängda folket interagera med varelserna som dimman för med sig - gigantiska livsfarliga insekter och massiva monster, och frågan är hur man överlever attacken och kan man komma ifrån detta fängelse?
(Visst är det ett fängelse – Darabont gör ju bara King-filmer satta i ett fängelse…)
Upplägget är klassisk Stephen King. Han skapar ett litet minisamhälle med en rejäl buffé av karaktärer som spricker upp i olika grupperingar. Först är det de som tror att det finns något därute och de som inte gör det, och sen, tack vare den ultrareligiösa Mrs Camody (Marcia Gay Harden) blir det andra bristningar. Skådespelet är mycket tätt och bra och allting förstärks av det lätt dokumentärartade intensiva och ständigt rörliga bildspråket, inspirerat av tv-serien "The Shield" från vilken Darabont plockade med sig fotograf och kameramän.
Filmens egentliga brist är specialeffekterna som både är bra och dåliga. Monsterdesignerna, gjorda av tecknaren Bernie Wrightson (CREEPSHOW, CYCLE OF THE WEREWOLF), är bra - speciellt det absolut sista monstret i filmen, och animeringarna är också överlag bra, men specialeffektsmakarna Café FX har inte riktigt lyckats få alla specialeffekter att riktigt smälta in i filmen. Det är antingen någonting med texturen eller ljussättningen som inte riktigt fallit på plats. Här kan det rasande tempo filmen spelades in i, ett önskemål från Darabont för att skapa en rå och klassisk känsla, påverkat kvaliteten på effekterna. Jag tycker att det är lite synd, men får inbilla mig att man ska se monstren som något udda i och med att de kommer från en annan värld.
En av de bästa bitarna i filmen är faktiskt slutet, de fem absolut sista minuterna. Lustigt nog är detta Darabonts enda egentligen tillägg till Kings historia. Originalnovellen hade ju som ni vet inget definitivt slut, vilket har varit en av anledningarna till att det dröjt att göra filmen, men Darabont har hittat på något som inte liknar någonting annat. När jag hade sett filmen för första gången satt jag nästan och skälvde av obehag efter det mycket deprimerande slutet.
Vid upprepade tittar kan man uppleva filmen lite långsam mellan actionsekvenserna, men i det stora hela är THE MIST en mycket bra skräckfilm. Tät, intensiv och framför allt skräckinjagande, och troligen den bästa filmatisering av en King-historia vi fått hittills.
Och utifrån det perspektivet finns det inget annat betyg än fem Följeslagare av fem möjliga. [Anders]
Jag kan inte annat än att hålla med i vad Anders säger. THE MIST är en riktigt bra film, kanske lite svag när det gäller vissa specialeffekter men när man ser filmen spelar det inte så stor roll, allt annat är så bra.
När sen filmen är slut sitter jag där med gåshud över hela kroppen av det mäktiga slutet. Det är lika deprimerande och chockerande som det är bra. Förmodligen ett av de bästa filmslut som gjorts.
Betyget blir bra, fem Följeslagare av fem möjliga. [Lilja]
THE MIST på DVD
Även om det kommer att dröja innan Noble Entertainment släpper filmen på DVD så hoppas jag att de gör precis som med 1408 och tar med allt extramaterial. Den amerikanska utgåvan är nämligen en dubbeldisk proppad med spännande saker, varav det mest spännande är den svartvita versionen av filmen.
Darabont kallar den för ”director’s version” och filmen fungerar mycket bra i svartvitt. Skarpa kontraster och bristerna i specialeffekterna jämnas till lite. Stundtals blir filmen lite väl ljus i och med att en vit dimma dominerar vissa bilder, men i det stora hela klart sevärd även utan färg. [Anders]
Recension av THE DARK TOWER: THE LONG ROAD HOME #3
Det tredje numret av THE LONG ROAD HOME utspelar sig, hur konstigt det än kan låta, till större delen inne i Maerlyn’s Grapefruit där Roland befunnit sig ända sedan #1. Cuthbert och Alain har lyckats lägga de jagande Hambryborna bakom sig och kan äntligen ta itu med det stora problemet de har framför sig – nämligen hur de kan få tillbaka Rolands själ från den rosa orben till hans livlösa kropp.
Alain som har vissa telepatiska egenskaper beslutar sig för att helt enkelt gå in i orben för att på det viset försöka lösa problemet, och medan han gör det får Cuthbert egna problem att handskas med i sin ensamhet. Det blir rafflade på två helt skilda platser samtidigt.
Det här måste hittills vara det flummigaste avsnittet i hela THE DARK TOWER-serien, men samtidigt går det mycket väl ihop med originalboksviten. Här berör vi ”todash”, som är ett begrepp som dyker upp i bok fem, och den här ”mentala maktkampen” är något vi känner igen från både THE DARK TOWER och dess relaterade böcker, och kanske allra mest från IT. Även om jag personligen inte reagerar på något annat sätt än att det är lite flummigt så kan det bli lite av en vattendelare för vissa läsare.
Även om det händer en del i tidningen så står historien ändå ganska stilla, varför jag tillfälligt sänker betyget till fyra Följeslagare av fem möjliga. Kom igen med The Crimson King nu så att det händer något! [Anders]
Dessutom får vi tredje delen i ”Welcome to the Dogan”. Titeln den här gången är ”City of the Dead” och personligen tycker jag att det är den bästa texthistorien hittills. Jag kan bara hoppas att King tillåter dessa ”historieberättelser” att ges ut i bokform. Det skulle bli hur bra som helst om de sattes ihop och jämnades ut till en historia.
Betyget blir samma som tidigare, fem Följeslagare av fem möjliga… men jag håller med Anders; se till att Crimson King dyker upp snart. [Lilja]
Efterord
Om nyhetsflödet avtar tar vi kanske lite sommarlov och återkommer i augusti med ett fullmatat utskick, men King har en förmåga att alltid generera nyheter så vi får se. Vi ses när vi ses, med andra ord!
http://www.foljeslagarna.com
http://www.liljas-library.com
http://www.stephenking.com
http://www.dvdkritik.se