UTSKICK UR ARKIVET

Följeslagarna #24 - 981116

Förord

Skulle inte du vilja råda över en hel stad? Bestämma precis allt om varenda innevånare? Det gör Stephen King. Han har många städer i sin famn och en av dessa är den spännande staden Derry – hem för hjältar som Bob Gray, Ralph Roberts och Mike Noonan. Derry läser ni mer om lite längre ned i utskicket.

Vad finns mer i detta nummer? Jo ett försök till att få igång en liten debatt eller åsiktsvädring. Varför har King helt plötsligt fått för sig att han vill trappa ned på sin publicering – är ämnet och den inleds av vår man i USA – Daniel Åsenlund. Har ni något att tillföra i ämnet så kom loss bara så får vi se hur långt vi kan driva debatten

Nu önskar vi en trevlig läsning!

Hälsningar – Lilja & Anders
Medlemsantal: 63


Nyheter från Territorierna

OK – lite små King-relaterade saker att se på TV denna vecka. Nu idag – måndag – får ni inte missa det berömda THE SHINING avsnittet i den suveräna komediserien Vänner (kanal 5, 19:30) – vad gör man egentligen när en bok är FÖR otäck?!

Och så förstås – TV4, torsdag, 21:10 – då visas Stephen Kings avsnitt "Chinga" i serien Arkiv X. Nästa vecka tar vi och recenserar avsnittet och ni får gärna vara med och tycka. Posta era åsikter om "Chinga" till foljeslagarna@swipnet.se så fort ni kan!

Filmatiseringen av THE GREEN MILE som skulle ha amerikansk premiär tredje veckan i juli har blivit framskjuten några månader för att inte krocka med några andra tunga filmer som ska ha premiär under sommaren. Förhoppningsvis blir det APT PUPIL repris i betydelsen att THE GREEN MILE har premiär i Sverige kort efter USA-premiären.

Och apropå THE GREEN MILE – den regisseras ju av Frank Darabont (NYCKELN TILL FRIHET) och han har ju som bekant rättigheterna till THE MIST (DIMMAN), men på grund av Darabonts arbete med THE GREEN MILE och hans inblanding i en av de nya STAR WARS filmerna, har filmen skjutits på framtiden. Det har också ryktats om att han inte skrivit klart slutet på manuskriptet likaså. Nu rapporterar Daily Variety att Michael J Fox – av alla människor – blivit erbjuden huvudrollen i THE MIST. Fox sägs vara ett stort King fan och har bland annat tidigare gjort reklam för SKELETON CREW. Vi håller ögonen öppna för mer information i denna fråga!

Ni har väl inte missat att NATTMAROR OCH DRÖMLANDSKAP, FÖRSTA BOKEN är ute i handeln? Stöd nu en av Följeslagarna och köp denna bok! Recension blir det i Följeslagarna #26!


Oumbärliga ting - Derry

Stephen Kings historier utgår alltid från städer och i de flesta fall fiktiva sådana. Stephen King har med andra ord utökat antalet städer i favoritdelstaten Maine. Castle Rock är ju den mest kända i och med böcker som DÖD ZON och CUJO. Staden fick ett abrupt slut i och med att djävulsfiguren Leland Gaunt vände upp och ned på hela staden i boken KÖPLUST.

Lyckligtvis finns det fortfarande Kingstäder som är hyfsat outforskade och intressanta, och en sådan är staden Derry. För att inleda denna artikel värdigt börjar vi med att fokusera på Derrys entré i Kingvärlden.

DEL ETT: DET

"Den här boken låg och puttrade i ungefär tre år. Idén dansade runt i mitt huvud. Jag gick över en träbro och det var nästan mörkt. Jag hade på mig ett par kängor och kunde höra mina fotsteg och tänkte plötsligt på berättelsen om de tre bockarna Bruse med trollet under bron. Så jag tänkte: OK – detta är vad jag vill skriva om. Jag vill skriva om ett riktigt troll under en riktig bro. Två, tre år gick och till slut satte jag mig ned och började skriva. Ungefär fyra år och sextonhundra sidor senare var det gjort."

Så kommenterade King boken DET när han blev intervjuad av Larry King. DET anses ju av många vara en av de böcker av King som ses som hans mästerverk. Jag är en av dem. Boken har ju, kanske tack vare sin imponerande längd, en nästan ofattbar bredd med sina suveräna övergångar mellan dåtid och "nutid". Samtidigt finns det en rejäl dos mysticism inbakat, men framför allt en rik historia med Kings kanske mest träffsäkra barndomsskildring.

Dessutom får man inte glömma bort Kings mest fasansfulla och fascinerande onda figur – clownen Snåljåp, som bara var en av Dets många skepnader. Som så många andra av Kings idéer föddes Det med frågan "Vore det inte kul om...?". I detta fall tyckte King att det skulle vara kul om man föste ihop alla klassiska monster – Dracula, Frankenstein, Mumien, Varulven – allihop, och kallade monstret för Det.

Alla var dock inte lika roade. Fru Tabitha citerades på baksidan av den andra volymen av den inbundna DET: "Den är så otäck! Jag hoppas att Stephen aldrig publicerar den!". Lyckligtvis gjorde han det och gladde fans över hela världen med denna böckernas bok. Vad många inte tänker på är att DET faktiskt summerade en viss del av Kings karriär, då de följande böckerna inte alls var skräck på samma sätt. DET följdes av LIDA, DRAKENS ÖGON, KNACKARNA och FÖLJESLAGARNA.

Några intressanta detaljer runt DET är att det första utkastet till boken var klart redan 1982, och efter det följde – får man förmoda – ett efterarbete utan dess like, i och med att boken kom ut fyra år senare. Ett utdrag ur boken, kapitlet "Albumet", publicerades dock redan 1981 i A Fantasy Reader. En sista intressant sak är att "the true first edition" inte alls var Vikings inbundna bok, utan den tyska limited upplagan (ES)...

DEL TVÅ: DERRY

I den amerikanska inbunda upplagan av GERALDS LEK finns det en karta över Stephen Kings Maine och en liten bit västerut från hemstaden Bangor ligger Derry. Verkligheten är dock annorlunda. Det finns ingen stad i Maine som heter Derry, men samtidigt finns den. Det är nämligen ingen tvekan om att Bangor ÄR Derry.

I just DET finns det många saker plockade direkt ur Bangors miljöer. Paul Bunyon statyn, vattentornet och The Barrens för att nämna några, och Bangormedborgare flinar nog igenkännande åt var och varannan sida i de Kingberättelser som utspelar sig i Derry.

Den 27:de mars 1983 medverkade King vid "A Benefit for The Bangor Historical Society – Black Magic & Music" och i det tillhörande programmet berättar King om varför han valt att bosätta sig i Bangor när han bevisligen kan bo var som helst i världen:

"Det var lika mycket författaren som människan som ville flytta till Bangor", berättar King. "Jag hade en väldigt lång bok i åtanke, en bok som jag hoppades skulle behandla det sätt som myter, drömmar och berättelser – berättelser i synnerhet – blir en del av vardagen i en liten amerikansk stad. Jag hade gjort något liknande tidigare, men med den lantliga småstad jag växte upp i. Den boken var STADEN SOM FÖRSVANN. Boken om den lilla staden – en stad kallad Derry som vilken invånare som helst i denna stad Bangor omedelbart kommer att känna igen som Bangor – är nu skriven, det första utkastet i alla fall. /.../ Jag är rätt nöjd med det, så nöjd som man kan bli med ett första utkast, antar jag – eftersom berättelserna finns där. Herregud, berättelserna man hör om denna stad – gatorna formligen skriker ut dem".

King berättar vidare att han vänt sig till Bangors bibliotek för att försöka forska i stadens historia. När han berättade för bibliotikarien att han planerade att skriva en bok om staden, blev denne överlycklig och berättade om hur Ben Amos Williams hade suttit i ett av rummen och gjort samma sak: "Vem kunde någonsin misstänka att han skrev sådana hemska saker?", undrade bibliotikarien.

"Jag är rädd att jag också skrivit några hemska saker i min bok, men jag hoppas att när Bangorborna läser den, så kommer de att känna att alla de hemska sakerna förmedlas med en stor kärlek för platsen och människorna", avslutar King.

DEL TRE: MER DERRY

Som alla förmodligen vet så är ju inte DET den enda boken i Derry som King skrivit. Staden har förekommit i flera olika berättelser, som "Hemligt fönster, hemlig trädgård" i MARDRÖMMAR och den senaste boken BAG OF BONES, men det är endast i SÖMNLÖS som staden haft en lika central position som i DET.

SÖMNLÖS är, som ni kommer ihåg, berättelsen om gamle Ralph Roberts som i sorgen efter sin fru får allt svårare att sova på nätterna, och när sömnlösheten blir som värst börjar Ralph se saker; auror runt invånarna i Derry samt tre små skalliga doktorer. Två av doktorerna, Klotho och Lachesis, visar sig vara två vänliga figurer, trots att deras uppgift är att klippa av livslinan på människor, och de kommer i sin som tid att hjälpa Ralph med vad som verkar vara ett omöjligt uppdrag. Den tredje doktoren – Atropos – är dock en ond figur och detta är intressant.

Eftersom Det huserat i Derry under hundratals år så måste ju "hon" ha stött på denna Atropos, som också vistats i Derry under en lägre tid! Det har med andra ord varit trångt för ondskan i Derry, undrar om de har en bostadskö?!

SÖMNLÖS är en intressant och avancerad bok på många olika sätt, inte minst för den lilla koppling som finns till DARK TOWER världen. Sånt gillar DARK TOWER freaks som Lilja och jag!

Om nu King fortsätter att skriva böcker, vilket vi alla hoppas stenhårt på, så skulle det inte förvåna mig alls om Derry dyker upp i fler sammanhang. Jag menar, är staden baserad på Bangor så måste det väl finnas källor att ösa ur i tid och evighet...

[Anders]


Debatt

Det har ju spekulerats länge huruvida ryktena om att King skall sluta är sanna eller inte, och nu när King bekräftat sin avgång kan man ju alltid spekulera om en annan sak - varför? Och hur kommer detta att påverka Kings position som en av de ledande profilerna i litteraturvärlden? Han har ju själv förklarat varför han slutar - för vi måste ju anta att mannen talar sanning - men kanske finns det andra bianledningar till avgången? Svaret är enkelt, enligt min teori.

Jo, det är så att King, innan hans tid på jorden är över, är nyfiken att se hur hans verk påverkar den amerikanska litteraturen nu när de inte förökas, och hur han som författare uppskattas och benämns efter det att det inte öser in 30 nya av hans romaner i bokhandlarna varje år.

Som vi alla noterat ett flertal gånger, blir en författare som publicerar i väldigt stora mängder illa omtyckt (kanske på grund av ren och simpel avundsjuka?). Kanske inte som person, men som författare. (Som King nämner i sitt efterord till DIFFERENT SEASONS kan man bara bli riktigt uppskattad och prisad om man skriver en bok om humanism vart femte år eller någonting i den stilen, men att han själv inte vill vara en av dem. Dock vill han ju självklart bli uppskattad för vad han gör, men det är nästan omöjligt att bli i skräckgenren, skriver han.) Fördomarna kokar i varje gryta i bokrecensenternas kök runt om i världen; kommer Norman Mailer ut med en ny roman blir det utan att ens ha läst boken en given femma, medan om King dyker upp på bokhyllorna igen blir det med samma sorti (utan att ha läst den) en etta. Alla som inser hans litterära talang och sin egna, banbrytande stil prisar honom. De å andra sidan som inte inser den talangen (mestadels eftersom de läser boken med tankarna "detta är skit", "detta kan bara inte vara bra", och "fy nedrans vad overkligt" i huvudet hela romanen igenom) ratar honom.

För att återgå till huvudpoängen: om King nu slutar att publicera, kommer alla dessa kritiker att - i tystan stund - gå tillbaka till vad han nu har åstadkommit, och i efterhand analysera arbetet. I bästa fall kommer alla som har sågat honom att ångra sig, vilket även kommer att få väldigt stora konsekvenser på läsarmarknaden, eftersom den "vanliga" läsaren inte bara kommer att läsa drama och kriminologi, utan även en och annan bok av Mr. King ("Ta mig kattsicken, den har killen är ju riktigt bra!") och då kanske King trots allt får den status som han verkligen förtjänar. Han vill ju inte, som H.P. Lovecraft fick, uppleva en enorm hyllning EFTER sin död, utan kan belåtet luta sig tillbaka i fåtöljen och se det ske med egna ögon stället. Detta kan låta som en mycket egoistisk tanke, men det tycker jag inte alls att det är; efter allt det som han bidragit åt litteraturen, förtjänar han en stor hyllning från den allmänna läsarkretsen. Det tycker i alla fall jag.

Daniel Åsenlund

Har ni något att tillföra i debatten? Skicka ett mail till foljeslagarna@swipnet.se och skriv gärna "debatt" som ämne/subject.


Efterord

Ännu ett nummer av Följeslagarna har nått sitt slut, men vi är givetvis tillbaka redan nästa måndag med nya friska tag! Då tar vi och recenserar Stephen Kings Arkiv-X avsnitt "Chinga" samt tittar lite närmare på andra filmproduktioner som King varit delaktig i. I övrigt är det dags för Butiken igen, så skicka in era annonser så fort ni kan!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

You Like it Darker ute i dag på engelska
Gwendy-trilogin ute i dag
Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025