UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #240 – 080701

Förord

Hej och välkomna till juliutskicket från Följeslagarna! Stephen King-nyheterna vilar inte trots att det är sommar och semestertider, men det är klart att det är lite lägre tempo på saker och ting. Därför är detta utskick lite tunnare än vanligt, och det finns ingen anledning att dra ut på det hela utan njut av månadens nyheter och det senaste numret av THE LONG ROAD HOME!

Glad sommar - Anders & Lilja
Medlemsantal: 1066


Nyheter

* Angående Kings kommande bok UNDER THE DOME så ställdes det i Kings forum en fråga om de tidigare försöken, då boken hetat både UNDER THE DOME och THE CANNIBALS. King svarade:

- Those stories were two very different attempts to utilize the same idea, which concerns itself with how people behave when they are cut off from the society they've always belonged to. Also, my memory of THE CANNIBALS is that it, like NEEDFUL THINGS, was a kind of social comedy. The new UNDER THE DOME is played dead straight.

* Den första omgången av serieadaptionen av THE STAND kommer att få undertiteln CAPTAIN TRIPS och bestå av fem nummer. Allting startar i september.

* Omslagen till JUST AFTER SUNSET har kommit ut på nätet:

Amerikanska omslaget:
http://liljas-library.com/img/other/justaftersunset.jpg
Engelska omslaget:
http://liljas-library.com/img/other/sunset_uk_hb.jpg

* Under kategorin "Har vi inte hört detta förut?" kan man sortera in en nyhet om att CHILDREN OF THE CORN är aktuell för en remake. Det lustiga är att det är producenten till originalfilmen från 1984 som ska regissera filmen efter eget manus. Filmen ska dessutom utspela sig på 70-talet, och som det ser ut just nu handlar det om en tv-film då den ska visas på Sci-Fi Channel.

* THE DEAD ZONE, som nyligen släppte sin sjätte och sista säsong på DVD, kan komma att rundas av med en långfilm.

* DOLAN'S CADILLAC har spelats in under juni. Förhoppningen är att filmen ska visas på bio lagom till nästa vår. Regissören Jeff Beesley, som tog hela produktionen till sin hemstad Moose Jaw, har bara positiva saker att säga om Christian Slater som spelar titelns Dolan:

- He came in for the first 12 days of production and you know there's a reason he Christian Slater, he's fantastic. There was a long history to this project, a lot of actors wanted to play his part Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Dennis Hopper and none of them for one reason or another could do it. So to actually see it happen and see someone like Slater do it I think audiences are really going to be satisfied with what he does.

* Den legendariska författaren Richard Matheson ("I am Legend") ska hyllas med boken "He is Legend" där moderna författare bidrar med noveller inspirerade av hans verk. King kommer tillsammans med sonen Joe Hill att bidra med "Throttle", en novell inspirerad av Mathesons "Duel". Novellen handlar om en far och en son, medlemmar i ett mc-gäng, som förföljs av en stor tankbil. Novellen kan redan nu vara på väg att bli film då producenten Nick Wechsler köpt rättigheterna. Novellen kommer dessutom att ges ut i en speciell ljudbok tillsammans med Mathesons "Duel" i januari nästa år. "Duel" har för övrigt filmats, det var Steven Spielbergs debutfilm.

* Lilja har intervjuat Kings assistent och moderator i forumet, Marsha DeFilippo:
http://liljas-library.com/showinterview.php?id=46


Recension av THE LONG ROAD HOME #4

Så kom äntligen den förväntade konfrontationen mellan Roland och The Crimson King inne i Maerlyn's Grapefruit! The Crimson King är ju en helt klart otäck figur som i Jae Lees och Richard Isanoves gestaltning blir ännu mer skräckinjagande.

Samtidigt har Alain och Cuthbert fullt sjå med att värja sig mot muterade vargar och till deras - och i förlängningen Rolands - hjälp kommer Sheemie som efter sin vistelse i The Dogan fått oanade krafter som kommer att visa sig vara oumbärliga i slutänden av historien.

Även om det är rätt rafflande så känns det som THE LONG ROAD HOME står och stampar på samma ställe och skildrar en lång sekvens, vilket egentligen gör att de tre hjältarna inte kommit speciellt långt på "den långa vägen hem".

Vi får se hur det hela utvecklar sig i det sista numret i den här omgången innan TREACHERY tar vid i höst.

Även om jag är nöjd över att äntligen få en dos av The Crimson King så blir jag lite störd över att storyn står så pass stilla och ger därför "bara" fyra Följeslagare av fem möjliga i betyg. Nu hoppas jag på en riktigt bra final! [Anders]

Näst sista numret av THE LONG ROAD HOME är här och då vi inte får någon direkt upplösning gissar jag att man sparat den till nästa nummer, som är det sista för omgången. Istället får vi lära känna Sheemie lite bättre. Det visar sig nämligen att han är mer kraftfull än man tidigare kunnat ana. Han är också ett bra bevis på varför denna serie är så bra. Jag gillar när man tar karaktärer som King själv endast låtit vara med på ett hörn och utvecklar han eller henne. Visst mycket är fortfarande oklart när det gäller Sheemie, men ändå…

Vi får också bekanta oss lite mer med The Crimson King och jag gillar verkligen hans förvandling från de skrivna böckerna till denna serievariant. Jae har verkligen lyckats förmedla hans ondska på ett bra sätt. Historiedelen handlar om mutanter och är en rätt intressant läsning om hur människorna muterade efter de giftiga nedfall de utsattes för.

Efter att ha läst det fjärde numret finns det inte så mycket att tillägga förutom att vi återigen fått ett suveränt nummer. THE LONG ROAD HOME startade bra och har fortsatt på samma linje. Betyget blir därför även för detta nummer fem Följeslagare av fem möjliga. [Lilja]


Efterord

I nästa utskick får vi upplösningen på THE LONG ROAD HOME – mycket spännande. I övrigt får vi se vad juli kan ge oss i nyhetsväg. Vi ses om en månad!

http://www.foljeslagarna.com
http://www.liljas-library.com
http://www.stephenking.com
http://www.dvdkritik.se

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker
You Like It Darker officiellt annonserad
Kan två annonseringar vara på gång?
Recension: Jurtjyrkogården: Blodslinjer

SENASTE RECENSIONERNA

Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släppts i september 2023. Läs vår recension.
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Kommande:
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
You Like It Darker
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025